Jana bude brzy sbírat lipový květ

Jana bude brzy sbírat lipový květ https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/495942/bmid_jana-bude-brzy-sbirat-lipovy-kvet-mHj-495942.jpg 4 89 33

Sbírka Jana bude brzy sbírat lipový květ je v jádru souborem nénií za odchodem nejbližšího člověka z tohoto světa. Verše Miloše Doležala vynikají koncizním tvarem, lapidárním výrazem, pracují s překvapivou asociativností, intertextualitou, nápovědou, zámlkou. Imaginace se tu odvíjí od nenadálého existenciálního zážitku. Zmar a beznaděj ze ztráty nejbližší jsou konfrontovány s mocností básnického slova. Kniha vychází k nedožitým pětapadesátým narozeninám Jany Frankové Doležalové (21. 5. 1967 – 18. 6. 2021).... celý text

Přidat komentář

mahdal
18.04.2024 4 z 5

Tuto knihu jsem objevil díky soutěži Magnesia Litera, jsem moc za to rád. Krásná exkurze do nitra člověka, který se musí vyrovnávat se ztrátou milované osoby.

Kopta
21.02.2024 5 z 5

Nádherný náhled na poezii do nitra nalomené duše. Dokázalo mě to oslovit.


matej.kulistak
08.02.2024 3 z 5

Některá místa v básních poněkud drhnou (a to celkem často), jiná jsou dost povedená, kvalita kolísá mezi jednotlivými básněmi a často i od verše k verši. Aluze fungují nejlíp tam, kde se na ně neupozorňuje (tematické propojení s Májem; slovo „miláček“, které může být autentickým záznamem, ale jeho opakování odkazuje k Písni písní). Skvěle zpracované mi přišlo např. téma zahrady, jako symbolu Jany. Patos a líčení krajiny jsou součástí idylizujícího vzpomínání, patří ke zpracovávání prožité tragédie.
Kontext sbírky dodává textu silnou významovou vrstvu, jakousi auru. (Možná by bylo zlé tvrdit přímo, že silný příběh dává sbírce přímo konkurenční výhodu.) Je otázka, jak by kniha působila na čtenáře (jichž jistě časem bude přibývat), který si není jistý, zda je vzpomínání na mrtvou odraz reality nebo spíš stylizace. A myslím, že na takového čtenáře by text působil méně silně.
Pokud výše říkám, že verše skřípou, pak téma sbírky způsobuje, že to příliš nevadí. Básně působí jako vyhřezlé z potřeby, opracované jen nahrubo, přičemž zůstává nejasné, zda kvůli autorově neohrabanosti, nebo pro žal, který do práce nutí, ale zároveň nedovoluje se k ní vracet. Působí to zkrátka jako art brut (zde by naopak neznalost autora mohla pomoct, protože poučený čtenář ví, že Doležal by neměl mít s technickou stránkou psaní problém).
Celkový dojem je spíše dobrý.

momo01
06.02.2024 5 z 5

Srdce mám rozložené na prvočinitele, krásná ale je.

„Od meze voní heřmánek (chamomilla),
je to jak v hádance - kdo nám ji dal?
Na vodě, v zrcadle vzkazy, že byla
a bude. Kdo ale vzal?“

čuřil
06.02.2024 4 z 5

Tato sbírka snů - básní se mi velmi zamlouvala. Zase to bylo jiné. Jiné básně, jiné vyprávění, pocity, prožitky. Doporučuju.

BarboraSalome
25.01.2024 5 z 5

Pro mě jako pro občasnou čtenářku poezie se jeví tato sbírka jako zjevení. Už jenom ten úvodní citát z pera K.J. Erbena :,, Běží časy, běží, všechno sebou mění: co nebylo, přijde, co bývalo, není. " A ty Janiny sny. Krásně je to uspořádané. Tleskám.

SimonV
21.01.2024 5 z 5

Citlivě napsané dílo, přitom i příležitostnému čtenáři poezie přístupné. Oceňuji nejen samotné básně, ale i pořadí, do jakého jsou básně za sebou poskládány. Sny, uvádějící každý oddíl, mám osobně nejradši.

erik385
14.01.2024 4 z 5

Tieto básne sú fakt prežité, silné, dôležité. Čítam to už druhý krát a stále to otvára nové dimenzie. Básne, ktoré ukazujú, že ešte existuje silný cit a pevné puto, v tomto svete, v ktorom sa zdá až absurdné, že by dvaja ľudia spolu vydržali byť tak dlho a stále zamilovaní.

