Žalm pro divostrojné

Žalm pro divostrojné https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/499036/bmid_zalm-pro-divostrojne-ptU-499036.jpeg 4 66 20

Mnišstvo a Robot série

1. díl >

Mají-li lidé vše, co si přejí, záleží na tom, aby měli ještě víc? Na měsíci jménem Panga kdysi dávno lidé pro svůj blahobyt využívali práce robotů. Jednoho dne se však stalo něco nečekaného — roboti nabyli vědomí a rozhodli se uchýlit do divočiny, daleko od lidských továren, aby poznali svět v celé jeho lidmi neposkvrněné kráse. Po dlouhých staletích odloučení, kdy už z robotů ve světě lidí nezbylo víc než legendy, však nastal čas. Čas dozvědět se, jak se lidem daří. A co potřebují. Mezitím se lidé naučili poradit si sami. Věnují se farmaření, řemeslům nebo práci v klášterních řádech. Jako například Echo. Stará se o klášterní zahrady, ale cítí, že život ve městě není to pravé. Proto se rozhodne cestovat po venkově a provádět čajové obřady. Nespokojený vnitřní hlas však stále neutichá, a tak zbývá jediné — vydat se k hranicím, kde začíná divočina. Právě tam, kam míří i první robotí vyslanec do světa lidí. Dokáže vypátrat, co lidé potřebují, když se zdá, že to nevědí ani oni sami?... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Host
Originální název:

A Psalm for the Wild-Built , 2021


více info...

Přidat komentář

Grohlinka
18.04.2024 5 z 5

Strašně mi to sedlo do nálady, hřejivý příběh, ve kterém si čtenář může najít životní moudro, které, kdyby se jím každý řídil, tak by udělal svět lepší. I ten svůj vlastní. Těším se na další díl.

maruschka
23.03.2024 5 z 5

Z Coelha jsem měla vyrážku, ještě než to začalo být in, průhledně didaktické knížky s jednoznačným poselstvím mě odpuzují, ale tohle mi sedlo, i když tu byla jistá varovná znamení. Jak stárnu, tak je mi čím dál jasnější, že bychom všichni potřebovali nějaké Hnízdo, které nám občas prostě uvaří hrnek čaje.


Richard Skolek
08.12.2023 5 z 5

Tahle kniha je pohlazením po duši. V podstatě jde „jen“ o trochu rozjímání nad smyslem života a pár dialogů o tom, co to znamená být člověkem, ale je to mnohem poutavější a barvitější, než by se z tohoto popisu mohlo zdát. Autorka děj zasadila do prostředí, které se útulností vyrovná i světu Harryho Pottera, reálie jsou ovšem jenom načrtnuté a pamatovat si je nemusíte. Mnohem víc tu jde o pocity a o všudypřítomnou harmonii.
Chambersová to koneckonců ve věnování nejlépe říká sama: „for anyone who could use a break“. Pokud si potřebujete odpočinout od reálného světa, tohle dílo je skvělou volbou.

lydie7986
22.11.2023 5 z 5

Tuhle knížku jsem si chtěla přečíst kvůli překladu Lucie Bregantové, který byl letos oceněn od Obce překladatelů. Nic od Becky Chambersové jsem předtím nečetla a asi bych se do toho ani nepustila. A byla by to velká škoda!
Chvíli mi trvalo, než jsem pochopila zákonitosti planety a to, že sourozenectvo je jedna osoba, ale když jsem se začetla, tak mě to pohltilo. Ta asociace je možná trochu mimo, ale možná taky ne, prostě mi to celé hodně připomíná Malého prince, jen trochu jinak a na jiné planetě... a je to robot, což je bizarní, ale funguje to.
Je to příběh o hledání vlastní identity, pocitu uspokojení a naplnění. Něco, co prožívají všichni a logicky na to neexistuje univerzální odpověď, protože každý to máme trochu jinak. Velmi lidský příběh v zajímavých kulisách planety, která byla zachráněna před ropnými produkty a stroje dostaly(i) svobodu.
Škoda, že je knížka tak útlá, je to čtení na dva večery. Rozhodně si nenechám ujít další díl :-)

Shashlick
04.08.2023 5 z 5

Prostě Becky Chambers - její knihy mi neuvěřitelně sedí. Text se skvěle čte a třeba i přes pomalejší tempo vás táhne neustále dopředu.
Navíc v téhle knize jsem se hodně našel a donutila mě přemýšlet o sobě, světě, vesmíru a tak vůbec.

los
22.05.2023 2 z 5

aha, chybný výběr, koukám: žánr sci-fi, klíčová slova: robot, továrna, vědomí... jaké bylo mé překvapení: z prvních stránek se mi docela zalíbil ten pratchettovský tón, začal jsem se orientovat v pravidlech jakéhosi postapo-ekobioenviro-genderově diverzního světa, ale tak po padesáti stránkách se z toho začal klubat coelhovský žvást téměř k nedočtení (jakože meditace, přátelství, vegetariánství, čajové obřady a uctívání vnitřní bohyně a tak), nic pro mne

KikiBookSpirit
10.05.2023 5 z 5

Útulné, plné naděje a klidu. Pokud má vypadat budoucnost lidstva takhle, tak se moc těším. Nejsem zatím moc velký fanda robotů, ale Hnízdo bylo opravdu sympatické a celkově to pojetí se mi líbilo, takže zrovna v tomto případě i ti roboti byli super.

