Momentálně nedostupná

Momentálně nedostupná https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/514471/bmid_momentalne-nedostupna-4kj-514471.jpg 3 20 8

Když vám někdo, s kým se setkáte poprvé, řekne, že jste velmi fotogeničtí, není to kompliment. Sedmatřicetiletá Vittoria, která tuhle větu slýchá často, o tom už pár let ví své… Vittoria si píše blog o hudbě, vydělává si úklidem a sní o tom, že se jednou bude psaním živit. Stačí ale jedna náhodná fotka na Instagramu a v její kariéře nastane naprosto nečekaný obrat: její účet sledují tisíce followerů. A než se stihne vzpamatovat z nebývalého zájmu, je z ní instagramový guru životního stylu, nebo spíš rychlého stravování. Znenadání zjišťuje, že promuje jídlo. Pouliční jídlo, mražené jídlo, nezdravé jídlo. Protože ze všeho nejlépe Vittoria vždycky uměla jíst. Snímky s pizzou nebo burgerem – úspěch zaručen! Do toho stejně náhle vstoupí nový, podivně intenzivní a nezávazný vztah s Giuseppem a lukrativní pracovní nabídka pro televizi – první skutečná práce. Jenže Vittoria má v sobě spoustu nevyřešených problémů, minimum sebedůvěry a hlavně: hlad. Jídlem zaplňuje prázdnotu, jídlem léčí bolest, která přichází z hloubi duše a kterou se snaží nevnímat. Jediný, komu se svěřuje, je terapeutka Mina. Po třech letech má sice Vittoria stále spousty followerů na síti, momentálně se ale snaží udělat něco se svým skutečným životem. Valentina Farinaccio vypráví ten nejaktuálnější možný příběh a dělá to nejmodernějším možným způsobem: současným jazykem s minimální interpunkcí a maximální autentičností dává slovo mladé ženě, která má v sobě spoustu nejistot a nenaplněné lásky a prožívá velký virtuální úspěch, aby zjistila, že opravdový život je jinde.... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Metafora
Originální název:

Non è al momento raggiungibile


více info...

Přidat komentář

MiskaMa
02.04.2024 4 z 5

Příběh pojednává o ženě, která se poměrně rychle stane influencerkou, o sociálních sítích, o bolestivých momentech z dětství a dospívání, poruchách příjmu potravy, vztazích a taky o tom, že po rychlém vzestupu může přijít strmý pád. 4*

okeey
02.08.2023 5 z 5

Tohle byla taková jednohubka na dva večery.
Příběh, který odráží dnešní dobu, kdy se vyrojilo plno influencerů, ambasadorů,... Neříkám, že je to špatně, sama mám spolupráce a píšu recenze, může to být pro člověka obrovský přínos. Nicméně tento příběh nám ukazuje, kam až to může zajít, když instagramová popularita stoupá, co vše to sebou přináší a jak se člověk na instagramu prezentuje jako krásný, šťastný, dokonalý a v realitě se z něj stává troska.
Zajímavá kniha, která zabere pár hodin, ale hodně vám dá, věřte mi.


iskrizka
05.07.2023 4 z 5

Náhodný výber mi priniesol knihu, ktorá ma príjemne prekvapila. Príbeh je vlastne len okrajovo o nezdravom vplyve sociálnych sietí na naše životy, a skôr sa zameriava na nevyriešené traumy, ktoré si so sebou hlavná postava nesie už od detstva.
Hovorí o nezdravom vzťahu k jedlu, ktoré človeku často dočasne nahrádza pocit prázdnoty alebo potláča problémy, s ktorými v danom momente nedokáže bojovať.
S rozprávačkou Vittoriou sa dá veľmi dobre súcitiť a vcítiť sa do jej problémov, aj keď sú možno diametrálne vzdialené od našich vlastných. Je na nej však niečo veľmi reálne, chceme jej pomôcť odraziť sa z dna a nájsť svoju vlastnú cestu.
Napísané je to veľmi chytľavo, súčaným jazykom, a autorka píše tak, ako to mám rada - nepodá nám všetko olúpané na zlatom tanieri, no prostredníctvom situácií ľahko pochopíme, čo sa snaží povedať.
Tématicky zaujímavá kniha, ktorá dokáže podať presvedčivý príbeh aj na krátkom rozsahu.
Ak máte radi knihy s motívom mentálneho zdravia, román Momentálne nedostupná môže byť tou správnou voľbou.

