Benovo Benovo komentáře u knih

☰ menu

1794: Tři růže 1794: Tři růže Niklas Natt och Dag

Druhý díl byl mnohem temnější a krutější než ten předchozí. Nerad srovnávám různé knihy mezi sebou (obzvláště napříč žánry), ale tentokrát si jedno přirovnání neodpustím. Překvapivě to pro mě bylo náročnější čtení než Nabarvené ptáče. Možná i proto, že to bylo mnohem uvěřitelnější a "skutečnější". A krutost v některých okamžicích se mě mnohem více dotýkala, protože jsem se cítil součástí děje (na rozdíl od zmíněného Nabarveného ptáčete, kde jsem měl pocit jen nezaujatého pozorovatele). Ale i přesto se to dobře četlo, protože je to prostě kvalitně napsáno. Určitě za dva roky sáhnu i po posledním díle této trilogie (předpokládám stejný odstup mezi vydáním v originále a překladem jako u předchozích dílů).

19.11.2021


1793: Vlk a dráb 1793: Vlk a dráb Niklas Natt och Dag

Nejdříve jsem v knihovně narazil na druhý díl (1794) a když jsem to zjistil, tak jsem si půjčil tento první. Raději čtu vícedílné knihy ve správném pořadí.

Na začátku jsem neměl žádné očekávání, pouze mě velmi zaujala obálka knihy, neznámý autor a zároveň označení jako nejlepší švédská kniha roku 2017. I když bych odhlédl od toho, že to byla autorova prvotina, tak bych nezměnil své hodnocení jako jedné z nejlépe napsaných knih jaké jsem v poslední době četl. Zajisté za to může nemalou měrou i velmi povedený překlad, ale to nedokáži posoudit, protože švédsky neumím ani slovo. Kniha je vyprávěna časově trochu napřeskáčku, ale tím, že se střídají vypravěči, tak to vůbec nevadí, naopak to pomáhá po celou dobu udržovat napětí. Mám rád knihy, které mají uvěřitelný ("reálný") děj a překvapivý, přesto logický a smysluplný konec. A v této knize mi toho bylo dopřáno nadmíru. Už se těším na další dva díly této trilogie. Věřím, že budou neméně dobré jako ten první.

25.10.2021


Dobrodruhům Dobrodruhům Tereza Ramba

Kniha mě zaujala v knihovně hlavně svým názvem. Je to vlastně taková kniha nekniha. Obsahuje pěkné fotky z různých koutů světa doplněné sepsáním volného proudu myšlenek. Nejde o žádný cestopis ani průvodce. I přes svou neuspořádanost mi kniha překvapivě sedla, protože jsem se dokázal naladit na proud těch zachycených myšlenek. Mnohé z nich rozhodně stojí za zamyšlení. Ale rozumím tomu, že se kniha spoustě lidí nebude líbit, protože na první pohled nemá hlavu ani patu. Když však do ní proniknete, tak je velmi obohacující.

25.08.2021


Brnox. Průvodce brněnským Bronxem Brnox. Průvodce brněnským Bronxem Aleš Palán

Knížka, o které jsem mnoho slyšel a říkal jsem si, že si ji musím přečíst, protože reference byly velmi rozporuplné. Kniha se pohybuje někde mezi literaturou faktu a čistou fikcí, mezi dokumentem a beletrií. Rozhodně bych se ji neodvážil zařadit mezi turistické průvodce, jak je někdy mylně chápána. K jejímu pochopení je třeba znát i kontext prostředí, o kterém pojednává a nemálo dalších souvislostí. Jen tak je člověk schopen zachytit, kde se sdělují fakta a kde je to myšleno s velkou nadsázkou. Určitě nejde o knihu pro každého, ale pro člověka obeznámenému s danou lokalitou a jejími reáliemi může jít o zajímavé čtení. Velmi oceňuji množství práce, která za vznikem této jedinečné knihy stojí i za neobvyklý styl jakým je zpracována. Kéž by knih, které by svým stylem a zpracováním vybočovaly z řady a přesto si zachovaly úroveň, bylo víc.

