dada108 dada108 komentáře u knih

☰ menu

Bird Box Bird Box Josh Malerman

(SPOILER) Nejdříve jsem viděla film a teď četla knihu. Rozhodně se to nedá srovnávat, protože jako film to bylo zpracováno perfektně, ale děj byl samozřejmě upraven. Kniha je mnohem syrovější a ukazuje tíhu a dopad na psychiku, když musí být člověk nuceně doma - což jsme si všichni vyzkoušeli, ovšem v příběhu je realita mnohem horší. Kniha má spád je napínavá a zanechává nepříjemný pocit za zády, že by tam mohlo něco stát. Je drsná, ale obejde se bez zbytečných detailních popisů a není vulgární což jsem uvítala. Jako nesmysl mi přišlo krmit psa syrovým masem, když všichni jedli jen konzervované jídlo, kde to syrové maso vzali? Možná je to špatný překlad, ale je to blbost. Jak dlouho by přežily ptáci v papírové krabici? Určitě ne týdny. Jet autem poslepu 5km tam a zpět pro mikrofony, když jsem po porodu - přikládám nějaké poporodní zkratce. Chápu kdyby jí došlo jídlo to je důvod, ale získání mikrofonu mi přišlo absurdní. Taky vykopat 6 hrobů a ty těla tam nějak dostat - nedokážu si to představit, že by to dokázala - nepohřbila ani vlastní sestru. Překvapilo mě, že nešla do jiného domu. Ale závěr knihy byl strhující a za to dávám 4 hvězdy.

21.05.2023 4 z 5


Ve stínu Hvozdu Ve stínu Hvozdu Naomi Novik

Ze začátku kniha působí jako čtení pro náctileté a nechtěla se mi moc číst, ale už jsem si jí koupila tak jsem jí dala šanci a jsem ráda. Je to napínavý příběh, který má opravdu spád. Postavy jsou zajímavé a jejich sympatie k nim jsem několikrát měnila. Zakončení příběhu bylo pro mne více než uspokojivé. Nevýhoda - mohla být mnohem delší. Co může trošku vadit je, že působí kapku dětinsky, ale není. Nevím jestli uspokojí čtenáře, který vyžaduje seriózního hrdinu či hrdinku.

19.01.2021


Divergence / Rezistence / Aliance / Čtyřka (box) Divergence / Rezistence / Aliance / Čtyřka (box) Veronica Roth

Přečetla jsem všechny čtyři knihy. Nebylo to zlé až na knihu Čtyřka - to byl trapas, možná kdybych byla mladší něco by mě to dalo, ale tohle bylo od autorky nedůstojné. Divergence byla dobrá, mělo to spád a Rezistence ještě lepší. Jak skončí Aliance mě neuspokojilo a ať chce kdo chce po čtení tří knížek neustálého dramatu by se příjemnější konec hodil. Autorka dost zatlačila na pilu, aby se nějak odlišila, ale nesedlo mi to tam, bylo to poznat. Nicméně to hodnotím tak, že na HG to zdaleka nemá a na rozdíl od HG už to číst znova nebudu, jdu to nabídnout do bazaru za poštovné :-) Ale dávám čtyři hvězdy za Divergenci a Rezistenci. Aliance je na tři hvězdy a Čtyřka je odpad.

28.12.2017 4 z 5


Yorrân I: Poutník Yorrân I: Poutník Jan Dobšenský

Velmi zvláštní kniha, půjčila mi ji sousedka, obal knihy mně trochu odrazoval..každý má jiný vkus. Nicméně jak se říká nesuď knihu podle obálky :) krásný spletitý fantasy příběh, autor píše velmi podrobně, takže můžete zapomenout na rychlo čtení a je nutná pozornost při čtení. Jen mně mrzí, že knihu nevlastním (nejsem fanoušek e-knih), doufám, že ji nějak seženu a rozhodně se těším na druhý díl :)

14.02.2017 5 z 5


Legenda o Dagad Trikonu: Návrat Avastů Legenda o Dagad Trikonu: Návrat Avastů Gregoire de Kalbermatten

Druhý díl je ještě lepší než první, k mé radosti. Popis zničení Avastské knihovny málem způsobil, že jsem přejela zastávku a ještě se rozbrečela na veřejnosti. To už se mi nestalo dlouho! Prolínání dimenzí a rozhovor s Williamem Blakem byl strhující. Jediné co mi trochu vadí a myslím, že to byl autorův nápad neprodává se kniha komerčně, prostě je na doporučení, i celá kniha je o hledání tajemství a beru to jako jeho vtípek. Přijde mi to škoda, ale možná, že je to o tom, že skvělé věci, které stojí za to člověk musí hledat :) Taky bych uvítala pevnou vazbu, poněvadž to je na vícero čtení!

01.02.2015 5 z 5


Jak běžet do kopce Jak běžet do kopce Jana Paulová

Velice milá, svěží a vtipná kniha, takové české Jíst, milovat, meditovat, ale troufám si říct, že lepší :)

01.02.2015 5 z 5


Na Větrné hůrce Na Větrné hůrce Emily Brontë

Kniha je skvěle napsaná a zaslouží si obdiv, ale už ji nikdy nebudu číst znova a možná kdybych věděla, že je to dvou posedlých lidech, nejspíš bych ji ani nečetla. Není to můj šálek kávy jak se říká.

