Čarodějné znamení

Čarodějné znamení https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/446031/bmid_carodejne-znameni-7y3-446031.jpg 4 59 18

Ashen Torment série

1. díl

Válka s draky skončila před sedmdesáti pěti lety. Zůstalo však po nich čarovné znamení, které dává lidem magickou moc nad elementy. Císařství, které povstalo a draky porazilo, mezi lidmi prohlašuje, že čarovné znamení je poskvrněním, které musí být odstraněno. Proto každoročně děti s tímto poskvrněním odváží pryč. Mezi těmito dětmi je i Steiner, mladý kovář, kterého vojáci seberou a posadí s unesenými na loď. Jaký je čeká osud? A jaký osud čeká Steinera? Je odvážen na popravu, nebo se stane otrokem Císařství? Nebo bude jako zrno písku v soukolí plánů Císaře a jeho tajemných Strážců? Co se stane s jeho mladší sestrou Kjellrunn, kterou chce ochránit? I život této obyčejné vesnické dívky se po odjezdu bratra mění. Zaplétá se do nitek plných čarovných znamení, císařských intrik i tajemného příběhu jejího otce Marka, který se začíná odhalovat. Příběh dvou sourozenců se tak začíná proplétat s osudem celého Císařství.... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , King Cool
Originální název:

Witchsign , 2018


více info...

Přidat komentář

M.C.SMITH
23.09.2023 4 z 5

Od této knihy jsem neměla žádná očekávání. Byla jsem ale velmi mile překvapena. Kniha mne bavila, bylo to zajímavé a oblíbila jsem si její hrdiny.
Bylo to příjemné a časem si knihu ráda přečtu znovu.

B18r
26.04.2023 4 z 5

Z mého pohledu moc hezká knížka. Příběh byl zajímavý a četlo se to samo.


ZůzaSomolka
27.01.2023 3 z 5

Tuto knihu mi trvalo hooodně dlouho dočíst. Není to špatný příběh, má i prvky napětí ... jenom mě prostě nějak nedokázal vtáhnout do děje, nezaháčkoval mě, abych se od toho nemohla odtrhnout. A nemyslím si, že to jenom bylo složitostí čtení severských jmen. Celkově mi to připadalo takové ploché. Škoda.

Kate3003
24.11.2022 4 z 5

Autorovi se povedlo vypracovat velmi zajímavy svět, ve kterém není vše tak jak by se mohlo jeho obyvatelům na první pohled zdát.
Kniha byla čtivá, ale neuškodilo by jí pár stran ubrat. Ačkoliv většina příběhu měla příjemný spád, některé části bylo trochu nezáživné. Děj v knize je tak trochu předvídatelný, ale ani to nebrání v tom aby jste si čtení užily. Hlavní postavy jsou poměrně sympatické, ale bohužel se v průběhu děje moc nevyvíjí a přišlo mi, že v tomto ohledu jsou na tom vedlejší postavy lépe.
Pokud další díl vyjde v češtině tak mám v plánu si ho přečíst a jsem zvědavá jestli se to změní.

TeaS2015
19.07.2022 3 z 5

Vjemy:
Hlavní hrdina Steiner je dobrotivé a sem tam vzteklé (ačkoli i přemýšlivé) "pako", u kterého nevíte, jestli přežije svoji další a další a další... touhu pomáhat a nevzdat svoje snažení.
Nevadí, kolikrát mu naložíte až je skoro na pokraji smrti - je jako kočka s devíti životy.
Olíže se a vstane zase, aby si šel nechat zrušit fasádu, skoro definitivně nakopat zadek a pak se, jako hrdinové amerických filmů s bojovou tématikou, polomrtvý zvedne a nakope všem padouchům záděl.
Jeho sestřička Kjell je podivínka non plus ultra, vypadá, že neumí do pěti počítat a nejraději je mimo dosah lidí.
Ona je však magií nabitý kanón, který se na svém povrchu tváří jako sotva použitelná vzduchovka bez nábojů. Ale stačí malé setkání s "velkou učitelkou" a je jasné, že je vícenásobně magií políbená a dokáže v hněvu i zabíjet.
Ne že by si to pak nevyčítala.
Celkem zajímavý svět, i postavy, ale chybí mi tam větší, silnější zášleh emocí. Jenomže jak jsem již někde poznamenala - to není chyba autora, že potřebuji větší emoční šlehu, abych zaplakala, nebo se zasmála :)

