Belgravia

Belgravia https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/475162/bmid_belgravia-x8L-475162.jpg 4 75 24

Původ rozděluje, láska spojuje. Knižní předloha stejnojmenného seriálu od tvůrce Panství Downton. Vydejte se do světa britské aristokracie 19. století. Poznejte její lesk i odvrácenou stranu, přepych panského života vykreslený do posledního detailu vévodkyniných šatů a účesu stejně jako neurvalost hráčských doupat a přístavních krčem. Historický román, vztahové drama a detektivní thriller, to vše je Belgravia, klenot z pera autora seriálu Panství Downton a filmu Gosford Park. Sophia a Edmund spolu protančili celý večer. Bál u vévodkyně z Richmondu však přeruší špatná zpráva: Napoleon Bonaparte se blíží a britské vojsko se mu musí postavit. Mladým milencům se v té chvíli obrátí život vzhůru nohama. Co se té noci odehrálo? Ať už to bylo cokoli, i po pětadvaceti letech, kdy začne tajemství vyplouvat na povrch, nedá jistým členům vyšší společnosti spát. Julian Fellowes, autor Panství Downton a dalších oceňovaných scénářů, nás zve do Londýna 19. století mezi společenskou smetánku. Rodiny z nejvyšší aristokracie, které nemají své bohatství a tituly komu odkázat; rodiny sice urozené, ale bohaté jen potomstvem, které musí ve sňatku hledat zajištění; a rodiny nově zbohatlých podnikatelů, toužící po vzestupu mezi šlechtu, která na ně hledí skrz prsty. Osudy, vztahy a intriky všech se protnou v paláci na Belgravském náměstí, v přepychových salónech panstva i skromných komůrkách služebnictva. Toto vše Fellowes důvěrně zná a vykresluje před čtenáři do nejmenších detailů. Na své si přijdou ti, které přitahuje líc i rub životního stylu britské aristokracie, především však všichni milovníci dobrých příběhů. Společně budeme držet palce sympatickým hrdinům, aby úspěšně zdolali nástrahy společenských konvencí, překazili zákeřné spiknutí a dočkali se štěstí, které může mít velmi překvapivou podobu.... celý text

Přidat komentář

Cara.17
09.04.2024 5 z 5

Když jsem začala Belgravii číst, neměla jsem žádná očekávání. Autora jsem neznala a ani známý seriál Panství Downton, jehož předlohu Julian Fellowes napsal, jsem neviděla.
Jakmile jsem dočetla první dvě kapitoly, v níž autor „zabil“ dvě hlavní postavy, myslela jsem, že si ze čtenáře tropí žerty. Koneckonců, jak by měl příběh pokračovat či snad jakou by měl mít zápletku, když jsou oba hrdinové mrtví? V četbě jsem pokračovala dál jen z donucení.
Dobře jsem udělala.
Po další kapitole jsem pochopila, jakým směrem chce autor příběh vést a čím dále jsem četla, tím více mě to bavilo. A nakonec to dospělo do fáze, že jsem se musela nutit knihu odložit. Ano, tak napínavé a poutavé to bylo!
Pokud si přečtete anotaci, zjistíte, že se příběh odehrává v Anglii v 19. století. Julian Fellowes nás uvádí do světa britské aristokracie a seznamuje nás s jejich způsobem života, který na rozdíl od třpytivých šatů, šperků a lustrů zdaleka nebyl tak okouzlující a vábivý. Na všudypřítomnou přetvářku, povrchnost, lži, intriky a potlačování svědomí jste narazili prakticky v každé domácnosti. A to jak v řadách společenské smetánky tak i mezi sloužícími. Člověku chvílemi připadalo, že se neocitl v civilizované společnosti ale spíše v divočině, kde budete při sebemenším porušení pravidel či při projevu slabosti rozsápáni mocnými nelítostnými predátory lačnícími po pomluvách a skandálech.
Stejně jako v jiných historických románech opírajících se o skutečnost, i zde mi bylo upřímně líto žen. Jejich postavení bylo až na výjimky žalostné a jejich pověst byla na rozdíl od té mužské křehká jako sněhová vločka.
Dále bych ráda vyzdvihla propracovanost díla. Už po prvních pár stránkách lze snadno poznat, že Julian Fellowes je mistrem svého oboru. A to nejen ze spisovatelského hlediska nýbrž i ze znalosti dějin, architektonických prvků, řemesel, oděvů a zkrátka celé tehdejší doby. Velmi se mi také líbil jeho smysl pro detail, popisování emocionálních stránek jednotlivých postav i celkové vykreslení jejich charakteru.
Za zmínku určitě stojí i rozuzlení příběhu. Během četby jsem mnohokrát přemýšlela, jak ono „tajemství“ vypluje na povrch, vymyslela jsem si několik verzí a beztak byla nakonec překvapená (a jistým způsobem i nadšená), že to „prasklo“ tímto způsobem. Spisovatel totiž bravurně potvrdil rčení: „Čím kdo zachází...“
Shrnuto a podtrženo – vypsat všechny klady této knihy i důvody, proč si ji přečíst, by bylo ještě na dlouho. Jako poslední bych však zmínila její nadčasovost. Julian Fellowes je člověk, který si uvědomuje, jak snadné je pro lidskou společnost zabřednout do pošetilostí a malicherností doby a zůstávat v nich po zbytek života. Bylo až alarmující, co všechno byli a stále jsou lidé schopni udělat pro to, aby se zalíbili těm „výše postaveným“, a aby nevyčnívali z rámečku, který pro ně společnost vytvořila.
Pokud máte rádi napínavé historické romány, chcete se dozvědět něco z minulosti a nebojíte se nelítostných zásad a pravidel, pak je Belgravia to pravé čtení pro vás.
P.S. Na motivy této knihy byl natočen 6dílný seriál z roku 2020, který je dle mého názoru velice povedený a vřele ho doporučuji ke zhlédnutí.

