bosorka@ bosorka@ komentáře u knih

☰ menu

Něžná je noc Něžná je noc Francis Scott Fitzgerald

Ono je tak jednoduché takoveto lidi odsoudit. Ale Fitzgerald odsuzuje hluboce a zajímavě, lépe než většina jiných autorů. Také je trýznivé a poučné sledovat hlavní postavy, které se topí ve vlastní situaci bez možnosti se z ní vymanit. Společným jmenovatelem jsou peníze, což svádí ke zjednodušení, ale autor je mistr v rozpracování a pochopení sdělení, že tak jednoduché to zas není. Autor sám je ztělesněním Ameriky. Ale i Ameriky velkých klasických filmu MGM, jako Velká země nebo Africká kralovna. Člověk u FSF automaticky musí srovnávat s díly Tennesseeho Williamse který je daleko lepší autor, opravdovější psycholog a dokáže zasáhnout ještě daleko hlouběji.

15.10.2023 4 z 5


Velký Gatsby Velký Gatsby Francis Scott Fitzgerald

Autor má ve svém způsobu psaní něco neodolatelného. Přestože pohrdam americkými hodnotami i způsobem života (nechci to apriori jen odsuzovat, ale jsem na ně i jejich řeč jednoduše nějak alergická) a nezajímá mě ani jejich kritika, prostě mě nebaví se touto "kulturou" vůbec zabývat a autor i vypravěč se staví trochu do podobné pozice (tedy v tom odsuzování bohatých amiku). Současně ale odkrývá v díle vždy hlubší motivace, které máme všichni společné a úspěšně je tím zařazuje mezi ostatní lidi. To co jeho ústřední postavy nakonec zničí, je v jeho podání tak zásadní, společné, univerzální a politováníhodné, že jeho knihy činí psychologickými romány první kategorie. Při čtení vždy cítím silný osobní rozpor, kdy už už knihu odkládám ( viz. výše a navíc s pocitem, že je mi místy podsouván bulvár maskovaný za světovou literaturu) a přece nakonec nedokážu necist dál. Tady je osoba vypravěče zcela v podobném duchu nebo v tomto smyslu až ikonická. Obrovské morální odsouzení lidí s kterými se přátelí, inteligentní povznesenost a pohrdání jejich životním stylem a povrchními hodnotami, s tím souběžně, je také omlouvá, obhajuje, lituje, odpouští jim. Trochu tedy schizofrenicka situace, ale autentická a částečně omluvitelna (je to američan), a rozhodně čtivá.

15.10.2023 4 z 5


Kde zpívají raci Kde zpívají raci Delia Owens

Celkový dojem chvílemi malinko ujíždí do laciného románu, ale dílo má i silná místa a je zajímavé. Zejména zachycením poměrně nezromantizovane podstaty přírody a pro jakousi inspiraci z ní, pro svou vlastní přirozenost a sílu osobnosti.

10.10.2023 4 z 5


Tahle rána plná ryb Tahle rána plná ryb Lorena Salazar Masso

Indiánsky psaná kniha o uprimnosti v mateřství a pralese, vypovídající o Kolumbii syrovou poezií. Hodně mě sedí vypraveccino nazirani na svět a její způsob psaní. Příběh krásně drží pohromadě a vše má své místo a čas. Střet v setkavani moderního a přirozeného světa je jako obvykle pro ten druhy fatální. Mám moc ráda inteligentni ženské psaní tohoto typu. Má tu moc vyvolat emoce a činit svět vrelejsim místem skrze vlastní laskavost moudrost, vytrvalost a vnitřní silu. Na konci autorka malinko vykrádá Tarkovskeho, ale není to nejak samoucelne, ten krvavy kostel poměrně nezbytně zapadá do celého kontextu.

