Dancozz Dancozz komentáře u knih

☰ menu

Kopírák Kopírák Sam Holland

Kniha je čtivá a musela jsem číst, abych zjistila konec. Nápad, že vrah kopíruje slavné vrahy mi přijde super, nicméně mi to přišlo až překombinované a místy nereálné. Vulgarity, nechutnosti a morbiditu ani komentovat nebudu - za mě se tahle napětí ani děsivost nevytváří a dobrý spisovatel to zvládne i bez toho. Dávám body dolů hlavně za to, místy se to totiž četlo fakt hodně těžko

09.02.2024 2 z 5


Mé sladké šestnácté století Mé sladké šestnácté století Rachel Harris

Čtivá kniha pro náctileté. Já jsem postrádala hloubku příběhu, vše bylo jenom nastíněno a pak se vytratilo do ztracena. Přitom dobré téma, které se dalo uchopit určitě lépe.

06.07.2023 2 z 5


Schindlerův seznam Schindlerův seznam Thomas Michael Keneally

Po obsahové stránce je kniha samozřejmě naprosto výjimečná a svým příběhem silná. To je navíc umocněné tím, že popisuje pravdivé události. To byl za mě i trochu kámen úrazu - autor jakoby balancoval na pomezí dokumentu a beletrie a nemohl se rozhodnout, kterým směrem se vydá. Tím pádem pro mě kniha byla trochu méně čtivá a začetla jsem se až ke konci.

05.12.2021 4 z 5


Zuzanin dech Zuzanin dech Jakuba Katalpa (p)

Opět jedna z knih, která ve vás rezonuje, o které přemýšlíte a jejíž děj nikdy nezapomenete.

První půlka knihy se mi líbila moc, děj se točí okolo Zuzany, jejího dětství a dospívání. Pak nastane období holocaustu, kdy je čtení samozřejmě těžké, člověk si klade otázky proč a jak se to mohlo stát. Paradoxně nejtěžší pro mě bylo čtení období po válce.

Přiznám se, že konec se mi úplně nelíbil, ale to je samozřejmě subjektivní. Mě by se líbil konec víc uzavřený

Obecně, po dlouhé době kniha, kterou jsem přelouskla za pár dní.

15.11.2021 5 z 5


Stručné dějiny Prahy Stručné dějiny Prahy František Palacký

Kraťoučká kniha o historii Prahy. Docela zajímavé dějiny, ale nejvíce se mi líbily dobové obrázky. Pro člověka, co žije v Praze, je zajímavé vidět známá místa napříč historií. P

26.03.2021 3 z 5


Devadesátky! Devadesátky! Johana Fundová

Jsem ročník 91, tudíž devadesátky tvoří třetinu mých vzpomínek, a to těch, které jsou zkreslené dětským pohledem na svět a naivitou. Asi hlavně proto mě tahle knížka v mnoha ohledech nadchla a hodně bavila, protože to prostě byla "čistá nostalgie" a vzpomínka na moje dětství.

Kapitoly psané autorkou se četly samy a ilustrace v podobě fotek to všechno perfektně doplnily.

Co se týká vzpomínek od více i méně známých lidi napříč společností a obory, některé jsou povedené, jiné už méně. Bohužel to někteří přispěvatelé pojali spíše jako prostor pro chlubení se vlastními úspěchy, což celou knížku sráží trochu dolů. Abych ale nekřivdila, některé jsou moc povedené a poskytují zase trochu jiný pohled na danou dobu.

09.02.2021 3 z 5


Vlaštovka v bublině Vlaštovka v bublině Markéta Lukášková

Zajímavě uchopený námět knihy, kde se děj odehrává střídavě v současnosti a v roce 2045.

Ačkoliv dej není nijak převratný, právě zvolená originalita zpracování knihu odlišuje od ostatních. Právě za zpracování budoucnosti dávám tak vysoké hodnocení.

05.02.2021 5 z 5


S láskou Rosie S láskou Rosie Cecelia Ahern

Výborně napsaná oddechovka, vše psané formou dopisu, ale i tak se to čte samo.

Je to sice těžká romanťárna, ale já se při čtení nemohla ubránit pocitu "jaká škoda promarněného života".

22.01.2021 4 z 5


Tatér z Osvětimi Tatér z Osvětimi Heather Morris

Další z tragických, přesto krásných příběhu, které napsala Osvětim. V rámci žánru je to spíš mírnější kniha, co se týče zvěrstev páchaných na vězněch, ale i těch se bohužel dočkáme.

Autorka se zaměřila na lásku a přátelství, které si našli cestu i na tak temném místě, jako je Osvětim.

Velmi čtivě, doporučuji.

