Půlnoční růže

Půlnoční růže https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/225164/bmid_pulnocni-ruze-225164.jpg 5 185 72

Román Půlnoční růže líčí osudy čtyř generací, jeho děj provádí čtenáře pohádkovými paláci indických mahárádžů i velkolepými panskými sídly anglické šlechty, od idylických časů starosvětských pořádků před první světovou válkou až po hektickou globální společnost moderní doby. Na pozadí dějin sleduje pozoruhodný život krásné a inteligentní Indky Anahity. Anahita pochází z urozené, ale zchudlé indické rodiny. V dobách, kdy Indie bývala britskou kolonií a všechno britské bylo předmětem toužebného obdivu, se Anahita spřátelí s bohatou princeznou Indirou, a jako její společnice ji krátce před vypuknutím první světové války provází do Anglie, kde obě dívky nastoupí na dívčí internátní školu. Tam se Anahita seznámí s mladičkým Donaldem Astburym, jediným dědicem panství… Osmdesát let poté přijíždí na panství Astbury točit historický film mladá americká herečka. Aby na chvíli unikla slídivým očím bulváru, ubytuje se na panském sídle uprostřed odlehlých vřesovišť Dartmooru. Tam se nečekaně objeví i Anahitin pravnuk, který pátrá po minulosti svých předků. Spolu začínají odhalovat temná tajemství rodu Astburyových, která dosud visí jako kletba nad životem jejich jediného žijícího potomka…... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Pro ženy

Vydáno: , Víkend
Originální název:

The Midnight Rose , 2013


více info...

Přidat komentář

Val
23.03.2024 5 z 5

Tak tahle kniha si to vysoké hodnocení určitě zaslouží.
Přesně takový příběh jsem teď potřebovala . Pohádkové paláce indických mahárádžů střídají pánská sídla anglické šlechty, období před první světovou válkou střídá dnešní hektická doba .
Svižně odsýpajicí příběh s velmi sympatickými postavami, až na nutné záporaky, mě neuvěřitelně bavil.
Určitě vyhledám další autorčiny knihy.

Lenča75
21.09.2023 5 z 5

Tato autorka mě velmi baví, již několikátý román a nezklamal. Jednoduše příjemné čtení,plné lásky,ale žádná červená knihovna , strhující děj,do kterého vás vtáhne tak lehce čtivou formou.Každopádně určitě vyhledám další knihy od této spisovatelky a mohu jen vřele doporučit.


kyssling
13.08.2023 4 z 5

Autorka píše přesně tak, jak čtenář čeká, zajímavý příběh vracející se v čase, romantika, láska, oddych ... Jsem zvědav zda naleznu někdy pokus o změnu ....

katerina5544
16.07.2023 5 z 5

Vynikající kniha,moje první od této autorky. Četla jsem na doporučení a na konci mi spadla brada a skoro jsem to obrečela ;-( tak krásně napsaný příběh a úžasně barvitě popsaná Indie. Bylo to moc smutné, ale jeden z nejlepších románů co jsem četla. Nepřišlo mi to extra romantické a už vůbec jako červená knihovna. Postava Alice mě hodně překvapila a přišla mi jako hodně povedená. Jinak bych poprosila hodnotici, aby uváděli, že píšou spoiler, vy co jste ještě nečetli nekoukejte na komentáře pode mnou. Nekteri proste musí vyžvanit důležité detaily :-@

Ahmose
09.07.2023 4 z 5

Polnočná ruža je milé odpočinkové čítanie. Je to tak trochu rozprávka pre dospelých. Na začiatku čitateľa upútajú vône a farby exotickej Indie, na ktoré naviaže staré rodinné tajomstvo, romantická linka a intrigy. Tempo príbehu je príjemné, tak ako býva u autorkiných kníh zvykom a kniha sa dobre číta. Toto je desiata kniha, ktorú som od Lucindy Riley prečítal a musím povedať, že má asi najmenej dotiahnuté postavy. Okrem hlavnej hrdinky sú všetky ploché, čiernobiele a nie vždy konajú celkom logicky. Záver knihy je bezpochyby prekvapujúci a dojemný, nič-menej na mňa pôsobil neuveriteľne. Aby som to nejak zhrnul, Polnočná ruža nie je dokonalá a autorka napísala lepšie knihy ako je táto. Svoju rolu na mojich dojmoch možno hrá aj to, že som len pred nedávnom prečítal Atlasa, ktorý bol výborný. Ak však hľadáte na nejakú odpočinkovú knihu na leto, tak táto je určite skvelou voľbou.

