1794: Tři růže

1794: Tři růže https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/462620/bmid_1794-tri-ruze-Qkg-462620.jpg 4 120 30

Michael Cardell série

< 2. díl >

Rok 1794, Stockholm. Matka oplakává dceru zavražděnou o svatební noci. Jejím podezřením však nikdo nenaslouchá, a tak poprosí o pomoc jediného, který zbyl: jednorukého drába truchlícího nad smrtí přítele. V nemocnici na periferii zatím mladého aristokrata mučí myšlenky na strašlivý čin, ze kterého je obviněn. V 1794, druhém díle historické noir trilogie Niklase Natt och Daga, se čtenář opět setkává s Mickelem Cardellem, Annou Stinou Knappovou a chaotickým, prohnilým světem konce osmnáctého století. Stockholm čekají jeho nejtemnější dny – pozlátko starých časů se rozpadá a dává průchod temnotě skrývající se v městských zákoutích.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Historické romány

Vydáno: , Argo
Originální název:

1794 , 2019


více info...

Přidat komentář

crossandra
06.10.2023 3 z 5

Temnota a zmar, těžko se hledá kladná postava, s níž by se čtenář mohl sžít, naopak je jejich jednání někdy zcela nepochopitelné. Plusové body má autor za atmosféru. Vážně si nachystejte nějakou oddechovku, výběr i blbých vtipů nebo dvojku vína, ať vás má po přečtení co zvednout.

Tamirai
14.04.2023 5 z 5

Pre mňa ešte lepšia ako 1. časť, ale fúúú, všetko čo sa tam deje, akú sú mnohí zlí a zákerní a do toho to prostredie, je to silná káva. Už som zvedavá na pokračovanie.


Cimeřan
22.03.2023 3 z 5

Bohužel velké zklamání.
Po slibném a reáliemi atraktivním začátku se s každou další částí děj komplikuje, zneprůhledňuje a ubírá úplně jinam, než by měl. Poslední část tentokrát nepřináší rozuzlení, vysvětlení nebo logické vyústění, ale spíš chaotickou, nedořešenou a nevěrohodnou změť.
Pan Natt och Dag by se měl asi začít více věnovat funění do digeridoo... Víc, než 3* si nezaslouží. (59/100)

J0hn
16.03.2023 4 z 5

Audiokniha skvěle natočena. Příběh knihy opět ponurý a pěkně depresivní. Jen mi tentokráte přišlo, že až moc prvoplánově s cílem šokovat za každou cenu, přestože to s dějem vůbec nesouviselo. Na druhou stranu odbočka do Karibiku byla poučná. Netušil jsem, že tam Švédsko mělo, byť jen na krátko, kolonii. Takže zatímco první díl mě naprosto uchvátil, druhý díl hodnotím jen jako velmi zdařilý. Každopádně pokračování si ujít nenechám.

cérka
12.03.2023 3 z 5

Audiokniha

Opět skvěle načteno Danielem Bambasem, tady není co vytknout.

Mnohem raději chválím než kritizuji, tady ovšem výtky mám. Začnu tentokráte od konce. Já ho totiž asi nepochopila. Kde je skutečnost, kde výplod fantazie, kdo je tady a kdo už ne?
Při poslechu této knihy jsem měla celou dobu v mysli jen temné, tlumené tóny, jen špínu, zmar, bolest a smutek. Toužebně očekávaný konec mi však přinesl jen další zmatek. Asi si budu muset počkat na závěrečný díl, pak snad pochopím.

Autor opět skvěle vykreslil jednotlivé postavy, jejich charakteristika, povaha a popis je tak působivý, že mám jejich tváře a snad i pachy nadosmrti vryté do paměti.

Tentokráte je to spíše severská, drsná a syrová, historická detektivka. Veselé čtení to opravdu není. Bohužel spousta událostí je uvěřitelných, což můj děs ještě prohlubuje.

Nunynka
04.03.2023 3 z 5

Začátek byl strašně rozvláčný a v ději jsem se ztrácela. Poté co nastoupil dráb,tak to bylo opět čtivé,ale konec mě zklamal. Za mě tam bylo strašně moc nevysvětlených věcí.

ciaram
11.02.2023 5 z 5

Posloucháno jako audiokniha a Daniel Bambas je skvělý interpret.
Z detektivky se spíš stal historický román s detektivní zápletkou, ale autorův styl se mi prostě líbí. Příběh někde začne a ukončí v určité situaci. Pak se vrátí zpět v čase jiné postavy a dojde do části, kdy se ty dvě postavy setkaly a pokračuje v příběhu. Nepřijde mi to tak drastické jako první díl, přesto se mi to opravdu líbí. S postavami se nemazlí, většina situací působí reálně, že by se opravdu mohly postavám stát. Jen jedna situace mi přišla přitažená za vlasy a ta se týkala Anny Stiny a její volby, jak se postarat o svou rodinu. Přesto dávám pět hvězd. Svět, postavy, vývoj se mi prostě líbí. Autor mě mile překvapil. Jsem zvědavá na třetí díl.

