Petr Kachna

Petr Kachna https://www.databazeknih.cz/img/books/93_/93349/bmid_petr-kachna-Pxn-93349.jpg 4 156 17

Vlaštovky a Amazonky série

< 3. díl >

Petr Kachna (1932, Peter Duck) je třetí díl románového cyklu anglického spisovatele Arthura Ransoma o prázdninových dobrodružstvích dvou dětských sourozeneckých skupin, které se nazývají Vlaštovky (John, Zuzana, Titty a Roger Walkerovy) a Amazonky (Nancy a Peggy Blackettovy). Kniha se poněkud vymyká z řady ostatních příběhů cyklu. Dětští hrdinové prožijí tentokrát „skutečné“ dobrodružství daleko od Anglie, neboť se vydají spolu s oživlým vysloužilým námořníkem Petrem Kachnou (kterého si jako svého literárního hrdinu stvořila Titty Walkerová o minulých prázdninách v příběhu Trosečníci z Vlaštovky) a se strýčkem Jimem alias kapitánem Flintem ve škuneru Divoká kočka na širé moře. Protože Petr Kachna ví, kde je uložen poklad, je Divoká kočka pronásledována plachetnicí Zmije, obsazené piráty v čele s kapitánem Černým Jackem. Ve vzájemném střetnutí, ve kterém jde skutečně o život, naši hrdinové obstojí a loď pirátů se ve strašlivé bouři potopí.... celý text

Žánr:
Dobrodružné , Pro děti a mládež

Vydáno: , SNDK - Státní nakladatelství dětské knihy
Originální název:

Peter Duck , 1932


více info...

Přidat komentář

Vesmich
11.09.2023 4 z 5

Zrovna toto dobrodružství nepatřilo mezi moje nejoblíbenější a když jsem si ho přečetla po mnoha letech znovu, už vím přesně proč! Byl to až moc Ostrov pokladů a málo něčeho, co lze vlastně prožít za barákem, jako tomu je u ostatních Ransomovek.

jana-cisarova
26.02.2023 4 z 5

Knihy od Arthura Ransomea miluji od dětství. Přečetla jsem je všechny, osm z nich mám doma v knihovně. Tuto zrovna doma nemám, ale koncem loňského roku jsem ji přečetla asi po třetí.
Nejvíce z jeho knih se mi líbí ty, které se odehrávají v Severní Anglii u jezera Coniston. Ráda jsem si přečetla i knihy od Norfolských řek, kde vystupují přátelé Vlaštovek a Amazonek, Dick a Dorotka Callumovi. Petr Kachna je vymyšleným příběhem, který si o zimních prázdninách vymýšleli sourozenci Walkerovi a Nancy s Peggy Blackettovými. Samozřejmě, že na dobrodružné cestě do Karibského moře nesměl chybět jejich strýček, dětmi nazvaný "Kapitán Flint". Aby vůbec mohli vyplout, bylo nutno přibrat do party zkušeného námořníka. Jím se stal právě starý vysloužilý námořník Petr Kachna. Byl by to dost nudný příběh, kdyby zde chyběl nějaký ten zlosyn, který se jim snažil pořádně zavařit. Tím byl tzv. Černý Jake, zlý a nebezpečný pirát, který měl právě nejvíc políčeno na Petra Kachnu...


Zmiu
24.08.2022 5 z 5

Petr Kachna patřil k mým oblíbenějším Ransomovkách a děj této knihy ovlivnil naše dětské hry snad nejvíce ze všech. Ani ve snu by mě nenapadlo, že má jít o "vymyšlené" dobrodružství. To jsem se dozvěděla až zde v komentářích po víc jak 30 letech a trochu mě to zklamalo. Proto jsem ráda, že při čtení nového vydání jsem si přečetla doslov od pana Novotného, který píše, jak pro něj toto dobrodružství bylo také skutečné. Pro mě bude vždy opravdové stejně jako v ostatních knihách.

Lastodont
30.05.2022 5 z 5

V dětství jsem tuto knížku nečetl, ale kupodivu jako dospělého mne bavila (i když jsem na ni neměl nostalgické vzpomínky z dětství) a přečetl jsem ji během jednoho dne.
Možná snad jen jednu výhradu bych měl - název. Když už první díl má český název přitažlivější (místo "Vlaštovky a Amazonky" je v češtině "Boj o ostrov"), tak i místo fádního a nicneříkajícího "Petr Kachna" se kniha mohla jmenovat například "Krabí ostrov" nebo "Ostrov krabů".

Fany09
09.02.2021 5 z 5

Výborný

Vydrýsek
24.10.2020 3 z 5

Knihu oceňuji z hlediska vydání (Albatros to prostě umí) a ilustrace. Těším se, až ji boudou jednou číst moje děti. Pro mne, jako dospělého byl děj méně záživný, i když se autor opravdu snažil. Také pro mne, jako člověka, který se rád plaví po jezeře na plachetnici, byly odborné výrazy srozumitelné. Docela by mne ale zajímalo vydání s ilustracemi Kamila Lhotáka. Tohoto malíře mám totiž ráda. ;-)

1amu
02.07.2020 5 z 5

Kouzlo příběhů Vlašťovek a Amazonek je také v fikci, kterou občas zkušený autor použije. Zde je to Petr Kachna. Jsem přesvědčen, že právě to čtenáři, pro které je kniha především určena - to chápou, kniha je baví a přečtou ji velice rychle. Asi tak, jak jsem s nadšením hltal úžasné příhody té výborné party před x-léty.
Pokud ji z nostalgie čteme jako rodiče či prarodiče jde o něco jiného.
Ano - Arthur Ransome především uměl psát ! Uměl vytvořit příběh . Uměl vytvořit i Petra Kachnu .
A máme-li to štěstí, že naši potomci čtou vydání z r.1961 s kouzelnými ilustracemi Kamila Lhotáka, pak to nemá chybu.

