boekwurm boekwurm komentáře u knih

☰ menu

Oko světa 1 Oko světa 1 Robert Jordan (p)

Jako by to vytvořil počítač na základě vygenerovaných dat "co je nejlepší v dějinách fantastiky". Klišé sem, klišé tam, nic, co by tu už před tím nebylo, naprosto průměrný styl. Další knihy určitě číst nebudu.

15.12.2021 1 z 5


Temná inteligence Temná inteligence Neal Asher

Přiznávám, že mám v Asherových knihách troch bordel. Tohle je první díl série, ale evidentně na něco navazuje, asi bude nejlepší číst to podle roku vydání a né podle toho, jak je to tady na databázy řazené do sérií.

08.11.2021 3 z 5


Válečná továrna Válečná továrna Neal Asher

Možná lepší než jednička. Pradoři jsou top mimozemšťani napříč žánry a médii a tady se navíc pěkně vybarvují a prohlubují svůj charakter. Neal Asher to prostě umí.

25.05.2021 5 z 5


Nanos Nanos Timo Leibig

Nenadchne, neurazí. takový slabší pokus o Orwellovu 1984. Postavu maleka jsem viděl a četl asi tak milionkrát. myslím, že dívky z toho budou odvázanější než já.

01.03.2021 3 z 5


Orbus Orbus Neal Asher

Trochu jsem se bál, že s opuštěním Splaterjaye úroveň poklesne. Ale je to pořád pecka. Pradoři, Starý kapitán a Snajpr. To se neokouká. Navíc výborně uzavřená dějová linka Třetího království!

21.08.2020 5 z 5


Leichenberg Leichenberg Oskar Fuchs (p)

Trochu jsem se bál, že to bude nějaká napodobenina Kotlety. Stejně nechápu, proč se toho neumětela pořád snaží všichni napodobovat. Ale kupodivu mě to bavilo. Děj je sice jednoduchý a přímočarý, ale postavy excelentní. A ty dialogy? Ty to prostě rozsekly!

21.08.2020 5 z 5


Říše Říše Roman Bureš

Mám slabost pro alternativní dějiny. Obzvlášť pro ty naše. Vzhledem k některým komentářům jsem se trochu bál, ale na druhou stranu je to Bureš. A musím říct, že mě zase nezklamal. První novela je jeho klasika. Začíst do druhé mi chvíli trvalo, ale pak to nabralo obrátky.

21.08.2020 5 z 5


Děti času Děti času Adrian Tchaikovsky (p)

Sice ne úplně originální myšlenka, ale dokonale podaná. Přeskakování po staletích a zrychlená evoluce domorodců, mě neskutečně bavily.

19.08.2020 4 z 5


Stín škorpiona Stín škorpiona Neal Asher

Tak jak jsem byl nadšený ze série Spatterjay a z prvních dvou knih Řádu, tak jsem zklamaný ze Stínu škorpiona. Autorovi prostě jde výborně vymýšlení světů a mimozemšťanů, ale agentská rovina je naivní a ohraná a docela nudná. Nebavil mě hrdina, který by se hodil do marvelského univerza a víte že se mu nic nestane.

12.07.2020 3 z 5


Cesta Sabla Keeche Cesta Sabla Keeche Neal Asher

Je vidět, že autor se pokusil vystavět příběh na starých postavách čistě proto, že první díl měl úspěch. Záporáci z jedničky už navždy zůstanou nepřekonatelní, ale jinak se mu to clkem podařilo. Těch motivací a příběhových linií je sice občas moc a někdy mi trvalo, než jsem se zoriantoval, ale i tak je to pořád skvělé.

09.02.2020 4 z 5


Stahovač Stahovač Neal Asher

Postav tam bylo jak na orloji, ale kupodivu jsem se nijak neztrácel, postavy navíc mají cosi jako charakter. Hlavní postavou je ale sám svět, brutální, syrový a do detailu promyšlený. Nejcharismatičtější jsou ale roboti. Péemka, která si stáhla „postoj“ neměla chybu! :) Už teď vím, že dám celou sérii.

