beníček beníček komentáře u knih

☰ menu

Záhady a tajemství Jaroslava Foglara Záhady a tajemství Jaroslava Foglara Miloš Zapletal

Populárně zpracovaná kniha o životě a díle Jaroslava Foglara nabízí pohled spíše povrchní a shovívavý. Žádné závratné nové skutečnosti nenabízí, přestože autor pracoval s Foglarovými deníky a mohl jít více do hloubky faktograficky i tematicky. Při rozboru výtek literárních odborníků k Foglarově díle je vidět, že knihu nepsal literární teoretik a znalec filozofie, ale jen nadšený čtenář Foglarova díla. Argumentace autora v konfrontaci s dobovými kritiky tak bohužel ne vždy obstojí. Válečná historie Jaroslava Foglara je sepsána nedostatečně, zajímavé by bylo rozebrat jeho příspěvky do časopisů Správný kluk a Zteč. Neuvedení zdrojů snižuje ověřitelnost uváděných informací. Dílo nejspíše vznikalo ve spěchu, čemuž napovídají některá opomenutí, což je škoda, snad v budoucnu vyjde obsáhlejší Foglarova biografie.

26.09.2023 3 z 5


Celý den drobně prší (Výbor z deníků 1920–1937) Celý den drobně prší (Výbor z deníků 1920–1937) Jaroslav Foglar

Z hlediska obsahu poskytuje dílo zajímavé údaje o autorovi, které do určité míry korigují jeho stylizované paměti. Jako literatura je to bohužel slabší kus, což ovliňuje i skutečnost, že zápisky psal autor jen sám pro sebe. Editor knihy se nevyznamenal, jelikož v řadě autorových záznamů se čtenář vůbec nevyzná, chybí vysvětlivky, poznámky a rejstříky. Navíc vydané deníky ani nejsou úplné, některé pasáže vydány nebyly, jelikož měly příliš osobní obsah, tudíž badatel o Foglarovi si stejně musí zajít do PNP, aby si deníky prošel sám v originále. Vydání je připraveno tak nějak na půl cesty.

14.08.2023 3 z 5


4 kuchařské příběhy Čtyřlístku 4 kuchařské příběhy Čtyřlístku Jaroslav Němeček

Příběhům schází nápad, učast Fifinky v soutěži ve vaření je vysloveně recyklace. To už tady bylo.

03.06.2023 3 z 5


Čtyřlístek: První půlstoletí v Třeskoprskách Čtyřlístek: První půlstoletí v Třeskoprskách Tomáš Prokůpek

Kniha je skvěle graficky připravená a také výborně vytištěná, takže jí odpustím i ty faktografické nepřesnosti.

07.03.2023 3 z 5


Gustáv Husák Gustáv Husák Michal Macháček

Velmi dobře napsaná kniha, která se snaží G. Husáka vystihnout ve všech aspektech jeho osobnosti. Vedle poměrně suché faktografie politických událostí neopomíjí ani osobní stránku popisovaného jak jednal, jak se choval, včetně jeho zálib. Přes poměrnou šíři záběru a rozsah textu se zdá, že se autor mohl víc věnovat událostem po zvolení Husáka prezidentem. Období 1975 - 1989 je poměrně stručně vylíčeno, přestože materiálu je k dispozici poměrně dost. Postrádám také analýzu Husákových vystoupení proti normalizační opozici (Charta 77 ad.). Kniha v určitých detailech obsahuje jisté nepřesnosti a omyly, což vzhledem k její šíři je pochopitelné. Ne vždy se taky vydařil překlad ze slovenských předloh, s nimiž autor pracoval.