Thepaul
03.01.2024 5 z 5

Velmi osobní básně. Myslím, že není možné je nijak posuzovat. Sbírka se mi moc líbí, budu se k ní vracet. Doporučuji.

V_M
10.12.2023 4 z 5

Tvorbu a aktivity Miloše Doležala sleduju pravidelně a dlouhodobě (i když se mi ne vše daří sehnat a zejména číst), zpráva o nenadálém úmrtí jeho ženy mě tudíž zasáhla. Sbírka nénií, jak ji přiléhavě označuje v textu na záložce editor Jan Wiendl, se mi ovšem dostala do ruky až poměrně dlouho po jejím vydání a poté, co si vydobyla významné ocenění a značný ohlas. Ty si autor i jeho zesnulá manželka bezpochyby zasloužili, u sbírky samotné mám z čistě literárního hlediska jisté pochybnosti.

Jako asi nejlepší texty se mi paradoxně jeví Janiny záznamy snů (předpokládám, že autorem nějak upravené – minimálně do básňové podoby) a také úvodní erbenovský citát. Zbytek básní je působivý, známe-li mimoliterární okolnost jejich vzniku (smrt blízké osoby a následná beznaděj a truchlení, místa a data zmíněná v básních ve vtahu k datu Janiny smrti atp.), ale jinak jsou výrazově málo originální. Ty lepší z nich (např. Veselka) navazují na dle mého soudu nejsilnější polohu Doležalovy tvorby, jak ji představil ve sbírkách jako Podivice nebo Obec. Jiné (např. Čtvrtek po poledni, Obrácená pieta, Uplynulo šest neděl) jsou výrazově hodně závislé na Reynkovi a jeho následovnících, což samozřejmě nemusí být minus, Reynek je velikán, ale mám pocit, že je jaksi dostatečný sám o sobě a nepřekonatelný. Aluze v této podobě – dobrá, zajímavé, ale asi ne na Magnesiu Literu. Totéž platí o bezmála archaické stylizaci prostoru a jazyka v řadě dalších básní, k čemuž přispívá i silná bibličnost. Kdyby to byl básnický svět Zahradníčkův či Hrubínův z dob kolem druhé světové války, beze všeho, ale toto je sbírka z roku 2022, pojednávající o světě víceméně od 90. let po současnost. Přitom to působí, jako by Doležal s manželkou žili na nějaké venkovské výspě teleportované bratru sto dvacet let nazpět. Bezesporu má na takové ladění (potažmo silně výběrový přístup k realitě a prostoru) právo, ale je otázkou, nakolik to není romantizující idealizace. Jistě, Vysočina dovede být krásná, ale jejími hlavními rysy posledních let jsou zprzněná architektura, nedozírné holoseče někdejších smrčin, rozlehlé polnosti obhospodařované ne zrovna ekologicky, všude spousta aut na úzkých silničkách a celkově vlastně taková usmolená českomoravská průměrnost, kdy tu není ani dramatický zánik a tragičnost jako v Sudetech či ve Slezsku, ani malebnost a zpřítomnění paměti jako na jihu Čech či v Podkrkonoší. A druhá otázka je, nakolik má takovýto typ idealizace, až téměř idyly v současné poezii opodstatnění. Zda toho čirou náhodou víc nezakrývá, než odhaluje a objevuje.

Sbírka má pochopitelně řadu silných momentů, vyplatí se ji přečíst a popřemítat nad ní v klidu a usebranosti. Nicméně nedovedu říci, zda je to skutečně vyvoláno verši samotnými, anebo vědomím osudu a pocity vztahujícími se ke skutečnosti mimoliterární. I proto jsem v hodnocení váhal mezi třemi a čtyřmi hvězdičkami, ale nakonec se přiklonil k tomu vyššímu počtu. Hlavně tedy z ryze lidské sympatie, ale i to je koneckonců jeden z aspektů četby a recepce uměleckých děl... Závěrem jeden sen na ukázku:

Její sen z 11. na 12. června

Plácla jsem komára
neslyšně padal na zem
chtěla jsem se přesvědčit
zda je mrtvý –
na zemi už neležel komár
ale malý dřevěný ptáček.
Začal se proměňovat
zvětšovat, růst
a ožil.
Seděl mi na předloktí
hladila jsem ho, cítila
měkká poddajná zádíčka
a tlukot srdce.

