baroo baroo komentáře u knih

☰ menu

Černočerné srdce Černočerné srdce Robert Galbraith (p)

Já mám tuto sérii ráda. Není to žádný originální literární zázrak, ale baví mě to a dokáže vtáhnout.

V tomto díle už to ale začíná pokulhávat a při čtení jsem začala vnímat tu zbytečnou roztahanost. Nejen že samotný případ je zbytečně prodlužovaný (i když téma není špatné), ale i samotné vztahy hrdinů napříč všemi knihami se prakticky neposouvají. Z toho roztomilého slow burn vztahu Cormoran x Robin už mám spíš pocity a la: Tak už? Ježiš tak už, konečně???

Hodnotím pořád vysoce, protože jsem to přečetla, (docela) mě to bavilo, pořád je to dobré a jedna z mých oblíbených sérií. Ale...

06.02.2024 4 z 5


Atlas dějin USA: Od prvních osadníků po Donalda Trumpa Atlas dějin USA: Od prvních osadníků po Donalda Trumpa Lauric Henneton

Vhodné jako doplněk k detailnějšímu zdroji díky mapkám a infografikám. Je to velmi, velmi stručné a povrchní, ale tak je to i zamýšleno.

21.09.2023 5 z 5


Žalm pro divostrojné Žalm pro divostrojné Becky Chambers (p)

Líbilo se mi to, dobře se mi to četlo i přes ten duševní přesah, který nevyhledávám. Můj dojem z toho ale je, že by se to dalo dost osekat a příběh by byl fajn třeba jako povídka v nějaké sbírce autorky. Je to zatím jedna ze slabších knih, co jsem od ní četla a docela chápu zklamání některých čtenářů, kteří se při volbě řídili označením sci-fi.

04.05.2023 3 z 5


S kouzelnickou hůlkou: Magické dospívání filmového čaroděje S kouzelnickou hůlkou: Magické dospívání filmového čaroděje Tom Felton

Tato kniha neaspiruje na literární ceny a sem tam prostě nějakou chybu najdete. Vadí mi to? Vůbec. Tady jde pouze o kouzlo Harryho Pottera a celého kolotoče okolo této značky. Vzpomínky natáčení, zajímavé historky, nostalgie a jeden z úhlů pohledu. Nic víc v tom nehledejte. Ale pro nás z generace, která s tímto universem vyrostla a dodnes ho hltá, je to tak trochu návrat do dětství a povědomého světa.

08.02.2023 5 z 5


Milénium! Milénium! Johana Fundová

Skvělé retro a památka doby pro nás, co ještě nejsme staří, ale i tak rádi vzpomínáme na "staré časy". Hvězda dolů jen za místy odfláknutou korekturu a rozmístění fotek (chudák Vladko na str. 22 apod.)

06.10.2022 4 z 5


Volající Volající Jonathan Dylan Barker

Tak takový sešup jsem snad u jiného autora zatím neviděla. Série se Samem Porterem se mi moc líbila, takže tohle je pořádný zklamání. Bohužel, už od první kapitoly se mi to vůbec nelíbilo, popravdě jsem to nedočetla a je mi líto těch x chudáků, kteří na tohle mají v knihovně rezervaci. Snažím se vymyslet důvod, proč dát víc hvězd, ale fakt nic nemůžu vymyslet. Škoda.

22.09.2022 1 z 5


Záhada městečka Bleak Creek Záhada městečka Bleak Creek Link Neal

Není to vůbec špatné, čte se to velmi dobře a rychle. Není to vyloženě děsivé čtení, spíš něco jako slabší Kingovo It nebo Stranger Things - parta dětí, malé město, záhada. Ideálka na deštivé podzimní dny.

18.09.2022 4 z 5


Kyberkultura, hackeři a digitální revoluce: Informace chce být svobodná Kyberkultura, hackeři a digitální revoluce: Informace chce být svobodná Petr Mareš

Dobrý start pro někoho, kdo o tom neví zhola nic a chce nějak začít. Tohle by myslím mohlo být stravitelné i pro starší generaci. Pro nás ostatní ale až moc stručné a povrchní.

03.09.2022 4 z 5


Neklidná krev Neklidná krev Robert Galbraith (p)

Po dlouhém čekání na nový díl a následně český překlad jsem si to moc nešetřila a knihu zhltla za víkend. Ani si nechci představovat, jak dlouho zase budeme čekat, takže raději k tomu dobrému - temto pořád drží, kvalita dle mého stejná, případ zajímavý. Cormoran pořád kulhá, chlastá a nadává, Robin se vzpamatovává z rozvodu a Kudla....ten tam je taky. Tohle je jedna z mála sérií, u kterých se nemůžu dočkat dalšího dílu a čtení je návykové. A taky jsem dost zvědavá, kam až Rowlingová dojde co se délky týče - tato kniha má 976 stran a už by se samotná dala použít jako vražedná zbraň.