hko
02.12.2023 1 z 5

Nějak jsem nečekala, že ta kniha bude až tak špatná. Černobílé ploché postavy v nudném příběhu, kterému by slušelo osekání na polovinu stran.


Vojslava
14.10.2023 4 z 5

Výjimečně u mne seriál předcházel knihu, takže četba byla rychlá... a vlastně docela příjemná, na čtyři hvězdy jen tak tak... Nečekala jsem nic než již shlédnutou spleť intrik v kostýmovém prostředí; ale stejně jsem byla ráda, že to celé dobře dopadlo. :-) Postavy prototypové, nejzajímavější asi paní James Trenchardová, nic hlubokého, nic příliš zapamatovatelného... prostě si uvařte čaj, zabalte se do deky a užijte si nenáročný večer!

LenkaKa
22.05.2023 4 z 5

Viděla jsem seriál a líbila se mi i kniha. Mám ráda historické příběhy.

Danka22
03.12.2022 4 z 5

Děj se odehrává v období napoleonských válek, krátce před bitvou u Waterloo. Na jednom plese se seznámí dva do sebe zamilovaní lidé, kteří dokonce uzavřou utajený sňatek. Jenže bitva vše změní, Edward umírá a Sophie odjíždí se svojí rodinou.
Řeknu vám Panství Downton hadr. Tohle mělo grády. Chtěla jsem si přečíst něco, co by bylo z dob Jane Austenové a musím říct, že toho vůbec nelituji. Našla jsem. Děj má spád a plynulost, což se vysoce cení. Určitě nejde o hloupý příběh, jen trochu déle trvá, než se provalí rodinné tajemství. Ale překvapuje mě, jakou práci si s tím dal. Tím, jak jsou jeho příběhy nejen lákavé svou autentičností, ale i obrovským smyslem pro romantiku, jsou nezapomenutelné. Líbí se mi, jak stejně jako u Panství Downton tak i tady se zaměřuje na spodní vrstvu. Obyčejní sloužící, němé tváře, dokážou udělat pěkné vrásky svým zaměstnavatelům. Věřte, že o intriky a závist není nouze. Určitě by měl Julian Fellowes napsat ještě nějaký román. Kromě toho už se na něj i těším.

Noisette73
20.09.2022 1 z 5

Hezky napsané, ale moc plytké.

Szilvia1
28.07.2022 5 z 5

Knížka ukrývala krásný příběh.Bylo tam napětí(na začátku příběhu),láska,a nakonec všechno krásně dopadlo.je to krásný příběh.

cérka
02.07.2022 5 z 5

Příběhy odehrávají se viktoriánské době mě vždy přitahovaly, k tomu Londýn a autor, proslulý scénárista seriálu Panství Downton, co víc si romantický založený člověk může přát :).
Ano, kniha se mi moc líbila a naprosto splnila má očekávání.
Život tehdejší společnosti se všemi jejími klady i zápory, snaha dokázat něco víc a překonat nepřekonatelné. No a samozřejmě láska, bohatství, čest a pořádný padouch. Příběh příjemně graduje. Na konci knihy budete, možná stejně jako já, toužit po pokračování. Prostor pro něj si zde autor skvěle připravil.

