Česneksmedem Česneksmedem komentáře u knih

☰ menu

Řeznickej kluk Řeznickej kluk Patrick McCabe

Je to docela zvláštní dílko a chvíli trvalo, než jsem si zvyknul. Řekl bych, že jisté problémy s obsahem mohou mít jak milovníci minulého režimu, tak i věřící.
Pokud se vám stane, že sudička Finančního úspěchu nebyla pozvána k vaší kolébce, mají někteří jedinci tendenci nahradit to činností za hranou zákona. Dost zajímavá kniha.

26.07.2024 4 z 5


Kdo chytá v žitě Kdo chytá v žitě J. D. Salinger (p)

Z pohledu dědka, který si nepamatuje, jestli si po večeři vzal léky a vyčistil si zuby, který je rád, že ještě udrží svěrače, ale často neudrží myšlenku, se mi tato světová klasika, která se zde hodně čte, jevila jako taková milá blbůstka s červenou loveckou čepicí, o nemnoha stranách, kterou jsem si rád přečetl, ale pravděpodobně už pozítří si z ní toho věru mnoho pamatovat nebudu, natož abych si pamatoval, co jsem za blbosti dělal v pubertě, teda, pokud jsem ji už měl.

24.07.2024 5 z 5


Případ domovníkovy kočky Případ domovníkovy kočky Erle Stanley Gardner

Jeden z nejlepších případů s Masonem, co jsem doposud četl. Tentokrát velice akční a zajímavé řešení, vedoucí k odhalení, neboť, kde je ježek pánem, tam je s hadem ámen. Moc fajn čtení.

22.07.2024 4 z 5


Kruhy na vode Kruhy na vode Dominik Dán

Tak trochu špionážně mafiánská detektivka se spoustou dialogů. Četlo se to docela dobře, jen nejsem přesvědčen, že jednání Krause bylo zcela košer. Je zde taky poměrně málo humoru, neboť Váňa opět dostal málo prostoru.

19.07.2024 4 z 5


Vteřinu poté Vteřinu poté William R. Forstchen

„Představy o tom, že všichni místní obyvatelé mohou
bez ohledu na etnický původ tvořit jednu pestrou
společnost, vzaly tehdy zasvé na celou generaci.“
Citát z knihy

V dost komentářích se objevuje kritika na americký patriotismus. Sám tvrdím, že většinou je každý extrém špatný. Zde bych ale dodal, že nám by jistá dávka patriotismu rozhodně prospěla.
Je to hodně silné čtivo, ale překvapeně jsem zíral, když nám pan spisovatel oznamuje, že po 63 dnech chodí po ulici vyzáblí lidé a umírají hladem. Pokud nejste schopni jako rodina přežít bez supermarketů či obchodů dva měsíce, tak je něco špatně. Nemoci, to je samozřejmě něco úplně jiného. Každopádně je v dnešní době velice vhodné takové knihy číst a trochu se zamyslet...

17.07.2024 5 z 5


Adam stvořitel Adam stvořitel Karel Čapek

„...být Vůdcem je tisíckrát
víc než být Tvůrcem...“
Citát z knihy

Bohužel, většina vůdců je bytostně přesvědčena, že jsou zároveň tvůrci. A jak to dnes máme v přímém přenosu, je jim jedno, kolik lidských životů to stojí.
Nadčasové čtení, které se tváří jako komedie, ale pozorný čtenář lehce pozná filozofický podtón i znepokojující poučení. Za geniální považuji vložit do tohoto příběhu postavu Zmetka se selským rozumem.

14.07.2024 5 z 5


Nečekané přiznání Nečekané přiznání Lisa Regan

Hodně dobrá detektivka. Pachatel je oprsklý, jak lázeňská veverka, ale na Josefku prostě nemá!

12.07.2024 4 z 5


Dianetika - Moderní věda o duševním zdraví Dianetika - Moderní věda o duševním zdraví L. Ron Hubbard

Nejprve jedna informace z oficiálního webu Scientologické církve: „Scientologie, znamená „vědění, jak vědět“, je náboženství založené na dílech L. Ron Hubbarda“. Už toto je dost zásadní a je třeba si uvědomit, že jde především o prosperující firmu.
Nedávno jsem dočetl knihu od pana Kaplického – Život alchymistův. Musím říct, že zde vidím velkou podobnost v tom, že myšlenka „ládovat“ do lidí to, co chtějí slyšet, a to bez ohledu na pravdu či lež, je hodně stará a vyzkoušená. Hlavně, že to dostatečně finančně vynáší. To je totiž oč tu běží. Pokud nejste úplně v obraze, zkuste si najít, co znamená praktika auditing. Metody v knize uváděné bych označil za dost drastické. Nadšenci této literatury často uvádějí, že kniha vám může doslova změnit život. V mnohých případech tomu tak jistě je, ale...
Doporučuji si zapamatovat jednu myšlenku Charlese Bukowského: "Vyvarujte se těch, kdo neustále hledají dav, neboť sami nejsou nic.". Přeji všem, aby měli dost odvahy a sil se se svým životem porvat sami, a to bez umělých berliček, třeba v podobě takovéhle knihy.

08.07.2024 odpad!