05.06.2022 5 z 5


Digitální minimalismus Digitální minimalismus Cal Newport

Kniha spíše než by přinesla nové myšlenky a tipy shrnuje to, co všichni tak nějak víme. A to říkám z pohledu osoby která sociálních sítí zase tolik nevyužívá. Je to fajn čtení pro začátečníky v tématu, ale i tak je dle mého názoru zbytečně roztažená (to je ale u těchto řekněme "motivačních knih" už standardem).

13.04.2022 3 z 5


Vykořenění Vykořenění Ivo Skopal

Z knížky je velmi cítit divná nálada, politika a názory autora, což je naprosto v pořádku. Bohužel je to ale mnohem výraznější než děj, postavy i pointa, což si myslím u beleterie mělo být přednější. Není to špatná kniha, jen pro mě osobně těžší na čtení a velmi snadno zapomenutelná.

06.04.2022 3 z 5


Ztracený v pustině Ztracený v pustině Jane Harper

Velmi čtivé rodinné drama, které odstartuje smrt jednoho člena, to celé se odehrává v izolované části Austrálie. Ne úplně klasická detektivka, ale atmosféra vtáhne spolehlivě. Doporučuji všem co už nebaví stále se opakující mrazivé a temné severské příběhy. Po Suchu další výborné čtení, doporučuji obě knížky.

06.04.2022 5 z 5


Spasitel Spasitel Andy Weir

Šlo to naprosto jiným směrem, než jsem myslela a jen za to dávám všechny hvězdy. Jedna pomyslná navíc za Rockyho. Mělo to být vědecky založené sci-fi s kapkou humoru, ale ve finále to zahřálo na srdíčku. Čekání na tuhle knížku se vyplatilo a pevně doufám, že se dočkáme víc podobných co nejdříve.

13.11.2021 5 z 5


Tři kameny jsou zeď: Příběhy z dějin archeologie Tři kameny jsou zeď: Příběhy z dějin archeologie Eric H. Cline

Souhrn nejslavnějších archeologických objevů a lokalit s popisem, jak se to všechno vlastně našlo a vykopalo. Autor je archeolog, některé kapitoly jsou věnované přímo praxi a starším i moderním technikám průzkumu. Výborná a čtivá kniha hodně podobná stylu, kterým psal Ceram.

26.04.2021 5 z 5


Labyrint z ledu Labyrint z ledu Buddy Levy

Skvělá kniha, neuvěřitelně poutavá. Až skoro těžko uvěřit, že se vše opravdu stalo. Paradoxně mi zvedla náladu v mojí zimní covidové izolaci - čím si Greely a jeho 24 mužů prošlo je pro nás v dnešní době nepředstavitelné. Doporučila bych ji i někomu, kdo o polárních výpravách zhola nic neví a pokud jste četli Terror od Dana Simmonse, budete ji přímo hltat.

29.11.2020 5 z 5


Dark Web: Sex, drogy a bitcoiny Dark Web: Sex, drogy a bitcoiny Dominik Stroukal

Výborná kniha shrnující to nejdůležitější o dark webu. Je tam kapitola snad o všem, co se tam dá/dalo koupit. Hlavně ale na konci kapitol najdete další odkazy a zdroje na téma, pokud se chcete dozvědět víc. V češtině jsem nic lepšího v tomto oboru asi nečetla.

26.10.2020 5 z 5


My dva proti světu My dva proti světu Mattias Berg

Pomalá kniha, zmatený děj s podivnými skoky, nesympatický hrdina. Přitom téma je super, něco na způsob Já, poutník nebo série s Marcem Danem. Nemá to ale spád, místy ani smysl.

25.08.2020 3 z 5


Kvantová noc Kvantová noc Robert J. Sawyer

Rozjíždí se to hezky. Fyzika, biologie, filozofie - mám ráda kombinaci vědy a beletrie. ALE - v půlce se to bohužel mění v chaos a autor to bohužel moc překombinoval. Docela zklamání.

12.08.2020 3 z 5


Kroniky prachu Kroniky prachu Lin Rina

Je to historický dívčí román a pokud čtete Austenovou a podobné, bude se vám to hodně líbit. Já od toho čekala něco jiného, takže trochu zklamání, ale asi jen nejsem cílovka.

18.07.2020 3 z 5


Daemon Daemon Daniel Suarez

Výborná kniha, četla se sama a počítačová tematika je super. Knížku jsem našla přes autorovu novinku Gravitace, která ale za touto myslím zaostává. Jen proboha ta obálka!

15.07.2020 5 z 5