04.02.2020 5 z 5


Den falešné kočky Den falešné kočky Pasi Ilmari Jääskeläinen

Velmi zvláštní a divná kniha. Ale nakonec se mi to líbilo a to velice. Atmosférou to připomína Davida Lynche.

30.11.2018 5 z 5


Kmen Andromeda Kmen Andromeda Michael Crichton

Souhlasím, že se jedná o nejlepší autorovu knihu. Skvěle vystupňované napětí, až jsem měl při čtení pocit klaustrofobie. Paráda!

09.08.2017 5 z 5


Koule Koule Michael Crichton

Film byl celkem odpad, ale kniha nemá chybičku! Fyziku nebo chemii z duše nenávidím, ale tomuhle říkám škola hrou! To by měl pan Komenský radost!

09.08.2017 5 z 5


Císařovna Císařovna Roman Bureš

Strhující! Na tuhle knihu jsem čekal. Trochu jsem se sice bál, že se tolik nepovede jako první díl, jak už se to u pokračování stává, ale zbytečně. Opět je to skvěle vymyšlené a vyladěné, tempo se stupňuje až k famóznímu finiši. Skvělé charaktery postav, líbí se mi vývoj hlavní hrdinky od mírumilovné vysokoškolačky v tvrdou vládkyni. Kniha rozhodně není pro toho, kdo si libuje v příbězích plných samoúčelné akce, nad kterými nemusí moc přemýšlet. Už vyhlížím třetí díl.

14.01.2017 5 z 5


To To Stephen King

K této klasice jsem se dostal až nyní. King je opravdový mistr a To je jeho mistrovským kouskem. Celou knihou prostupuje takový nepříjemný podtón, jako když tušíte, že je něco špatně, ale nevíte přesně co. Vynikající charaktery, perfektně vykreslené postavy. Kniha má sice tisíc stran a možná by se s ní dal nějaký padouch i zabít, ale čte se sama. King je označován za krále hororu, přesto si myslím, že je to spíš král psychothrilleru. Zajímalo by mě, jestli je možné tenhle příběh smysluplně zfilmovat, podle mě ne. Myslím, že si ho můžeme užít jen v našich hlavách.

14.01.2017 5 z 5


Továrna na štěňata aneb Šmejdi v psím světě Továrna na štěňata aneb Šmejdi v psím světě Simona Smith

O tomhle problému je potřeba mluvit. Čím víc, tím líp! Je nechutné a nepochopitelné čeho se lidi na psech dopouštějí. Horší je však lhostejnost a lenost vůbec se tím zabývat.

12.01.2017 5 z 5


Týden hříchu Týden hříchu Tessa Dare

Řekl jsem si, že zkusím nějakou romantiku, ve které nikdo neumírá. Navíc mě lákalo to alternativní 19. století. I když ono to 19. století vlastně moc nebylo. Nebyla to úplně chyba, ale znovu se do něčeho takové už nepustím, prostě na to asi nemám hormony. Absurdita všeho co se v knize dělo, byla občas fajn, občas jsem si z toho rval zbytky vlasů na hlavě. Nelogičnost jednání postav prostě neodpouštím.

06.01.2017 3 z 5


Alchymista Alchymista Michael Scott

Omyl. Pro děti asi fajn, ale pro zkušenějšího čtenáře, který trochu přemýšlí ne-e.

08.11.2016 2 z 5


Tma Tma Ondřej Neff

Ano, první polovina opravdu dobrá (i když si nedovedu představit, že by už po čtvrt hodině somráci okrádali zraněné a lidi po sobě stříleli). Předělaná polovina už byla horší, zbytečně zpolitizovaná. Většina politiků, se kterými si pan Neff vyřizuje účty jsou dnes stejně už politické mrtvoly a většin lidí netuší, o koho se jedná.

07.10.2016 3 z 5