ctuacturad ctuacturad komentáře u knih

☰ menu

Prameny Vltavy Prameny Vltavy Petra Klabouchová

Prameny Vltavy jsou jednoduše brilantní knihou. Jako i u Podvodu zlatého faraona jsem měl pochybnosti o tématu, copak se z toho dá ještě vytáhnout nového? A jak z příběhů konce druhé světové války udělat současnou detektivku? Jenže autorka opět za jedničku. Je tam všechno, psychologické drama, propracovaná detektivní zápletka, závan severského thrilleru a hlavně nové informace o naší historii, o které si špatně myslíme, že už víme všechno. Je to kniha o hledání sebe samých a srovnání se s vlastní minulostí, a snad nakonec i o odpuštění jednoho zapomenutého kraje, který je pro celou republiku jenom symbolem poklidných letních prázdnin, ale žít by tam uměl málokdo. Z Pramenů Vltavy nikdo nevyleze s čistým štítem, vrah je asi ten nejmenší problém. Postavy jsou naše, příběhy jsou naše, Šumava je naše. A Petra Klabouchová napsala knížku, která je velká svou lidskou skutečností. Málokdo dokáže na našem malém českém písečku rozehrát tak silný příběh, který šokuje i učí.

29.10.2021 5 z 5


Jeho banán Jeho banán Penelope Bloom

No tak to teda potěš koště. Chápu, že jsem tu zcela omylem, rozhodně to není knížka pro muže ( rádoby vtipný dar od kolegyně ). Jen mě děsí, že to takhle opravdu mohou ženy mít. A že se jim něco takového líbí. Opravdu? Prosím, moc prosím, řekněte mi, že to není pravda. Trapné, vtipné asi jako snášení vajec, dětsky předvídatelné, nulový obsah, erotika že bych brečel. Pomóc!

20.10.2021 1 z 5


Farma zvířat Farma zvířat George Orwell (p)

A každým dnem blíž a blíž, krůček po krůčku...
Geniální dílo geniálního autora, škoda, že nevydal i druhý díl. Chtělo by to návod, jak z toho ven.

20.10.2021 5 z 5


Prvok, Šampón, Tečka a Karel Prvok, Šampón, Tečka a Karel Patrik Hartl

Oddechovka, čte se snadno, není to žádný velký literární počin, ale pohodička. Jako pozorovat a odposlouchávat skupinu puberťáků u piva...

20.10.2021 4 z 5


Sněhulák Sněhulák Jo Nesbø

Dva večery s jednoduchou detektivkou, napětí pro mě skoro žádné, prvoplánované, ale napsané to špatně není, jen nevidím účel další takové knihy

20.10.2021 3 z 5


Anglická zahrada Anglická zahrada Petra Klabouchová

Dobré, drsné. Chvíli může vadit, že je to psané z pohledu dítěte, ale po pár stránkách jsem právě tohle ocenil. Skutečný příběh a určitě není pro psychiku každého. Maminám bych nedoporučil...

24.08.2020 5 z 5


Podvod zlatého faraona Podvod zlatého faraona Petra Klabouchová

Nějak originálně se dneska pustit do Tutanchamona, to chce koule :) Takže co nám tu připravila autorka? Vzala všechno, co si o tomhle největším archeologickém objevu myslíme že víme, zmačkala to a vyhodila z okna. Otevřela přehlížené otázky a zlehka nastínila možné odpovědi. Z hrdinů udělala parchanty, z parchantů hrdiny. Carter je možná zloděj a podvodník, vykradači hrobek pro změnu nekradou, ale brání majetek svého lidu a Tutanchamonovi nepatří ani jeho vlastní hrobka. Přidejte do toho zájmy egyptského státu, co jdou po krku odvážné archeoložce ( jejímž úkolem v knize je především vysvětlit každou novou technickou a historickou informaci i úplným neznalcům staroegyptských reálií ), a světe div se, ono to funguje! Zajímavé téma, pěkně napsané, dobře se čte. Tři časové linie, pro každou odlišný historický styl vyprávění, pro mě za jedna. Kdo je příznivcem antického Egypta, musí uznat, že se s knihou autorka vymazlila a zpracovala v ní hned několik dodnes kontroverzních témat archeologie. Možná některé čtenáře nakopne k tomu, aby se o danou tématiku více zajímali a nebáli se myslet vlastní hlavou. Krásný objev, navíc ve vodách české literatury.

