Celý den drobně prší (Výbor z deníků 1920–1937)

Celý den drobně prší (Výbor z deníků 1920–1937) https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/513787/bmid_cely-den-drobne-prsi-vybor-z-deniku-OWe-513787.png 4 18 18

Jedinečný pohled do každodenního života slavného spisovatele a skauta Svět Jaroslava Foglara je zahalený mnoha tajemstvími. Přestože o jeho osobnosti i díle vzniklo mnoho knih, jen málokterá ukazuje Jestřábův každodenní život ze všech úhlů. Jaký Foglar skutečně byl, jak vnímal svou práci a vztahy v oddílu? V unikátním výboru z deníků poznáte legendárního autora i jeho nejniternější pocity tak jako ještě nikdy předtím. Texty provází také autentický obrazový materiál: fotografie, dobové plakáty i úryvky z kronik a časopisů.... celý text

Přidat komentář

Marla
21.01.2024 5 z 5

Knih od Jaroslava Foglara i knih o něm máme doma slušnou sbírku, takže toto je taková, možná špatně řečeno, třešnička na dortu. Byl to úplně obyčejný člověk, jak jsem kdysi měla tu čest ho poznat, deníkové zápisy jsou velmi zajímavé a snad jsem jen občas měla při čtení trochu ostych, jako když se mu hrabu v soukromí.

Denny456
12.12.2023 3 z 5

No ke čtení je to těžké. Ve většině případů se vůbec nevyznáte v tom co čtete. Chybí jakékoliv vysvětlivky nebo dokončování či vysvětlování příběhů. Taky mě hodně naštavalo, když jsem zjistil, že z deníků byly vynechány osobní věci. To je jako, kdybyste ze života vyndaly některé slabší kousky. Každopádně se dá říci, že v práci Foglar nedělal v podstatě nic a pokud, tak svou vlastní soukromou práce. Hrozně jsem se divil, že nebyl vyhozen. Byl schopen se během chvilky pohádat s kýmkoliv i pro malichernosti a vadilo mu vše. Byl posedlý svým vlastním tělem.


beníček
14.08.2023 3 z 5

Z hlediska obsahu poskytuje dílo zajímavé údaje o autorovi, které do určité míry korigují jeho stylizované paměti. Jako literatura je to bohužel slabší kus, což ovliňuje i skutečnost, že zápisky psal autor jen sám pro sebe. Editor knihy se nevyznamenal, jelikož v řadě autorových záznamů se čtenář vůbec nevyzná, chybí vysvětlivky, poznámky a rejstříky. Navíc vydané deníky ani nejsou úplné, některé pasáže vydány nebyly, jelikož měly příliš osobní obsah, tudíž badatel o Foglarovi si stejně musí zajít do PNP, aby si deníky prošel sám v originále. Vydání je připraveno tak nějak na půl cesty.

kosátkoo
07.05.2023 5 z 5

Skvělý soubor textů, který mi umožnil pokochat se autorovým nitrem. Pokochat se není možná to správné slovo, nicméně jsem se o něm z této knihy dozvěděla mnohé, proto si zaslouží pět hvězd.

Pytlík
07.05.2023 3 z 5

Při čtení deníků si člověk připadá, jak kdyby sledoval děj proslulé hry "Proso" Járy Cimrmana. Většině poznámek čtenář nerozumí a/nebo se jedná o provozní či jiné banality. Co mě zaujalo: 1. třináctiletý Jaroslav rozhodně neměl vždy slovník Mirka Dušína. 2. Foglar se v kanceláři asi moc nepředřel - dopoledne se za ním stavěli kluci z oddílu, přes poledne zařizoval spoustu soukromých věcí a odpoledne a večery trávil na lodi. 3. Jeho bratr Zdeněk se ženil až po třicítce a do té doby rovněž žil s maminkou. 4. Foglar a jeho maminka se dožili vysokého věku, ale už v těchto denících mají pořád nějaké zdravotní trable. 5. Protože nečtu vysvětlivky, dost dlouho jsem se divil, kdo je to ta mandinka (on to byl celou dobu Pumík!) 6. Co mě vysloveně pobavilo, byl vztah s Chmelařovou a Voglovou. Voglová Foglara vysloveně uháněla, nabídla mu tykání, chodila za ním do kanceláře, dávala mu tužky, ale on se nedal. Možná škoda, protože už podle podobného příjmení si byli souzeni. Na druhou stranu bych si tipl, že do Chmelařové byl zakoukán on, ale ona potvora ho jen využívala. Řekla, aby jí napsal sloh, a pak ho ani nepřevzala! (Sorry za spoiler) 7. Snažil jsem se najít nebo vydedukovat přepočítací poměr tehdejších korun na dnešní, ale nějak mi to nevychází. Při kurzu 50:1 by měl Foglar hodně vysoký plat a úspory, ale zase by to tak dle mých představ odpovídalo tomu, co zaplatil za garderobu: "Flikově mamince zaplaceno 30 trenýrek à 2, šití".