BubliBubli BubliBubli komentáře u knih

☰ menu

Tahle rána plná ryb Tahle rána plná ryb Lorena Salazar Masso

Tak hrozně dobré, tak strašně lidské. Nikdy se mi to nestalo, ale u téhle knihy jsem měla několikrát slzy na krajíčku.

06.02.2024 5 z 5


Úzká cesta na daleký sever Úzká cesta na daleký sever Richard Flanagan

První padesát stránek jsem prokousávala snad rok... A zbytek louskla za dva dny, jakmile jsme se začetla, nechtěla mě pustit.

25.01.2024 4 z 5


Winterbergova poslední cesta Winterbergova poslední cesta Jaroslav Rudiš

Jako první jsem od autora četla, v době kdy vyšlo, Nebe pod Berlínem a byla jsem z ní úplně na větvi a tahala ji všude s sebou. Další knihy mě už ale minuly - prostě mě podle anotací a humbuku kolem nenalákaly. Až když vyšel Winterberg tak to zase zacinkalo a jsem fakt ráda, že jsem se k autorovi vrátila. Literární cesta po hřbitovech, bitevních polích a ruinách mi neskutečně sedla, oproti Nebi je znát posun v psaní i ve zkušenostech (a určitě i v mém vnímání). Za mě velký dobrý.

06.10.2023 5 z 5


Francouzova milenka Francouzova milenka John Fowles

Nejdřív jsme se knihou musela dost prokousávat, ale pak to cvaklo a najednou se mi otevřel svět, o kterém jsme mnoho nevěděla, bavilo hodně.

19.09.2023 5 z 5


Neříkej, že nemáme nic Neříkej, že nemáme nic Madeleine Thien

Žádná knižní jednohubka, naopak kniha, která mě zastavila v hltání dalších stránek a donutila zpomalit. Bavily mě postavy, přechody v čase i relativně neznámé prostředí, byť lidé jsou evidentně všude stejní... Úvahy o vážné hudbě, vnímání času a matematice byly třešnička na dortu, sedí mi knihy, při jejich čtení se dozvídám něco nového.

11.09.2023 5 z 5


Bestie: Na migrantech nesejde Bestie: Na migrantech nesejde Óscar Martínez

Neuvěřitelné, co všechno autor postoupil, aby o tom mohl napsat z první ruky. Neuvěřitelné, že hrdinové jeho knihy to postupují každý den a nikdo po nich ani neštěkne. Jak zoufalí musíte být, abyste vyrazili na cestu o níž víte, že ji nemusíte přežít? Jak moc se musíte snažit utéct, když víte, že po cestě budete platit svým tělem...? Společně s Ženy, které zostali pro mě jedna z knih roku.

11.09.2023 5 z 5


Ženy, ktoré zostali Ženy, ktoré zostali ​Magdaléna Rojo

Dobrý, smutný, pravdivý, měla by být povinná četba. Četla jsem hned po Bestii a knihy se neuvěřitelně doplňují. Doporučuji obě.

11.09.2023 5 z 5


Kapitální podfuk Kapitální podfuk Josh Haven

Slibovaná detektivka úplně neproběhla, spíš mi to připomínalo avizovaného Tarantina. Ale za mě dobrý - ironie, trocha nutného cynismu a absurdní situace, které pomrkávají k béčkovým filmům. Byť titul asi seděl k jinému nakladateli, občasný úkrok stranou neuškodí.

30.08.2023


Když přišlo zlo Když přišlo zlo Ivar Leon Menger

Skvěle ubíhá, zhltnuto za jeden večer. I vzhledem k současným událostem v Portugalsku nepříjemně aktuální.

26.05.2023 5 z 5


Momentálně nedostupná Momentálně nedostupná Valentina Farinaccio

Nečekaně zábavné, plné trefných postřehů

03.05.2023 5 z 5


Černý dort Černý dort Charmaine Wilkerson

Zajímavé, dobře napsané, bez hluchých míst. Román o hledání a nalézání, o tom jak snadné je se ztratit a začít úplně jinde, úplně jinak.

21.04.2023 5 z 5


Pád sicilských lvů Pád sicilských lvů Stefania Auci

Stefania Auci mě zase dostala. Bouřlivý zánik rodiny, která se řítí ke svému konci nejen z hlediska podnikání. Tvrdohlavost a nepochopení těch, kdo by ji měli dovést do budoucnosti, je nakonec stojí vše (a to doslova).
První dva díly byly skvělé, ale zakončení ságy rodu Floriů bylo čtení až na dřeň. Velký respekt autorce, dostat se do mysli lidí, kteří jsou přes sedmdesát let mrtví a popsat je tak, že máte pocit, že sedí vedle vás...to je víc než obdivuhodný výkon, děkuji.

27.03.2023 5 z 5


Shuggie Bain Shuggie Bain Douglas Stuart

Skvěle napsaný hutný román, ponor do doby, která následuje po té, co se vše zhroutilo.

08.11.2022 5 z 5


Žena v ohni Žena v ohni Lisa Barr

Vdechnuto za den a noc. Rychlý spád, umění, válka..

13.10.2022 5 z 5


Tátovo indiánské léto Tátovo indiánské léto Virginie Grimaldi

Krásný příběh, plný smíchu (a trochu smutku nad tím, co končí a nedá se změnit). Do táty se zamilujete, jeho humor a otevřenost jsou nepřekonatelné, drsný humor hlavní hrdinky je boží. První setkání s autorkou, určitě ne poslední.

24.08.2022 5 z 5


Rozkvet impéria Rozkvet impéria Stefania Auci

Druhý díl se točí kolem Ignazzia, který už se narodil do bohaté, úspěšné rodiny, přesto i on musel obětovat svůj život firmě. Opět nádherný jazyk, skvělý překlad a neskutečný příběh, který nedá vydechnout. Souhlasím s Maryzkou, že v dalším díle je jasný konec "zásah, potopená".

24.06.2022


Poslední měsíční dívka Poslední měsíční dívka Barbara Davis

příjemná oddychovka, nádherná obálka

24.06.2022 5 z 5


Bláto sladší než med Bláto sladší než med Małgorzata Rejmer

Bukurešť: Prach a krev je od téhle autorky jednoznačný favorit, který tahle kniha nepřekonala, ale i tak - skvěle napsaná, drsná a drásavá, autorčin styl je pohlcující.

06.06.2022 4 z 5


Alex, léto a já Alex, léto a já Emily Henry

Emily Henry prostě umí :)

01.06.2022 5 z 5


Vincentův poslední obraz Vincentův poslední obraz Marianne Jaeglé

Film s Láskou Vincent mě nadchl a s touto knihou to bylo to bylo stejné - zajímavý příběh, jiný pohled na "ověřenou" historii smrti van Gogha a pohled na jeho obrazy, který působí jako by je měl člověk před sebou. Opravdu doporučuji!

13.05.2022 5 z 5