13.02.2020 5 z 5


Tutanchamon - Poslední tajemství Tutanchamon - Poslední tajemství Christian Jacq

Tématika mému srdci blízká. Odpustil bych si snad jen tu "magickou" část. Jinak kvalitně zpracovaná kniha k tolik opomíjenému tématu moderní archeologie. Tutanchamona zná každý, příběh jeho papirů nikdo. Momentálně čekám knihu jedné mladé české autorky k tomuto tématu, už ji mám objednanou, takže snad to bude podobně vymazlené. Jen houšť.

12.02.2020 3 z 5


Mein Kampf Mein Kampf Adolf Hitler

Náhled do hlavy člověka, který změnil život každého z nás. Mohla to být osoba těžce psychicky nemocná nebo jenom obyčejná lidská bestie, jak nám bývá představován už od prvních tříd základních škol. Rozhodně to ale nebyl člověk bez přehledu, čtení je to těžké, ne pro každého. Je třeba být schopen orientovat se v souvislostech a reáliích dané doby. Ostatně jedná se o filozofické a politické čtení, takže žádný večerníček. Většina dnešních neonácků i vášnivých odsuzovačů nedojde dál než na dvacátou, třicátou stranu, takže bych se nebál nějakého zneužívání. V každém případě stojí za to moci si udělat vlastní názor, od toho literatura existuje. Pokud bych měl posoudit knihu pouze po literární stránce, bez toho, co přišlo po tom a co částečně propaguje, většina dnešních politiků by nějakého takového projevu a hlubokého proniknutí do současného stavu společnosti, nebyla rozhodně schopna.

12.02.2020 4 z 5


Jedovatá houba Jedovatá houba Ernst Hiemer

Knihy se nezakazujou a nepálí, knihy se čtou a studují. Nikdo by neměl být nucen cokoliv povinně číst, ale nikomu by také nemělo být zakazováno číst, co ho zajímá. Kniha je to nesmírně zajímavá z kulturního a hlavně lidského hlediska, jak se může člověčí myšlení vyvýjet a kam až může ideologie dojít... Proč by to měl někdo zakazovat? Z jakého práva? Četli jste? Já ano a jsem rád, další životní zkušenost. Stejně jako jsem četl Bibli a nejsem věřící, Kladivo na čarodějnice a nezačal jsem upalovat babky kořenářky nebo zápisky Olgy Hepnarová a nikoho přejet náklaďákem neplánuju. Přestaňte řešit každou blbost, co vám média podsunou a čtěte, co se vám líbí.

12.02.2020 3 z 5


Zimní lidé Zimní lidé Jennifer McMahon

Bát se v zimě je fajn. S touhle knížkou to jde i bez sněhu. Moc dobře napsaná duchařská pohádka, co má smysl i rytmus.

10.02.2020 4 z 5


Popravčí Popravčí Chris Carter

Dobré, dobré, dobré, nic víc se nedá dodat.

10.02.2020 5 z 5


Biomanžel Biomanžel Michal Viewegh

Smutek...

10.02.2020 1 z 5


Hana Hana Alena Mornštajnová

Vás to vážně tak nadchlo? Jste si tím jistý? Já si myslím, že je kolem téhle knížky taková docela drobná špetka hysterie... Pro mě "dobrý", ale nic výjimečného. Kde je ten literární zázrak, prosím? Podává se, rozumím, a co má jeden, musí mít u druhej. Přečteno, za rok až dva zapomenuto. Možná to maj ale ženský jinak, sorry...

10.02.2020 2 z 5


Nůž Nůž Jo Nesbø

klasická nesbovka včetně Ikei a žen, co šílí po prvním alkoholikovi v jejich blízkosti

08.02.2020 2 z 5