PosPol
04.04.2022 4 z 5

Škoda, že jsem musela přečíst 200 stran, aby mě kniha začala bavit. Potom už jsem se nemohla odtrhnout a čekala, jak příběh skončí. Sledujeme osud dvou hlavních hrdinů, kdy se z dvou dětí stávají bojovníci, plni odvahy a touhy být svobodní. Jako milovníci draků mě kniha potěšila, takže až na vleklou první půlku knihy, ji mohu doporučit.

lucakuca
26.01.2022 3 z 5

Rozporuplné. Bylo to to moc hezké, bylo to však pomalé. Zajímavé - ze dvou pohledů. Divné na ostrově, když byl tak nebezpečný, že ten Steiner měl takovou kliku, což? A ségra doma takovou sílu, he?
Opravdu pro mě rozporuplné - hromada výhrad, nečetli se to lehce, ale přitom to bylo fakt zajímavé, chtěla jsem znát konec, to zase jo.

kindlova42
07.10.2021 3 z 5

Čarodějné znamení nebyl špatný příběh. Autorovi se povedlo vytvořit zajímavý svět, ve kterém sledujeme dva sourozence (dva pohledy) Steinera a Kjellrun. Líbila se mi tématika císařského řádu, vyhubených draků i utajovaného ostrova. Moc se mi líbilo, že každá kapitola měla jako úvod jeden odstavec, který přibližoval detailněji svět ve kterém se příběh odehrává.
Oproti jiným knihám mi přišlo, že se věci dali do pohybu ihned a pluly stejným tempem od začátku až do konce knihy. Příběh se mi četl dobře a vyloženě k tomu nemám co namítnout, přesto dávám nižší hodnocení, protože mi tam chybělo něco v postavách, něco co by mě donutilo to s nimi více prožívat a fandit jim. Zajímalo mě, co se s nimi bude dít, ale i tak jsem neměla problém knihu kdykoliv odložit a vrátit se k ní klidně až za pár dní.
Postava Steinera dostala větší prostor a byla mi i sympatičtější než Kjellrun. Ale i tak mi nepřirostl nikdo k srdci.
Pokud vyjde druhý díl v češtině tak si ho klidně přečtu, ale nebudu nešťastná když ne, jako by tomu bylo u jiných knih.

AenSL
10.01.2021 3 z 5

(SPOILER) V knihkupectví mě zaujala anotace. Při čtení potom plynulost díky stylu, jakým je text napsaný – nejsou zde např. vyčerpávající popisné pasáže, kapitoly jsou vyprávěny z pohledu jedné ze dvou hlavních postav a každá je uvedena krátkým informačním odstavcem, který čtenáři napoví, na co v kapitole objeví a vysvětlují, proč tomu tak je.

Hvězdy jsem ubrala především za to že na mne příběh působil jakoby nedopečeně. Byl z většiny předvídatelný, přestože některé části byly povedené, a objevovalo se tam poměrně dost nelogičností (většina z nich už byla zmíněna v komentářích níže). Snažila jsem se tyto chybky nějak přejít, přesto mě jako čtenáře rušily od dokonalého zážitku. Největším zklamáním bylo to, že přestože komentář na zadní straně obálky knihy sliboval, že si na své přijdou i milovníci akce, kromě konce knihy se příběh odvíjel více méně v jedné rovině bez jakýchkoliv velkých výkyvů, a když už tam nějaké byly, působily uměle nastrčené se snahou je dodatečně vysvětlit tak, aby pasovaly.

Co se týká postav, čekala bych, že si vypěstuji vztah především k těm hlavním, ale světe div se, všechny vedlejší postavy, a to včetně těch záporných (až na jednu výjimku), mi byly o tolik bližší a přišly mi mnohem propracovanější. I tak se ale většina z nich tak nějak mentálně zasekla na jednom bodě - zkrátka se během příběhu nevyvíjely.

Dialogy mi občas přišly trochu nelogické, především ve chvílích, kdy postavy řešily něco naprosto nedůležitého ve chvíli, kdy to vůbec nebylo na místě a dokázaly o tom debatovat poměrně hodnou chvíli. Občas jsem si nebyla úplně jistá, proč postava řekla to, co řekla, než jsem si uvědomila, že reaguje na něco, co si myslí, ale co ani v nejmenším nebylo naznačeno. Působilo to lehce zmateně, ale když si na to člověk zvykl, dávalo mu to větší svobodu v domýšlení si souvislostí (což díky předvídatelnosti většinou nebyl problém). Nejvíce do očí bijící byl rozhovor ve chvíli, kdy se Steiner rozhodl dostat se z ostrova pomocí draka – konkrétně poznámka o pohlaví draka, kdy se po Kimiině poznámce o jméně draka Tief ptá: "Dala jsi jí jméno?", na to se Steiner ptá: "Ona se jmenuje Själsstyrka?" a Tief mu na to odpovídá: "Kdo říká, že je to ona?". Ehm... řekl jsi to jen o pár řádek nad touhle větou.

