Digitální minimalismus

Digitální minimalismus https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/425192/mid_digitalni-minimalismus-vhL-425192.jpg 4 154 32

Zkroťte návykové technologie a získejte zpět svůj čas a koncentraci. Digitální minimalisté jsou spokojení lidé, kteří nezažívají strach, že jim v online světě něco utíká. Nemají nutkavou potřebu neustále kontrolovat mobil, protože dobře vědí, které činnosti mají smysl a přinášejí jim skutečné uspokojení. Autor přelomové knihy Hluboká práce tentokrát bije na poplach před závislostním chováním v digitálním světě, které se plíživě proměnilo v normu. Cal Newport přesvědčivě ukazuje, že nutkavé používání sociálních sítí a dalších digitálních výdobytků nám neposkytuje žádný hlubší užitek, ale naopak nás připravuje o čas, soustředěnost a naplňující mezilidské vztahy. Řešením je digitální minimalismus: používání technologií, při kterém se soustředíme na malý počet pečlivě vybraných digitálních aktivit. V knize se mimo jiné dozvíte: • Jak provést digitální úklid a jak si po něm nastavit pravidla pro používání technologií. • Pro koho je naše pozornost zdrojem zisku a jak funguje tzv. ekonomie pozornosti. • Kolik desítek hodin měsíčně můžete díky digitálnímu minimalismu získat oproti průměrnému uživateli Facebooku. • Proč je digitální minimalismus účinnější než utopická snaha o úplnou digitální abstinenci. • Jak si zařídit pravidelné dávky samoty a získat potřebnou koncentraci.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Psychologie a pedagogika , Věda

Vydáno: , Jan Melvil
Originální název:

Digital Minimalism , 2019


více info...

Přidat komentář

Klamm
27.03.2024 5 z 5

To, že se s internetem a chytrými telefony mění svět a myšlení lidí, je jasný jako facka. Posoudit rozdíl před a po, mohou hlavně starší generace, které zažili život offline.
Nakolik nás digitální svět ovlivňuje, si můžeme plně uvědomit, až po odložení chytrého telefonu. Nejde jen o ten primární moment, kdy se do telefonu koukáme, ale i o to, co následuje po jeho odložení. Sledovat, jaké stopy a smetí, to v naší mysli zanechává, jak to ovlivňuje naše myšlení, názory a jak to krade naší pozornost a čas.
Názory autora, mi přijdou jako takový rozumný kompromis. Není potřeba se těchto nástrojů plně zbavit (což by byla škoda), ale zařídit si to tak, aby nám sloužili a ne zotročovali!
85%

knihyKeMne
17.03.2024 4 z 5

Knížka vede nejprve k uvědomění, že jste závislí na digitálních technologiích, potom ukáže, jak je tato závislost škodlivá, načež vám vysvětlí, proč nebude tolik těžké se této závislosti zbavit, a konečně přináší praktický návod, jak toho docílit. Vtipné je, že autor si tím nikdy neprošel na vlastní kůži, tedy tím, že by tuto závislost měl.

Mně to přineslo konečně i pochopení, proč někteří lidé nejsou na sítích k zastižení každou vteřinu. Nějak mě nikdy nenapadlo, že se prostě jen můžou snažit o hodnotnější život.

V knize mi chybělo nějaké to závěrečné shrnutí všech tipů, co v knize zazněly. Něco na způsob motivačních citátů, které bych mohla mít stále na očích. Vše bylo podáváno tak nějak od lesa a schované v hromadě textu. Takhle brzy většinu rad zapomenu.


Eridan
24.02.2024 4 z 5

Dobrá kniha s potenciálem pomoci vám změnit své návyky ohledně používání telefonu a digitálních technologií obecně. Asi nejvíce mě bavila první třetina knihy, další dvě třetiny pro mě přinesly pouze pár dobrých tipů, které možná šlo sdělit stručněji (práce s časem, hodnotná práce, čtení zpráv apod.). Každopádně hodné přečtení, promyšlení a uplatnění.

roso.mak
10.11.2023 3 z 5

Hodnotná kniha, která se bohužel po prvních třech kapitolách začne silně cyklit.

