Posol

Posol https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/435584/bmid_posol-K16-435584.jpg 4 1206 296

Smrtka / Žatva smrti série

< 3. díl >

Finále dystopickej trilógie, ktorá si získala čitateľov po celom svete. A nielen tých young adult! Prešli tri roky, odkedy Rowan a Citra zmizli bez stopy – počas katastrofy, čo má na svedomí kosec Goddard, ktorý nemilosrdne zlikvidoval svojich protivníkov a konečne sa dostal k moci. Sú to tri roky, odkedy sa Nimbus odmlčal – a jediný človek, s ktorým ostal v kontakte, je Greyson Tolliver. A je to práve tretí diel dystopickej série zo sveta Koscov, v ktorom sa osud ľudstva, „odsúdeného na večný život“, zavŕši. Predtým však budú musieť nové spojenectva aj staré priateľstvá prejsť najťažšou skúškou a možno opäť raz poraziť smrť.... celý text

Literatura světová Sci-fi Pro děti a mládež
Vydáno: , Slovart (SK)
Originální název:

The Toll , 2019


více info...

Přidat komentář

markyticka
21.04.2024 4 z 5

Chvílemi rozvleklé, že jsem se musela nutit do čtení, jindy to odsýpalo. Přesto to bylo dobré zakončení trilogie.

Ristridin
29.03.2024 4 z 5

Série je skvělá a dal bych jí 5/5. Tato kniha mě bavila víc než Nimbus, ale taky se u ní neubráním tomu, že jsem asi čekal víc (i bouřlivější průběh a větší "kataklyzma"). Přesto nejsem zklamaný. V prvním díle jsme prostě dostali náhled na život a fungování smrtek a hrozně mě to bavilo. V dalších dílech se otáčíme víc k světu a smrtky už nejsou v knihách to nejzajímavější. Více se řeší udržitelnost stávající situace a nakolik je lidstvo samo o sobě dokonalé v dosažené dokonalé době.
Autor velmi hezky propojuje jednotlivé pasáže, ale pro ještě lepší prožitek by asi stálo za to si knihu po dočtení otočit a dát ještě jednou, protože některé zmínky se vysvětlí až za 200 stran.
Závěr mě vlastně uspokojil a dává mi smysl. Jaký model fungování by byl pro lidstvo nejlepší? To ukáže zkouška dalších 200/300 let po použití pojistky. Smrtky jsou a byly důmyslný nápad a zároveň ohavnost v rukou nedokonalých lidí.
Jednotlivé linky jsou uzavřeny citlivě.


Linda007
27.03.2024 5 z 5

Nejlepší byl za mě druhý díl. Tohle bylo dobré, ale ne tolik. Nejslabší je první díl.

stanislav0373
22.03.2024 5 z 5

Naprosto fantastické, nepředvídatelné a skvěle načtené zakončení této povedené trilogie. Na tento díl jsem čekal dlouho, ale vyplatilo se. Svět, vývoj hlavních i vedlejších postav, vše krásně navazuje, prolíná se, vyvíjí... Opravdu povedené!


SPOILER: postava Jerry mě nejdříve trošku štvala, neb jsem si hned vzpomněl na "Netflix", ale pak mi přišlo, že si z toho v této hyperkorektní době autor udělal dobrou srandu, aniž by kohokoliv urazil.

Kaacule
10.03.2024 5 z 5

Wow. Četbu jsem si moc užila. Jasně, dá se říct, že byla kniha trochu roztahaná, ale moc se mi líbí, že všechno mělo svůj smysl. Vždy, když na scénu přišla nová postava, ptala jsem se, k čemu nám bude. Každopádně - u někoho dřív, u někoho o mnoho později - u všech byla jejich potřeba vysvětlena - a mě to bavilo :).
Rozuzlení super, Shusterman má skvělou fantazii a zároveň píše tak, že si člověk musí říkat: “Co by, kdyby?