Celkově se mi kniha četla dobře a i přes její slabiny si ráda přečtu druhý díl. Už jen pro to, abych se dozvěděla, co se stane s mými oblíbenými vedlejšími hrdiny. A kdo ví, možná si více oblíbím i ty hlavní :)

JackDaniels
02.01.2021 4 z 5

Super kniha s velmi dobrým světem. Příběh sice trošku pokulhává a občas je i předvídatelný. Ale za draky musím dát 4* Snad se v dalším díle předvedou více.

Alex.Barunka
16.12.2020 3 z 5

Nakonec tři, a to to mělo tak hezky našlápnutý dosáhnout si na tu čtverku. Jo a anglická audiokniha, kterou má na triku Thomas Judd je neskutečná. Ještě jsem nic takovýho neslyšela. Bylo to úžasný, procítěný a ještě ke všemu se tam zpívalo.

Úžasnej svět, kterej se s každou jednou kapitolou rozvíjel a posunoval se výš a výš. Rusko-severskej folklór, mytologie mísená s fantasy prvky, draci, originální prvky a neskutečná uvěřitelnost. O tento svět je prostě pečovaný a jde to cítit z každé stránky.

Asi tak do půlky příběhu bylo všechno zalitý sluncem. Ale pak čtenář zjistil, že postavy, ač se jednalo o docela obstojný sourozenecký duo, se nikam neposouvají. Ustrnuly na místě, věci kolem nich se měnily a ony musely zabrat, a najednou to přestalo fungovat a stačit. V návaznosti na to se začaly hemžit nelogičnosti a z příběhu bylo cítit, jako by byl autor neskutečně unavenej, vyčerpanej a chtěl to nějak ukončit. S koncem to všechno tak nějak sláblo, skomíralo. Velká škoda.

Slušná YA fantasy, která má úžasný úvodníky kapitol, dokáže překvapit, je dobře napsaná a je z ní cítit ta oddanost autora. Škoda jen, že na všechno nestačil dech.

Kasana
09.10.2020 3 z 5

Velmi zajímavá kniha ke čtení. Tím světem a atmosférou si mě naprosto získala a jsem ráda, že jsem si ji nakonec objednala.

Příběh si po celou dobu drží krásnou amtosféru a napětí, i když vidíme ten svět ze dvou pohledů a tak víme některé věci, které ta druhá osoba neví. Akční scény nejsou nijak uspěchané, a popisné pasáže nejsou dlouhé a řekla bych, že jenom tím si získá hromadu čtenáře. Je prostě na tom něco, co si mě drželo.

Já jsem člověk, který nečte jenom kvůli světu nebo jenom kvůli postavám. A musím připustit, že ty postavy tu mají ten největší problém. Ne, že by nebyli uvěřitelné, to si myslím, že jsou. Ale není tady žádný vývoj. Steiner se chová na konci knihy stejně, jako na začátku. Kjell je na tom velmi podobně. Paradoxně si více vývojem prochází všechny ostatní postavy okolo a u příběhu, jako je tento, bych očekávala, že ten vývoj bude. Dobře, Steiner se fyzicky změní, ale to není úplně to, co jsem měla na mysli.
Nejvíce mě naštvaly ale jenom jednotlivé detaily a začnu dialogy. Nejméně třikrát se stalo, že během dialogu se dozvíme informace, na které ani jedna z postav nepomyslela, ani je nijak nenaznačila ... prostě, jako kdyby se najednou objevily. Ok, já nepotřebuju vidět do hlavy postav, to přežiju, ale třeba nějaký náznak? U některých věcí náznak byl, tak nevím, kde se stala chyba.
A pak ty jednotlivé detaily. Proč má politický zajatec amulet, kterým by sesadil císaře? A oni všichni vědí, co ten amulet dělá. Proč Steiner uvěří pirátce všechno, co řekne a nijak se nad tím nepozastavuje? (Steiner není zrovna typ naivní postavy). Jak je možné, že máme někoho, komu odvezli sestru na ostrov, protože měla čarodějné znamení, a chvástá se tím, že ji pak ještě potkal a přesto neví, že na tom ostrově vyloženě nezabíjí sebrané děti? Proč mají vězni/otroci klíče od ... no, řekněme jednoho druhu zvířat, které se později dost hodí?
Když se nad tím pozastavíte, hrozně to kazí příběh.