Dandy1
16.01.2023 2 z 5

Začátek byl mnohem zajímavější než konec. Tak to být nemá.

Ahmose
13.12.2022 3 z 5

Na druhé pokračovanie tejto série som sa veľmi tešil. Autor si zachoval svoj štýl písania z prvého dielu a knihu rozdelil do štyroch období. Rovnako ako si zachoval svoj zmysel pre nechutné opisy a zachytenie temnoty a hnusu Štokholmu v 18. storočí. Úvod knihy sa začal pekne z ostra, v prostredí psychiatrickej liečebne a následne sme zavítali na ostrov Svätý Bartolomej, kde nám autor ukáže neľudské zaobchádzanie otrokárov. Zo začiatku som bol z knihy nadšený a myslel som si druhý diel v hodnotení prekoná svojho predchodcu. Žiaľ, nakoniec sa tak nestalo. Autor sa rozhodol jednej postave naložiť toľko utrpenia, že som mu to akosi prestal veriť. Nehovorím, že niekto nemôže mať toľko smoly, ale už mi to miestami, prišlo trochu pritiahnuté za vlasy. Zbytočná prekombinovanosť s cieľom ohúriť čitateľa.
Každopádne, prípad ostáva nevyriešený a preto som rozhodnutý ísť aj do tretieho dielu, ostanem však verný audioknižnej podobe.

Ella_85
15.10.2022 4 z 5

Nebyl to pribeh, ktery se cte lehce. Musim napsat, ze i pres odpornosti v 1793, se mi ta prvni libila vic. Tady je toho vseho deje trochu moc. Zacatek mi prisel hrozne zmatecny. Celkove by to mohlo byt kratsi. Ale pokracovani hodne divokych zivotnich osudu Wingeho, Cardella a Anny Stiny me i tak nalakalo na 1795.

čef
21.07.2022 4 z 5

Čtení to hutné a smutné. Obraz života kurev, opilců, policajtů a jiných zhýralců ve Stockholmu konce 18. století je velmi temný a ponurý. Závěr jsem zcela nepochopil, myslím, že si čtenář po zdolání mnoha předchozích dlouhých a bohužel nudných odstavců, zasloužil něco mnohem jasnějšího.

TomHr
13.06.2022 5 z 5

Tři růže přinášejí vše, co zdobilo román 1793, ta syrovost, naléhavost, to temné a naturalistické líčení života především dolních vrstev stockholmské společnosti na konci 18. století. Příběh je ještě méně přímočarý a hůře uchopitelný a bez znalosti předchozí knihy by čtenář v mnoha ohledech tápal.
V první části se sice musíme prokousat červenou knihovnou, ale záhy se děj přenese do Karibiku a tady začíná mimořádně zajímavá a drsná pasáž. Po návratu do Stockholmu konečně sledujeme osudy drsně sympatického drába Cardella a vyšetřování dalšího zvláštního a odpudivého případu.
Zápletka je dobře vystavěná a autorův styl se smyslem pro detail, gradaci příběhu, dějové zvraty, atmosféru, emoce a černý humor se čtenáři dostane pod kůži. Opět skvělá kniha, více než důstojné pokračování knihy 1793.

orinka3
11.06.2022 5 z 5

Uff, mám to za sebou. Sám ďábel musel vést tomu spisovateli ruku, aby vzniklo tak temné dílo! Nejraději bych s tou knihou sekla a nevracela se k ní, jenže ona má jakési přitažlivé kouzlo, které působí přímo magneticky. A nedovolí čtenáři oddech, musí číst dál až do konce. Co napsat? Je to opět mimořádný zážitek. Nic povzbudivého, radostného, nadějného. Celý román se odehrává ve špinavém příšeří plném obtížného hmyzu, bludných fantazií a nelidského utrpení. Život otroků a zacházení s nimi na ostrově Sv. Bartoloměje překračuje všechny hranice představivost. A právě tam začíná martyrium, které své pokračování najde ve Stockholmu při vyšetřování strašné smrti mladé nevěsty. Nitky se pomalu splétají a poznáváme dirigenta všech těch zvrhlostí, který svou taktovkou rafinovaně řídí vlivné osoby, jež mu pak na oplátku dovolují ukájet své chutě. Každopádně je kniha psaná nevšedním jazykem, je nádhera prodírat se takovým bohatstvím málo používaných slov i větných spojení. Překvapuje rozmanitostí a vynalézavostí. Tak ještě ten jeden díl a jsem zvědavá, jestli se konečně dočkám aspoň maličkého happy endu.

petr_
09.05.2022 5 z 5

Zase opět zjišťuji, že jsem začal číst trilogii od druhého dílu. Tak jen doufám, že jsou jednotlivé díly tak konzistentní, že je lze číst jednotlivě. Nemám rád slovo thriller, ale jestli je nějaká kniha hrůzostrašná, tak tato je.
Děsivý není ani tak děj, jako postavy, které tam vystupují, jak konají a čeho jsou schopny jenom pro své potěšení. Asi je nedokáže odradit, ani daň z přepychu (budu si muset něco najít o historii Švédska v této době).
Stát propaguje prostý život ale to vše je v rozporu s tím co se děje na Svatém Bartoloměji, a co dělá aristokracie.