JaneKatty
06.03.2024 3 z 5

Z celé trilogie se mi tento díl líbil asi nejméně. První polovina knihy se dost vlekla a v rámci celé knihy jsem měla chuť některé pasáže přeskakovat. Některé části ale byli tak čtivé, že doslova utíkali pod rukama. Zejména ty s Citrou a Rowanem, kterých v knize bylo na můj vkus docela málo.
Příběh mi v některých ohledech přišel pak trochu překombinovaný a poněkud nerealistický. Také z konce jsem byla malinko zklamaná, protože mám pocit, že série si zasloužila trochu víc.
Naproti tomu většina postav byla perfektně vylíčena, člověk s nimi dokázal soucítit a spoustu z nich si člověk oblíbil.
Série jako celek se jistě zařadí mezi mé oblíbenější, ale nejsem si jistá, zda budu mít touhu tento díl si znovu přečíst.

Denny456
25.02.2024 3 z 5

Ze všech třech dílů rozhodně nejslabší. Myslím, že si autor měl po napsaní sednout a sebekriticky vyškrtat tak 200 stran. Pak by kniha byla sevřená, měla jasně daný děj a hlavně nenudila. škoda. Takto musíte sem tam překlenout nudnou pasáž, která má tu 10, tu 20 strana k ději nijak nepřispívá. Jako zakončení série to bylo slabé.

MamaKnihomolka
08.02.2024 5 z 5

Tato bichlička na mě v knihovně čekala ták dlouho. Letos jsem se zařekla, že pohnu s rozečtenými sériemi a knihami co mám v knihovně delší dobu. A jako vždy jsem si říkala: ' Sakra, proč jsem ji nezačala číst už dřív?!'

Tak skvěle se četla! Děj plynul lehce, vše dokonale promyšlené a přehledné, ačkoli je v knize dost postav a pohledů, které se vzájemně propojují a zase rozdělují.
Střídaly se děje, čas, vsuvky zápisů z deníků smrtek, i proslovy nebo Nimbovi interace.
Vše se dělo z nějakého důvodu i přesto, že to někdy opravdu nevypadalo a bylo to zmatečné.

Líbil se mi konec. Nechápala jsem totiž, jak by se takový průšvih mohl napravit a vše se vrátit zpět do "normálu". Nakonec to autor opravdu vymyslel skvěle!

Sixtinka144
07.02.2024 4 z 5

Tak jo, mám dočtenou celou sérii a teď se mohu vrhnout na přídavkový díl Kosení. Poslední díl série Smrtka je pro mě osobně nejslabší. Jasně, stále je tady úžasný svět, ale je zde za mě až zbytečně moc postav, kterých kapitoly a osudy mě vůbec nezajímali. Proto mi Zvon neutíkal tak, jako předešlé dvě knihy. Hlavně teda začátek mi přijde dost utahaný a ne tak záživný, nastěstí se to pak rozjede a je zde spoustu zvratů, které jsem si moc užila. Líbí se mi, kam autor konec série nasměroval a jak se postavy během těchto tří dílů dospěli a změnili se. Za mě je tato série opravdu geniální a Neal Shusterman je skvělý spisovatel, kterého vám mohu jen doporučit.

Hoshi
05.02.2024 5 z 5

Jsi krutý autor, Neale!
Na své poměry jsem Zvon četla opravdu dlouho, avšak když už jsem si k tomu sedla, jako že už bych to vážně měla dočíst, stránky mi ubíhaly pod prsty a potřebovala jsem vědět jak to dopadlo. Celkově se celá kniha čte téměř sama, jen může být matoucí množství postav, které ve výsledku vlastně ničemu nevadí, spíše naopak. Jsem spokojená, ačkoliv i malinko naštvaná ... Jsi vážně krutý, Neale! Jak jsi jen mohl!