16.01.2023 3 z 5


Tleskač Tleskač David Jan Žák

Autor rozhodně nepřistoupil k tématu Stínadel a světa Jaroslava Foglara s pokorou. Ze stylu počátečních kapitol je zřejmé, že se mu nepsalo lehce. Následně začal prefabrikovat motivy Foglarovy stínadelské trilogie, ať už ukrytých kronik, stromu gingo, létacího kola apod. Knize schází nápad a pro Foglara tak typické napětí a postupné odhalování minulosti. Přestože autor zasadil osud a dětství Jana Tleskače do doby počátku dvacátého století, dětským hrdinou dal do úst řeč mládež dvacátého prvního století, což působí značně rušivě, protože tento způsob řeči nebyl tehdejší mládeži vlastní. Pokud by si autor prostudoval historii sirotčinců za doby monarchie, zjistil by, že sirotčince nevypadaly jako vězení, jak se částečně líčí. Ve vztahu k Foglarovi je značně nepochopitelné, proč autor lokalizuje Stínadla do Prahy, když ani Foglar je nijak z jím opakovaně osvětlených důvodů územně nevymezil. Stejně tak zanášení náboženských otázek a víry do osudů hrdinů nebylo Foglarovi vůbec vlastní. Vztah mezi Komourem a Tleskačem je vylíčen vůbec zvláštně, neustálé oslovování „ušáku“ působí spíše výsměšně a nesvědčí o jejich rovnocenném kamarádském vztahu. Foglarovi hrdinové by se k užití fyzických zvláštností jedince při kamarádském oslovování neuchýlili. Problematické jsou také autorem aplikované vulgarismy (s. 179, 184), ty by se u Foglara rozhodně neobjevily. Výchovná složka v knížce není vůbec obsažena. S postavami není možné se ztotožnit, jejich charaktery jsou jen mlhavě naznačeny. Nejbizarnější situací je oloupání a rozdělení pomeranče mezi hlavní hrdiny na přilepšenou, neboť pro běžného občana byly tehdy pomeranče takřka nedostupné. S ohledem na zpracování jinak lákavého tématu Jana Tleskače by bylo žádoucí, aby se ho ujal také jiný autor, který by téma uchopil lépe a promyšleně s pochopením a úctou k Foglarovi, protože současné zpracování nepovažuji za dobré.

14.11.2022 odpad!


Tajemství jeskyně pokladů Tajemství jeskyně pokladů Petr Hugo Šlik

Kniha je sice blízká svým stylem foglarovkám, avšak chybí ji detailnější popisy prostředí. Zobrazení myšlení a duševního světa postav je poměrně silně opomenuto na úkor líčení děje. Děj je poměrně dynamický, jedna situace střídá druhou, neškodilo by proto tyto peripetie a uvažování a jednání postav více propracovat. Některé naznačené a dějové linky jsou navíc nedotažené. Rozsah publikace je velice krátký a rozšiřuje jej použitá sazba. Dospělý čtenář sice zápletku záhy rozlouskne, ale dětského čtenáře knížka uspokojí.

12.11.2022 3 z 5


Krásné příběhy Čtyřlístku 2005 Krásné příběhy Čtyřlístku 2005 Ljuba Štíplová

Na čtenáře knihy hned v jejím úvodu čeká pravopisná chyba. Celkově je na publikaci znát sestupná tendence kvality scénářů příběhů a především hodně odbyté výtvarné provedení seriálů Jaroslavem Němečkem. Kvalitní kresba s detaily je skutečně jen záležitostí obálky knihy.

21.10.2022 3 z 5


Zlatý věk české loutkové animace Zlatý věk české loutkové animace Miroslav Kačor

Plno překlepů a pravopisných chyb.

16.10.2022 3 z 5


Strach nad Bobří řekou Strach nad Bobří řekou Jaroslav Foglar

Kniha, která obsahuje mnohé nelogičnosti a není dostatečně propracovaná. Jednou jsou odcizené židličky v kůlně, podruhé před kůlnou. Hoši s Rikitanem museli odevzdat klíče od věže, přitom později po zapečetění věže Stopař vytáhne klíče a věž a klubovnu odemkne. Sdružení Hochů od Bobří řeky má stále strach z Praporu a Přístavních povalečů a bojí se zákazu činnosti, přitom z jiného odstavce vyplývá, že Rikitan vyjednal s ústředím povinné mládeže nařízené Nepřítelem, že docházka do schůzek se jim bude počítat jako přítomnost v této službě. Proč by se tedy pořád báli zákazu, když de facto jim byla činnost povolena. Bobříci nejsou dost promyšlení. Z doby okupace rozhodně šlo napsat lepší příběh, než který je předkládán.

29.09.2022 1 z 5


Dobrodružství v zemi nikoho Dobrodružství v zemi nikoho Jaroslav Foglar

Pěkná kniha, nikoliv ale v novém vydání od Albatrosu, kde došlo k velkým stylistickým úpravám. Řada násilných formulačních změn ubrala na původní kráse.

