Česneksmedem Česneksmedem komentáře u knih

☰ menu

Soumrak bílého muže Soumrak bílého muže Benjamin Kuras

Doporučuji si knihu pozorně přečíst, zamyslet se a poté se řídit moudrem Charlese Bukowského: "Život se nás snaží naučit jen jedno - držet hubu a užívat si výhled.".

18.04.2024 4 z 5


Satanova prohra Satanova prohra Josef Lukavský

Tak tohle bylo jako čerstvý chléb s domácím sádlem a česnekem – chutné, mastné a příjemně štiplavě ostré. Také to bylo jako striptýz. Sloupávalo to z nás lidí jednotlivé slupky, až zbyly jen tělní tekutiny, úchylky a faleš. Jen konec se lišil. Ten chutnal jako jahodová cukrová vata.

16.04.2024 5 z 5


Pět sekyr poručíka Hamáčka Pět sekyr poručíka Hamáčka Miloslav Švandrlík

Tak tohle bylo co? Tohle bylo hodně dobrý čtení. Zvlášť pro nás, kteří jsme to co? Kteří jsme to období zažili. A možná ještě něco podobného znovu zažijeme, neboť kdo seje fazole, sklízí větry.

12.04.2024 4 z 5


Oběť v pasti Oběť v pasti John Sandford (p)

„...tihle prodejní odboráři,
kteří si říkají učitelé...“
Citát z knihy

Velice čtivý chaos. Lukas postupně ztrácí trpělivost a zábrany. Sice zaláskovaný, ale značně namíchnutý, neboť jde o znásilňování a o děti. Hodně dobré čtení!

09.04.2024 5 z 5


Noční oběť Noční oběť John Sandford (p)

Znát pachatele hned od začátku knihy mi nevadí. Podstatnější je to, že je kniha čtivá a napínavá a to tato rozhodně je. Najdete zde humor, smutek z nemoci i poměrně solidní konec. Výborná kniha!

05.04.2024 5 z 5


Mrtvá zóna Mrtvá zóna M.W. Craven

Další skvělá kniha od M. W. Cravena. Ke konci jsem byl napnutý jako tanga dvěstěkilové striptérky. Opět naprosto úžasná Tilly. Ta její občasná neohrabanost knize hodně pomáhá. A Poe? Žádná stádová ovce a to mám moc rád.

02.04.2024 5 z 5


Střevíce z lýčí Střevíce z lýčí František Nepil

Pan Myšák (jak mu říkala jeho manželka) opět nezklamal. Pro nás venkovské obyvatele sice mnoho nového v knize není, ale vyprávění je to takové melancholicko - laskavé, takže paráda. Hodně píše o slepicích. Jako dítě jsem při pronásledování této drůbeže spadnul do potoka. Musím vyvrátit teorii, že je slepice hloupá. Spíš bych ji označil za docela „vyčůranou“. Čtení jsem si opravdu užil.

29.03.2024 5 z 5


Na cestách s Franzem Kafkou Na cestách s Franzem Kafkou Judita Matyášová

Je to vlastně fotokronika s 65 hesly. Fotografie jsou doplněny letopočtem a krátkým příběhem. Se svým přítelem Maxem byl i v pařížském nevěstinci. Vzhledem k tomu, že se kniha dá pořídit již kolem 50 – 80 Kč, tak to pro čtenáře určitě stojí za zakoupení.

26.03.2024 5 z 5


Kouzelná flétna Kouzelná flétna Bohumil Hrabal

Jedna z jeho knih, u které si nesmíte říct, že dočtete větu a poběžíte na toaletu, protože se vám už opravdu chce. Tady dočtete větu a zjistíte, že jste o půl hodiny blíž smrti. O ní a o pátém patře píše mistr několikrát. Je to opravdu jen náhoda??? Bolestné a smutné čtení.

24.03.2024 5 z 5


Matka noc Matka noc Kurt Vonnegut Jr.

„Zajíc dějin zase jednou
předbíhá želvu umění.“
Citát z knihy

Za sebe musím konstatovat, že to byla hodně zvláštní kniha. To téma je celkem jednoduché. Řekl bych, že prakticky každý z nás má dvojí tvář. Zde je to mnohem závažnější. Byl to zrádce nebo hrdina? Světec nebo mučedník? Pravda ale nebývá pouze jedna. A svědomí? Někteří takový termín vůbec neznají.

22.03.2024 4 z 5


Vrahův žold Vrahův žold Ed McBain

Nevím, jestli je to dobře, že nám některé detektivky, ve kterých se vraždí, připadají jako oddechovky. Je fakt, že pokud se člověk za každou cenu nesnaží pachatele uhodnout, nemusíte se u čtení až tak soustředit. Navíc si už člověk zvyknul, v případě 87. revíru, na celkem decentní humor. Opět fajn čtení s poměrně zajímavým koncem.