Foxie89
30.01.2024 5 z 5

Boží, boží a boží. Bavilo mě proplétání postav, ty krásný detaily, které Shusterman odhaluje a i to střídání časů dělalo knihu zajímavou! Pořád tam jsou trošku roztahaný pasáže, ale s tím, jak to celé dopadlo, jsem opravdu spokojená.

zuzule787
29.01.2024 4 z 5

Musím maličko snížit hodnocení, ale je to jenom kvůli rozvleklosti, pomalejšímu tempu a množství postav, které mi přišli zbytečné. Jinak si i tato kniha zachovává vysokou úroveň vyprávění, napětí a dobře napsaných hlavních postav. Sice Rowan a Citra byli trochu upozaděni, což mě mrzí, ale chápu, že byly pro děj důležitější okamžiky okolo smrtky Faradaye, Zvona a Goddarda - který jak fakt skvělý záporák :-) Budu se opakovat, ale mým favoritem je opět Nimbus. Jeho vyznání prostřednictvím Jeri bylo jednou z nejsilnějších chvílí této knihy a řešení, které pro lidstvo připravil... No, překvapilo mě to, ale proč ne.. Nečekala jsem od této série nic zvláštního a dostala jsem opravdu mnoho. Pan Shusterman se tímto řadí mezi mé oblíbence :-)

Bookworm345
21.01.2024 3 z 5

Jako neříkám, že to bylo špatný. To vůbec ne. Ale má to dost věcí co mi vadily.
Moc dlouhý, moc natahovaný děj
Je tam dost nových postav a linek, což by nevadilo, kdyby některé z těch postav a dějových linek nebyly totálně zbytečné a nudné
Já jsem si fakt oblíbila hlavní duo, takže Citra a Rowan a ti tam dostali hrozně málo prostoru
Ten konec?! Jako co to sakra bylo?! Nečekala jsem to a bylo to na tuhle sérii, která je spíš utopická/dystopická moc scifi.
Celkově dost věcí co tam být nemusely

Co bylo fajn:
Dobře napsaný hlavní záporák a vedlejší záporáci
Greyson je fajn postava
Byly tam i napínavé části
Už výše zmínění Citra a Rowan, kteří byli dost upozadění
Rowan má skvělý hlášky:
G: "Tyhle naše rozhovory mi budou chybět."
R:" Myslíš ty, ve kterých ty se naparuješ a já jsem svázaný?"
Chci aby se potkal s Percym Jacksonem.

Njn, Neal by to zvládl líp.

absa2611
19.01.2024 4 z 5

No. Těšila jsem se na závěrečnou část, ale trvalo mi docela dost dlouho, než jsem ji po částech dokončila. To "wow" tam prostě, tak jako ve dvou předchozích dílech, nebylo.
Škoda...
Přesto dávám 4 hvězdičky, méně si určitě nezaslouží.

Didi15
02.01.2024 4 z 5

Za mě nejslabší díl , pár věcí mi tam vadilo , ale i tak se jedná o zajímavou sérii, jež stojí za přečtení :)

Áža707
31.12.2023 3 z 5

Už asi nikoho nepřekvapí, stejně jako u předchozích dílů, že autor rozjel několik rovin příběhu. Které si žijou vlastním životem a někdy se protnou a opět rozdělí. Některé části delší dobu nedávaly smysl a až v poslední části člověk najednou pochopil. Pokud něco autor umí, tak rozhodně zamotat hlavu.

Osobně musím přiznat, že jsem se občas ztrácela a musela jsem se v příběhu několikrát vracet, abych pochopila o co tam šlo. Další věc je, že některé části mi přišly zbytečně rozvleklé a možná bych uvítala lehké zkrácení. Například některé zmínky o postavách, které v příběhu jen proběhly nebo domněnky "kdo nebo co" byl Zvon a co uměl.