Dobrá zpráva ale je, že se z prvních třech kapitol dozvíte vše, co potřebujete.

jaroiva
16.06.2023 2 z 5

Paradoxní kniha. Vybízí k zamyšlení a digitálnímu minimalismu a sama je přespříliš ukecaná, odbíhá od myšlenek historickými vstupy. Autor se snaží řešit problémy, kterými sám netrpěl.
Pro sebe si z toho beru pár nápadů, ale celkově mě autor nepřesvědčil.

KáťaM.
13.11.2022 5 z 5

Mám teď období, kdy jsem zase v těch motivačních knihách nasáčkovaná, tohle je taková jejich bible. Moc se mi do knížky nechtělo, bála jsem se, že půjde pouze obecné tipy, jak netrávit tolik času na sítích, v čemž už mám dlouho jasno. Knížka ale obsahovala mnohem víc, odnesla jsem si z ní spoustu věcí o produktivitě a nakládání s časem. Velké doporučení. A Hluboká práce od autora je mimochodem taky nutnost!

SCP
25.09.2022

(SPOILER) Dejte přednost náročné aktivitě před pasivní konzumací. Vytvářejte za pomoci svých dovedností hodnotné věci ve fyzickém světě. Vyhledávejte aktivity vyžadující reálné, strukturované společenské interakce.
Sezónní a týdenní plán volného času.

Alto98
22.09.2022 5 z 5

"Chytrý telefon je hrací automat. Platí se časem a pozorností."

kristyna.havlov
24.06.2022 4 z 5

Souhlasím s uživatelkou baroo pode mnou. Většina věcí člověk zna, ale musím uznat, že občas mě nějaké informace udivili. Ubiram jednu hvězdičku se zbytečným roztahováním obsahu, opravdu mohla být kratší. Jinak jsem ráda, že někdo takovou knížku napsal, myslím si, že je dobře se zamyslet nad dnešními technologie co nám vše nabízí/co nám všechno berou, když svůj čas dáváme jim, místo abysme tvořili rukama.

baroo
13.04.2022 3 z 5

Kniha spíše než by přinesla nové myšlenky a tipy shrnuje to, co všichni tak nějak víme. A to říkám z pohledu osoby která sociálních sítí zase tolik nevyužívá. Je to fajn čtení pro začátečníky v tématu, ale i tak je dle mého názoru zbytečně roztažená (to je ale u těchto řekněme "motivačních knih" už standardem).

Jitulevrtule
12.03.2022 2 z 5

Dobrá kniha k zamyšlení. Určitě další impulz se zamyslet a některé věci zredukovat.
Některé části o tom, jak si nás FB a jiné omotávají jsou zajímavé.
Čekala jsem od ní víc...Bavil mě spíš jen konec knihy.

Kniha pro mě nebyla dobře čitelná, někde mi přišlo, že na sebe myšlenky nenavazovaly. Dost mě rozptylovaly všechny jména, adresy a letopočty...lepší by to vše bylo pod čarou. Taky příklady různých historických a nehistorických osobností mi tam nějak vadily.

pegasusss
07.02.2022 5 z 5

kniha vlastne negatívne ( teda aká cestá nie je dobrá v rámci žitia dobrého života )prichádza k tomu, čo to znamená žiť uvedomelý život :D, big thumb up

kedlis
08.10.2021 3 z 5

(SPOILER) Newport představuje digitální minimalismus v éře sociálních sítí, influencerů apod. Je to určitě super úvod do problematiky, já osobně jsem o tom už něco věděla a proto pro mě nebylo vše nové a šokující. Ale jako souhrn to bylo bezva, neškodí si věci zopakovat a vidět to napsané černé na bílém. Kdybych měla vypíchnout co se mi moc nelíbilo, tak by to byly příklady ze života celebrit, prezidentů a lidí s pasivním příjmem, jelikož to je přeci jen trochu odklon od "obyčejných lidí" a hlavně mladých lidí v této době, jejichž život je prakticky od narození spojený se sociálními sítěmi.