19.08.2021


Kdyby to bylo tak snadné, dělal by to každý Kdyby to bylo tak snadné, dělal by to každý Petra Hülsmann

Na straně 199 jsem si uvědomil, že jsem knihu již někdy dříve četl. Ale asi už je to dlouho, protože jsem si nebyl schopen vybavit konec. Přesto jsem ji znovu dočetl až do konce a přišlo mi škoda, že to už skončilo. Moc dobře se to četlo.

11.07.2021


Bůh pláče potichu 2 Bůh pláče potichu 2 Hana Repová

Kniha je napsaná velmi příjemným a čtivým stylem. Bohužel trvalo hodně dlouho od přečtení prvního dílu než jsem se dostal k druhému, tak jsem si občas nedokázal vybavit děj předchozího dílu, na který se to odkazovalo. Ale i tak jsem si to užil.

16.05.2021


Moje dlouhé mlčení Moje dlouhé mlčení Erika Bezdíčková

Knihu jsem se chystal již dlouho přečíst, ale stále byla v knihovně půjčená. Měl jsem možnost se s autorkou i dvakrát osobně setkat. Kniha, i přes to o jak náročném tématu vypráví, se velmi dobře čte. Když jsem si to propojil i s osobním vyprávěním autorky, tak to bylo pro mě hodně obohacující.

27.04.2021


Lednicko-valtický areál - Zahrada poznání Lednicko-valtický areál - Zahrada poznání kolektiv autorů

Krásné fotografie a základní informace o tomto krásném území UNESCO.

13.04.2021


Tajemství bílého páva Tajemství bílého páva Julija Mamonova

Bohužel jsem si nevšiml, že je to pro pokročilé, což pro mě jako začátečníka nebylo to pravé ořechové. Užil jsem si tak alespoň český překlad. Příběh se mi líbil a musel jsem jej přečíst jedním dechem.

13.04.2021


Nabarvené ptáče Nabarvené ptáče Jerzy Kosiński

Zaujaly mě diskuze o filmu, ale nejsem si jist, že bych jej zvládl, tak jsem se rozhodl sáhnout po knižní předloze. Očekával jsem, že knihu nepřečtu a odložím. Přestože popisuje neskutečné množství podob zla a nenávisti, tak to na mě nezanechalo takový efekt jaký jsem očekával. Možná proto, že jsem si hodně přečetl o filmu a věděl co čekat, možná proto, že jsem knihu četl na cestách vlakem, kde není takový klid, abych mohl vše do důsledku vnímat, možná proto, že jsem již přečetl hodně knih věnující se období druhé světové války, ... Těžko říct. Musím však konstatovat, že je kniha skvěle napsaná a po delší době se k ní budu chtít vrátit a přečíst si ji asi více v klidu. Taktéž asi časem budu chtít shlédnout film (i když si stále nejsem jist, že jej zvládnu celý).

17.09.2020


Nejkrásnější filmová místa – křížem krážem po Česku Nejkrásnější filmová místa – křížem krážem po Česku Radek Laudin

Trochu mi unikla hlavní myšlenka knihy - měl to být průvodce, seznámení se s filmy nebo volná esej? Obávám se, že to nebylo ani jednoho z toho. Kapitoly jsou sice členěny dle filmů, ale o samotném filmu a lokacích jeho natáčení toho tam zase tolik není. Zato odboček k mnoha jiným filmům je tam více než dost. Takže z pohledu seznámení se s filmem a jeho lokacemi to není moc použitelné (i když je tam občas vidět snaha). A jako průvodce? To také není moc použitelné, protože v kapitole se třeba mluví o jednom místě, ale je tam spousta odkazů na místa na opačném konci republiky (to by až tak nevadilo), ale chybělo mi tam, co je na místě z filmu vlastně k vidění. Pokud tam tato informace byla, tak dost zanikala v ostatním textu.

07.09.2020


Krejčí z Osvětimi Krejčí z Osvětimi Martin Greenfield

Velmi silný až skoro neuvěřitelný životní příběh. Přestože je příběh těžký, tak je napsán velmi čtivou formou.