Mánička178
06.11.2023 5 z 5

V těžkém okamžiku života, kdy lidé nenachází slov kvůli bolesti ze ztráty, dokázal Miloš Doležal tato muka vzít a přetavit je, překovat v hluboce niterné verše, které se můžou dotýkat i našich niter. Bolest, láska, stesk, vztek, strádání... a spousta květin - toho všeho je plna tato útlá sbírka. Ocenění mu moc přeju, stejně jako lásku, kterou zase našel :)

iška
14.09.2023 4 z 5

Krásné a dojemné láskyplné vyznání.

Předčítačka
24.08.2023 5 z 5

Jak kdybych byl Někým vlečen
vyděšen se ptám
- Ale kam?
Pomalu plyne večer
a když už na konci jsme
unavení a ospalí
vlna stesku nás zavalí.
Proč my jsme zůstali
a jiní ne?

(Miloš Doležal: Jana bude brzy sbírat lipový květ)

#letnicteni #3K #klubklatovskychknihomolu #4

Ditules
09.08.2023 4 z 5

Niterná zpověď manžela, který ztratil svoji ženu.

charlizee
03.08.2023 5 z 5

Jana bude brzy sbírat lipový květ je sbírka básní tak niterná a dojemná, že se musí zákonitě dotknout i největšího necity. I kdybyste o ní nikdy neslyšeli a nic nevěděli, stejně vám dojde, že se týká bolestného rozloučení s milovanou osobou. Pokud pak básně uslyšíte přímo v interpretaci jejich autora Miloše Doležala, zážitek se ještě prohloubí, a to částí i proto, že je Miloš nesmírně oduševnělý a úžasný člověk a opravdu každý, kdo se s ním, setká, si ho zamiluje.

hrebmi
16.07.2023 5 z 5

Přemýšlím nad hodnocením, které sbírce dala uzivatel6780. Básně to možná nejsou úplně nejpropracovanější, ale jsou dokonale a niterně spřažené s myslí autora. Jak hodnotit knihu? Podle řemeslné kvality, nebo podle účinku, který vyvolá ve čtenáři? Já volím přístup druhý a proto dávám plný počet, prožitek jsem měl velmi silný, jako u málokteré poezie.

Acamar
25.06.2023

Básně zahalené do hluboké bolesti a stesku jako všeprostupujícího, paralyzujícího, téměř hmatatelného, na dosavadní život nečekaně dolehnuvšího příkrovu...prosté patosu, zdobnosti i mnohomluvnosti, niterné a éterické, jako poletující pocity, myšlenky, sny a představy. Tíživé, ale i smrt přesahující, v obrazech přetrvávající přítomnosti všude kolem - zahradě, dětech, živoucích vzpomínkách...

"Čím více zacházíš
tím jsi blíž.

Když tolik chybíš
náhle se zpřítomníš.

Mezi světy útlá mříž
proplaveš, prostoupíš."

Percabethka
23.06.2023 5 z 5

Vyhlížím tě každé ráno
ve vánku
v jitroceli v mátě
v květech orlíčku
na zápraží dveře nechávám pootevřené
Dělí nás jen tenké, tenoučké sklo.

Překrásná, dojemná, smutná a zároveň snová sbírka.

uzivatel6780
22.06.2023 1 z 5

Nevím, jestli si mám připadat necitelná, ale já z toho necítila nic, prošlo to mnou a nic na mne nepřeneslo. Bolest básníka bohužel dobré verše nezaručuje a mnohdy ani netvoří.

Uvědomuji si, že verše o ztrátě musí být už povahy věci subtilní, nicméně i v tom případě by jako veřejně prezentované umění podle mého názoru měly přinášet i něco navíc. Pro mne je to zde plné klišé, je mi líto, čekala jsem opravdu víc.

(Ocenění Magnesií beru jako ocenění za bolest, za ztrátu, nikoli za sbírku.)

katsiki
09.06.2023 5 z 5

Jen ze silných příběhů vznikají silné verše... dojemné a nezapomenutelné obrazy

Štítky knihy

Magnesia Litera

Autorovy další knížky

Miloš Doležal
česká, 1970
2012  95%Jako bychom dnes zemřít měli
2022  87%Jana bude brzy sbírat lipový květ
2016  97%Krok do tmavé noci
2019  84%Čurda z Hlíny: Tři dokumentární povídky z protektorátu
2020  88%Do posledních sil

Kniha Jana bude brzy sbírat lipový květ je v

Přečtených107x
Čtenářské výzvě9x
Doporučených10x
Knihotéce22x
Chystám se číst95x
Chci si koupit34x
dalších seznamech1x