01.02.2015 4 z 5


Sem patřím Sem patřím Sally Morgan

Krásná kniha hodně podobná stylu: Co život dal a vzal od Betty MacDonald. Autorka hledá kořeny své rodiny a nalezne a i otřesnou pravdu o zacházení s domorodci a jejich dětmi, což se konkrétně týká i její rodiny. I když je to těžké téma, není nutno se obávat, kniha je napsána s lehkostí a protkaná laskavým humorem. Mohu jen doporučit.

02.05.2014 5 z 5


Jméno větru Jméno větru Patrick Rothfuss

Příjemná fantasy. Na hlavního hrdinu jsem si sice trochu musela zvykat, ale na konec má mé sympatie :D nebo “sympatii”. Pobyt na univerzitě mi hodně připomněl HP, ale ne moc. Celkově je dobrá zápletka, dobré letní čtení.

08.08.2013 4 z 5


Žítkovské bohyně Žítkovské bohyně Kateřina Tučková

Nechala jsem se nalákat ohromnou chválou a výsledek? Rozpaky a bolavé břicho o čem to vlastně bylo? Autorka se zastává bohyň nebo se snaží doložit, že to byly v podstatě čarodějnice. Největší moji chybou bylo, že jsem myslela, že kniha je úplně o něčem jiném. Tahle knížka je hnus.

08.08.2013 odpad!


Strach moudrého muže Strach moudrého muže Patrick Rothfuss

Oproti Jménu větru slabučké jak čajík a setkání s Felurian a průběh v zemi Fae, to bylo naprosté zklamání. Tak nějak jsem očekávala víc, že ho třeba bude učit nějaké magii. No zatím to byla prostoduchá bytůstka. Několik stran jsem i vynechala. Čekala jsem, že se ještě setká s Martenem, Hespe a Dedanem a nic. Vyšuměli jak pára nad hrncem. S Tempim už se asi nesetkáme, přitom byli zajímavější než celá kapitola o Felurian. Navíc hlavní postava jak si zamrzla na vzpurném puberťákovi, snad se v třetí knize už někam posune a třeba se dozvíme něco jiného než, že Kvothe “hurá” už není panic!

08.08.2013 1 z 5


Tanec s draky Tanec s draky George R. R. Martin

Hostinu pro vrány jsem nedočetla a bohužel Tanec s draky taky ne, i když začal velmi slibně. Dá se říct, že tohle byla přesně linie děje a postav, které mně zajímají, ale.. děj se neskutečně vleče a už nemám chuť číst o poblitém trpaslíkovi apod. Nemám víc co dodat.

02.05.2013 1 z 5


Anna Karenina Anna Karenina Lev Nikolajevič Tolstoj

Krásné a nadčasové. Pro mne určitě překvapením bylo, že oblíbená postava nebyla Anna, ale Levin..

14.11.2012 5 z 5


Mansfieldské panství Mansfieldské panství Jane Austen

Bylo těžké tu knihu dočíst.. .

03.04.2012 2 z 5


Poslední přání Poslední přání Andrzej Sapkowski

Velké zklamání...pohádky převedené do sprosté formy? Nechápu to vysoké hodnocení..

03.02.2012 2 z 5


Vejce a já Vejce a já Betty MacDonald

Kniha mi byla doporučena jako velmi vtipná..no mně přišla spíše smutná. Poněvadž jsem prožila dost podobné chvilky jako autorka, humor jsem hledala stěží. Přesto je dobře napsaná, ale jisto jistě už ji číst nikdy nebudu..

03.02.2012 3 z 5


Citadela Citadela Antoine de Saint-Exupéry

Knihu mi doporučil kamarád a dal mi klíč ke čtení téhle knihy..tj., když mám nějakou otázku týkající se mého bytí, prostě otevřu náhodně stranu a kde mám prst čtu...a musím říct, že je to vždy trefné ;)))

22.01.2012 5 z 5


Legenda o Dagad Trikonu Legenda o Dagad Trikonu Gregoire de Kalbermatten

Kniha je hodně podobná Silmarilionu, kdo ho miluje bude moc spokojený!!! Popisuje o dávné říši vznešených bojovníků světla rodu Avastů a jejich boji proti temnotě.. Krásně napsané doporučuji všem milovníkům fantasy a konspiračním teorií..

20.01.2012 5 z 5


Milarepa Milarepa Eduard Tomáš

Pravdou je, že pana Tomáše moc nemusím, ale Milarepa se mu moc povedl. Kdo má rád duchovní tématiku Tibetu, bude spokojený a jistě se ke knize časem vrátí.

19.01.2012 5 z 5


Hostina pro vrány 1 Hostina pro vrány 1 George R. R. Martin

Hra o trůny - super, Bouře mečů - super, Střet králů - super, Hostina pro vrány - nedočetla jsem a nemám to v úmyslu...škoda. Možná se k tomu vrátím až bude vydán Tanec s draky

19.01.2012 2 z 5