Casmé Casmé komentáře u knih

☰ menu

Jáma a kyvadlo a jiné fantastické povídky Jáma a kyvadlo a jiné fantastické povídky Edgar Allan Poe

Zdravím, jsem Casmé a ráda bych se podělila o svůj názor na tuto knihu.
Knize dávám ★★★★ a hned si povíme proč.

✔✔✔
►Knize nelze upřít krásnou grafiku a příjemným doplňkem byli překlady latinských textů, zapsané jako poznámka pod čarou.
►Většina povídek mi nabídla přesně to, co jsem od nich očekávala. Pokud dnes někdo očekává od tohoto autora horory, kdy mu poběží mráz po zádech, nikdy nemůže být s jeho dílem spokojen. Edgar Allan Poe je sice zakladatelem hororu, ovšem doba se změnila a v dnešní společnosti vás již jeho povídky nevyděsí. Musí se mu ovšem nechat, že se vám dokáže dostat do hlavy, dokáže popsat spoustu pocitů a pohnutek mysli tak, jak o nich sami nepřemýšlíme.
►Jsem ráda, že povídky nejsou nikterak dlouhé. U všech mám pocit, že tu není ani stránka navíc, ovšem ani stránka nazmar.


►Překlad v tomto díle je skvělý, ovšem možná až moc skvělý. Prvních pár povídek mi trvalo, než jsem se dostala přes všechna ta složitá slovní spojení, která mi leckdy nešla přes jazyk. Trochu mi to zkazilo požitek z prvních povídek, ale rychle jsem si zvykla. Ovšem nejde tu zapřít, že je to kniha, u které je třeba se soustředit a není to žádné oddychové čtení.

Celkově musím říci, že jsem si povídky velice užila, i když jsem po přečtení některých zdejších recenzí propadala mírné skepsi. Takže pokud máte Edgara Allana Poa v seznamu svých oblíbených autorů, tak neváhejte. Povídky jsou jedinečné, pro někoho možná šílené až zvrácené, ale já se v nich našla a odnáším si i nejednu velmi silnou myšlenku.

♄ Casmé ♄

01.03.2020 4 z 5


Říše snů Říše snů Kerby Rosanes

Kerby má úžasný styl a jeho omalovánky jsou nápadité a vybízí ke kreativitě. Rozhodně doporučuji.

08.02.2020 5 z 5


Proměny zvířat - antistresové omalovánky Proměny zvířat - antistresové omalovánky Kerby Rosanes

Kerby má úžasný styl a jeho omalovánky jsou nápadité a vybízí ke kreativitě. Rozhodně doporučuji.

08.02.2020 5 z 5


Krajina mýtů Krajina mýtů Kerby Rosanes

Kerby má úžasný styl a jeho omalovánky jsou nápadité a vybízí ke kreativitě. Rozhodně doporučuji.

08.02.2020 5 z 5


Fantom Fantom Susan Kay

Zdravím, jsem Casmé a ráda bych se podělila o svůj názor na tuto knihu.
Knize dávám ★★★★★ a hned si povíme proč.

✔✔✔✔✔
►Kniha má velice poutavě napsaný příběh, skvělý výběr slov a děj díky tomu zaujme, vtáhne vás a rychle uteče. Je tu samozřejmě povinností pochválit úžasný překlad, který u tohoto díla zachoval jeho krásu a možná ji i zvětšil.
►Velice příjemné je dělení knihy, kdy aktuální děj vypráví vždy někdo jiný z jeho pohledu, ať už Erik, Náder, nebo jiné postavy. Příjemným doplněním, které knihu skvěle oživilo je i deník Christiny.
►Kniha je dlouhá a velice milou věcí bylo, že se Erik (i jiné postavy) vraceli k souvislostem z předchozích kapitol. Pořád jsou nám jemně připomínány předchozí události, aby vše dávalo smysl a zapadalo do sebe.
►Hlavně postavy Roula a Christiny zde dostali lidštější formu, jejich činy jsou zde dobře vysvětleny a dají se pochopit, což považuji za velké plus.
►Vykreslení Erika v této knize je prostě dokonalé. Soucítíte s ním, chápete jeho emoce, nejdříve je to ubohé geniální dítě, které ale přesto nechápe proč ho matka odmítá. Nejvíce se mi líbil v kapitolách kdy byl v Rusku a u šáha, sebevědomí, geniální mladý muž. Navenek budící respekt a strach, občas až překvapivě vtipný, uvnitř ovšem plný bolesti a temné minulosti. Nakonec je z něj muž plný vzteku, který v posledních chvílích života získá klid a mír, který zasluhuje.


