Firewall

Firewall https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/280722/mid_firewall-BTB-280722.jpg 4 272 56

Kurt Wallander v boji proti těm, kdo využili zranitelnosti moderního digitalizovaného světa. Muž se zastaví u bankomatu, aby si vybral peníze, a nepochopitelně se zhroutí mrtvý k zemi. Vypadá to jako nešťastná náhoda. V téže době napadnou dvě dospívající dívky taxikáře tak brutálně, že záhy v nemocnici zemře. To už není náhoda, nýbrž jasná vražda. Místní policii, která dívky okamžitě zadrží, šokuje jejich lhostejnost a necitelnost. Krátce poté postihne kraj Skåne rozsáhlý výpadek proudu. Když však do trafostanice u Ystadu dorazí technik energetické společnosti, čeká na něj děsivé překvapení. Komisař Kurt Wallander je přesvědčený, že všechny tyto události spolu nějak souvisejí. Jenže stopy vedou k jistému počítači a komisař není zrovna fanouškem moderní techniky. Musí se spolehnout na jiné, což se mu vůbec nezamlouvá. Wallander ví, že čas nemilosrdně ubíhá. Případ nabírá katastrofických rozměrů, pachatel se ukrývá v anonymitě kyberprostoru a před policií je neustále o krok napřed…... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: ekniha , Host
Originální název:

Brandvägg , 1998


více info...

Přidat komentář

mila2411
30.10.2023 4 z 5

Osmý díl a zcela vyjímečně dávám o jednu * méně. Funguje to, baví, ale nějak mi ta všechna nová technologie ke starému Wallanderovi nejde.

loskatos
25.10.2022 3 z 5

Tak já nevim. V něčem ten starý Wallander, ale celkově jsem spíše zklamán.
A v podstatě nevyřešená polovina otazníků pokládaných v průběhu celého vyšetřování.
Žádnej zvrat, překvapení, nic z toho se nekoná.


dzafik
20.09.2022 3 z 5

(SPOILER) SPOILER: Takže abychom si to shrnuli: Proč byla dívka zabitá - nevíme. Proč zrovna tímhle způsobem - nevíme. Kdo jí zabil - nevíme jistě. Co měl společného její přítel s celou akcí - nevíme. Znala se s Asiatem - nevíme. Co měla společnýho s Falkem - nevíme. Paráda, takže vlastně tak 300 stránek je úplně zbytečných, i přestože se tyhle věci vyšetřujou a čtenář čeká, že se dozví, jak to zapadne. Ale ono to nezapadne.. Škoda.

Sixao
27.02.2022 5 z 5

Další výborná audiokniha. Wallander tentokrát rozplétá případ propojený s kyberzločinem. K vyřešení zásadně přispěje mladý hacker. Snad každý detektiv (píšící po vzniku internetu) má nějakého toho machra přes počítače. V souvislosti s tím jsem přemýšlela, jestli Mankell tohle téma zapracoval do severského krimi jako první. Slavná Larssonova trilogie vyšla také o něco později. Asi by to byl dobrý námět k diskuzi.
Škoda, že se série chýlí ke konci a už mi moc knih od autora ke čtení nezbývá.

Violliga
14.02.2022 5 z 5

Tak tohle byl super zážitek. Nejdříve jsem se lekla tloušťky, ale pak jsem se začetla az mi bylo líto že byl konec. Děj obsahoval skvělé ,nečekané situace jako když se dokáže mrtvola vrátit na misto činu.
Pár slov stačí k dokonalému popsání dané situace. Takže super. Oceňuji že tam nebyla nějaká přehnaná romance,která se mi prostě ke krimi někdy nehodí.

janina66
11.02.2022 5 z 5

Co stačí k několika vraždám, navzájem nesouvisejících. Dva naprostí fanatici a jejich dosti velké ego. Tentokrát je děj vskutku moderní, počítačová kybernetika. Wallander je stále sám, velký brůča, bez žen. Křivé nařčení a podraz parťáka. Na konci vše vysvětleno. Opět jsem poslouchala audioknihu s úžasným hlasem Jiřího Vyorálka. Jak mění hlasy za ženské apd. je super poslouchat.