19.03.2024 4 z 5


Sekl se Orwell o dvacet let? Sekl se Orwell o dvacet let? Benjamin Kuras

„Je to rebel!“, volali děti. A to děti mohou. Mohou totiž takřka všechno. Pan Kuras napovídá, že těch, kdo mohou skoro všechno je rozhodně víc.
Je to docela smutné čtení, které ale přináší spoustu věcí k zamyšlení.

15.03.2024 5 z 5


Pražská vizitka Pražská vizitka Gustav Meyer

Z každé mnou čtené knihy, která úplně nezaujme, se pokouším vysát alespoň jednotlivé hrozinky. Zde například Lohengrin, který vychází ze záchodu. To je fakt dost dobrá představa, alespoň pro ty, kteří si vzpomenou, kdo to vlastně byl nebo znají písničku Malý Rytíř. Nebo informační firma Tschmuchalek a Eidam. Snad ten Eidam nebyl 30%... Jinak je to bichle na jedno kafe.

12.03.2024 3 z 5


Kluby poezie Kluby poezie Bohumil Hrabal

Nádhera! Nádhera! Nádhera!
Papír! Knihy! Papír!
Pivo! Pivo! Pivo!
Fakt vymazlené.

09.03.2024 5 z 5


Provokatér Provokatér Ed McBain

Dvanáctá publikovaná kniha o 87. revíru je celkem průměrná detektivka. Žádná extra zamotaná zápletka, jen špatná komunikace to poněkud komplikuje. A komplikuje to hlavně chytrouš Hluchý.
Ocenit ale musím lehce sarkastický humor, který příběh rozhodně pozdvihuje.

08.03.2024 4 z 5


Poslední tři minuty Poslední tři minuty Paul Davies

Na začátku jsme ujištěni, že je to kniha i pro naprosté laiky. Budu trochu oponovat. Alespoň mírný náhled do problematiky se vám jistě bude hodit. Docela jsem se bavil u jednoho arcibiskupa, který dle detailů z bible přesně určil, kdy byl stvořený vesmír. A kdy zanikne? No, rozhodně později než ten šutr, na kterém si to hasíme. Počítám, že spíš než do nás něco většího trkne, hrkne nějakému velikánovi v kebulce a roztrhneme si jej nakonec sami. Jsem rád za takové knihy.

05.03.2024 5 z 5


Modrooká lež Modrooká lež Frank Heller (p)

„Vše je možno v Tisíci
a jedné noci.“
Citát z knihy

Pokud máte po večerním čtení knih Chrise Cartere zpocené sny, u této knihy se vám to určitě nestane. Trošku to totiž připomíná jistou sérii detektivek s lupičem gentlemanem. Ten z naší knihy pochází ze Švédska a v jednom z příběhů (rok 1910) se praví, že tam nemají zločinců. No, časy se mění...
Je to taková krátká blbůstka, která není vůbec, ale vůbec podobná dnešním detektivkám.

01.03.2024 3 z 5


Maryla Maryla Alois Jirásek

Předmluva toho řekne mnohem víc, než by asi měla. Následující historická novela začíná skoro jako pohádka: „A všecko jest lacino bylo.“. Pak ovšem dojde na spor o majetek a tam už lidi neznají bratra ani souseda.
Jak mnohý čtenář ví, dějiště pro Marylu Jirásek objevil, když o prázdninách roku 1884 procházel krajinou, o níž měl psát pro vlastivědnou publikaci. Zajímavostí také je, že Maryla byla třikrát zhudebněna jako opera, ale nedochoval se ani jeden zvukový záznam.
A nakonec jedna řečnická otázka. Není to hazard zamilovat se do Rozvody?

27.02.2024 4 z 5


Horká linka Horká linka Michael Connelly

Co se v mládí naučíš (díky mámě), v dospělosti finančně zužitkuješ. I tak by se dala popsat cesta Michaela Connellyho k psaní detektivek. A bylo to rozhodně dobré rozhodnutí.
Téma této knihy vypadalo velice zajímavě. Malinko jsem byl zklamán poněkud rozvláčným dějem, ale ke konci (jak už to většinou bývá) se to zlepšilo. Přesto musím konstatovat, že má pan Connelly lepší knihy.

23.02.2024 4 z 5


Velitelem města Bugulmy Velitelem města Bugulmy Jaroslav Hašek

Jak jistě víte, tyto příběhy vycházely v roce 1921 v časopise Tribuna. Na první dobrou je to možná čtení humorné. Pokud se ale trochu nad obsahem zamyslíte, je to spíše smutné. Nikomu nelze věřit, což je s ohledem na Rusko, dnes dosti aktuální. Dobrá jednohubka.

20.02.2024 4 z 5