►Kapitoly by mohly být více členěné, nemám úplně ráda, když je jedna část díla napsána na 10 stranách a mezitím žádná podkapitola nebo členění. Většinou čtu ve vlacích nebo o pauzách a u této knihy jsem vždy přemýšlela zda má cenu pokračovat ve čtení, abych kapitolu stihla dočíst.


►Nejsem si úplně jistá, kam zařadit konec této knihy, zda k pozitivům, či negativům. Konec byl skvělý, napínavý, zajímavý a pro Erika nakonec skončil v podstatě dobře. Velice se mi líbil, ovšem tím, že se dost odklání od původní předlohy, zde vymizeli prakticky všechny detaily, která mám já na Fantomovi velice ráda a na které jsem se těšila. Příkladem třeba červená růže ovázaná černou stuhou, kterou Erik dal Christině po jejím prvním skvělém vystoupení a kterou také položil na její hrob (což už zde nebylo možné, chápu). Takových drobností bylo ale více.

Závěrem musím knihu pochválit, velice se mi líbila. Fantom opery je pro mne závislostí a srdcovou záležitostí a nedokážu si představit lepší zpracování než je toto. Susan Kay tímto vzdala čest původnímu dílu a precizně ho doplnila. Pokud je i pro vás Fantom tak fascinující osobností, tak tuto knihu musíte přidat do své knihovny.

♄ Casmé ♄

23.01.2020 5 z 5


Hračkář Hračkář Andrew Mayne

Zdravím, jsem Casmé a ráda bych se podělila o svůj názor na tuto knihu.
Knize dávám ★★★★★ a hned si povíme proč.

✔✔✔✔✔
►Hlavní hrdina je velice sympatický a zajímavý, myslím, že každý člověk si v něm dokáže něco najít a dokonale zapadá do celé knihy. Moc se líbily také jeho myšlenky, které byli občas vsazeny do nějaké situace a mnohdy i pobavily.
►Musím říci, že leč je kniha o vrahovi mladých chlapců a pro někoho je možná až silné kafe, tak mě párkrát i rozesmála. Zároveň, tam jsou ale dokonale zpracované i ty drsné pasáže.
►Jsou zde převážně krátké kapitoly, což je za mě veliké plus.
►Metody, kterými Theo vyšetřuje a vůbec řeší různé situace mě často opravdu překvapily a to velice mile. Je to originální a dodává to knize krásný nový odborný rozměr.
►Neřekla bych, že kniha byla přímo napínavá, ovšem určitě byla nepředvídatelná a do posledního písmenka jsem netušila, jakým způsobem bude vlastně hračkář dopaden a zabit.


►Nepochopila jsem, co na začátku dělala ta první kapitola, která absolutně nezapadá do celé knihy, ale nejspíše měla nějaký význam, i když já pouze odhaduji jaký.

Knihu doporučuji vřele všem co mají rádi psychologii, krváky a chtějí se i zasmát. Lepší knihu jsem zatím nečetla a autor umí velice poutavě psát. Rozhodně sáhnu i po jeho dalších dílech a Hračkáře jsem rozhodně nečetla naposledy.

♄ Casmé ♄

27.11.2019 5 z 5


Dívka z inkoustu a hvězd Dívka z inkoustu a hvězd Kiran Millwood Hargrave

Zdravím, jsem Casmé a ráda bych se podělila o svůj názor na tuto knihu.
Knize dávám ★★★★ a hned si povíme proč.


✔✔✔✔
►Kniha má zajímavý námět a dokáže vás vtáhnout do děje a nastínit vám atmosféru dané scény.
►Kniha má úžasný nejen přebal, ale také vnitřní stránky. Dokonce je k dispozici i mapa daného ostrova na kterém se příběh odehrává.
►Děj, i přesto, že je to spíše kniha pro děti, je vcelku nepředvídatelný a dokáže překvapit.
►Oceňuji konec, kde je vynechán klasický klišé happy-end a místo toho nám nabídne nečekaný, možná mírně smutný, konec.

✘✘
►Postavy jsou málo propracované , což se dá u takovéto jednodušší dětské knihy očekávat, ale pokud by si na nich dala autorka více záležet, mohlo to mnohé vylepšit.
►Nápad krásný, konec skvělý, ale moc uspěchaný. Ocenila bych, kdyby kniha měla ještě o pár desítek stránek více a trochu děj protáhla a vysvětlila jisté nejasnosti.