Kortez
23.12.2021 4 z 5

Audiokniha. Další dílko načtené Jiřím Vyorálkem, mým oblíbeným rétorem. Fascinuje mě změna hlasů a intonace když čte jiné postavy.
Přistihl jsem se u myšlenky, že komisaře Wallandera poslouchám hlavně díky panu Vyorálkovi.

Lumír23
15.02.2021 4 z 5

Ale líbilo se mi to, jen mi přišel konec takový uspěchaný. Na to, jak se celou knihou člověk nelehko prokousává, byl konec rychlý.

ViolettaCh.
19.01.2021 3 z 5

Další Wallanderův případ směřoval tentokrát do světa virtuální reality a jeho takřka neomezených možností. Děj byl celkem bohatý, rozvinutý do řady směrů. Vše sice nakonec nedoznalo odhalení, ale přesto to hodnotím jako dobrou detektivku.

petr8467
23.11.2020 2 z 5

Pokud jste u posledních stránek detekvivky občas znechuceni tím, že rozluštění je takové nějaké nijaké, tak tady budete znechuceni obzvlášť, protože Mankell na 400 stránkách děj jako obvykle umně zamotává, aby ho pak skoro nerozmotal. Konstantování aurtora a policistů "jak to tenkrát bylo, už se nedozvíme" popř. "Proč se to takhle stalo, nevíme." je u tohoto autora, kterému obvykle rozluštění dobře funguje, naprosto nečekané a čtenář si připadá jako blbeček.

callahanh
19.10.2020 4 z 5

I když je tematika osmého případu komisaře Wallandera počítačová, naštěstí není natolik technická, aby nějak extrémně zastarala, navíc nejde o obrazové dílo, takže si tam čtenář může představit dnešní počítače. Mankell už je tu dost vypsaný na to, aby nějak výrazně zaškobrtl a případ postupně zamotává a rozmotává, vše ale působí naprosto přirozeně a uvěřitelně. Příběh má spád, a ačkoliv je rozsáhlý, nikdy nenudí a není v něm moc hluchých míst. Jakási sociální linie, v níž se autor zabývá nad úvahami o tehdy moderní společnosti a o tom, kam Švédsko spěje, není nikterak rušivá a dodává celému příběhu jiný rozměr. Wallander je i přes svou asociálnost sympatický a svou obyčejností, zranitelností a lidskostí je předchůdcem všech současných severských kriminalistů. Mankell získává body i tím, jak rozvíjí vztahy mezi kolegy a překvapuje, že někteří z nich nejsou tak čestní, jak se tváří, až je to jednomu líto. Vytknout se snad dá jen to, že ke konci je případ opravdu až přehnaný a intrik už je tu moc a možná i trochu zbytečná africká linie, která ale k Mankellovi tak nějak patří. To, že některé věci nedovysvětlí, naopak oceňuji, protože díky tomu případ působí lidštěji a realističtěji. Firewall se v celé sérii nijak nevymyká a jeho opakované čtení asi nebude časté, to ale neznamená, že by mělo jít o špatnou knihu. 75 %

lencin
30.09.2020 5 z 5

Kurt Wallander proti náročné hře virtuálních pirátů.
(2016)

čef
20.05.2020 5 z 5

V tomto románu se toho děje opravdu hodně. Dokonce bych řekl, že až příliš. Ne všechno pak bylo do puntíku vysvětleno, což může mnoho čtenářů považovat za chybu zejména u detektivky. Základní myšlenkou je zranitelnost naší civilizace, zde je vypíchnut problém informatiky, ale možné jsou samozřejmě i různé jiné scénáře např. COVID, že. Wallander je nadále osamělý, nerudný a vzteklý alkoholik s velkým problémem se ženami. Má však dar až nadpřirozené empatie, představivosti a analytických schopností. Čte se to výborně a tak to má být.