29.09.2023 5 z 5


Mistři života Mistři života Vladimír Kafka

Jine vnímání reality pro mhm.. nahle pokročilé. Řešiil tohle nedávno bulvár díky občas prehnanemu fanatismu a ezo-pozerstvi JD a jako obvykle se tu mediální maistrem minul s podstatou sdělení asi ve vzdálenosti a lokaci zemsky povrch-zemske jádro. Na rozdil od technik Teal Swan, tohle je prostě ta česká top verze sebe- přijetí - pochopení, psychologie fungující na podstatně hlubší a slozitejsi rovině zrozena v nasiem místním prostředí a mentalite, pusobici univerzálně na širší spektrum zúčastněných. Tak 20 procent z Kafkova učení mi osobně nesedí, ale zbylých 80 procent je bezkonkurecnich balancujicich na rovině zazraku a radi jej mezi desitku nejlepsich lecitelu v poslednich 100 letech. Asi největší kontroverze, jak uvěřit nebo přijmout Kafkovo léčení pro mne spočívá v přijeti faktu, že sám byl vazne nemocný nedokázal se vyléčit, podcenil to a zbytečně zemřel. Tahle poslední kniha se více liší od všech autorových předchozích, z evidentnich důvodů, ale není to neak výrazně k horšímu, jen z jineho úhlu. Dilo je docela důstojnym završením jeho myšlenek a techniky, promitnute vyhradne přes pribehy ze života léčených. Jeho učení vlastně vychází z obvykle integrace "stinu" dle pojeti Junga, ale jde o výborně aplikovane, vysvetlene, pouzite a zprostredkovane pochopení jeho principu ve smyslu tahle nemoc (nejedná se tu samozřejmě o infekce, nakažlivé choroby apod) je fatalne neprijata a nerealizovana část vás, která přišla osobně k vám proto (a v takové té chvili už na hrane buď a nebo) abyste ji /se přijali a pochopili. Proto se nesmí stát vaším nepřítelem, proto se jí nesmíte bát a nesmite s ní vést boj nebo válku. Samozřejmě je jako obvykle v tomto přijetí a realizaci největší problém ego, které blokuje jasný vhled do jinak jednoduché věci a také možnost cokoli opravdu změnit. Kafka, ale prostě našel klíč nebo řekněme způsob, jak ego vicemene obejit. Také mu/tomu trochu pomáhá situace, že jeho "pacienti" už většinou nemají jinou možnost ani čas.

28.09.2023 5 z 5


Stíny před úsvitem Stíny před úsvitem Teal Swan

Na mne je celkový dojem/styl knihy příliš americký. Když si tohle odfiltruji do umírněného rámce skutkové stredoevropske podstaty samotného příběhu a smyslu takové katarze, je to přesto silná a uvěřitelna (u mormonu bohužel dost běžná) věc. Autorka tu u nás byla v duši K viz youtube a působila trochu sympatičteji a trochu mene otravne než v knize. S touto formou sebeprijeti se lze částečně ztotožnit a někomu s podobnou naturou snad může pomoci. Je z toho vseho mozneho přesto nejvice patrny, ještě jeden velmi emotivní a silný, pusobivy dojem z nepodlehnuti naprosto zoufale situaci a vydrapani se po svem zase k sobě což bezvýhradně oceňuji.

21.09.2023 4 z 5


V kořenech světla ryby V kořenech světla ryby José Ángel Valente

Diviš kdesi marně touží rozdrtit svět úderem absolutní básně. Valente je této nesplnitelné touze snad nejblíž.

26.02.2023 5 z 5


Advent Advent Jarmila Glazarová

Krásná kniha s výraznou katarzí. Síla obyčejných, uvěřitelných a nadčasových příběhů a geniálně vystavěných charakterů, napsaná krásným jazykem.

26.02.2023 5 z 5


Kouzelný kolotoč Kouzelný kolotoč Eric Thompson

Tahle kniha je vážně láska na celý život.. viz. komentáře níže.

26.02.2023 5 z 5


Hana Hana Alena Mornštajnová

Jedna z knih, která je při čtení strhující, člověk má v tu chvíli opravdu velké emoce. Ale vůbec nic moc mi z ní po dočtení nezůstane. Opakem jsou knihy, které se čtou poměrně obtížně, ale jsou schopné se trvale usídlit někde v prostoru mezi naší pamětí a snem, odkud rezonují.

