Moje dlouhé mlčení

Moje dlouhé mlčení https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/40586/bmid_moje-dlouhe-mlceni-fLV-40586.jpg 5 115 35

Podtitul: Život a holocaust. Dlouhé mlčení Eriky Bezdíčkové, která jako dívenka přišla v nacistických koncentrácích o většinu rodiny, touto knihou končí. Její autorka se rozhodla promluvit nejen k evropským studentům, kterým dodnes při svých četných přednáškách vypráví o hrůzách totalitních režimů, jimiž sama prošla. Své vzpomínky sepsala do knihy, kterou právě držíte v rukou. Nebylo to pro ni lehké, strašlivé zážitky zůstaly dodnes velmi živé. A spáchané křivdy nelze nijak napravit.... celý text

JancaMia
JancaMia
02.09.2022 4 z 5

Neskutečné hrůzy očima třináctiletého děvčátka, přečteno během dvou dnů. Věcné, stručné, silné.

LenV
LenV
17.08.2022 4 z 5

Střípky vzpomínek, tak jak nám v paměti zůstávají. Není to román, je to krátká výpověď o svém životě. Veskrze velmi stručné a bolestné vzpomínky. Jako by na ně nechtěla tolik vzpomínat, ale jen o nich věcně informuje. Byla jsem ráda, že jsem paní Bezdíčovou mohla potkat i osobně, teď už je opět se svou maminkou. RIP.


Italkaaa
Italkaaa
16.04.2022 5 z 5

Přečetla jsem během covidu a příběh mě zasáhnul natolik, že jsem nemusela myslet na ty hrůzy spojené s pandemií. Protože se děly daleko větší hrůzy a člověk by neměl podléhat všeobecnému marasmu.

zandu
zandu
31.03.2022 4 z 5

Stručná jednohubka. Paní Erika měla při vší smůle vlastně obrovské štěstí.
Jinak naprosto souhlasím s komentářem uživatele jankor.

jankor
jankor
08.03.2022 4 z 5

Všechno zde bylo asi řečeno. Nelze hodnotit obsah, na to 5 hvězd nestačí. Hodnotit zpracování tématu lze slovy "zbytečně se v ničem nepatlá", rekapituluje věcně, ale mě se chce napsat, že by to zasloužilo víc prostoru. Mám stejné pocity jako po přečtení Hanina kufříku, bylo to tak a tak a tak, a možná to tolik nebudí emoce. A při všem tom smolném životě přihrál tolikrát zmiňovaný vesmír paní Erice do cesty dost známých osobností, aspoň že tak měla kliku. Ale byly to příšerné válečné a poválečné útrapy, které se musely na osobnosti podepsat, na to slava nejsou...... za to zpracování za mě 4 *.

Lka
Lka
25.01.2022 5 z 5

Skutečný příběh Eriky, plné hrůz. Neskutečné, co musela zažít teprve třináctiletá dívka. Kniha je napsána čtivě. Přečetla jsem za jeden večer.

tatruszka
tatruszka
03.11.2021 5 z 5

Knihu jsem přečetla jedním dechem, opravdu moc hezky popis hrůzných událostí. Paní Erika se vůbec nepatlala ve svých pocitech, prostě svůj život popsala věcně tak, jak byl. A přitom z něj čiší skromnost a úcta k životu.

ŽralokPeet
ŽralokPeet
15.10.2021 5 z 5

Silná výpověď. Ale znovu už to raději číst nebudu, na tyhle depresivní příběhy moc nejsem.

martineden
martineden
03.10.2021 5 z 5

Kniha je autentickým příběhem Eriky Bezdíčkové, dívky, která zažila příšerné věci, přesto působila naživo tak optoministicky. Bohužel už přes rok tato dáma není mezi námi, kniha ale zůstává. A také videa, kde paní Erika vypráví. Doporučuji například pořad Neznámí hrdinové.