28.09.2022 3 z 5


Hoši od Bobří řeky Hoši od Bobří řeky Jaroslav Foglar

Nezáživná kniha bez pořádné zápletky a chytlavého děje, jejíž přitažlivost se vzrůstajícím věkem čtenáře značně ochabuje. Jako návod pro činnost klubů fajn, jako zajímavé čtivo pro dnešní mládež, si myslím, už sotva může sloužit.

22.09.2022 2 z 5


Život v poklusu Život v poklusu Jaroslav Foglar

Nejzajímavějším na vzpomínkách Foglara je úžasné propojení jeho životních zážitků, jím zaznamených příběhů v bydlišti a okolí, které jako dítě zažil, a jejich transformace do vlastních literárních děl. Toto naznačené propojení, které odkrývá tato kniha, je úžasné. Samozřejmě čtenáře zamrzí, že životopis není moc upřímný a je stylizovaný. K autorově angažmá v časopise Správný kluk, který za války vydávalo Kuratorium, se například nedozvíme vůbec nic.

18.09.2022 4 z 5


Tajemná Řásnovka Tajemná Řásnovka Jaroslav Foglar

Výborná kniha, nikoliv však ve vydání od Albatrosu, které obsahuje gramatické chyby a překlepy. Navíc aktualizace některých slov a vyjádření je v porovnání s předchozími vydáními bohužel násilná.

31.08.2022 5 z 5


Chata v Jezerní kotlině Chata v Jezerní kotlině Jaroslav Foglar

Kniha je napsána poutavě a zajímavým stylem. Z pohledu dneška je ale předkládán příběh nezdravé závislosti jednoho z kamarádů na druhém, kteří se vydělují ze společnosti dalších kluků. To je logicky musí deformovat nejen ve vztahu ke společnosti vrstevníků, ale přinášelo by jim to ochuzení o životní zkušenosti a zážitky. Takový vzorec chování by dnešní psychologové nejspíše vůbec nedoporučili. Mimoto kamarádství těchto dvou hochů je popisováno až nestandardně a v někom by snad mohlo vyvolat pocit, že mezi nimi mohlo být i něco víc. Vedle toho i skutečnost, že hrdinové, kteří jsou mladší než kvintáni, sami postaví chatu ve zcela opuštěném místě, ke kterému nikdo nezná cestu, je zcela přetažená za vlasy.

24.08.2022 2 z 5


Poklad na ostrově Poklad na ostrově Robert Louis Stevenson

Rozvleklá kniha bez jakéhokoliv napětí.

16.08.2022 1 z 5


Věhlasné příběhy Čtyřlístku 2003 Věhlasné příběhy Čtyřlístku 2003 Ljuba Štíplová

Přestože některé příběhy nepostrádají vtip a nápad, celek nepůsobí bez výhrad. Značně problematické je výtvarné provedení, které je hodně odfláklé a ubírá některým příběhům na celkovém vyznění. Pokud jde o grafickou stránku publikace, tak u ní bych viděl problém v nevhodné volbě některých barev a přeplácanosti. Zatímco souhrnná kniha příběhů za rok 2001 a 2002 byla po grafické stránce uměřená a vynikající, tady se grafik mnoho nesnažil, i když asi k tomu přispěly i ty ledabyle nakreslené obrázky od pana výtvarníka.

22.04.2022 2 z 5


Můj stříbrný vítr Můj stříbrný vítr Antonín Kachlík

Pan Kachlík sice působí nevinně a sympaticky, ale nejvíce o něm vypovídá svazek uložený na jeho jméno v Archivu bezpečnostních složek.

29.03.2022 1 z 5


Podivuhodné příběhy Čtyřlístku 2000 Podivuhodné příběhy Čtyřlístku 2000 Ljuba Štíplová

V porovnání se současnými příběhy Čtyřlístku jsou to velice slušné epizody.

17.03.2022 4 z 5


Václav Vorlíček - Pane, vy jste režisér! Václav Vorlíček - Pane, vy jste režisér! Petr Macek

Rozsahem skromné vzpomínání na filmovou tvorbu režiséra Vorlíčka. O některých titulech se raději mlčí a o některých zase mlží, tak už to u vzpomínek bývá, že se některé věci vytěsňují. Od toho je ovšem autor, aby pamětníka pomocí otázek směřoval i tam, kam se tomuto velice dobře režimu zapsanému režisérovi nechtělo vstupovat. Rozhodně se z rozhovoru s režisérem dalo vytěžit víc. Některé tvrzené skutečnosti pravdivé ale opravdu nejsou.

10.03.2022 1 z 5