Beer_bro Beer_bro komentáře u knih

☰ menu

Odraz k cestě za úspěchem Odraz k cestě za úspěchem Matthew Syed

Výborná kniha popisující na převážně sportovcích, co přesně se může schovávat pod jednoduchým označením „talent“ v novinovém popisku.
Jediné, co mě mrzí, je, že v popisu šachu jsou chyby, možná z překladu.
Str. 34: "Kasparov zahájil tahem pěšce na C5..." - není možné za bílého, stejně jako odpověď Deep Blue na C3.
Dále pak to, že při zápasech s Deep Blue byly nerovné podmínky. Kasparov neměl možnost se připravit. Autor to popisuje tím, že neuměl Kasparov prohrávat. Ano, nebyl na to vůbec zvyklý a mohl říci méně vážná obvinění. Ale neměl možnost se pořádně připravit, podobně jako to dělají třeba fotbalisti sledováním záznamu jiného utkání budoucího soupeře.

16.06.2021 5 z 5


Herní tester Herní tester Michael Atamanov

Povedený příběh LitRPG. Na dlouhé (pod)zimní večery jako dělané.
Za moc originální jej nepovažuji, zvláště po přečtení Šamana (celé série), Mrtvého lotra (jen první díl mi stačil) a nakonec mnoha "Light novel" (pro info doporučuji EN wiki).
Ve výsledku jsem spokojený a můžu doporučit. Už čtu další díl :o)

EDIT: Zapomenul jsem ocenit Fantom Print, díky kterým se k nám mohou podobné příběhy dostat. Děkuji.

04.12.2020 5 z 5


Čarodějné znamení Čarodějné znamení Den Patrick

Poutavý děj. Jako oddechové čtení pro fantasy nadšence mohu jen doporučit. Necítím ale to správné nutkání, že musím v čtení série pokračovat.

30.08.2020 4 z 5


Nyxia povstává Nyxia povstává Scott Reintgen

Takhle si představuju ukončení série. Stále funguje napětí i příběh, první část byla úvodní pro navázání na předchozí díly.
Nedokáži se vyhnout srovnání s jinou young adult sérií, tj. Smrtkou, kterou jsem dočetl nedávno. První díly? Oba super. Druhý díl Smrtky lepší než druhý Nyxie pro mě. Třetí? Jednoznačně vítězí Nyxia.

01.08.2020 5 z 5


Posol Posol Neal Shusterman

(SPOILER) Tentokrát souhlasím s předchozími komentáři.
První díl i druhý - líbilo se mi.
Třetí - zdlouhavé místy, na takových 450 - 500 stran by to šlo zkrátit. Hlavně rozvláčné části. Rozumím tomu, že není lehké mít celou sérii výbornou. Některé čtenáře tedy zklame. Místy předvídatelné, až naivní, bohužel.
Stále ale oblíbené postavy z minulých dílů a jejich poutavé osudy. A hlavně zakončení trilogie.

// spoilery
Ten konec, to byla pojistka, respektive alternativa k smrtkám pro snížení populace - protože statistika je objektivní, není to člověk, který jde jen za svým jako Goddard.
// víc neprozradím :)
// + Edited: tak přeci jen další spoiler - zničením prstenu přijde smrtka o svůj symbol a právo dát imunitu ...

22.07.2020 4 z 5


Deset tisíc životů Deset tisíc životů Michael Poore

Do asi 70. strany jsem nevěděl, co si o knize myslet, ale byl jsem zvědavý, co přijde dál. Od stovky příjemné čtení, od kterého jsem se nechtěl odtrhnout.
Nenuceně donutí :) k zamyšlení nad životem. Koupeno v akci za stovku. Je to jedna z nejlépe použitých stovek pro mě za poslední dobu.

28.06.2020 5 z 5


Tvůrce osudu Tvůrce osudu Alice Shy (p)

Čtivé vyprávění v délce kratšího románu bez hlavního žánru. Fantasy jen jako doplněk pro příběh, což funguje na výbornou u Kinga. V této knize to ale tak není. Česká čtivá tvorba? Rozhodně ano. Napínavý příběh, od kterého jsem se nedokázal odtrhnout? Bohužel ne. Dočetl jsem ze zvědavosti na základě jednoho z předchozích komentářů.

01.05.2020 4 z 5


Ticho ve sněžném městě Ticho ve sněžném městě Eva García Sáenz de Urturi

Výborná kniha. Detektivky sice nevyhledávám, tato kniha se mi ale líbila. Možná to bylo stylem vyprávění, jako bych tam osobně byl. Spisovatelka umístila příběh do pro ni známých míst, díky knize jako bych je navštívil.
Nejen prostředí, také zápletka je výborná a postavy jako by žily a dýchaly.

18.02.2020 5 z 5


Stopařův průvodce po galaxii jazyků Stopařův průvodce po galaxii jazyků Yens Wahlgren

Výborná kniha o umělých jazycích a nenáročný úvod do lingvistiky pro zájemce.
Doporučuji těm, kteří se o jazyky nejen umělé zajímají nebo je berou třeba pouze jako jednu z rekvizit nějakého filmu, seriálu nebo knihy.
Bohužel se ale autor věnuje některým jazykům více a druhým méně. Například toki pona jazyk by zasloužil více prostoru, oproti tomu jazyky z Tintina jsou probrány poměrně podrobně.
Také mi nesedí některé poznámky, například srovnávající konlang s mandarínštinou.
Rozhodně jsem rád za popsání fenoménu grammelotu - viz legendární seriál Pingu.

