Proces změny

Proces změny https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/415295/bmid_proces-zmeny-Mgl-415295.jpg 4 156 34

Z deníků robokata série

< 2. díl >

I v druhém díle deníků Robokata se opět setkáváme s postavou sympatického a neustále sebe ironizujícího androida. Oproti předchozí misi se ale teď ocitá na útěku a ve snaze pochopit svou dost možná krvavou minulost se rozhodne lidem přiblížit víc, než mu kdy bylo milé. Dokáže si i tentokrát Robokat udržet odstup od citově zmateného světa lidí a rostoucího zmatku ve své vlastní objevené osobnosti, nebo propadne zoufalství a frustraci z toho, že životu a vlastnímu já nelze porozumět a uchýlí se k nezájmu o sebe i druhé? Vydejte se znovu na neznámé planety a vesmírné stanice, kde platí jedno pravidlo: samotář zde nepřežije.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Fobos
Originální název:

Artificial Condition , 2018


více info...

Přidat komentář

QEDS
09.03.2024 5 z 5

Skvělé pokračování. Je to taková jednohubka na jeden večer. Děj se pěkně rozvíjí a sledujeme postupné "olidšťování" robokat.

Slezadav
04.03.2024 4 z 5

Z Robokata se už pomalu začíná stávat jedna z oblíbených sérií. Druhý díl sice o trošku slabší, než první, přesto stále nadprůměrně zábavná četba.
Přiznávám, že mě bavila spíše dějová linka, která z pohledu celé série bude nejspíš podružná a Robokatovo bádání po vlastní minulostí mi připadalo takové nemastné, neslané. Být kniha o kousek delší, asi by mě začala iritovat "postava" ARTa, u které mám pocit, že obsahuje množství logických děr.
I přes zmíněné nedostatky klady jednoznačně převažují. Hlavní postava je zábavná, občas vtipná a"Proces změny" je naprosto výstižný název knihy. Jsem moc zvědavý, kam Robokatovy osudy povedou dál.


JP
14.11.2023 2 z 5

Mdlé pokračování o bezejmenném androidovi. Martha Wells jakoby nevěděla, co s námětem, mimo vědomí toho, že má potenciál být populární, tohle už bylo ale neduhem i u první knihy. Něco málo nového se dozvíme, ale je to dávkované velmi opatrně.

Josefina636
26.07.2023 5 z 5

I druhý díl se mi líbil, v sérii budu pokračovat.

denoush
27.06.2023 4 z 5

Moc se mi líbilo, že se víc popsal vzhled bezpečnostních jednotek a musím se přiznat, že si je prostě musím představovat jako lidi. Jinak skvělé pokračování, jen mě trochu mrzelo, že to hlavní kvůli čemu hrdina cestoval se odehrálo na asi dvou stránkách. Ale hezky to ukázalo jak ne vždy jde vše podle plánu.

hanzmb
29.05.2023 4 z 5

I tento díl pokračuje v nasazeném stylu minulého. Taková jednohubka, která Vás až zas tak nenadchne, ale určitě ani neotráví. Proti minulému dílu se objevuje "Velký bratr" a docela to s ním nabude na zajímavosti. Jen nevím, proč si vzhledem k pohlaví svých klientek, ty orgány nenechal nainstalovat. Určitě by mu to usnadnilo existenci.

R47
24.04.2023 5 z 5

Posloucháno jako audiokniha v angličtině a moc jsem si to užil. O dva levely výš než předchozí díl. Nevím, jestli je to tou přímočarostí angličtiny, anebo tím čtením. Třetina knihy je vlastně jen dialog robokata s lodní umělou inteligencí během sledování seriálů, ale tohle rozhodně je zatím pro mě ta nejlepší pasáž z celé série. Je tam rozhodně míň akce a víc ironie i přemýšlení nad vlastní osobností.

Malarkey
07.11.2022 4 z 5

Ke druhému dílu této série jsem se dostal dříve, než bych vůbec mohl tušit. Jedná se ale o poměrně krátké knihy, takže nač čekat.

Proces změny je druhý díl série o robokatovi, který si začal, coby android, uvědomovat sám sebe. Celý ten námět se opět vede v duchu předchozí knihy. V ději se neděje nic vysloveně závratného, občas nějaké napětí, minimálně akce a hromada myšlenkových pochodů, které si android pokládá sám sobě.

Nikoho jiného k tomu totiž nepotřebuje a když se tedy objeví ART, je spíš otrávený. Otrávený z toho, že na telenovely nekouká sám a v klidu, ale za přítomnosti jiné entity.