Markéta_2
Markéta_2
26.09.2021

Byla jsem na prednasce pani Bezdickove na zakladni skole, na stredni i na vysoke. A nelituji. Byla to silna zena. Cest jeji pamatce!

ditul
ditul
26.08.2021 5 z 5

Tuto knížku jsem dlouho odkládala, nerada čtu smutné příběhy.. Všechny boje jsou nesmyslné a je to zneužívání daru života..

Benovo
Benovo
27.04.2021

Knihu jsem se chystal již dlouho přečíst, ale stále byla v knihovně půjčená. Měl jsem možnost se s autorkou i dvakrát osobně setkat. Kniha, i přes to o jak náročném tématu vypráví, se velmi dobře čte. Když jsem si to propojil i s osobním vyprávěním autorky, tak to bylo pro mě hodně obohacující.

Allla9
Allla9
25.03.2021 5 z 5

Útlá knížka plná utrpení a bolesti ze ztráty blízkých. Výpověď i o tom, že to židé neměli jednoduché ani po válce.

4400
4400
06.03.2020 5 z 5

Mela by to byt povinna cetba, aby dnesni mledes vedelaco se doopravdy delo a ne ze to byla hra, jaksi dnes mladez a mladi mysli... DADA ♿

vonMalik
vonMalik
24.01.2020 5 z 5

Knihy o holocaustu by si měl přečíst opravdu každý.. Jako mnozí z vás jsem měla tu čest se s paní Bezdíčkovou setkat na besedě. Její vyprávění mě zasáhlo, rozbrečelo a když přišel prostor na dotazy, padla otázka "Jste ráda, že jste to přežila?" odpověď zněla "Ne".... Naše dnešní generace si nedokáže představit hrůzy, které na nich byly páchány.. Co v člověku musí zůstat, že i přesto, že má tak velikou rodinu, zní odpověď NE...?!

Katri
Katri
16.01.2020 5 z 5

Ke knize jsem se dostala na besedě s paní Bezdíčkovou a musím říct, že jsem opravdu vděčná, že jsem měla tu čest setkat se s tak silnou osobností. Její příběh je neuvěřitelný a skutečnost, že o tom všem autorka dokázala napsat knížku, také. Jsem moc ráda, že můžu mít její příběh ve své knihovně, protože je čtivý, upřímný a jedinečný.

claudiecarmen
claudiecarmen
04.01.2020 5 z 5

Měla jsem tu čest být na besedě s paní Bezdíčkovou. Vždycky jsem si přála setkat se s někým, kdo přežil hrůzy koncentračního tábora. Myslela jsem, že bych měla spousty otázek, chtěla jsem se ptát a povídat si. Po besedě jsme dostali prostor na dotazy a mně bylo stydno se ptát - najednou jsem neměla otázek, bylo řečeno vše. Jen jsem byla schopna předat kytičku, kterou jsem si pro setkání připravila a přes slzy, které mi tekli proudem ještě asi dvě hodiny - poděkovat, za její povídání. Četla jsem spousty příběhů lidí, kteří prožili a přežili holokaust- Všechny mají společné jedno. To vyprávění je zcela bez emoční. Jako by popisovali naprosto běžnou věc. S paní Bezdíčkovou byl natočen dokument Neznámí hrdinové Erika Bezdíčková. Koukněte. Kdyby měl někdo zájem poslechnout přímo tu besedu, byla pořízena nahrávka, mohu poslat odkaz.

snílkařka
snílkařka
17.11.2019 5 z 5

Stateční lidé.Nosí v sobě spousty odvahy a davají dalším lidem silu,odvahu, statečnost a poselství k tomu aby samy byly odvážní a stateční a tu silu a odvahu předávali dal.....

Morisius
Morisius
03.08.2019 5 z 5

Zajímavý životní příběh plný smutných událostí. Měl by si tuto knihu přečíst každý.

Tatrman
Tatrman
22.03.2019 5 z 5

Pravdivé, smutné... spojeno s osobním setkáním s autorkou.