Bruno21 Bruno21 komentáře u knih

☰ menu

Sex v lidském milování Sex v lidském milování Eric Berne

Jedna z nejlepších Berneho knížek pro laiky. Transakční analýza ve svých teoriích jen letmo a prakticky, o to více inspirativních úvah o vztazích, komunikaci, sexu,... Berne se k stáru úplně vykašlal na vědeckou korektnost, takže argumenty občas vycházejí z faktů dávno překonaných či již v jeho době nesmyslných, ale vůbec to nevadí; jeho způsob myšlení je prostě závidění a následování hodný.
Jo a překlad je super (třeba kapitoly o "mokrých" a "suchých" slovech jsou famózně "přebásněné" pro prostředí českého jazyka).

03.08.2017 5 z 5


Kniha zvláštních nových věcí Kniha zvláštních nových věcí Michel Faber

Text, který mě hodně překvapil. Prostředím, reáliemi, syrovou pravdivostí postav a jejich vztahů.

23.03.2017 5 z 5


Prázdná místa Prázdná místa J. M. Köhler

Moc hezká česká detektivka. Má skoro ode všeho dobrou míru. Dokonce jakoby do ní odněkud zdálky vevanul i pramínek smutku poručíka Borůvky. Ovšem gramatických a stylistických chyb je (v elektronické verzi) více než malé množství.

29.11.2016 4 z 5


Návrat slov Návrat slov Goce Smilevski

Soft filosofie, soft teologie, soft vztahy, soft drama, prostě takové "postmoderní", jak někde píšou. Ale stejně se mi to moc líbilo. A nápady autora, jimiž vyplnil neznámé části života Abelarda a Heloisy, případně interpretoval historické dohady, jsou uvěřitelné a ...jak to napsat... prostě hezké.

03.06.2016 4 z 5


Tady byla Britt-Marie Tady byla Britt-Marie Fredrik Backman

Neznám ostatní autorovy knihy, ale tahle mi přišla jak financovaná z projektu švédského Ministerstva sociálních věcí na podporu integrace mentálně postižených a podporu revitalizace maloměst. A byla by to fakt dobrá investice.

27.05.2016 4 z 5


Bezpáteřní Bezpáteřní Janiel Kaffe

Tak mi přijde, že děj je absolutně podružný. Taky se tam kromě různých násilností a přesouvání odněkud někam vlastně nic neděje. Co zaujme, je použitý jazyk. Prapodivná směsice současné ultrakorektní češtiny s náznaky mluvy předválečné na pozadí bizardního "děje". Docela jsem se pobavil.

12.05.2016 3 z 5


Jeffersonova šifra Jeffersonova šifra Steve Berry

Dobrý thriller. Jen jsem měl občas chuť to rozstříhat po odstavcích a poslepovat si jednotlivé linie děje. Přeskakování po pár větách je dost opruzné.

26.03.2016 3 z 5


Mesiáš Mesiáš Boris Starling

No. Eintopf, kde se jednotlivé části slily do zmatečné a místy nesmyslné směsi. Ale jako fantasy bez nároku na realističnost se to čte hezky.

15.03.2016 3 z 5


Horrorstör Horrorstör Grady Hendrix

Takový lehký náčrtek strašidelné fantazie. Stojí za lehké přečtení a lehké zajásání nad obsahovými i grafickými nápady.

25.02.2016 3 z 5


Firewall Firewall Henning Mankell

Nádherná smutná minimalistická detektivka o opouštění a samotě stárnoucího chlapa.

25.02.2016 5 z 5


Petr Kachna Petr Kachna Arthur Ransome

Další Ransome, kterého jsem přečetl dětem. A zase nás to všechny bavilo. Některým námořnickým pojmům možná fantazie přiděluje jiné významy než mají, ale vem to nešť! Jdeme na Zamrzlou loď kapitána Flinta.

01.02.2016 5 z 5


Analytik Analytik John Katzenbach

Neustávající napětí a uvěřitelnost. Přesahy o profesní odpovědnosti. Fakt skvělá knížka.