Nejskromnější umění Nejskromnější umění Josef Čapek

Trošku složitější čeština, a to i díky dobovým a zastaralým výrazům. Je docela zajímavé číst, co se dá napsat například o vývěsních štítech. Připadá mi, že knihou se line autorova touha po dokonalosti, rozhodně ne však té nudné. Na nemnoha stránkách se ten text jeví docela hutný.

05.07.2024 4 z 5


Život alchymistův Život alchymistův Václav Kaplický

Vzhledem k rozsahu knihy jsem ke čtení přistupoval jako k nějakému základnímu, literárně podbarvenému životopisu, což se mi vyplatilo. Díky tomu nemusím plakat nad drobnými nedostatky (třeba nelogičnost u souboje), ale knihu jsem si mohl bez velkého přemýšlení užít.

03.07.2024 4 z 5


Po pohřbu Po pohřbu Agatha Christie

Pokud máte hébl (nos) jako indiánský náčelník Tatanka Yotanka, tak asi na pachatele lehce přijdete. Ta cesta k rozuzlení je velice příjemná, zvlášť, když vás po ní vede Hercule Poirot.

01.07.2024 5 z 5


Smrt číhá na jarmarku Smrt číhá na jarmarku Anders de la Motte

Druhý díl se mi líbil o trochu víc. Tove byla občas tupá jako zlomená voskovka, ale sebevědomí jí rozhodně nechybělo. Peter měl trpělivost jako světec. Dámy to mají v genech, jak na nás...

29.06.2024 5 z 5


Divoké labutě Divoké labutě Jung Chang

Je to tak depresivní, že slabší jedinci mohou mít tendenci křtít pivo rumem.
Problémů, které čekají tento svět, je hodně a některé už jsou do očí bijící. A Čína je velmoc, která zdánlivě přihlíží a čeká. Nenechme se ale mýlit.
Obávám se, že za pár let se bude téhle době říkat „staré dobré časy“.

26.06.2024 5 z 5


Smrt přichází na prohlídku Smrt přichází na prohlídku Anders de la Motte

Tove a Peter jsou tak trochu jako kočka a pes. Často se moc nemusí, ale občas se celkem snáší.
Kniha je to moderní, co se týká párů stejného pohlaví, a najdete ještě další, dnes už nezbytnosti...
Lehký a pomalý děj se ke konci poněkud odbrzdí, takže jsem spokojen.

24.06.2024 4 z 5


Jan Žižka Jan Žižka Petr Čornej

Smekám všechny svoje čepice, kšiltovky i bekovky, protože toto je opravdové dílo. A není to vůbec žádná akademická sušárna – viz například část o Adamitech...
Čte se to velice dobře. Někoho možná odradí počet stran. Je zde však nezvykle rozsáhlý poznámkový aparát, takže máte možnost si to poněkud zkrátit (což nedoporučuji).

20.06.2024 5 z 5


Vězeň z Bangkoku Vězeň z Bangkoku Warren Fellows

Při čtení této knihy si uvědomíte hned několik věcí. Jednou z nich je, že knihy Chrise Cartera se vám budou jevit jako pohádky pro děti. Daleko podstatnější věc je, že dneska je moderní si stěžovat, jak se máme špatně a vinit z toho některé politiky. V této knize je zcela jasně ukázané, jakou hodnotu má svoboda.
Citlivějším povahám rozhodně nedoporučuji u čtení této knihy jíst.

17.06.2024 5 z 5


Svědectví mrtvých Svědectví mrtvých Charlie P. Stonebridge (p)

Nasadil jsem si Stetsona, kolty povolil trochu níž a začetl se. Bylo to velice příjemné počtení, za které děkuji tam nahoru mistru Kidovi.

12.06.2024 4 z 5


Rychlé šípy Jaroslava Foglara a Marko Čermáka Rychlé šípy Jaroslava Foglara a Marko Čermáka Jaroslav Foglar

Tento druhý, červený díl, je útlejší než předcházející žlutý. Nic to ale neubírá na příjemných vzpomínkách, obohacených o nové díly namalované Jiřím Grusem. Najdete zde díly, které vám v podvědomí připomenou nedávnou minulost (Rychlé šípy běží za hradním strašidlem nebo Rychlé šípy zápolí s jedovatým dědkem), ale i aktuální současnost (Rychlé šípy oslavují výhru nebo Rychlé šípy jezdí na pětikolu). Moc fajn čtení i pokoukání.

10.06.2024 5 z 5


Kočka, která zpívala ptáčkům Kočka, která zpívala ptáčkům Lilian Jackson Braun

Další díl z této rozsáhlé série mám přečtený a musím konstatovat, že jsem pořád spokojený, i když to není nejlepší koťátko z vrhu Lilian Braunové, a pro někoho to může být i nuda. Také začínám mít dojem, že Jim a Polly jsou pouze platonici. Nějaká pikoška z jejich strany by určitě neškodila.

07.06.2024 4 z 5


Pchjongjangská akvária Pchjongjangská akvária Čchol-hwan Kang

Při čtení se mi v hlavě neustále objevoval obličej současného vůdce a jeden slogan, který říká, že přežírání může zmenšovat oblečení.
Je to docela drsné čtení, u kterého si uvědomíte, že lidi z těchto režimů jsou daleko lépe než my připraveni na případné katastrofy. Dokáží přežít tam, kde by mnozí z nás rychle podlehli. Poučná kniha, která ale milovníky minulého režimu jen těžko přesvědčí.

04.06.2024 5 z 5