Denny456
01.01.2022 3 z 5

Takže druhý díl. Od prvního se moc nezměnilo, pořád je to především děsivý popis toho jak se žilo a k tomu je naroubován kriminálně - akční příběh. Některé pasáže knihy se čtou trochu těžce... ne není to problém špatných popisů, prostě někdy kniha stojí a neplyne. Ale jinak stále ucházející.

Benovo
19.11.2021

Druhý díl byl mnohem temnější a krutější než ten předchozí. Nerad srovnávám různé knihy mezi sebou (obzvláště napříč žánry), ale tentokrát si jedno přirovnání neodpustím. Překvapivě to pro mě bylo náročnější čtení než Nabarvené ptáče. Možná i proto, že to bylo mnohem uvěřitelnější a "skutečnější". A krutost v některých okamžicích se mě mnohem více dotýkala, protože jsem se cítil součástí děje (na rozdíl od zmíněného Nabarveného ptáčete, kde jsem měl pocit jen nezaujatého pozorovatele). Ale i přesto se to dobře četlo, protože je to prostě kvalitně napsáno. Určitě za dva roky sáhnu i po posledním díle této trilogie (předpokládám stejný odstup mezi vydáním v originále a překladem jako u předchozích dílů).

Parwana
07.11.2021 4 z 5

Opět mě mrazilo. Nebyla to sice až taková sada jako první díl, ale i tak jsem měla husí kůži. Když mají hrdinové románu pocit, že už nemůže být hůř, autor je opět vyvede z omylu... Těším se na závěrečný díl a velké finále, ačkoliv mám už teď za to, že happyendu se nedočkáme...

Fuckenbrau
24.10.2021 5 z 5

No je to strašný, co vám mám povídat.

Dlouho, opravdu dlouho se mě nestalo, že bych se musel do četby tak nutit. A to to je skvěle napsané, je to napínavé, je to zajímavé.. ale je to neskutečně depresivní. Naprosto bezútěšná doba a bezútěšné osudy.
Chcete vědět jak se ve Stockholmu 18tého století žilo chudině? Jak se tam chlastalo, jak se krásně měli ženy lehkých mravů? Jak "fungovala" spravedlnost a co všechno panstvo zakázalo (včetně třeba kávy)? Je libo si počíst o přepravě otroků do Karibiku a jejich životě na plantážích? Kromě obligátního "kolovratového vězení" pro ženy navštívíme i nemocnici, blázinec a syrotčince.

Takhle bezůtěšný, depresivní noir, to aby člověk pohledal. Autor své hrdiny sadisticky neskutečně týrá a pokaždý, když se z rány osudu oklepou, jakž tak vstanou na kolena, je s chutí sejme ještě víc. Sejme a s radostí je kope do hlavy.

Jinak tedy kniha, tak jako první díl, rozdělena na čtyři různé části. Sledujeme rozvrstvený příběh, začínající, jak jinak, brutálním mordem. Sledujeme příběh z různých pohledů a osudů, aby se nám vše nechutně spojilo.

A ten konec, ne, takhle prosím ne...

shootingstar
14.09.2021 4 z 5

Pěkný jazyk, tím myslím i překlad, některá z použitých slov jsem nečetla ani neslyšela celé roky. Bohužel s korekturami si někdo moc práce nedal, a tak se zde najdou překlepy a další chyby.
K samotnému příběhu... buď na to máte, nebo ne. Pokud vám drsnost vadí, tak se do toho nenuťte.

85098211
05.08.2021 5 z 5

(audiokniha)
Stejně jako první kniha se mi líbila i tato. Autor je výborný vypravěč a pokud čtenáři nevadí strašná doba, ve které hlavní protagonisté žijí, tak ho již nic horšího (snad) ani nepřekvapí. I tato kniha má čtyři části, přičemž hned ta první mne doslova pohltila a nedokázala jsem se od ní odtrhnout. Zároveň mi bylo líto Erika a jeho vyvolené, přestože mi bylo jasné, že vysvětlení, k čemu přesně došlo a hlavně proč, si autor ponechá na později. Ale ani další tři části nejsou špatné, právě naopak. Kniha je tak dobře napsaná a příběh strhující do té míry, že jsem nakonec - i přes depresi, bezútěšnost a nepředstavitelný marast, které vyprávění po celou dobu prolínají - byla spokojená. Závěr knihy je nekonečně smutný a ani trochu dobrý... Navzdory tomu chci věřit, že lidé tenkrát nežili v tak katastrofálních podmínkách jako ti zde (aspoň částečně) a že byli občas i šťastní... Takové ovšem vyznění knihy není ani v nejmenším. Za velkou čtivost hodnotím opět plným počtem a pokud bude jako audio vydán i poslední díl, rozhodně si ho ujít nenechám ;-).