23.01.2020 5 z 5


Slunce a stín Slunce a stín Ray Bradbury (p)

Různorodé povídky. Na cesty do práce nebo školy a zpět jako ušité.
Čertík v krabičce stál rozhodně za přečtení. Také třeba Kaleidoskop. Teprve "na smrtelné posteli" se ukáže. Nebo jinými slovy - jako v této povídce - "v kaleidoskopu vesmíru".

04.12.2019 4 z 5


Proces změny Proces změny Martha Wells

Výborný příběh. Jen kdyby to nebylo tak krátké. Až s odstupem si uvědomuji, jak mi robokat přirostl k srdci. Což zní vlastně vzhledem k osobnosti robokata možná paradoxně. Lidskosti je v něm ale víc, než si (zatím) připouští.

09.11.2019 5 z 5


Nyxia nespoutaná Nyxia nespoutaná Scott Reintgen

Jak tak koukám, asi půjdu trochu proti proudu.
První díl se mi líbil více. Proč? Nelíbil se mi styl této knihy - vyčerpat prostředí, přesunout se do dalšího, vyčerpat ....
To nic ale nemění na tom, že jinak to byla příjemná četba v angličtině. Jen se možná k dalšímu dílu nedostanu. Naopak se těším na třetí díl Smrtky. Taky v angličtině. Překlady jsou dostupné později, hlavně proto ten originální jazyk.

26.10.2019 4 z 5


Helix - I ty budeš nahrazen Helix - I ty budeš nahrazen Marc Elsberg (p)

Po nadšení z příjemného čtení Blackoutu a raději vynechaného Zera jsem se těšil na tuto knihu.
Blackout mi sedl více. Možná kvůli tématu. V této knize jsem našel i chyby, jako kdyby vydavatelé spěchali. Naštěstí jich není moc.
Proč tedy číst? Stejně jako další knihy autora, je zde probíráno téma, které společnost rozděluje až děsí. Není na škodu se zamyslet nad budoucností lidstva.
Proč nečíst? Existuje mnoho zajímavějších knih podle mého názoru. A číst vícekrát hlášku "Vždyť to jsou (jen) děti!" během příběhu mně omrzelo. Zvláště po tom, co dokázaly.

15.10.2019 4 z 5


Po stopách géniů Po stopách géniů Eric Weiner

Poutavá kniha, ve které autor navštěvuje místa spjatá s vyšším počtem geniálních lidí (kreativních, s novátorským přístupem, a ne nutně vysokým IQ).
Při čtení si nejspíš zboříte mýty o géniích, trochu jim porozumíte a snad si z knihy vezmete i pár rad do života. Tohle je to, co mi dala kniha Po stopách géniů.

04.10.2019 5 z 5


Noční let Noční let Sérgio Sant’Anna

Jako milovník povídek jsem rád, že jsem se dostal k této knize.
Nejvíce mě zaujaly povídky Přednáška, Rozprava o metodě a Gorila. První pro učitele na vysoké, který sklidí ovace za improvizaci. Druhá pro rozpitvání ega jedince čtivým způsobem. A Gorila? Nejspíš pro popis citlivé duše a formální stránku povídky, která mi sedla – jde o soubor telefonátů, rozhovorů a zápisků, které dohromady vytváří úžasný příběh.
Rada pro čtení: nenechte se odradit, pokud Vám třeba jedna povídka nesedne. Čtěte dál.

22.09.2019 4 z 5


Mnich, který prodal své ferrari Mnich, který prodal své ferrari Robin S. Sharma

Spousta užitečných tipů k lepšímu duchovnímu životu. I když někdy až zavádějící. Už ten název. Nejprve prodal ferrari, pak se stal teprve „mnichem“. Nebo o dlouhověkosti obyvatel Okinawy. Protože prý nejedí maso. Ale ve skutečnosti tamní obyvatelé žijí dlouho právě mj. i díky vyvážené stravě zahrnující plody moře.
Přesto všechno má co nabídnout. I když někdy tahá za nos.

08.09.2019 5 z 5


Historie včel Historie včel Maja Lunde

Hodně dlouho jsem se těšil, až konečně začnu číst tuto knihu. Ale má očekávání se nenaplnila. Je to trochu jiný šálek kávy, než jsem čekal. Příběh "jen plyne", nedokázal jsem se do něj ponořit a zůstal jsem na hladině.
Kniha působí depresivně, ale naděje neumírá. A to je asi to hlavní poselství.

18.08.2019 4 z 5


Výpadek systémů Výpadek systémů Martha Wells

Kratší příběh, taková jednohubka, jak již zmínil jeden z předchozích komentářů.
Stojí za přečtení, stačí na to jedno odpoledne.
A proč to číst? Kniha nabízí nepříliš obvyklý pohled na roboty. Jeden robot se učí o lidech díky seriálům. Které jsou mu milejší, než osobní kontakt s lidmi.

07.08.2019 4 z 5


Nyxia Nyxia Scott Reintgen

Příběh zajímavý, i když nepříliš originální. Při čtení je jednodušší moc nepřemýšlet a prostě se do příběhu ponořit. Jinak hrozí, že začnete přemýšlet a najdete i nějaké "chyby", na což naráží i předchozí komentář.
Je to taková směsice Enderovy hry a Avataru. Líbilo se mi, že hlavní postava Emmett není superhrdina schopnější než všichni ostatní dohromady, má tedy prostor pro růst.

12.06.2019 4 z 5


Fantastické povídky Fantastické povídky * antologie

Dobrý výběr povídek. Trochu mi v něm ale schází nějaká povídka od spisovatele H. P. Lovecraft. Ten ty strašidelné také opravdu uměl.
Souhlasím s předchozím komentářem. Vij mi přijde nejlepší.

04.06.2019 5 z 5