Sem patřím

Sem patřím https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/48455/sem-patrim-48455.jpg 4 26 3

Autobiografická prvotina australské výtvarnice a spisovatelky domorodého původu, která v něm sleduje život své rodiny až na samý počátek 20. století. Autorka v knížce velice prostým a přitom působivým stylem líčí svůj život od nejútlejšího dětství, kdy po smrti otce, válečného veterána, zůstala sama se čtyřmi sourozenci, matkou a babičkou. Teprve jako dospívající si uvědomila svůj domorodý původ i podivné chování své babičky, která na její otázky nikdy nedávala odpovědi. Až jako dospělá žena začala autorka pátrat po původu své rodiny a snažila se prolomit bariéru tvrdošíjného mlčení, z něhož se jen pozvolna před ní vynořoval obraz strastiplného života jejích předků. Kniha se tak přirozeně dělí na tři části, tři generační výpovědi – život babičky, matky a dcery, které podávají velice působivý, nelichotivý, ale také naprosto nesentimentální obraz o postavení domorodého obyvatelstva v Západní Austráli od přelomu 19. a 20. století až do osmdesátých let. Autobiografie je napsaná sugestivně, s humorem a s přesvědčením, že každý člověk má potřebu i právo najít své kořeny.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Biografie a memoáry

Vydáno: , Fraktály Publishers
Originální název:

My Place , 1987


více info...

Přidat komentář
Dagmar76
Dagmar76
14.09.2020 4 z 5

Laskavé vyprávění o hrůzách, které muselo původní obyvatelstvo Austrálie podstupovat...
"Právo" silnějšího a nepostihnutelnost opět ukazuje ty temné stránky v nás....Po pravdě se nedivím určitým etnikům, že svůj původ dodnes tají, je to pro ně jednodušší.

dada108
dada108
02.05.2014 5 z 5

Krásná kniha hodně podobná stylu: Co život dal a vzal od Betty MacDonald. Autorka hledá kořeny své rodiny a nalezne a i otřesnou pravdu o zacházení s domorodci a jejich dětmi, což se konkrétně týká i její rodiny. I když je to těžké téma, není nutno se obávat, kniha je napsána s lehkostí a protkaná laskavým humorem. Mohu jen doporučit.


Trysko.Mys
Trysko.Mys
30.04.2012 4 z 5

Zajímavá knížka o životě obyčejné dívky. Určitě si ji přečtěte...Ten příběh je až k neuvěření.

Štítky knihy

Austrálie australská literatura domorodci Aboridžinci, Austrálci

Autorovy knížky

Sally Morgan
australská, 1951
2002  80%Sem patřím

Kniha Sem patřím je v

Přečtených30x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených1x
Knihotéce21x
Chystám se číst6x
Chci si koupit2x
dalších seznamech1x