PetK
18.04.2020 4 z 5

Kurt Wallander je můj velký oblíbenec. Připadá mi jako táta všech těch Joonů a Harryů, kteří přišli po něm. Je mi sympatický i jako člověk, který se cítí stále jaksi ztracený a neukotvený, sálá z něj zvláštní smutek.
Jeho případy si drží kvalitní linii, ani Firewal se nevymyká. Místy mně to připadalo, že se příběh neodehrává na přelomu tisíciletí, ale klidně i o pár let později, prostě téma "třetí větová se odehrává v počítačích". Případy Wallandera jsou celkově zapletené a promyšlené tak akorát, aby nebyly extra přitažené za vlasy, ale čtenář se v nich neztrácel. Evidentně jsem to všechno nečetla v chronologickém pořadí, ale nějak mi to nevadí. Jistě je to výhoda, ale není to tak, že by se člověk ztratil, když přehodí jednotlivé knihy.
Měla jsem audio, Jiří Vyorálek čte moc hezky.

pavels36
05.04.2020 5 z 5

Doporučuji a není co vytknout. Má to všechno a konec je moc hezký :)

Bakana
13.03.2020 5 z 5

Policajt byl sympaťák, i když dost pruďas (nedokážu si představit, že bych někomu rozbila hubu jen proto, že se mě snaží podrazit. To je na propuštění na paragraf 53 a nejen já, ale i spousta dalších lidí by pak byla bez práce).
Ale zápletka byla fajn a líbilo se mi, že se propojily dva případy, které spolu zpočátku zdánlivě nesouvisely. To se sice stává ve více detektivkách, ale tentokrát mi to přišlo jaksi přirozené.

Vojslava
02.02.2020 5 z 5

Moje první setkání s autorem; a nejspíš si přečtu i některé jeho další tituly. Detektivky s \"časovým omezením\" mají napětí samy o sobě a tady ho autor ještě vystupňoval, takže jsem se opravdu od knížky těžko odtrhávala. I hlavní hrdina byl fajn, žádný superman, ale ten, kdo jede na doraz i přes veškeré pochybnosti a únavu. A konec byl vlastně docela pozitivní, i když s mnoha otazníky...

soukroma
23.01.2020 4 z 5

Čtivé, napínavé, ujeté: Mankell uměl psát a jeho případy jsem četla vždycky s chutí, i když Wallander (i zde) byl pomalý, zapomětlivý, samotářský (bábovičky si dělal na vlastním písečku a svým podřízeným v týmu leccos nesděloval), bolestínský, osamělý, v krizi středního věku, navíc žil v "asociální" zemi, která se řítila do záhuby i ekonomicky (jak úsměvné, zejména pro nás).

První díly série u nás byly vydávané deset let po originále, ale Host se série ujal pozdě, takže tenhle díl z roku 1998 vyšel 2016, takže vzhledem k tematice kyberútoků a teprve rostoucí hysterie kolem blížícího se roku 2000 (v datových strukturách) číst něco takového dnes je skoro masochistické. Téma zhroucení světa, jak je zde černě malováno a snadno provedeno pár jedinci, není proto zpracováno přesně a věrohodně, budiž, ale samy zločiny byly podivné a nakonec ani polovinu vazeb, motivů, pachatelů tým vůbec nevypátral, o způsobu provedení (jak kdo kdy kde to mohl zvládnout se vším okolo už vůbec ne).

Autor se tedy hlavně vypsal ze svých obav a frustrací (stojí za zmínku, že v Maputu ;-) a vlastní krize středního věku, takže hodil své deprese na čtenáře. Do tří čtvrtin jsem to hltala, ke konci ale už to bylo trochu utrpení. Ale za napětí určitě 85%.

Pozn.: Koukám, že ze série, kterou jsem četla velmi napřeskáčku poslední dvě dekády, mi zbývá už jen jeden nepřečtený kousek, ještě starší než Firewall, ale s chutí si ho rozhodně někdy přečtu...

Janadvorackova
19.12.2019 4 z 5

Už poněkud profláknuté téma podané zajímavým způsobem.
Příběh měl vše, co od podobné knihy čekám: zapeklitou zápletku, zajímavé postavy, jejich vnitřní život, vnější odezvy na něj, zvraty, nějaké ty padouchy a uspokojivý závěr.

Pasadenka
17.08.2019 3 z 5

Tady to bylo ze slabšího soudku. Ani pořádně nevím, co by stálo za zmínku. Taková docela obyčejná detektivka. Vše se jaksi zamotá – a nakonec pak rozmotá. :D