Rozkvet impéria

Rozkvet impéria https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/491776/bmid_floriovci-rozkvet-imperia-n8h-491776.png 4 43 10

Floriovci vyhrali! Časy skromnej putìe v Palerme, kde sa Paolo a Ignazio Floriovci snažili uniknúť chudobe, sú už len dávnou spomienkou. Kedysi boli ich jediným bohatstvom nesmierne odhodlanie a cieľavedomosť. Dnes vlastnia veľkolepé vily a továrne, panujú obchodu a ich moc neustále rastie. Celé mesto k nim vzhliada, ctí si ich a zároveň sa ich bojí. No mladý Ignazio sa nebojí nikoho. Osud Casa Florio bol od narodenia aj jeho osudom, prúdi mu v žilách a neustále ho ženie vpred, ďaleko, až za horizont. Vlastní oslnivú ríšu, život však napriek tomu nie je jednoduchší. Zväzuje ho zmysel pre povinnosť a sebakontrola. Tieň otcovho motta počúvaj hlavu, nie srdce nedokázal Ignazio prekročiť a v snahe pozdvihnúť Casa Florio sa vzdal životnej lásky. A napriek tomu, že má po svojom boku oddanú a milujúcu manželku, usilujúcu sa o jeho priazeň, tieň minulosti sa neustále vynára a hrozí, že ho bude prenasledovať až do konca života. Navyše ani nesmierne bohatstvo a vplyv nedokážu zabrániť tragédii, ktorá postihne jeho rodinu a spôsobí, že kolo osudu sa začína otáčať a negatívne vplývať na celú Casa Florio.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Metafora
Originální název:

L'inverno dei Leoni , 2021


více info...

Přidat komentář

sladkovka
15.03.2024 3 z 5

Tak druhý díl se mi o trošku líbil víc než ten první. Možná to bylo tím, že byl zaměřený více na hlavní postavy a přišlo mi tam méně zbytečných stránek. Konec byl hodně smutný a dostal mě víc než první díl.

5holek
20.09.2023 5 z 5

I druhý díl trilogie strhující, tentokrát větší důraz na psychologii postav. Další úspěšná generace, ale za cenu osobních obětí. Konec dosti smutný a už předznamenává tvrzení, že po dvou úspěšných generacích třetí dovede vše k zániku.


Joyce24
13.07.2023 5 z 5

Tento díl se mi opět velmi líbil, jsme svědky dalšího rozmachu rodiny Floriových, a to především díky Ignaziovi.
Konec byl smutný a i vzhledem k nedávné totožné situaci v rodině, jsem ho obrečela.
Už teď se těším na třetí díl a jsem zvědavá, zda se budou obchody pod vedením Ignaziova syna dále rozvíjet či ne.

Siwan
07.05.2023 4 z 5

První díl byl víc poetický a příběhový, v tomto mi připadalo, že se autorka snažila vměstnat obrovské množství informací o tom, čeho všeho rodina Floriů dosáhla do malého množství stran a na soucit s postavami, nebo snad na to začít je mít rád nebo nerad prostě nebyl prostor...ale stále zajímavé a dobře popsané.

knihveru
16.11.2022 5 z 5

Autorka má velký vypravěčský talent. Druhý díl ságy opět skvělý, přesto se mi více líbila jednička. Těším se však na pokračování!

Szilvia1
21.09.2022 4 z 5

V druhém dílu o Floriových se dozvíme jak Ignazio získá ještě větší moc a bohatství pro své děti.A nakonec umírá,a předává moc do ruky svého syna i když je přesvědčený,že jeho dcera by byla tou správnou osobou,která umí být obchodnice.Knížka byla pěkně napsaná,ale první díl byl lepší.

astroweb
29.06.2022 3 z 5

Oproti prvnímu vynikajícímu dílu, je závěr poměrně slabší. Není už to vzestupu z ničeho, ani osobní vztahy již nejsou tak skvěle vypsány.

BubliBubli
24.06.2022 5 z 5

Druhý díl se točí kolem Ignazzia, který už se narodil do bohaté, úspěšné rodiny, přesto i on musel obětovat svůj život firmě. Opět nádherný jazyk, skvělý překlad a neskutečný příběh, který nedá vydechnout. Souhlasím s Maryzkou, že v dalším díle je jasný konec "zásah, potopená".

maryzka
15.06.2022 3 z 5

Tak nevím jestli to je už v češtině tady, ale už jsem četla oba díly. Druhý díl spíš popisuje společenské, politické události, kterým Itálie čelí. Je tady malý zájem o rodinná dramata i ta věru nejsou k zahození. Jinak si po přečtení této knihy myslím, že další generace rodinný rozkvět podniku dotáhne ke krachu.

Ahmose
05.06.2022 4 z 5

Druhý diel začína presne tam, kde skončil prvý. Nie je o nič horší, ale ani lepší. Nesie sa v rovnakom duchu, štýle, jazyku a žiaľ aj s tým istým nedostatkom, ktorý mi vadil v prvom diely. Autorka miesto toho aby dala postavám väčšiu hlbku a my sme sa niečo dozvedeli aj o ich vnútornom svete zaťažuje text opismi obchodovania, podpisovania zmlúv a rokovaní. Zaradila síce oveľa viac častí z pohľadu Ignaziovej manželky, takže máme možnosť dozvedieť aj niečo o domácnosti a súkromnom živote, ale nedáva veľmi priestor na vytvorenie nejakého vzťahu k postavám. Myslím si, že cieľom autorky nie je ani tak napísať román ako skôr kroniku tohto významného talianskeho rodu. Ťažko sa mi hodnotí kniha, ktorá je po historickej stránke kvalitná a veľmi rýchlo sa číta, ale ten literárny zážitok zďaleka nie je taký, aký by mohol byť. Každopádne milovníci histórie si prídu na svoje a kniha si zaslúži pozornosť, len ma mrzí, že autorka sa veľmi nesnažila niekam posunúť.