14.01.2021 4 z 5


Vyvolená Vyvolená Barbara Wood

V dospívání mě Woodova docela bavila a když jsem knížku vzala po letech do ruky, překvapilo mě, jak je to čtivé. Bohužel mě to časem trochu přestalo bavit, ějj není moc zajímavý a ani historické "zákulisí" nebylo nijak zaživné. Asi slabší kus od autorky.

08.12.2020 2 z 5


Jeden z nás Jeden z nás Shari Lapena

Děj se odehrává v klidné lepší čtvrti, kde dojde k vraždě mladé a krásné sousedky. Vyšetřování odkryje spoustu tajemství pod pozlátkovým povrcem.

Řekla bych, že autorka naplnila svůj standard, kniha je čtivá a děj svižný, i přesto že v něm nenajdeme tolik dějových zvratů. Některé postavy na mě působily trochu prvoplánovitě a určitě by si zasloužily propracovanější psychologii. Ale hodnotím pozitivně a v rámci žánru je to povedená kniha.

10.09.2020 4 z 5


Cela číslo 17 Cela číslo 17 Dominik Dán

Knihu jsem četla zpočátku ve slovenštině a ve špatné PDF kvalitě a asi proto jsem měla problém se začíst. Zhruba ve třetině mě to ale začalo velmi bavit a já rychle kupovala českou verzi, kterou jsem pak přečetla za pár dní :)

Zpočátku se jedná spíš o zpověď odsouzeného vraha, který je nevinný, a který nám postupně rekonstruuje celý příběh. Cca v polovině se do hry dostává detektiv Krauz a zde se kniha obrací spíš do kriminálního příběhu.

Postupně se dozvídáme díly skládačky, minulost se prolíná se současností ve vězení a do toho si detektiv Krauz stihne vyřešit další případ, jen tak mimochodem :)

Kniha je prý inspirována skutečnými událostmi, což u mě vždy dostává body navíc. Čtenář se dozví něco o chodu slovenské věznice, mafie, policie..zároveň mi bylo sympatické, ze hlavní hrdina byl v podstatě normální člověk a přesto dopadl jak dopadl..

První část na mě byla trosku moc úvahová, druhá už měla větší spád.

05.09.2018 4 z 5


Musím to vědět Musím to vědět Karen Cleveland

Super čtivá knížka, která se mi moc líbila. Nicméně hodnotím spíš jako průměr, jelikož to není ten typ knihy, který ve vás ještě dlouho rezonuje a o kterém musíte po přečtění neustále přemýšlet.

Jedná se o špionážní drama, ale přestřelky a honičky nečekejte. Jde spíše o psychologické drama v hlavě hrdinky, které se mísí s jejími vzpomínkami. Na konci je i trochu napětí, ale dá se to unést :)

Mě osobně závěr tedy vůbec nešokoval, spíš bych nepochopila, pokud by to skončilo jinak. Hrdinka je opravdová naivka. Nejprve jsem se těšila, že když je autorka z CIA, dozvím se alespoň, jak to uvnitř chodí, ale toto mi přišlo trochu přitažené za vlasy a doufám, že to není realitě moc blízké...

Každopádně bezva prázdninové čtení na pár dní.

08.08.2018 3 z 5


Skleněný pokoj Skleněný pokoj Simon Mawer

Do knihy se mi moc nechtělo, ačkoliv byla na doporučení, ale byla jsem mile překvapena. Detailně, ale velmi čtivě popisuje atmosféru předválečného Brna a náladu obyvatel, jejich naivitu a neveřícnost při vstupu Němců.

První část knihy se soustředí na postavy, které vilu vybudovali, a jejich osudy, postupem času se však zaměřuje spíše na jejich přátele, kteří v Brně zůstali a nové obyvatele vily. Jediné, co mi trochu vadilo, ze osudy Landauerů pak vyjdou trochu do ztracena...

Za mě moc povedená a čtivá kniha, jenom nečekejte, že je založena na skutečných lidech :)

04.08.2018 4 z 5


Manželka mezi námi Manželka mezi námi Sarah Pekkanen

Kniha mi trochu připomínala Dívku ve vlaku a ji podobné knihy. Ačkoliv je kniha hodně čtivá, zápletka není ta propracovaná a příběh není tak nečekaný jako již u zminěné Dívky ve vlaku.

V knize se mísí kapitoly ze skutečnosti a minulosti, ale děj je přehledný a příjemně graduje. Ke konci příběh trochu ubírá na napětí a s koncem se dle mého autorky vypořádaly až příliš rychle..

Nicméně mě kniha velmi bavila a přečetla jsem ji v podstatě jedním dechem.

27.06.2018 4 z 5