26.08.2020


Itinerář Itinerář Albert Kaufmann

Upoutávka na přebalu knihy mě zaujala, tak jsem po ní sáhl, abych si ji přečetl. Nedokáži říct jestli se mi kniha líbila nebo nelíbila, protože ani po přečtení nemám jasno v tom, co chtěl autor sdělit. Je to spíše soupis volně plynoucích myšlenek bez ladu a skladu. Tento styl psaní mi nesedl a častý výskyt vulgarismů také nemusím.

14.08.2020


Od pondělka do neděle Od pondělka do neděle Františka Semeráková

K této knize jsem se dostal jen díky Čtenářské výzvě (nakonec jsem do ní vybral jinou knížku, i když jsem přečetl i tuto). Příjemné verše pro volnou chvíli, i když jsem zjistil, že některým slovům nerozumím (přestože jsem byl s češtinou vždy kamarád), protože mi připadly jako ze slovníku mé babičky (a možná do toho období i spadají). Mám rád poezii, která je veršovaná (té neveršované moc nerozumím), takže jsem byl s touto básnickou sbírkou spokojen.

10.03.2020


Klíč ke vztahu - Partnerská příručka pro ni i pro něho Klíč ke vztahu - Partnerská příručka pro ni i pro něho Lucie Novotná Krtoušová

Po knížce jsem sáhnul čistě ze zvědavosti. Zajímavý nápad psát "dvoujazyčně", ale stejně jsem si víc početl na stránce pro ženy a zasmál se vtipům na stránce pro muže, jinak mi ta verze pro muže moc nesedla (i když si asi dokáži představit dost mužů, pro které to bude ideálně napsané).

10.03.2020


Blázni umírají v pátek Blázni umírají v pátek A. A. Fair (p)

Velice poutavě napsaná detektivka. Musel jsem ji dočíst ještě ten den, kdy jsem začal. A nenudil jsem se ani chvíli.

06.03.2020


Nejsem jako vy Nejsem jako vy Jodi Picoult

Dnes se mě kolegyně v práci zeptala jaká ta kniha je a bez rozmyšlení ze mě vypadlo: Až moc dobře napsaná. I s odstupem času si myslím, že to nejlépe vystihuje můj pocit z knížky. I když je to náročné čtení, tak jsem se v postavě Jacoba mnohdy nalézal a spoustu situací, které zažíval znám z vlastní zkušenosti. Líbilo se mi, že je kniha psána pohledem mnoha různých postav. Dokázal jsem si tak mnohem lépe představit, co se vlastně děje a proč se to děje. Budu uvažovat o nějaké další knížce od této autorky.

04.03.2020


Básně pro děti Básně pro děti Jan Skácel

Velmi příjemná oddechová poezie. Jen škoda, že jsem neměl komu ty básničky číst. Mám rád poezii psanou v rýmech, té nerýmované nerozumím ;-)

21.02.2020


Magický průvodce městem pod pahorkem Magický průvodce městem pod pahorkem Pasi Ilmari Jääskeläinen

Knížka se velmi dobře čte. Občas jsem měl tendenci hledat popisovaná místa na mapě, ale pak jsem to vzdal (ne všechna pravděpodobně existují, některá se jmenují trochu jinak). Závěr knížky mě vyloženě zklamal (obě verze, i když ta končící slovem nejfilmovější je přeci jen znatelně lépe napsaná).

18.02.2020


Pěšky okolo Československa aneb sen, který trval 89 dní Pěšky okolo Československa aneb sen, který trval 89 dní Rosťa Gregor

Není mi jasné, zda byla kniha zamýšlena jako cestopis - v tom případě obsahuje dost chyb (záměna názvů obcí, zaměnování označení osada, obec, město, záměna světových stran, v mnoha pasážích je trasa nedohledatelná v mapě) nebo jen oddychové čtení se špetkou závisti nad svobodou jakou takové putování přináší (pak kniha dobře plní svůj účel). Osobně mám raději formát, kdy (pokud už se píše o konkrétních místech či trase) se dá putování sledovat i v mapě. Nějaké nákresy trasy nebo pár fotek (klidně i černobílých) by knize neuškodilo. Taktéž jsem od postupně získaváného respektu autora ke svému okolí (na začátku knihy mě jeho přístup mnohdy dost štval) očekával respekt i k ochraně přírody, ale ten bohužel autor nezískal ani po třech měsících putování - pro mě dost velké zklamání.

07.02.2020