Finn69
04.05.2023 1 z 5

Hm, nečekal jsem, že sáhnu tak totálně vedle, tohle fakt nebylo pro mě.
Přijde mi to tak strašně naivní, didaktické, skoro jako dětská knížka. Asi je to fakt pro jinou generaci, možná si to líp vychutná nějaký následovník/následovnice/následovstvo Grety Thurnbergové nebo tak podobně.
Dobrý název a pěkná obálka. Jinak jsem tam bohužel pro sebe nenašel vůbec nic nového ani zajímavého.

baroo
04.05.2023 3 z 5

Líbilo se mi to, dobře se mi to četlo i přes ten duševní přesah, který nevyhledávám. Můj dojem z toho ale je, že by se to dalo dost osekat a příběh by byl fajn třeba jako povídka v nějaké sbírce autorky. Je to zatím jedna ze slabších knih, co jsem od ní četla a docela chápu zklamání některých čtenářů, kteří se při volbě řídili označením sci-fi.

cotaholkacte
05.04.2023

Kniha má filozofický podtext, mnoho tlachání o ničem a o všem, příběh o hledání smyslu života, a o neustálé a neodbytné vnitřní nespokojenosti lidí.
Tohle bohužel nebyla kniha pro mě, já filozofickým otázkám nerozumím (a ani se o to nijak nesnažím).
Procenta dávat nebudu - kniha prostě jenom nepadla do správných rukou, ve své podstatě určitě není špatná (a hodnocení tady ina goodreads nám tomu můžou být důkazem).

IG: @cotaholkacte

vendylein
25.03.2023 5 z 5

Číst Becky Chambers je jako být zachumlaná do deky, pít kakajíčko a mít zas jednou víru v lidstvo. Pokaždý. Zkrátka zbožňuju její knihy.

jarynek
26.02.2023 2 z 5

Kniha má hodně pomalé tempo, akci nečekejte, do kategorie dobrodružná bych to rozhodně neřadil. Je to takové filozofování o lidech, o smyslu bytí, o vztazích. Těžko se mi ale věřilo, že by robot přemýšlel způsobem, jakým tak činí v příběhu. Bylo v tom příliš citů a málo racionálna. A celkově to bylo na můj vkus až příliš pozitivní:). Naštěstí kniha nemá velký rozsah, tak se to dalo vydržet. A rád si přečtu i případné pokračování - celkem mě zajímá, jaký bude mít vztah člověk - robot posun.

mil.kul
12.02.2023 1 z 5

Nevěřil bych, že existuje sci-fi, která místo praskliny ve dně reaktoru raketoplánu bude řešit VZTAHY mezi lidmi a roboty :-(
Pro nás fanoušky hard-core sci-fi je to ztráta času.

Gurus
20.01.2023 4 z 5

Becky to zase dokázala, vytvořila zajímavý svět, ve kterém by člověk rád žil. I když občas to bylo až moc sluníčkový. Echo byla zajímavá postava stejně tak Hnízdo. Určitě si přečtu pokračování až výjde.

spencer
16.01.2023 5 z 5

Tato knížka je jako pohlazení po duši. Pokud se cítíte psychicky či fyzicky na dně, možná je tím pravým řešením.

Becky Chambers se dívá na moderní společnost novýma očima. Tento příběh zasadila na měsíc zvaný Panga, kde kdysi žili lidé společně s roboty. Roboti se ale po nabití vlastní vůle rozhodli od nich odtrhnout a uchýlili se do divočiny. Sourozenectvo Echo plní poslání čajových mnichů a tráví svůj čas utěšováním těch, jenž to potřebují. Alespoň do doby, než pozná robota zvaného Rozkošné Sýkorčí Hnízdo pokládající velmi důležitou otázku.

Žalm pro divostrojné je dojemný, zábavný příběh se smyslem pro humor. Svou důmyslností ve vás probudí všemožné emoce. Moment, kdy sourozenectvo Echo potkalo Rozkošně Sýkorčí Hnízdo si budete pamatovat, neboť se jedná o jeden z nejkouzelnějších okamžiků. Jejich vzájemné rozpravy vás přimějí nad jejich aktuálností zamyslet. Přestože se možná někomu bude zdát děj pomalý a nudný, na konci si uvědomíte, že v tom tkví ono kouzlo.

Titul je věnován všem, kteří potřebují pauzu a já nemůžu jinak než souhlasit.

markej
15.01.2023 5 z 5

Žalm pro divostrojné je zařazen do žánru sci-fi, protože se odehrává na měsíci jménem Panga a líčí setkání lidské bytosti (sesterstva) Echo s robotem Hnízdem. Ve skutečnosti se ovšem jedná o nadčasový příběh s filozofickým podtextem, který se zamýšlí nad otázkou, co je vlastně smyslem života, a hlavně zda je nějaký smysl života vůbec nutné mít a zda vám k radosti z bytí nestačí třeba jen slyšet cvrččí zpěv.