eva-lupen
16.06.2022 3 z 5

Tak jako příběh fajn, ale psané stylem levné červené knihovny. Kam se to hrabe na některé knihy od Jane Austenové. Jestli je stejně psané i Panství Downton, tak zlatý seriál.

marca_m
25.05.2022 3 z 5

Tak tohle je zklamání. Poměrně unylé vyprávění, které se na 400 stranách točí v zásadě jenom kolem banálního tématu nemanželského dítěte a dvou nižších šlechtických rodin. Charaktery šlechticů jsou stejně jako jejich postavení provinční, žádný z nich není příliš sympatický a celý příběh je vystavěn na tolika klišé, že jsem měla až pocit, že sleduji brakovou divadelní hru.

Alma5
19.04.2022 5 z 5

Poměrně pozdě jsem si oblíbila seriál panství Dowton, takže knihu jsem vybrala podle autora seriálu. Byla to dobrá volba, krásný příběh, podobně uspořádaný, pouze se odehrává dříve....

Zuzulinka
15.03.2022 5 z 5

Krásná kniha! Napínavý příběh. Skvělé rozuzlení!

Michalka98
05.02.2022 5 z 5

Julian Fellowes je Mistr svého řemesla. Stejně jako v Panství Downton i zde prokázal znalost prostředí a schopnost vytvořit "živé" postavy, které budete milovat či nenávidět. Pro fanoušky již zmiňovaného Downtonu skvělá četba.

Greg25
30.01.2022 4 z 5

Julian Fellowes v sobě nezapře scénáristu a v knize je to hodně znát ve velmi promyšleném, až šachovém ději, s velmi promyšlenou gradací. Každá mini kapitola v knize jakoby byla scénou ve filmu. Nic to nemění na tom, že je to velice čtivá a zajímavá kniha. Jak už tady bylo řečeno v jiných komentářích, ne nějak zvlášť myšlenkově nabitá, i když si myslím, že to je spíš způsobeno Fellowsovým scénaristickým řemeslem, kde se tak nějak počítá, že to nevyřčené dodá film a scénář má být v tomhle trošku při zemi a vše má být vyřčeno mezi řádky. Příběh je to zajímavý a postavy jsou dobře promyšlené. Velmi dobře napsané a především čtivé. S dobovou atmosférou a pár historickými fakty přirozeně plynoucími v ději. 80%

keselylenka
30.01.2022 5 z 5

Za mě velmi dobře napsaný příběh, který ač není plný emotivních pasáží, tak emoce v něm bují tak nějak pod povrchem. Celý děj mi připadal jako takové divadelní představení s jednotlivými dějistvími. Mohu jen doporučit.

galinek
24.01.2022 5 z 5

Knihu jsem si koupila, když jsem vlastně úplně náhodou uviděla v TV druhý díl seriálu. Uchvátila mě atmosféra, také jsem byla ráda za titulky, neb to bylo celé o dost autentičtější.... No a kniha byla skvělá.... Postavy díky seriálu byly dost konkrétní a to mi dávalo živější obrazy. Na konci jsem byla tak napnutá, takže jsem pár stránek přeskočila, přestože to FAKT nikdy nedělám..... Doporučuji milovníkům staré Anglie:-)))

evask
12.01.2022 4 z 5

Taky se mně to moc líbilo, ale někde ve dvou třetinách jsem si uvědomila, že nějakými hlubokými myšlenkami tenhle román zrovna neoplývá. V podstatě jedna zápletka a druhá drobnější vydaly na téměř čtyři sta padesát stran. Konec už vyloženě Červená knihovna.
Ale jinak pro ty, kteří mají rádi Panství Downton a starou dobrou Anglii jako já, příjemné odpočinkové čtení.

ivulka15
10.01.2022 5 z 5

Také mne zlákal autor Panství Dowton a nelituji. Prožila jsem si s knihou pár krásných hodin přenesená v jiné době. Moc se mi to líbilo.

EvženOněgin
29.11.2021

Mě se to moc líbilo. Takové sestry Bronteovy (jak bylo uvedeno v jiném komentáři) ve čtivější podobě. Závěr byl možná příliš idylický, a to k tomuto žánru patří.

maryzka
20.11.2021 3 z 5

Čtivá odpočinková kniha, která jak parafrázuji citát jedné herečky ,, Celý svět se sejde v jedny posteli tak tam se sešli rozdílné společenské vrstvy byť to dobře dopadlo