FilDaV
16.12.2019 5 z 5

Zde není Petr Kachna až tak oceňován - možná někomu vadí, že je to pouze fikce, někomu zase chyběla oblast kolem jezera, ALE nám nevadilo ani jedno ani druhé, naopak se jednalo o příjemnou změnu a velmi originální nápad autora. Samotonu postavu námořníka Petra Kachny jsme si dost oblíbili a jelikož máme dost rádi robinzonády (Robinson Crusoe) či hledačky pokladů (Ostrov pokladů - inspirace Ransoma tímto svazkem je zjevná) a tohle jsme si pořádně užili. Těch 300 + stran uběhlo než bys řekl... ne švec... ale větu "Toto je dokonalá kniha"..... :) 100%

Pitíčko114
14.06.2019 5 z 5

Dobrá a dobrodružná kniha

Boogie007
07.03.2019 4 z 5

Petr Kachna, ještě pod názvem Prázdniny na moři, byl druhou knihou, kterou jsme už od mého dětství vlastnili. Ale na rozdíl od Trosečníků mi k srdci nepřirostl, zatímco Trosečníky jsem četla tak často, že bych je už skoro mohla zpaměti odříkat, Kachnu jsem přečetla jednou a pak odložila. Vadilo mi počeštění jmen (Vlasta - co je to za jméno pro pirátku?) a to, že šlo o smyšlený příběh. Takový, který bych na rozdíl od ostatních nemohla prožít. A tak i teď, kdy mě poskytlo ransomovské období, jsem kolem Petra Kachny kroužila a původně jsem ho chtěla zase vynechat. Ale naštěstí jsem to přehodnotila a přehodnotila jsem i svůj názor na knihu. Teď jsem si ji s chutí užívala, kvůli čtení jsem odkládala spánek ... ještě jednu kapitolu ... ještě jednu ... Je to příjemné čtení, má napětí a spád.

pepa4081
02.03.2019 4 z 5

Tahle kniha mi do série V+A moc nezapadá a přiznám se, že je to má nejméně oblíbená. Dost mi vadí dlouhé pasáže o plachtění na moři, které jsem tentokrát přeskakoval, i to, že je vlastně „vymyšlená“. Protože zde ale vystupují mí oblíbení hrdinové, jistě si ji za čas zase přečtu. Nedoporučuji číst tuto Ransomovku jako první, ale až po seznámení s jejími hrdiny v ostatních knihách.
Uspokojivé.

B612
21.01.2018

Po mnoha letech jsem se vrátila k tomuto autorovi, jako dítě jsem ho hltala. Jako dospělá - matka jsem žasla nad tím, jak výchovné knihy a zároveň úžasně dobrodružné a čtivé dokázal tento autor psát. Nemohu než doporučit, byť tento román je slabší, než ostatní autorovy knihy.

Lzicenka
02.11.2016 3 z 5

Za sebe moc hvězdiček nedávám, ztotožňuji se s hodnocením kacaabby - moc plachet... Plus body kniha získala jen díky tomu, že děti v průběhu předčítání začaly stavět lodě, malovat lodě, svádět námořní bitvy a používat námořnické výrazy... s odstupem děti říkají, že kniha byla dobrá.

Bruno21
01.02.2016 5 z 5

Další Ransome, kterého jsem přečetl dětem. A zase nás to všechny bavilo. Některým námořnickým pojmům možná fantazie přiděluje jiné významy než mají, ale vem to nešť! Jdeme na Zamrzlou loď kapitána Flinta.

EllieK.
23.01.2016 3 z 5

Jediná ransomovka, kterou jsem nedočetla do konce. Ale už si nepamatuji proč.:-) Takže zatím nemůžu ohodnotit. Ale pokud jí v knihovně najdu, tak jí přečtu a ohodnotím...

kacaabba
17.03.2013 2 z 5

Především: četl jsem až jako dospělý. A výsledek? Nuda, nuda, nuda. Jediné, co by se člověk mohl na této knize naučit, je ovládání lodi. Má to ale jednu chybu: vydavatele nenapadlo nikam dát kresbu lodi s vysvětlivkami jejích jednotlivých částí. Když se tam tedy například řeší, jaké plachty skasat, tak běžný český čtenář 21. století nemá tucha. Velká škoda.

Ellis
10.02.2012 5 z 5

No sláva - kooonečně !! Jsem našla svoji srdcovou knížku, měla jsem přesně tuhle starou oranžovou, jako dítě jsem ji četla stále dokola a přivedla mě k ostatním knížkám o Vlaštovkách a Amazonkách ! Ale mám pocit, že tyto názvy se tam ještě nevyskytovaly a už vůbec netuším, kde jsme k ní přišli, rodiče si nepamatují. Když jsem se odstěhovala z domu, knížka se ztratila. Pamatovala jsem si jen, že je oranžová a byla na ní plachetnice, název jsem si nemohla přesně vzpomenout, jen že tam bylo moře. Později jsem chtěla, aby si ji přečetlo moje dítě a začala se na ni mamky ptát, ale doma už nebyla:-(( Nejsem si jistá, jak by se mi líbila ted, ale vzpomínka je jasná, bylo to úžasné čtení a byla jsem z knížky v těch asi 10 letech na větvi:-) a rozhodně mě nasměrovala k dobrodružným knihám.

A tady je, no já mám takovou radost, ted už se ji můžu pokusit sehnat, protože se mi po ní trochu stýská. Děj si po těch asi 25 letech nepamatuji přesně, ale bylo tam plachtění, moře, ostrovy, krabi, olejovky, pátrání, táboření.....no prostě paráda.