Stín škorpiona

Stín škorpiona https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/167412/stin-skorpiona-167412.jpg 4 37 9

Řád série

< 2. díl >

Iana Cormaka, který dospíval na sklonku války mezi lidským Řádem a zabijáckou mimozemskou rasou Pradorů, stále straší vzpomínka z dětství na zlověstný válečný stroj ve tvaru škorpiona a břemeno ztráty, na kterou se nepamatuje. Po válce se Cormac upíše Zemské bezpečnostní centrále a je vyslán, aby pomohl nastolit nebo prostě udržovat pořádek na planetách zpustošených pradorským bombardováním. Tam zjistí, že i když jsou Pradoři stejně vražední, jako byli vždycky, nejsou ani zdaleka tak zrádní nebo nebezpeční, jako mnozí lidé, z nichž někteří jsou mu blíž, než je mu milé. Uprostřed trosek, které zůstaly po letech genocid, v sobě objevuje nadání pro chladnokrevné násilí a dozví se některé strašné pravdy o své vlastní minulosti, ale hlavně snaží se přežít, aby se jednou mohl pomstít. Román časově zapadá mezi knihy Pradorský měsíc a V pavučině.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Polaris
Originální název:

Shadow of the Scorpion , 2008


více info...

Přidat komentář

Finn69
16.10.2023 3 z 5

Po mnoha letech si dávám celého Ashera znovu, tentokrát ne tak, jak u nás vycházel, ale v doporučeném chronologickém pořadí, ať je nějaká změna :)

A ke knize samotné: tak jako je Pradorský Měsíc úvod do celého Světa Řádu, je Stín Škorpiona vlastně prequel k následující sérii s agentem ZBU Cormacem. Není to určitě to nejlepší, co Asher napsal, ale čte se to pěkně, taková tříhvězdičková záležitost. Navíc, pokud chcete vědět, jak se stal Cormac tím, čím je, nikde jinde to nenajdete.

boekwurm
12.07.2020 3 z 5

Tak jak jsem byl nadšený ze série Spatterjay a z prvních dvou knih Řádu, tak jsem zklamaný ze Stínu škorpiona. Autorovi prostě jde výborně vymýšlení světů a mimozemšťanů, ale agentská rovina je naivní a ohraná a docela nudná. Nebavil mě hrdina, který by se hodil do marvelského univerza a víte že se mu nic nestane.


B4LU
14.09.2018 4 z 5

Standardní Asherovo military SF. Bez větších hluchých míst a celkově příjemné čtivo. U žádného z dřívějších děl jsem neměl pocit, že bych potřeboval znát Cormacovu minulost, ale i tak mě kniha příjemně strhla. Jeho první akce sice není tak poutavá jako jeho rodinná historie, ale to ničemu nepřekáží. Celkově spokojenost.

finka
26.11.2016 5 z 5

pro N10Tikky:
Jasně, že mu jde všechno samo, vždyť je agent 007 budoucnosti!
Jsem dost infantilní (vždyť mě znáš), proto se mi to tak líbilo :-)
Také nechápu proč to není v Cormakově sérii - to rozdělení Asherových knih je vůbec divné.

N10Tikky
10.10.2015 3 z 5

Slabý průměrný díl. Děj přímý, jako když střelí, bez zvratů a překvapení. Cormakovi jde vše úplně samo. Díky tomu v příběhu chybí jakékoli napětí. Přišlo mi to, jako dobrodružný příběh pro děti ZŠ.
Ani nevím, proč dávám tak vysoké hodnocení. :) Stejně tak netuším, proč není zařazeno v Cormakově sérii, když je to pouze o něm.

kaptn Jan
03.06.2014 2 z 5

Dobře čtivý, ale i dobře předvídavý příběh. Oddychová četba.

maryluky
06.12.2013 5 z 5

Nepovedlo? Jak pro koho. Od ostatních knih z prostředí Řádu se dost liší, pravda :-)

gonga
25.09.2013 3 z 5

Toto se příliš nepovedlo.

finka
21.07.2013 5 z 5

EDIT 9.4.2024: četla jsem znovu po více než deseti letech. A výsledek? Ještě lepší. Spoustu věcí (a souvislostí) jsem si pochopitelně při prvním čtení neuvědomila. Překvapuje mě, jak je autor dobrý psycholog (a vizionář (( i když do jisté míry naivní vizionář)). Moc oceňuji detaily cesty (samozřejmě výrazné vlohy měl od dětství), kterou Cormac musel ujít, aby se stal tím čím se stal. Střídavě čtu opět i jiné díly, ale vyzobávám si v nich Cormaca a vůbec se za to nestydím.


Na tohle jsme dlouho čekali. Za mě rozhodně nejlepší z Asherových knih. Hodně se od předešlých liší, hlavně tím, že se bezvýhradně a do hloubky věnuje jednomu hrdinovi (našemu oblíbenému) a jedná se jen o dvě časové linie. Přesto zůstává kniha nabitá akcí a vymazlenými supertechnologiemi. Krásný dárek autora nám čtenářům.

Štítky knihy

space opera

Autorovy další knížky

Neal Asher
britská, 1961
2004  89%Stahovač
2005  78%V pavučině
2017  83%Temná inteligence
2009  76%Pradorský měsíc
2009  81%Cesta Sabla Keeche

Kniha Stín škorpiona je v

Přečtených46x
Doporučených2x
Knihotéce57x
Chystám se číst14x
Chci si koupit7x