17.09.2015 4 z 5


Dívka v pavoučí síti Dívka v pavoučí síti David Lagercrantz

V současné nabídce detektivek celkem průměr. A těch zvláštností a specialit v životech a dispozicích postav tam je (aspoň na mě) až moc.

14.09.2015 3 z 5


Vodní labyrint Vodní labyrint Eric Frattini

Roztomilá knížka. Mustr dle Browna (nebo možná ještě nějakých jeho předchůdců - nejsem znalcem), nesmyslné ale chytlavé charakteristiky prostředí (ó, ten zpropadený Vatikán!), ale hlavně (to jsem si fakt užíval) neuvěřitelně legrační dialogy. Zvlášť když si světoví odborníci vzájemně vysvětlují banální fakta, aby se čtenář chytal. A jejich seznamování! Naprosto úžasné! Jo, to je tenhle obor/podobor/kryptoobor, náhodou znám největšího/jediného světového odborníka, brnkněte mu... Bylo by z toho skvělá cimrmanovská hra! Vlastně se mi to moc líbilo.

08.07.2015 3 z 5


Slepá skvrna Slepá skvrna Torkil Damhaug

V záplavě "jiných" detektivek je tahle další. Komplikované prolínání dějů a osudů, podivné motivy, podivné příběhy, podivná prožívání. Místy prostě nekonečný text.

04.07.2015 3 z 5


Říjnový seznam Říjnový seznam Jeffery Deaver

Trochu jsem si připadal jako oběť experimentu. Z mého pohledu knížka, která nejspíš přinesla víc potěšení při psaní než při čtení.

24.06.2015 3 z 5


Boj o ostrov Boj o ostrov Arthur Ransome

Moje oblíbená literatura z dětství. Když jsem to začal číst synům (7 a 9), zaskočilo mě, jak archaicky vyprávění působí, kolik je tam neobvyklé námořnické terminologie a pro současnost těžko pochopitelných reálií. Říkal jsem si A jé, tohle je nebude bavit... A hleďme, baví je to snad ještě víc než mě, těšili se na každou kapitolu a kus před koncem už si zamlouvali, že chtějí pokračovat druhým dílem. Tak jo, budou Trosečníci z Vlaštovky.

26.02.2015 5 z 5


Fraktalista Fraktalista Benoît Mandelbrot

Jako absolutně laický fanda fraktálů jsem byl překvapený, že jsem většině knihy rozumněl. Svět velké vědy, myšlenek, ideí, tvrdé práce. Stálo za to do něj nahlédnout. Ale znova to číst nebudu, na to nemám.

18.01.2015 4 z 5


Rámájanam Rámájanam Válmíki

Jde o převyprávění autora z řad Meziárodního společenství pro vědomí Kršny. Teologie této skupiny moc neumožňuje vnímat staroindické texty jako všestranné, t.j. určené k poučení i pobavení - za vším je třeba hledat nějaké zbožné pnutí. Nevím, třeba mají pravdu, ale můj názor je, že indové, i ti kteří tvořili za dávných časů dnes evropany vyhledávanou "studnici poznání", jsou a byli úplně normální lidi, kteří potřebovali, a do svých textů vnášeli, trochu duchovna, trochu srandy, trochu sexu, trochu násilí, trochu romantiky, prostě normálka od všeho něco. V češtině existuje krásný překlad (přebásnění) skvělého indologa Oldřicha Friše - vyšel v roce 1957, jestli i někdy později, to netuším. Našel jsem, že v roce 2000 vyšlo převyprávění od Dušana Zbavitele. To sice neznám, ale autor byl excelentní indolog a překladatel, takže myslím, že by to mohlo být velmi čitelné.

24.12.2014


Miles Miles Miles Davis

Nejlepší autobiografie muzikanta, co jsem kdy četl. Miles byl pěkný parchant, ale génius.

20.12.2014 5 z 5