Takhle popsáno to možná nezní čtenářský kdovíjak přitažlivě, nicméně vězte, že se jedná o moc milý a laskavý příběh, který je navíc napsán krásným jazykem a který moc doporučuju.

To jazykové zpracování se mi líbilo asi ze všeho nejvíc, neskutečně jsem se kochala tím, jak je knížka přeložená a jaké novotvary překladatelka Lucie Bregantová vymyslela. Setkáme se s pomístními jmény jako Pokřoviní, Dřevopád, Modrotrn nebo Parožníky, se jmény robotů Rozkošné Sýkorčí Hnízdo, Jmelí Bílé nebo Ledové Jezírko, s názvy bylin včelovka, lví tráva či horečník a se zvířaty jako krvepijka, štěbetáček či pavouk jablečňák (to je pavouk veliký jako jablko, který je nesmírně agresivní... ).

***

Tak proč trváte na tom, že musíte mít vlastní poslání, zoufale po něm nepátráte a cítíte se bez něj tak nešťastně? Pokud chápete to, že roboti poslání nemají – že jsme ho odmítli –, jako vrchol vlastní intelektuální vyspělosti, proč vynakládáte tolik energie, abyste dělali pravý opak? (str. 155)

Ty se pořád ptáš, proč to, co děláš, není dost dobré, a já nevím, co na to říct, protože prostě stačí být součástí světa a žasnout. Nemusíš to ničím ospravedlňovat nebo si to zasloužit. Můžeš prostě jen žít. (str. 156)

***

Hodnocení: 5 ⭐ z 5 ⭐ (a ta obálka! :-))

cathyblack
02.01.2023 4 z 5

Netradičně pojatá kniha o hledání smyslu života. Nejdříve jsem ji nemohla správně uchopit, později jsem se ji nerada zbavovala. Dočteno s úsměvem na rtech.

Boboking
22.12.2022 4 z 5

Po knize S pokorou a naději opět zcela netradičně pojatá sci-fi, která se nedala odložit z rukou. Sci-fi příběh o hledání smyslu bytí. Jako by Chambersová přečetl vše od Coelhoa a pak svým stylem se rozhodla napsat knihu. A už od prvního setkání se mi robot Hnízdo jevil jako starwarsovský C-3PO :-) filozofická konfrontace při setkání dvou světů - lidského a robotů. Bylo to příjemné, s jemným humorným okořeněním, sympatickými postavami. Doporučuji

Sarah11
18.11.2022 5 z 5

Jen bych chtěla podotknout, že obvykle nečtu knihy tohoto rozsahu, nemám ráda filozofování a rozhodně nemám ráda knihy, kde se toho děje jen pomálu, ale od Becky Chambers bych si pravděpodobně přečetla i nákupní seznam, protože ona prostě umí. Knihy od Becky jsou jako ta nejhuňatější deka, do které se zachumláte při studeném zimním dni, totální pohlazení po duši. Přináší spoustu zajímavých myšlenek, ale nevnucují se. A při tom všem tomu nechybí vtip a nadhled. Nikdy bych neřekla, že může existovat něco jako pohodové a útulné sci-fi, a že něco takového vůbec potřebuju, ale opak je pravdou.

Shaxx
10.11.2022 5 z 5

,,Ty se pořád ptáš, proč to, co děláš, není dost dobré, a já nevím, co na to říct, protože prostě stačí být součástí světa a žasnout. Nemusíš to ničím ospravedlňovat nebo si to zasloužit. Můžeš prostě jen žít."

Útlá knížka začíná slovy Pro všechny, kdo potřebují pauzu. A je to tak. Je to skvělá knížka pro ty, které sdírá uspěchaný život, kteří večer padnou do postele a ptají se, jaký smysl vlastně má jejich existence, jak naplnit podstatu své existence. Místo snahy zavděčit se okolí, světu, všem... prostě jen být vděčný, sám sobě. Už jen z podstaty samotného bytí bez nutnosti naplňovat nějaký smysl.
Celé to má feel good vibe, setkání Echa s robotem Rozkošným sýkorčím hnízdem je prostě roztomilé, jak už to Becky Chambers umí. Do tak krátkého rozsahu vtěsnala hodně obsahu a ono to funguje. Jak příběhová stránka, tak ta, která chrlí moc pěkné myšlenky mezi řádky samotného děje.
Tohle si ke mně našlo cestu mnohem lépe, než S pokorou a nadějí.

Štítky knihy

roboti umělá inteligence sci-fi

Autorovy další knížky

Becky Chambers (p)
americká, 1985
2017  81%Dlouhá cesta na malou, rozzlobenou planetu
2018  86%Dvě místa na slunci
2019  81%Zpráva o životě vesmířanů
2021  84%S pokorou a nadějí
2022  83%Žalm pro divostrojné

Kniha Žalm pro divostrojné je v

Právě čtených1x
Přečtených79x
Čtenářské výzvě10x
Doporučených5x
Knihotéce49x
Chystám se číst65x
Chci si koupit35x