Postavy máme pochopitelně staré známé, ale setkáváme se zde i s novými zajímavými postavami. Pro mě byla rozhodně velmi příjemná postava Jerico (Jeri). A pokud bych hledala osobu, které mi bylo doopravdy líto a kterou jsem nakonec vzala na milost, tak to byla Smrtka Randová a konec? Tahle postava doopravdy dostala naprosto jiný rozměr. Jinak postav tak bylo doopravdy hodně, na můj vkus až zbytečně moc, jak už jsem psala některé tam nemusely být tolik řešeny a rozebírány.

I přesto, že zde byly části, které dle mě mohly být vynechané, tak mě příběh bavil. Doopravdy jsem byla zvědavá, jak to vlastně celé dopadne. S každou dějovou linkou jsem byla napjatější a natěšenější na završení. A pak přišla ledová sprcha, protože žádný epický konec se nekonal, asi jsem čekala něco akčnějšího než tohle. Fakt jsem čekala víc... I osud Citry mě značně zklamal, protože vlastně by neměla být schopná se své funkce vzdát, ale dostali jsme neúplný Happyend. K tomu bych ještě dodala, že pokud si myslíte, že autor vám dá odpovědi na všechny otázky, tak se vlastně krutě pletete.

Samozřejmě se mi se sérií těžko loučí a myslím, že se k ní někdy vrátím, protože na poslech je velmi příjemná. Sérii jako takovou hodnotím 4/5 hvězd. Třetí díl byl za mě nejslabší. Knihu i sérii mohu doporučit milovníkům scifi a sama jsem osobně zvědavá na "Kosení".

3.5/5

Rolada88
23.12.2023 2 z 5

Málo kdy z trilogie jsou dobré všechny knihy a toto je důkazem. Jednička super, dvojka dobrý , trojka dostatečný

Knihomlok2015
18.12.2023 4 z 5

Po prvním víceméně rozpačitém díle, druhém, kde mě už vlastně štvalo jen to zmrtvýchvstání jednoho padoucha, přišla tahle poslední třetina a Nimbus i se svým plánem, který tuhle trilogii přenesl na úplně jiný level, zařadil mezi nejoblíbenější postavy a zcela tak zastřel několik alespoň pro mě rozčilujících detailů, spisovatelských berliček a opravdu hodně předvídatelných situací. Takže spokojenost.

bajulda
11.12.2023 4 z 5

Bylo to uspokojivé zakončení serie, ale čekala jsem něco víc. Knihu bych klidně zkrátila o 100 stran. Co mě mile překvapilo, že v závěru nezůstalo moc nezodpovězených otázek.
Kdybych měla zhodnodit celou serii, tak první díl byl nejlepší a druhý nejslabší. Ale všechny knihy mají vysokou kvalitu.

Poice
11.12.2023 5 z 5

Nejvtipnější byli Nimbusovi iterace :D to hodně oživilo děj, který byl místy trochu vleklý...ale stále za mě platí to, že celkově to byla výborná série, protože ten děj do sebe postupně krásně zapadal, puzzle nakonec bylo celé... Konec byl fakt famózní, poprvé jsem ani nečekala, že se jim to povede, jak se jim všechny snahy furt bortily, ale nakonec se povedlo a dopadlo to dobře... akorát tím si Shusterman uzavřel možnost pokračovat, proto vydal Kosení - soubor povídek, ale už nemůže pokračovat v tomto stejném duchu, i když Faradai svůj uděl dělal i nadále, jen trochu jinak :)
Suprová trilogie, určitě se k ní zase znovu vrátím, ale teď čtu něco jiného

Štítky knihy

pro dospívající mládež (young adult)

Autorovy další knížky

Neal Shusterman
americká, 1962
2018  88%Smrtka
2019  90%Nimbus
2019  83%Sucho
2021  85%Zvon
2020  85%Bez šance

Kniha Posol je v

Právě čtených45x
Přečtených1 590x
Čtenářské výzvě360x
Doporučených116x
Knihotéce660x
Chystám se číst452x
Chci si koupit198x
dalších seznamech13x