Danka22
14.05.2023 5 z 5

Četla jsem celou sérii Sedmi sester a tak jsem začala číst i další romány. Musím říct, že Půlnoční růže je skvělá. Romantická, zaláskovaná, nežná a exotická, co si víc přát. Tohle je ta Lucinda, kterou obdivuji a která tolik chybí na tom knižním trhu. Škoda. Jen málo autorek je a bylo jako ona.
Anahita vás provede tajemnou Indií a zrádnou Anglií. Rebeka vám zase ukáže nemilosrdný svět světových hvězd. S ní se budete chtít podívat kamkoli. Tak na nic nečekejte, a šup, knížku si kupte. :-D

LéňaM
08.04.2023 4 z 5

Pěkná kniha kde nechybí napětí, láska, zrada,zklamání.
Krásná pohádka pro dospělé

Nelly
03.04.2023 4 z 5

Hodně čtivý příběh, kde se, jak jsme u autorky zvyklí, prolíná příběh z minulosti s tím v současnosti. Osobně musím přiznat, že příběhy z minulosti mi u této autorky přijdou zajímavější, barvitější (zvláště zde ohledně Indie).

evask
28.02.2023 4 z 5

Mně se to docela líbilo, ale jak se blížil konec, už to bylo čím dál tím víc takové za vlasy přitažené.
Pohádka pro dospělé, ale nakonec, občas můžeme číst i pohádky.

Nale
08.01.2023 5 z 5

Tahle knížka mě po poslední stránce zanechala s pusou dokořán. Jelikož jsem jako první četla Levandulovou zahradu, měla jsem ze začátku problém se začít, zvlášť proto, že mi prostředí Indie nic neříká. To se však velmi rychle změnilo. Příběh Anahity byl jedna velká emocionální jízda. Krásný, dojemný a smutný osud statečné ženy v nelehké době. Hodně jsem si oblíbila prolínání minulosti a přítomnosti - přestože Rebeka mě moc neoslovila, hlavně kvůli její dokonalosti a to, jak po ní doslova všichni muži slintali, rozuzlení panství Atsbury mě překvapilo. Při některých momentech jsem i brečela, což se mi u knih stává jen zřídka. Speciálně mě dostaly do kolen poslední stránky s Anahitiným synem.

Přestože mi něco připadalo jako hodně velké náhody, můžu autorce jen tleskat. Lucinda Riley píše ty nejemocionálnější knihy pro ženy, jaké jsem kdy četla. S chutí se vrhám na sérii Sedm sester.

"Našel jsem ho, Anahito," zašeptal a zvedl oči vzhůru.

Jiparis
05.08.2022 4 z 5

Moc milý příběh o pravé lásce, hledání štěstí i lidské zlobě. Líbil se mi kontrast mezi životem v Anglii a Indii. Jen mi některé náhody připadaly nevěrohodné.

archivářka115
10.07.2022 5 z 5

(SPOILER) Knížka se mi moc líbila. Přečetla jsem ji jedním dechem. Krásný a zajímavý popis života Anahity v Indii a v Anglii. Setkání Anahity a Donalda (po jeho svatbě) mě uchvátil. Pohádkový konec Rebeky a Ariho byl předvídatelný.
Všem, kteří mají rádi romantické příběhy, knížku doporučuji.

m_martina
07.05.2022 4 z 5

Kniha se mně docela dobře četla, ale úplně spokojená jsem nebyla. Proto tentokrát jenom čtyři hvězdy.

kvetuse3368
20.03.2022 5 z 5

Na doporučení jsem si tuto knihu vybrala. Uchvátila mne a nemohla jsem přestat. Příběh běžel a vtáhl mne. Mohu vřele doporučit jako příjemný příběh.