Tato kniha je spíše pro dětské čtenáře, ale dokáže zaujmout i starší věkovou kategorii. Za mě, jí ráda odpustím těch pár chyb a klidně bych si ji přečetla znovu. Je to oddechová kniha, která nabízí příjemný a laskavý příběh, který přečtete na jeden dech.

♄ Casmé ♄

10.10.2019 4 z 5


Chladnokrevně Chladnokrevně Robert Bryndza

Zdravím, jsem Casmé a ráda bych se podělila o svůj názor na tuto knihu.
Knize dávám ★★★★ a hned si povíme proč.

✔✔✔✔
►Děj je napínavý a vcelku rychlý. Kniha vás dokáže vtáhnout a nutí vás číst dál.
►Líbí se mi postupné odkrývání vrstev, jednou za čas přijde nový úhel pohledu a nová skutečnost, která najednou otevře a vysvětlí mnoho předešlých otázek.
►Osobně se mi velice líbil konec, sice byl poněkud předvídatelný, ale skvěle to celé uzavřel a osobně jsem si živě představila tu atmosféru a prostředí, které autor nastínil.
►Ať si každý říká co chce, miluji knihy se spoustou násilí a krve a to tato kniha splňuje dokonale. Navíc je krásně vidět jak slepý člověk je a co dokáže odpustit, když je zamilovaný.

✘✘
►Děj byl občas předvídatelný a nebo se až moc táhl, ale nikdy to nebylo na takové úrovni, abych měla chuť knihu odložit.
►Za mě tu bylo dost vedlejších příběhů, které byli občas na škodu. Někdy mi trvalo než mi došlo, která postava vlastně mluví a kdo že to je a někdy se vedlejší příběh probíral tak dlouho, že jsem koukala na další stránky, kdy už začne kapitola o tom hlavním.

Pokud milujete krváky a násilí určitě doporučuji tuhle knihu přečíst. I když se zdá někdy zdlouhavá, tak nezklame. Velmi ráda sáhnu i po jiných detektivkách od tohoto autora.

♄ Casmé ♄

10.10.2019 4 z 5


Dětské zoubky Dětské zoubky Zoje Stage

Zdravím, jsem Casmé a ráda bych se podělila o svůj názor na tuto knihu.
Knize dávám ★★★ a hned si povíme proč.

✔✔✔✔
►jednotlivé kapitoly jsou rozděleny podle postav, takže je kniha dobře přehledná a dokážete se vžít do úhlu pohledu každé postavy.
►Děj je napínavý a opravdu vás donutí číst dál, i když některé pasáže jsou příliš zdlouhavé, těch je ovšem minimum.
►Téma nenávisti mezi dcerou a matkou je velmi zajímavé a některé části vás donutí se zamyslet nad výchovou, ale i obecně tím, jak děti vnímají vaše chování a co si z něj mohou vyvodit.
►Líbila se mi kreativita různých způsobů, kterými se Hanna pokusila Suzette zabít, nebo ji ublížit.


✘✘✘
►Na to, že se kniha zabývá psychicky nemocnou 7-letou dívkou, bych čekala větší odborný psychologický pohled, který by dílu dodal na uvěřitelnosti a zajímavosti.
►I když je jich pomálu, jsou zde i erotické pasáže, které jsou za mě ovšem vcelku nucené a nezajímavé. Nic proti takovým pasážím nemám, ale v tomto díle nepřinesli žádnou dobrotu, spíše naopak.
►Konec díla byl za mě slabý, Hanna v podstatě zničehonic mluví a celkově je konec dost otevřený. Dílo vás celou dobu vybízí k tomu, že se těšíte jak to skončí a nakonec je to zklamání.


►Jak Alexe, Suzette, tak i Hannu se podařilo autorce skvěle charakterizovat a výborně představit, ovšem v 80% pasáží, jsem měla chuť je zaškrtit za určité chování. Na jednu stranu to ale ukazuje skvělou dovednost autorky vtáhnout nás do díla a vyvolat v nás takové pocity jaké přesně chce. Nejspíše je to ale také důvod, proč bych si knihu nepřečetla znovu.

Kniha je určitě zajímavá a čtivá a rozebírá vcelku neobyčejné téma, kterým je negativní a nebezpečný vztah mezi matkou a dcerou. Za přečtení stojí, pokud se vám líbí takovýto druh literatury, ale za mě osobně bych po dalším dílu nejspíše nesáhla.

♄ Casmé ♄

10.10.2019 3 z 5


Nimbus Nimbus Neal Shusterman

Zdravím, jsem Casmé a ráda bych se podělila o svůj názor na tuto knihu.
Knize dávám ★★★ a hned si povíme proč.