26.02.2023 3 z 5


Jana bude brzy sbírat lipový květ Jana bude brzy sbírat lipový květ Miloš Doležal

Předně mám z textů zvláštní celkový dojem ženského psaní. Zvolená témata, zahrada, vztah ke spiritualite částečně zbavený obvykleho klišé, opírani se o jednoduche silne artefakty, podmaniva prostota skutečnosti. Vzacna absence sebestrednosti. A rostliny a byliny jako vyrazne ubezniky rozeznivajici situace, žitý cas. Výborná věc.

25.02.2023


Neděle odpoledne Neděle odpoledne Viktorie Hanišová

V. Hanisovou čtu ráda. Sedí mi její mentalita a způsob vyprávění i to, jak píše o svých postavách. Je to vždy napínavé psychologické drama. Civilní a naturalisticky pohled na lidské vztahy. Chování hrdinů velkoryse ospravedlnuje jejich minulost.

07.01.2023 5 z 5


Temný cypřiš Temný cypřiš Agatha Christie

Moje oblíbená od autorky. Také tu dejem a jmenem hl. postavy odkazuje na D. Sayersovou, Podivné namluvy lorda Petra. Zajímavé je, že pres všechna tahle pouzivana romantická klišé, jsou obě autorky tak kvalitní a čtené.

07.01.2023 5 z 5


Kletba rodu Campbellů Kletba rodu Campbellů John Dickson Carr

Je to anglicky humorné. Málokde jsem se tak pobavila. Místy jsem slzela smíchy.

07.01.2023 5 z 5


Jean Santeuil Jean Santeuil Marcel Proust

Krásná, hluboká záležitost. Autor má basnikovu vnímavost i cit pro prozaickou popisnost. Z díla je patrné, že Proust je výjimečný autor. Místy svou analýzou situací a vnitřních hnutí připomíná Kafkovu mentalitu. Na rozdíl od Kafky je ovšem jeho děj podstatně méně paranoidní a více upřednostňuje krásu krajiny , světa a mezilidských vztahů. Jeho styl je humanisticko-filozofický, osobitý a nezaměnitelný.

07.01.2023 5 z 5


Výjevy Výjevy Ondřej Hanus

Moc dobré. Krásná spojení. Lehkost a hloubka. Inspirace. Archaismus mistra.

20.12.2022 5 z 5


Jan Zrzavý, malíř a básník: 1890-1977 Jan Zrzavý, malíř a básník: 1890-1977 Jan Zrzavý

Líbí se jeho obrazy i psaní. Oboje moc.

20.12.2022 5 z 5


Jezernice Jezernice Bogdan Trojak

Stejně jako komentář níže OHložek..

20.12.2022 5 z 5


Život a dílo skladatele Foltýna Život a dílo skladatele Foltýna Karel Čapek

Čapek je génius a geniální psycholog. Těžko to popsat. Smrt v Benátkách dokonale vystihuje temnou stránku umění ve smyslu sebevražedné posedlosti uměleckým objektem jakožto archetypem /Bergmann Hodina vlka/. Čapek stejně mistrně popisuje úskalí umění jakožto falešné povrchní posedlosti umělce sám sebou a pouhým povrchním odleskem umeleckosti. Pro umělce je to velká výzva k opravdovosti a poctivosti, k odhození naivity k přijetí temných stran a nelibivosti. K řemeslu. K obyčejnosti. K lidskosti. K boji s démony. A taky k upřímnosti k sobě. K pokoře. Dokonalost je Fata morgana umění.

20.12.2022 5 z 5


Chyba Chyba Marek Šindelka

Líbí se mi námět i zpracování. Je to napínavé uvěřitelné, mystické /nic obskurního, spíš jakoby magický realismus/ a neobvyklé. Vlastně skvělý nápad typu trochu jako Urban ale bez hysterie. Jediná pro mne problematická věc je sklouzávání do jakési patologie, které je možno vnímat.

20.12.2022 4 z 5