Pavlina50
11.01.2022 5 z 5

Lucinda Riley boří moje zakořeněné mýty o „nečtivosti“ literatury pro ženy. Asi si přečtu její kompletní dílo (bohužel už konečné), protože její příběhy mě prostě baví. Podobně jako u série „sester“, opět nabízí stejnou šablonu „dva v jenom“, prolínají se dvě časové roviny a dva příběhy, které do sebe v závěru knihy skvěle zapadnou. A stejně jako u „sester“ v hlavě cestujeme po světě. Tentokrát je to Indie s přepychovými paláci a princeznami a vedle toho Anglie a pro ni typické panství příslušníků modré krve. A když do toho vstoupí ještě americká celebrita, atraktivní mix je zajištěn. Vždycky přemýšlím, jestli autorka toto velké množství zemí, které umí tak barvitě a emotivně přibližovat, sama navštívila, anebo jen sama hodně četla a tu nezaměnitelnou kulturu a atmosféru každé země si dokázala vytvořit jen ve vlastní hlavě. Každopádně to uměla opravdu parádně. Indii i anglický venkov jsem kolem sebe opravdu cítila.
Kdo nevyhledává jen „hlubokomyslné“ knihy, má rád hezkou, oddechovou literaturu, nelpí na uvěřitelnosti náhod nebo nehledá v knize jen logiku, určitě si přijde na své. Já si přišla.

Zlatinka.Emilly
08.01.2022 5 z 5

(SPOILER) Perfektně propracovaný příběh částečně z Indie, kde je popsán život pohádkových palácí indických mahárádžů a částečně z Anglie, ze starého sídla Astbury, kde se zrovna natáčí filmovým štábem "Ticho noci". Rozuzlení na konci mě šokovalo. Možná i my někdy celá léta chodíme v blízkosti toho, co si myslíme, že je na hony vzdálené. Jediné, co mě v knize nebavilo, byla přeměna lorda v Alici, ale asi to mělo své opodstatnění. V každém případě mě Lucinda Riley chytla svými díly za srdce a je mě moc líto, že se dalšího nedočkáme.

tinka1974
31.12.2021 5 z 5

Moje druhá kniha, a opět moc příjemné klidné čtení, i když životní zvraty hrdinů o klidu nesvědčí. Znovu se ukazuje, jak životy předků ovlivňují životy jejich pokračovatelů. A je zajímavé, že v těchto románech se nechá najít dost životních mouder. Od těch, že práce by nikdy neměla ničit rodinné vazby, přes náhled na filosofii přístupu k životu západu a východu, až po ty že štěstí a naplnění vás může potkat na těch nejneobvyklejších místech.

EvikU.
19.09.2021 5 z 5

Připravila mě o trochu spánku, jenže kdybych ji nedočetla v noci, tak bych stejně neusnula. Tak hluboko jsem v příběhu byla, proto to bylo jedno a já ji musela číst, dokud jsem nebyla na poslední stránce. Lucinda je něco jako spisovatelský Bůh. Opravdu silná kniha se spoustou informací o historii. Její prolínání přítomnost s minulostí vůbec neruší, celou knihu se to střídá a skvěle doplňuje.

Knihu určitě doporučuji a kdo už něco četl od této autorky nemusí ani váhat, protože už ví, že její příběhy se "žijí" s hlavními hrdiny.

kolacky
15.09.2021 4 z 5

Pěkně podaná Indie začátku 20. století, příjemné připomenutí Kiplingovy úžasné básně "Když...", hezký popis blat a vřesovišť...
Tak mám pocit, že knížky paní Rileyové jsou takové schématické - přítomnost, minulost, velká křivda v té minulosti, prolínání dějů až do splynutí... Ale čte se to dobře, o to nic.

Arwen777
06.09.2021 4 z 5

Trochu starosvětská červená knihovna, která na začátku upoutá krásným prostředím exotické Indie a přepychových paláců a později nás zavede na tradiční šlechtické panství v Anglii. Proplétají se tu osudy indických a anglických hlavních postav a my spolu s nimi rozkrýváme rodinná tajemství, která měla být zapomenuta. Obdivujeme zvláštní schopnosti Anahity a jejích potomků, jsme okouzleni barevnou a halasnou Indií a posléze ukolébáni klidem vřesovišť v Dartmooru a osamoceností velkolepého panství. V tomto příběhu hraje velkou roli lpění na tradicích a náhoda, která dokáže v jednom malém okamžiku změnit život, ať už v dobrém slova smyslu nebo ve špatném. Příběh doplňují deníkové zápisky.
Pěkné čtení s tajemstvím, pokud máte rádi atmosféru začátku dvacátého století v Anglii a koloniích, přijdete si na své.