Tahle rána plná ryb

Tahle rána plná ryb https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/514985/bmid_tahle-rana-plna-ryb-ymj-514985.jpg 4 13 5

Matka a dítě putují v kánoi po mohutné řece Atrato srdcem pralesa. Matka je bílá, dítě černé. Uprostřed bujné vegetace plné tropického ovoce, neúprosné řeky i slunce a mraků neustále hrozících deštěm vypravěčka líčí své spolucestující své dětství a vzpomínky i to, jak se dítě dostalo jednoho horkého rána do jejího života. Bárka pluje vpřed, neklid vzrůstá. Žena by nejraději do cíle nikdy nedorazila, nebo by se co nejdříve ráda vrátila zpět. Toto je příběh o zakořeněnosti, strachu a mateřství v kontextu násilí, příběh o skrytém nebezpečí kolumbijského pralesa. Svým lyrickým vyprávěním Lorena Salazar Masso vytváří podmanivou atmosféru a přenáší čtenáře do snového a zároveň syrově realistického světa, který je prosycen hlubokou něhou i děsivě krásnými obrazy.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Runa
Originální název:

Esta herida llena de peces , 2021


více info...

Přidat komentář

BubliBubli
06.02.2024 5 z 5

Tak hrozně dobré, tak strašně lidské. Nikdy se mi to nestalo, ale u téhle knihy jsem měla několikrát slzy na krajíčku.

micha-ella
15.11.2023 2 z 5

Styl psaní se mi nelíbil a smutný konec taky ne.


changaj
13.10.2023 4 z 5

Poetický, tísnivý příběh o mateřství (v nejširším slova smyslu) v jihoamerických kulisách. Nádherné obrazy, vůně a nálady, v tom je síla autorky. V konkrétních příbězích (vzpomínky hlavní hrdinky) se mi zdá trochu slabší, nezapadají podle mě do kontextu příběhu. V každém případě velice povedené prvotina, která nám zprostředkovává i exotické reálie Kolumbie.

bosorka@
29.09.2023 5 z 5

Indiánsky psaná kniha o uprimnosti v mateřství a pralese, vypovídající o Kolumbii syrovou poezií. Hodně mě sedí vypraveccino nazirani na svět a její způsob psaní. Příběh krásně drží pohromadě a vše má své místo a čas. Střet v setkavani moderního a přirozeného světa je jako obvykle pro ten druhy fatální. Mám moc ráda inteligentni ženské psaní tohoto typu. Má tu moc vyvolat emoce a činit svět vrelejsim místem skrze vlastní laskavost moudrost, vytrvalost a vnitřní silu. Na konci autorka malinko vykrádá Tarkovskeho, ale není to nejak samoucelne, ten krvavy kostel poměrně nezbytně zapadá do celého kontextu.

CdC
07.08.2023 5 z 5

Toto je opravdový klenot! Jsem zvědavá, jestli autorka udrží tak vysokou laťku i v dalších knihách. Závěr je očekávatelný i neočekávatelný zároveň, ale myslím, že nikoho nenechá chladným. Skvělá kniha!

Štítky knihy

putování pralesy mateřství Kolumbie adoptované děti nevlastní děti kolumbijská literatura hispanoamerická literatura

Autorovy knížky

Lorena Salazar Masso
kolumbijská, 1992
2023  86%Tahle rána plná ryb

Kniha Tahle rána plná ryb je v

Přečtených13x
Čtenářské výzvě4x
Knihotéce3x
Chystám se číst23x
Chci si koupit6x