13werka
04.07.2023 3 z 5

Musím říci, že kniha tak úplně nenapnila mé očekávání, se kterým jsem se do ní pouštěla. Kniha sice nastoluje aktuální otázky spojené s vlivem sociálních sítí a popularity a vlivu jednotlivých influencerů i otázky vztahu toho, jak se člověk na sítích prezentuje na straně jedné a reality na straně druhé. Otvírá i téma poruch příjmu potravy, kdy jídlo slouží jako náhrada za vztahy, náplast na problémy... Ale myslím si, že vlastně pak zůstala docela na na povrchu (nebo jsem měla velká očekávání?) Ze začátku jsem se navíc do knížky nemohla vůbec začíst, což přičítám právě tomu, že příběh je rozkouskovaný pomocí sezení u terapeutky Míny a její interakce s Vittorií na mne působila trochu rušivě. Postupně jsem se začetla trochu víc, ale celkově se mi knížka nijak dobře nečetla.

EvikU.
10.06.2023 3 z 5

Na tuto novinku jsem se moc těšila. O ženě influencerce Vittorii a o instagramu a dnešní době. O tom, kdo se sleduje, jaký má spolupráce a co je vlastně IN. Paradox dnešní doby. O tom, že mnozí z nás zajídají stres jídlem.

Vyprávění hlavní hrdinky mi přišlo takové nemastné, neslané. Ani terapeutka Mina mi nic nedávala. Čekala jsem, jak budu mít z knihy nějaké emoce, ať už špatné nebo dobré. Nic. Takový průměr jako když čtu návod na obsluhu spotřebiče.

První polovina byla hodně slabá, druhá už byla lepší, ale text byl prostě takový kouskovaný, možná, že kdyby byl pojatý trochu jiným vyprávěním, více do hloubky, bylo by to lepší. Je to škoda, protože na knize mne zaujalo hlavně téma dnešní doby. Kdyby bylo trošku lépe zpracováno, mohl to být hit.

Brala bych více pocitů a života hlavní hrdinky, jak prožívala celý den, jak vnímala slávu, když měla několik set tisíc followerů. Přišlo mi, že to ani nevnímala, nevím, jak to popsat, ale to přece musí každého ovlivnit. Její vztah se zpěvákem jsem také nechápala.

Líbil se mi konec, jak se odstřihla od těch, co jí ublížili, nesledovala mobil a začala pracovat. Úspěch na konci knihy jsem jí moc přála.

veriszv
05.06.2023 3 z 5

Knížka, která je napsaná s lehkostí, takže ji přečtete za pár hodin, i přesto, jak velká témata se v ní řeší.
Možná je to tím, že ač je v knize nastíněno spoustu těžkých témat, Vittoria o nich vlastně jen vypráví a nejde to příliš do hloubky. Zamyslet se nad nimi už budete muset sami.
Kraťoučké kapitoly se čtou opravdu svižně, a i přesto, že Vittoria ve svém vyprávění skáče v čase, se jako čtenář lehce zorientujete.
Pokud máte náladu na jednohubku plnou aktuálních témat, která je napsaná s lehkostí, tak Momentálně nedostupná by mohlo být to, co hledáte.

Knihomolka97
02.06.2023 3 z 5

Ze začátku jsem měla problém se začíst, kniha je totiž zvláštně napsaná. Jsou tam různé skoky a odbočky v čase. Vittoria v přítomnosti sedí u terapeutky Miny, vzpomíná a vrací se zpátky do minulosti.
Přiznávám, že Vittoria mi chvilkama nebyla sympatická, teď nemyslím ohledně jejího nezdravého přejídání, ale celkově nemilým chováním.
Bylo zajímavé s ní prožívat její stoupající hvězdu, pád a snahu o znovu nalezení sama sebe, ale nějak hlouběji mě příběh moc nezasáhl. Vlastně ani nevím, jak knihu hodnotit. Bylo to celé takové zvláštní. Jediné slovo, co mě chvíli po dočtení v souvislosti s touto knihou napadlo. Zvláštní.
Kniha špatná není, své čtenáře si určitě najde, ale mně zkrátka úplně nesedla. :)
Je to jednohubka, kterou slupnete skoro na posezení.

BubliBubli
03.05.2023 5 z 5

Nečekaně zábavné, plné trefných postřehů

Štítky knihy

láska dětství Facebook anorexie psychická traumata bulimie sociální sítě partnerské rozchody Instagram influenceři

Autorovy knížky

2023  66%Momentálně nedostupná

Kniha Momentálně nedostupná je v

Přečtených21x
Knihotéce51x
Chystám se číst21x
Chci si koupit8x
dalších seznamech1x