✔✔✔✔✔
►Nimbus je zaměřený na vysvětlení tohoto utopického světa a přiblížení nám společnosti, která zde žije a daří se mu to velmi dobře. Dokonce bylo objasněno i pár logických chyb z předešlého dílu.
►Děj je opět plný nečekaných zvratů a tentokrát i nečekaného a velmi povedeného konce, který vybízí k okamžitému čtení dalšího pokračování.
►Mimo zápisky ze smrtčích deníků se zde setkáme s myšlenkami samotného Nimba, které nás vedou mnohdy k opravdu hlubokému zamyšlení nad některými věcmi.
►Kniha má opět krásný přebal, který nesmím zapomenout pochválit.
►Moc se mi líbí chemie mezi Smrtkou Randovou a Tygerem Salazarem, je to důkaz toho, že autor umí vytvořit zajímavý vztah mezi postavami.

✘✘✘
►V minulém díle byl krásně popsán vztah mezi Rowanem a Voltou, že v celém tomto díle uslyšíme o Voltovi pouze dvě věty, které ještě nejsou nikterak důležité jsem ale nečekala. Tato postava mi opravdu přilnula k srdci, jeho smrt byla krásně sepsána, ale že nenajdu v pokračování žádnou referenci na jeho vztah s Rowanem mne opravdu mrzí.
►Děj se točí hodně kolem intrik a politiky, což ovšem někdy působí až zmateně. V některých částech je problém vyznat se mezi postavami a momentální situací.
►Pokračuje zde velice mdlá romance Rowana a Citry, která je absolutně nesmyslná, nedotažená a za mě stále kazí celé dílo.


►Nejsem si úplně jistá, zda je návrat Randové a Goddarda správným krokem nebo špatným. Na jednu stranu chápu, že Goddard je dobrý záporák, ovšem jeho návrat, který byl vskutku nečekaný, vypadá dosti nuceně. Nejsem zastáncem takovýchto návratů postav, ale musím uznat, že zatím to vypadá dobře s dalším Goddardovým osudem, takže se nechám překvapit dalším dílem.


Tato kniha je za mě slabší, než první díl a je více zaměřena na politiku a společnost daného utopického světa, ale pokud se vám líbil první díl, tak nejspíše nebudete litovat.

♄ Casmé ♄

09.10.2019 3 z 5


Smrtka Smrtka Neal Shusterman

(SPOILER) Zdravím, jsem Casmé a ráda bych se podělila o svůj názor na tuto knihu.
Knize dávám ★★★★ a hned si povíme proč.

✔✔✔✔✔✔
►Kniha má zajímavý námět a odehrává se v utopickém a přesto poměrně snadno představitelném prostředí.
►Velmi užitečné jsou úryvky ze smrtčích deníků, které nám dovolují nahlédnout za oponu a zároveň často vedou k zamyšlení.
►Jména si smrtky volí po významných historických osobnostech, což je velmi příjemný detail, který navíc může být i poučný.
►Děj má poměrně rychlý spád, každou kapitolu nastane jiný zvrat a je velice těžké knihu odložit a nečíst dále.
►Od první zmínky jsem si zamilovala postavu Volty, tudíž mě velice zasáhla jeho smrt a poprvé jsem brečela u knihy, ale musím velice pochválit jakým způsobem zemřel, dle mého názoru velice emotivní a skvěle napsaná smrt.
►V neposlední řadě musím pochválit přebal knihy, který zaujme na první pohled.


✘✘✘
►Už od doby co se dozvíme, že na jednom z konkláve bude muset jeden z hlavních hrdinů zabít toho druhého a jen jeden se stane smrtkou je myslím všem jasné, že oba přežijí a smrtkou bude Citra. Narozdíl od některých zvratů v průběhu děje, které byli nečekané a splnili účel, byl konec velmi předvídatelný a tudíž ne příliš zajímavý.
►Laciný románek mezi Citrou a Rowanem, který není pořádně dotažený a působí jako obrovské klišé dílo velmi kazí. A vyjádření "lásky" na osudném konkláve je spíše nucené, aby se nezapomnělo, že mezi nimi je určitý vztah, který za mě dílu jenom škodí.
►Jak už to bývá u smyšlených světů, zvláště těch utopických, jsou zde jisté mezery v logice, ale jak již vím, mnoho je zodpovězeno v pokračování a přetrvávající chyby je myslím férové odpustit.

Toto bude za mě vše. Knihu doporučuji všem, kteří mají rádi smyšlené světy a smrt. Žádná kniha není pro každého, ale myslím, že tato dokáže zaujmout velkou část lidí.

♄ Casmé ♄

09.10.2019 4 z 5