Od pondělka do neděle

Od pondělka do neděle https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/301031/bmid_od-pondelka-do-nedele-Spn-301031.jpg 4 1 2

Přidat komentář

Benovo
10.03.2020

K této knize jsem se dostal jen díky Čtenářské výzvě (nakonec jsem do ní vybral jinou knížku, i když jsem přečetl i tuto). Příjemné verše pro volnou chvíli, i když jsem zjistil, že některým slovům nerozumím (přestože jsem byl s češtinou vždy kamarád), protože mi připadly jako ze slovníku mé babičky (a možná do toho období i spadají). Mám rád poezii, která je veršovaná (té neveršované moc nerozumím), takže jsem byl s touto básnickou sbírkou spokojen.

BabaJaga11
15.01.2020 4 z 5

Hledala jsem do Čtenářské výzvy nějakou knihu s dnem týdnu v názvu. Protože jsem ve své knihovničce žádnou neměla a protože mi přišlo avízo z antikvariátu, že tam mají některé, mnou již delší dobu poptávané knihy, podívala jsem se rovnou i po knize k příslušnému bodu výzvy. Moc jich tam neměli a většina z nich je na DK hodnocena nevalně. "Od pondělka do neděle" nikdo nehodnotil, ba nebyl tu (a není dosud) ani popis knihy. Ano, přesně to chci – zajíce v pytli! :-)

A přišly knížky! Věděla jsem, že tahle bude tenká (nemám místo v knihovně, takže takové knihy se hodí), věděla jsem, jak bude vypadat obálka – a to bylo zhruba všechno. No dobře, ještě název a autor :-).

Byly to verše! Náklad necelý tisíc výtisků. Regionální vydavatelství. Vlastně něco z toho ještě na DK uvedeno je, ale já to tak nějak zazdila :-).

Verše zaujmou svojí prostotou a rytmičností, na první pohled připomínají mnohé z nich říkanky pro děti. Ostatně, v doslovu editor odkazuje na některé dřívější práce autorky, v nichž přiznává, že na nic jiného než na tvorbu pro děti by si ani netroufla. Ale to byla její raná tvorba. Později se věnuje hlavně tvorbě o tkalcích - bylo to i její povolání. Pro mě španělská vesnice, neb v mém kraji tkalcovská tradice není a nikdy nebyla. Takže občas některá slova mi nepřipadala ani povědomá, natož abych jim rozuměla :-). Ale bylo jich jen pár.

Ne všechny verše jsou o tkalcích, přadlenách a těžkém životě lidí v Podorličí. Najdou se tu i modernější motivy (např. Když to první auto jelo, Paní Široká), anebo básně o přírodě.

Alespoň krátký úryvek z básně Sestry (str.46), která se mi líbila nejvíc z celé sbírky:

"Jako dvě pentlice
jsou naše Orlice,
jedna je divoká,
druhá je tichá,
jedna si zabouří,
druhá si vzdychá,
a přece, a přece
obě dvě sestry jsou,
obě si z křišťálu
pramínky naberou."


Autorovy další knížky

Františka Semeráková
česká, 1891 - 1971
1957  79%Básnický almanach 1956
1959  0%Říkačky a rýmovačky
1987  80%Od pondělka do neděle
1950  0%Slunečný den
1992  0%Utkáno z veršů

Kniha Od pondělka do neděle je v

Přečtených2x
Čtenářské výzvě1x