Kmen Andromeda
Jedna z nejslavnějších knih Michaela Crichtona je detailně promyšlenou vizí kosmické nákazy šířící se na Zemi. Popisuje pět dnů největší americké vědecké krize. Tak jak bývá při řešení krizí obvyklé, je chování jejich účastníků směsí předvídavosti a zatmění mysli - krize jsou dobou pro skvělé i naprosto nesmyslné nápady. Čtyři vědci vybraní pro své vědecké úspěchy jsou v úplném utajení povoláni do laboratoří ukrytých pod nevadskou pouští. A zde, obklopeni nejmodernější technikou a odříznuti od světa, bojují s celosvětovou epidemií působenou neznámým mikroorganizmem, který zabil, kromě dvou, všechny obyvatele jednoho městečka v Arizoně, kam dopadl kontaminovaný satelit, sbírající kosmické vzorky. Krok za krokem odhalují tajemství kmene Andromeda. Avšak jejich protivník unikne ze svého vězení v laboratoři a závod o čas se ještě zrychluje.... celý text
Originální název: The Andromeda Strain, 1969
Komentáře knihy Kmen Andromeda
Kniha mě bavila. Většinu času vybraná elitní skupina vědců zkoumá cizí organismus, takže je popis hodně vědecký, ale přesto i pro laika srozumitelný. Příběh je svým způsobem napínavý, právě bádáním a hledáním možného řešení a taky pokusy a omyly.
Příběh se mi líbil a dávám mu 80%.
Klasický Crichton.
Technická stránka knihy je parádní, ale to že je kniha plná vědeckých pojmů, tak si ji hlavně užijí nadšenci do tohoto oboru. Pro nás, kteří se tomu nevěnujeme.
Za mě průměrný Crichton, jelikož mi zde pokulhává ta příběhová stránka, kdy se dlouho věnujeme jedněm vědcům, až mi přišlo, že tam ti druzí dva, potažmo ten třetí vůbec nebyl. A jakoby po ničem nepátral.
Film jsem viděl, ale už si ho vůbec nepamatuji.
Skutečně bravurní. Literárně, dějem i technickým zpracováním. Science fiction v samé podstatě tohoto žánru, kdy kniha má opravdový vědecký základ a bádání. Napínavé od začátku do konce. Kdysi dávno jsem viděl několikrát film, už to jsou desítky let, takže jsem se na knihu těšil. Velmi zajímavé analýzy, kdy má čtenář pocit reálnosti celého příběhu. Doporučuji.
Knížku jsem pořídil kdysi dávno v antikvariátu. Jeden z vůbec prvních sci-fi technothrillerů. Příběh i zpracování mě tehdy uhranuly, stejně jako později další Crichtonova tvorba. První čtení bylo odzbrojující, část toho efektu je ve mně dodnes, jakkoliv nutno uznat, že kniha přece jen dost zestárla. Je to klasický Crichton: technologický, precizní, čtivý, akční, svižný, plný napětí, často mrazivý, technicky promyšlený, propracovaný. Hlavní přednosti je uvěřitelnost a zdání chladné reality. Prostředí je atraktivní, realistické, příběh je zajímavý a na svou dobu rozhodně originální. Jak je obvyklé i v jeho následných knihách, v pozadí příběhu je vždy výběr nějakého zastřešujícího vědního oboru, v tomto případě řekněme obecně mikrobiologie. Autor pracuje s tématem objevu neznámého a nebezpečného biologického agens s potenciálně mimozemským původem. Děj se odvíjí téměř klasicky, součástí je lokální epidemie s množstvím úmrtí, utajená podzemní laboratoř, detektivní pátrání po původci a mechanismech působení. Čtenář fascinovaně sleduje postupující pátrání, jednotlivé indicie, probíhající výzkum, hromadící se chyby a konečně superintenzivní závěrečnou krizi. Textem prolíná množství úvah z oblasti xenobiologie a epidemiologie. Z dnešního pohledu je text celkem zastaralý a některé detaily dost úsměvné, zejména třeba úroveň techniky – lze to brát jako náhled do vědeckých metod 60. let minulého století. Zároveň lze nalézt množství dějových nelogičností, nicméně toto je možné ignorovat a příběh si užít. Novela se dá brát též jako jistá kritika víry v absolutní neomylnost vědy, bezchybnost techniky a lidského úsudku. Pokud bych to dnes četl poprvé, hodnotil bych pravděpodobně o něco níže, své hodnocení však ponechávám původní, odráží nadšení, které ve mně příběh kdysi vyvolal. Zájemcům doporučuji.
První k řady Crichtonových románů, které u nás vyšel. Poprvé vydán ve slovenštině roku 1971 v Tatranu. Chytře napsané, napínavé a pro milovníky science fiction lahůdka (stejně jako pozdější The Terminal Man, česky Muž na konci, nebo Binary)
Typická Crichtovina = dobře počtení pro fandy vědy i fantazie. Jakoby předpověděl částečně i covid, ale hlavně jeho ukončení. A to z dnešním odstupem let je obdivuhodne
Typické straší dílo, kde si kromě zápletky odnesete informace z fyziky, chemie, biochemie, filosofie... Na dnešní mládež je takové vyprávění popisné. Já si ho užívám.