DK_Ronie
26.08.2021 3 z 5

Pár zajímavých myšlenek či postřehů. Některé praktické tipy jsou taky dobré k zamyšlení. Ale dalo by se to asi zhustit na kratší text a někdy mi to přišlo až moc přetažené za vlasy.

toulava
28.03.2021 3 z 5

Přemýšlím, co vlastně po dočtení říct. Je to zajímavá kniha, určitě přinese spoustu podnětů, jak se chovat k sociálním sítím a naší pozornosti jinak. Přináší i dost dobrý rad. Jen mi přijde, že některé věci jsou nepřenositelné a trochu až někdy dogmaticky je autor hlásá jako jedinou pravdu.

SebastianŠvand
20.03.2021 3 z 5

Dobrá knížka, utvrdil jsem se v názoru na sociální sítě, ale spoustu tipů jsem měl již aplikovaných.

Maryan
22.01.2021 2 z 5

Niektoré tipy sú fajn. Veľa vecí som dávno predbehol. Najprv sa autor snaží o detox, radikálny detox - 30 dňový offline, no na konci aby neurazil, dáva tipy ľudí, ktorí pracujú aj niekoľko hodín na sociálnych sieťach, ale údajne sa do nich nenamočili a sú nad vecou. Kniha je tak nevyrovnaná. Nejde do hĺbky a mnohých nápadov, ktoré ľudia vyskúšali a fungujú. Dávať za vzor prezidentov, slávnych ľudí, alebo ľudí ktorí prešli cashflowom a sú za vodou v mladom veku - ako títo ľudia ktorí už nemusia pracovať, trávia svoj čas - predsa je tu cítiť amerikanizmus a psychický útok na jeho kultúru, aby snáď bola dobrá predajnosť.

V každom prípade ľudia sami začínajú cítiť tlak zo strany médií, TV, filmového priemyslu, mobilov, aplikácií a všetkého toho balastu, ktorý nielenže nedokáže ľudskú dušu uspokojiť, ale ju doslova ničí, v kolobehu neprestajného opakovania rovnakých úkonov - lajk sem, lajk tam, komentár sem, komentár tam, sledovanie správ, ktoré sa každou hodinou menia a zavrhujú predošlé. Človek potrebuje analog, skutočný život, ktorý sa neprestajne mení, neexistuje ani jedna chvíľa rovnaká ako druhá. Ľudská duša potrebuje skutočný život, využiť všetky svoje vnemy, nielen obraz a zvuk.

Ako návod pre začiatočníkov je kniha fajn, zvlášť niektoré vybrané kapitoly, no pre ľudí, ktorí pochopili problémy digitalizácie - od nepotrebností k podstatným veciam a vzťahom - nemá autor toho veľa čo ponúknuť...

Mercatino
10.01.2021 3 z 5

Tato kniha je fajn, jen každému potvrdí co dávno už sám ví. Cal Newport jako moudrý pán jen potvrdil to, co jsem si myslel a dodal mi odvahu k pár krokům. Třeba smazat aplikaci FB z telefonu. Ale jak za půlkou knihy začne Cal nepříjemně kecat do života a rozdávat rady tipu ,,Naučte se každý týden jednu novou dovednost" , tak mě to nějak přestávalo bavit, protože již odbíhal od daného tématu a začal šlapat vodu...

Anya636
04.01.2021 3 z 5

Kniha je spíše filosofickou úvahou nad škodlivostí digitálních médií s příklady pro kvalitnější život z dávné historie.
Konkrétních rad je zde poskrovnu. Na většinu si po krátkém přemýšlení přijdete sami také.
Např. Z mobilu si udělejte hlupáka a nepoužívejte na něm aplikace
Změňte si hesla na sítě
Nekomentujte, nelajkujte, a sítě používejte uvědoměle (například jako já si zablokujte ty desítky lidí z minulosti,které už nikdy neuvidíte a kohokoliv kdo Vám nepřináší žádný užitek)...
Možná by stačilo mrknout na něco online, třeba na přednášky na Tedu, než číst tuto knihu.

lentilka_007
03.01.2021 4 z 5

Poslouchala jsem ji jako audioknihu a místy byla trochu hůře stravitelná (chyběly vizuální grafy, obrázky, odkazy apod.) - věřím, že tištěný formát jí bude sedět více.
I přesto mi přijde pro dnešní dobu velmi užitečná a našla jsem si v ní pár dobrých tipů, ačkoli mobilní telefon ani sociální sítě nejsou u mě naštěstí mimo kontrolu.