Jakože, pokud přeloží druhý díl, tak si ho přečtu. Bylo to příjemné čtení, i přes ty chyby.

Cejinka
04.10.2020 4 z 5

Za mě hodně dobře napsaná a poutavá kniha. Na knize se mi hodně líbilo zasazení příběhu do skandinávského prostředí, což se moc často nevidí. Také je to po nějaké době kniha, kde se mi poštěstilo číst o dracích. Osobně jsem ke knize přistupovala s malým očekáváním a krom anotace a krásné obálky jsem o knize nevěděla zhola nic. Možná je to právě tím, že jsem neměla žádná očekávání, ale kniha mě velmi mile překvapila. Zpočátku mi sice trvalo se do příběhu začíst, ale po 50 stránkách se mi to povedlo a za jeden den jsem potom zhltla přes polovinu knihy. Rozjezd je sice pomalejší, ale alespoň má čtenář čas utřídit si myšlenky, vyznat se v prostředí a zapamatovat si hrdiny. Sice hlavní hrdinové by mohli být více a lépe vykreslení, kdy mi lehce chyběl prostor na jejich charakterové rysy a také prostředí by se mohlo dotáhnout lépe, ale jinak příběhově pecka. I když bylo od poloviny knihy znatelné, jakým směrem se bude příběh ubírat, vůbec mě to neodradilo v otáčení stránek a nadšení z příběhu. Moc překvapivých momentů jsem během čtení nezažila, protože jsem události, které se tam odehrávají, tak nějak čekala a z příběhu to bylo znatelné, ale přesto jsem si to velmi užila. Kniha je napsaná opravdu čtivě a není přehlcená informacemi, které čtenář nepotřebuje a rušili by ho od hlavní linky. Za mě opravdu nenáročná a velmi povedená kniha, kterou doporučuji všem nenáročným čtenářům. Osobně mě tato kniha velmi překvapila, tak doufám, že mile překvapí i vás.

Andy0892
04.10.2020 3 z 5

Nějak se nemůžu rozhodnout... Zlákala mě krásná obálka a zajímavá anotace, přesto tohle nebyla kniha, která by zaujala přední místa v mém osobním žebříčku :) Trvalo mi než jsem se začetla... Postavy nemají takovou hloubku, svět je to sice zajímavý, ale dle mě ne až tak dotažený (jak dlouho trvala cesta z ostrova na pevninu?) a kromě rozpoutání války, tam o nic jiného nešlo. Další díl si budu chtít přečíst, protože možná tohle byl jen úvod do skvělé série ;)

spencer
26.09.2020 2 z 5

I když mě kniha zaujala svou anotací, nemohla jsem se do jejího děje pořádně dostat. To, jak funguje celý ten magický systém mi přišlo matoucí a postavám chyběla nějaká větší charakteristika. Strašně mě mrzí, že mě kniha zklamala, ale jedno se musí nechat - ta obálka je opravdu nádherná.

RoseDadas
19.09.2020 4 z 5

Ponořte se do fantasy Young Adult příběhu, který je zasazen do skandinávského prostředí. Do světa, v němž existují draci a magie.

Napříč celou knihou se střídají dva pohledy vyprávění - Steinera a Kjellrunn, dvou sourozenců, kterým osud nerozdal zrovna ty nejlepší karty, naštěstí jsou oba bojovníci tělem i duší, a tak si dokážou poradit se vším, co je před ně postaveno. Musím přiznat, že postava Kjellrunn byla pro mě o něco více zajímavější. Oba sourozenci si v průběhu knihy prošli transformací, z které vyšli silnější a připraveni na to, co je ještě čeká. Ostatní postavy v knize se mi tolik pod kůži nedostaly, neměly na to také příliš prostoru.

Beer_bro
30.08.2020 4 z 5

Poutavý děj. Jako oddechové čtení pro fantasy nadšence mohu jen doporučit. Necítím ale to správné nutkání, že musím v čtení série pokračovat.

Laughtubbe
22.08.2020

To se mi stalo poprvé, abych si knihu koupila po přečtení jedné stránky. Je to vážně zajímavý příběh.

Štítky knihy

magie fantasy chlapecký hrdina

Autorovy knížky

Den Patrick
britská
2020  73%Čarodějné znamení

Kniha Čarodějné znamení je v

Právě čtených6x
Přečtených78x
Čtenářské výzvě7x
Doporučených4x
Knihotéce144x
Chystám se číst142x
Chci si koupit35x
dalších seznamech5x