Pravdepodobne si väčšina z nás pod pojmom mimozemšťan predstaví organizmus komplexný, ale málokto si uvedomí, že to môže byť úplne inak a mimozemšťanom je aj organizmus jednoduchý - baktéria, vírus, plieseň alebo huba.... Doporučujem.
(SPOILER) Túto knihu som si vypočul ako audioknihu. Miesto 9 hodín mohla mať kľudne 2. Nápad na príbeh to bol super ale čo z toho keď 80% knihy bolo odborná a náučná literatúra. Vďaka tomu som pri počúvaní strácal veľa krát pozornosť keď som už pár minút iba počúval aké všetky testy dokáže urobiť počítač. ALP, ALT, CRP hs, RBC, FBC, HbA1c, ESR…….. a tak ďalej a tak ďalej. Ale nápad to bol super. Akurát ak chcel autor urobiť drámu napríklad s odpálením laboratórií, nemusel nám prezrádzať hneď na začiatku knihy ako vedci na to všetko spomínali 2 týždne potom čo začali so skúmaním. Potom je jasné že všetci prežili a všetko je ok.
Před víc jak 25 lety jsem byl z knížky paf. Teď jsem ji poslouchal znova jako audiknihu a už to takové "wau" nebylo. Mám sice rád pomalejší tempo starších děl, ale tohle bylo až moc. Začátek hodně silný, úplný závěr také, ale většina byla zdlouhavá až příliš. Pro dobrý nápad a ten dojem, který ve mně bezmála 30 let přetrvával nicméně ponechávám původních 5 hvězd :)
Jako takhle - špatný to fakt nebylo. Super nápad jak rozjet krizi a zápletku. Rozuzlení pak už začíná pokulhávat, co ale snižuje rating nejvíc, jsou málo reálné charaktery a styl... Na velikána, autora světových bestsellerů mi to moc nesedí. Spousta jiných (třeba i našich) spisovatelů by to zvládla líp. Takže tak. Neodrazuju, slušná kniha, ale zase žádná pecka.
Trochu nechápu, proč veškeré "klasiky" jsou tak nudné. Začátek byl dobrý a čekal jsem pekelnou jízdu, ale ta se prostě nedostavila a stále jen něco omílají o chemii, biologii, genetice....nuuuudaaaa.
Opět jsem se nechal nachytat na "kultovní dílo"
Fakt jinak nemůžu 50%
Kniha, co předběhla svou dobu, nezapomínejte, že byla poprvé vydána roku 1969. Některé události by se mohly stát i v současnosti a to je děsivé.
Zpočátku mi vadila velmi hluboká teorie výzkumu, pak jsem jsi zvykla a vlastně jsem i rozbor vítala. Nechtěla bych být "v kůži" vědců této aknize. Obsahově patří titul do záložky sci-fi, takže pro mě není cílová skupina. Ale i tak byla zajímavá .
Slyšeno jako audiokniha.
Poněkud těžkopádné, ale v rámci nudného tématu dynamické a dramatické. Velmi kvalitní scifi, doporučuji.
Crichton je v mém případě sázka na jistotu. Proto ho mám v oblíbených autorech. Při poslechu této audioknihy jsem ani nedutala. Bála jsem se a s napětím očekávala, co výzkumníci vymyslí. Jsem spokojená.
(SPOILER)
Je potřeba vzít v úvahu, že kniha vyšla v roce 1969, tedy před více než padesáti lety. Nad pokusy o dokonalou desinfekci celého těla a podobně, je tedy nezbytné zamhouřit oko. Co se týče chyb a úspor při budování výzkumného zařízení (například 5 konzolí k zabránění výbuchu místo 8) - nic nového a neznámého pod sluncem, a děje se to pořád.
Vzhledem k faktu, že nákaza unikla dávno předtím, než vědci dorazili, byl jejich zhruba 5denní výzkumný maraton vlastně marný a zbytečný.
Nepřestává mě udivovat šíře uvedených znalostí z mnoha oborů. Není to špatné čtení, ale Jurský park se mi líbil víc. Tohle je maličko suchopárné.
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
zfilmováno thrillery věda hard sci-fi mikrobiologie výzkum nákaza život ve vesmíru epidemiologieMichael Crichton také napsal(a)
| 1993 | Jurský park |
| 2008 | Kmen Andromeda |
| 1994 | Pojídači mrtvých |
| 1998 | Koule |
| 2006 | Říše strachu |

97 %
71 %

Crichton mě klasicky nezklamal. Andromeda má neskutečně návykový spád, i díky menšímu rozsahu. Tradiční rešerše taky na výbornou, čtenářova touha po faktických informacích budiž ukojena zprávami z vojenského dálnopisu, krevními testy či popisem rentgenové strukturní analýzy.