Stručné dějiny Prahy

Stručné dějiny Prahy https://www.databazeknih.cz/img/books/56_/56561/bmid_strucne-dejiny-prahy-Kpq-56561.jpg 4 55 8

Stručné dějiny Prahy Poznámky Františka Palackého Zapomenuté dílko velkého dějepisce V knížečce jsou mnohé barevné a černobílé reprodukce. Neprodejná členská prémie Klubu čtenářů.

Přidat komentář

Clivicus
17.09.2022 4 z 5

Velmi stručné, až přestrohé, dějiny Prahy. F. Palacký zachycuje věru to podstatné. Hodnotné na této knize jsou však obrázky a rytiny.

Kabuky
11.06.2022 5 z 5

Nádhera


radusak9806
19.08.2021 4 z 5

Velmi stručné a pan Palacký promine víc cením ty vložené rytiny a obrazy. Ty dělají z knihy opravdovou perlu.

Dancozz
26.03.2021 3 z 5

Kraťoučká kniha o historii Prahy. Docela zajímavé dějiny, ale nejvíce se mi líbily dobové obrázky. Pro člověka, co žije v Praze, je zajímavé vidět známá místa napříč historií. P

Tony86
17.02.2021 4 z 5

Titulek je výstižný. Knížka je ilustracemi nabitá, snad bych těch informací uvítal víc, možná až "příliš" stručné dějiny Prahy.

SSTknihy
06.06.2020 3 z 5

Překvapivě čtivý průvodce po nejdůležitějších událostech, které provázely historický vývoj hlavního města. Počínaje kněžnou Libuší a založením města, projdete historií Prahy pěkně chronologicky – postupný rozvoj, důležité bitvy a obléhání, panovníci, stavitelé, běžní obyvatelé města, to vše přehledně na jednom místě. Jako podklad k dalšímu studiu ideální.

JakubJiroušek
27.01.2019 5 z 5

Vypracovat stručnou a přitom na podstatné informace bohatou publikaci sloužící k zorientování v historickém vývoji Prahy dostal roku 1836, od nakladatelství firmy Kronberger a Weber, tehdy ještě mladý historik František Palacký. Je nutno říci, že v jeho literárním odkazu je toto dílko, tak trochu neprávem zapomenuto. Ve středu 7. září 1836 měla na Pražském hradě proběhnout slavnostní korunovace Ferdinanda I., který se nám do historie zapsal spíše s přízviskem jako Ferdinand "Dobrotivý". František Palacký se úkolu zhostil nadmíru profesionálně a nyní před námi leží příjemně čtivá publikace doplněná nádhernými vedutami naší "Matky měst".
K pochopení chápání rozvoje města tehdejší společností a k nahlédnutí do dějinného kontextu vzniku města, poslouží všem čtenářům zajímajících se o historii tato kniha nadmíru efektivně.

Salonka
06.08.2016 3 z 5

Praha, no, asi nie je o čom. :-) Prahu buď milujeme alebo ešte nepoznáme, inej možnosti uverím len ťažko. :-)
Z doslovu vyplýva, že tento krátky text o jej dejinách a najvýznamnejších pamiatkach bol napísaný „na objednávku“. Francúzsky preklad (originálu v nemeckom jazyku) slúžil ako sprievodca mestom pre vznešených cudzincov, ktorí sa zúčastnili korunovácie posledného českého kráľa v roku 1836. Autor urodzeným čitateľom stručne a prístupnou formou objasňuje vznik Prahy či pôvod jej názvu, život vo vnútri hradieb alebo postupný rozmach mesta idúci ruka v ruke s jeho vzrastajúcou dôležitosťou. Taktiež datuje kľúčové historické medzníky a obdobia rozkvetu i pádov – Praha bola centrom vzdelanosti, obchodu, umenia, hrdila sa množstvom skvostných stavieb, ... ale pamätá aj obliehania, požiare, nepokoje najmä z čias husitského hnutia či defenestráciu z roku 1618, následne tridsaťročnú vojnu, ... Palacký nezabúda ani na panovníkov, ktorí si ju vybrali za svoje sídlo a zaslúžili sa o jej zveľadenie a blahobyt. Občas sa však vyjadruje subjektívne a zaujato, čo by si ako historik asi nemal dovoliť, no prešlo to a vyšlo to. Ako ´bedeker´ poslúžil svojmu účelu, keď bol vysoko aktuálny, to neviem – verím že dobre. :-)

Vydanie z roku 1985 – malá chutná knižočka – je obohatené všemožnými dobovými rytinami, farebnými kresbami, akvarelmi, olejomaľbami (nevyznám sa v tom, prosím o prepáčenie) ... rovnako obsahuje niekoľko čiernobielych fotografií (tie ešte odlíšim). Obrazový materiál zachytáva všetko, čo je v texte spomínané, čo považujem za prínosné – z tohto uhla pohľadu je ale malý rozmer knižky neveľmi vhodný, nakoľko zanikajú mnohé detaily.
V doslove sa tiež píše, že úplne pôvodná príručka bola s pekným plánikom Prahy a okolitých viníc. Tož kde sa nám plánik stratil, súdruhovia?

Inak fajnové oddychové čítanie napríklad pred spaním, s dobrou lampou... a zväčšovacím sklom? :-)