Zajímavé, po přečtení se ale nemůžu zbavit dojmu, že vlastně nevím, kam celý tenhle námět spěje. Uvidíme tedy ve třetím díle…

jan7113
25.10.2022 4 z 5

Nenáročné, čtivé, svižné - stejně jako první díl. Ale na rozdíl od něj i zábavné. Takže určitě posun k lepšímu. Třetí díl už na polici vyčkává...

coquus
11.10.2022 4 z 5

Za mě ještě o trochu lepší než první díl. Příjemně oddechové čtení, které je pořád místy lehce sakastické. Přidat "postavu" ARTa byl výborný nápad, takový chlapík se hodí - nejen v nouzi.

karel.kral
17.06.2022 4 z 5

(SPOILER) Tahle série dává smysl jenom dohromady. Jednotlivé díly jsou tak krátké, že je přečtete a máte pocit, že tomu něco chybí. Třeba konec a vysvětlení. Konec bude ale až ve čtvrtém, posledním díle. Série jako celek dává smysl a bavila mě. I když byla poněkud jednotvárná.

finka
19.04.2022 4 z 5

Druhá novelka o konstruktu, který není žádný Robo/kat ale takový milý Robo/dobros.r
ART mi teď, když čtu třetí díl, schází. A nejen mně.

INCOGNITOREADER
22.03.2022 4 z 5

Po přečtení prvního dílu, jsem se už nechtěl k sérii vracet. ALE to bych udělal chybu. Druhá díl je o level výš a rozhodně je zábavnější. Moc se mi líbilo přidání ARTa do děje a klidně bych ocenil, aby se objevoval v dalších dílech. Na třetí díl se vyloženě teším a jsem rád, že jsem celou séríi ve výprodeji sehnal.

Franc
01.02.2022 4 z 5

Po přečtení druhého dílu musím přidat na hodnocení. Některé otázky, které jsem si kladl po přečtení prvního svazku byly zodpovězeny, mnohé se pak vysvětlilo. Díky tomu jsem si četbu více užil.

Tato část si udržuje to pozitivní z dílu prvního, navíc je pak obohacena o Arta, jehož zabudování do příběhu považuji za velké plus.

Hlavní hrdina je pořád stejný, rozhodně nerozhodný, společensky nespolečenský, nelidsky lidský, prostě takový slon v porcelánu, kterému se nemůže nedostat Vaší přízně.

Malý rozsah je ku prospěchu, pořád se něco děje, mezi hledáním pravdy a plněním nechtěných povinností není zbytečný prostor pro ztrátu čtenářovi pozornosti.

Myslím si, že autorka bezezbytku naplňuje rčení, že v jednoduchosti je síla.

stanislav0373
23.01.2022 4 z 5

Druhý díl této svižné a nenáročné sci-fi tetralogie je dle mě o kousek lepší, nežli první díl. Robokrat se příjemně vyvíjí, lehký humor, který prostupuje celou knihou mi sedí. Rozhovory s ARTem jsem si na rozdíl od mnoha ostatních celkem užíval.

Denny456
08.01.2022 4 z 5

Asi to mám fakt rád. Přečtu to za den. Je to takové milé. A přestože jsem četl díly v pořadí 1, 3 a 2, tak to úplně nevadilo a stejně mě to bavilo. Asi je dobře, že autorka zvolila krátký rozsah. Sděluje v podstatě stejně hutný děj, co někteří jiní autoři. Ale ti třeba na 400 - 500 stránkách. Takže za mě dobrý.

Belanna
04.10.2021 4 z 5

Opravdu zábava. Jednoduché, bez zbytečných dějových linek a konečně jsem se dozvěděla něco víc o hlavním hrdinovy. Robokat je sympaťák.

david8843
22.08.2021 4 z 5

Od prvního dílu se žádné překvapení nekoná. Stále podobně plytký béčkový příběh, který se ale vlastně skvěle čte a na těch pár chvil zabaví.

Dejvid
03.08.2021 3 z 5

Nevím, podle mě se v knize skoro nic nestalo. Jak píše Predator3313, tak třetina knihy je konverzace mezi dvěma roboty prokládaná tím, jak společně sledují seriály. Fakt akce :-D V druhé části knihy se to maličko rozjede, ale ne moc.

Predator3313
15.05.2021 3 z 5

Byla to dobrá kniha, ale pro mě osobně horší než první díl, třetina knihy popisuje cestu lodí kde spolu hovoří Robokat a lodním počítačem...to jsem docela trpěl :D kdyby tím začínal první díl, asi bych dál tuto sérii nečetl. Ale jsem rád, že jsme se dozvěděli něco víc o jeho minulosti.

Autorovy další knížky

Martha Wells
americká, 1964
2019  69%Výpadek systémů
2019  77%Proces změny
2020  75%Chybný protokol
2020  81%Strategie úniku
2023  77%Střet myslí

Kniha Proces změny je v

Právě čtených4x
Přečtených200x
Čtenářské výzvě10x
Doporučených10x
Knihotéce181x
Chystám se číst44x
Chci si koupit11x