Vykořenění

kniha od:

KoupitKoupit eknihu

Napínavý příběh z blízké budoucnosti odehrávající se o Vánocích v oblasti Sudet. Budou ale svátky šťastné i v době, kdy se vynořující démoni z minulosti setkají s chudobou místního kraje? Přicházejí Vánoce a sníh pokrývá malé sudetské město v česko-polském příhraničí. Lidé se připravují na další svátky v kruhu svých nejbližších. Ale jako by i štiplavý pach kouře ve vzduchu naznačoval, že letos je cosi jinak. Do města z Německa přijíždí Julia rozprášit popel své babičky vyhnané z pohraničí po válce. Její setkání s Tomášem utíkajícím před svou jinakostí bude pro oba osudné. Stejně jako jejich střet s knězem, který si na přípravě Vánoc dal náležitě záležet. Příběh přináší pohled do (možné) blízké budoucnosti, kde se stejně jako před desítkami let vytyčují zóny, kam mají někteří vstup zakázán. Vypráví o útěku člověka před sebou samotným a démonech skrytých pod bílým sněhem....celý text

https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/474134/big_vykoreneni-L1S-474134.png 3.444
Nahrávám...

Komentáře (16)

Kniha Vykořenění

TomTomis
24.12.2022

Tato kniha měla svoje kouzlo. Detektivní zápletka a příběh, kterým se vině jakési zlo. Z některých scén mě mrazí, jiné bych více rozpracoval, ale to už je na autorovi. Kniha mi i po delším odstupu v hlavě zůstává, zvláště některé postavy, a to je co říct. :)
Je třeba říci, že je to jakási představa autora, co by se stalo, kdyby... Nechápu některé komentáře...

Ahink3105
14.09.2022

Za mě tahle knížka dostává velké NE. Je plná zla, zášti, nenávisti... Děj se údajně odehrává v blízké budoucnosti. Opravdu by cca 80 let po válce celé město, lidé všech generací, nenávidělo jednu osamělou stařenku jen proto, že po válce nebyla odsunuta? Kněz, který pálí knihy a upaluje lidi zaživa??? Celé město tento fanatický kněz ovládá, bojí se ho starosta, policie... V jednadvacátém století ve střední Evropě??? V celé knize nebyl jediný člověk šťastný, naopak všichni měli problémy, starosti, byli plní nenávisti... Všichni měli "domy zatížené hypotékou, v nich nábytek na splátky, před domem auto, pro které si přijde exekutor, pořizovali vánoční dárky na splátky..."

Aprilek
11.09.2022

Tohle bylo silné. Jen představa, že se by se něco takového opravdu mohlo dít, mi vhání slzy do očí. Všichni se díváme dopředu a věříme v další pokrok, co se manželství pro všechny týče, přitom stačí tak málo, aby všechna snaha přišla vniveč. Když si vzpomenu na všechny homofobní poznámky, které jsem poslední dobou slyšela, nepřipadá mi děj této knihy bohužel až tak nereálný.
#loveislove #dontletthishappen

knihomol1985
10.09.2022

Knihu jsem zakoupil přímo od autora moje shrnutí:
Hezký začátek knihy - pozvolný člověk se dobře zorientuje ve jménech a druhá polovina už nabrala spád že se neodtrhnete.
Kniha jako děj se mi četla dobře ale jako formát písma mohl být malinko větší -jen technická věc nemá nic společného s knihou. Bohužel konec srazil tu jednu hvězdu za mě ,,otevřený/nedokončený/,, Knihu ale přesto doporučuji stojí za přečtení je čtivá já neměl problém v tomto žádný - čtení bez přeskakování jak se mi občas u některých stává.. Autorovi moc děkuji a přeji mu hodně štěstí do další případné knihy a knih :-)

Abulafia
22.06.2022

Mám z ní velmi rozporuplný pocit a je pro mě obtížné ji ohodnotit. Na jednu stranu je čtivá a osobně velmi souzním s autorovým světonázorem. Zároveň si myslím, že je konečně čas, abychom se zabývali tématikou sudetských Němců a udělali si pořádek ve vlastním Augiášově chlévě.

Na druhou stranu mi tam vadí dvě věcí. Jedna z nich je drobnost. Hlavní postavy spolu často souzní a rozumí si bez jediného slova. To bývá žel bohu neobvyklé i u dlouholetých partnerů, natožpak u osob, které se znají pár dnů/týdnů.

Druhá je podstatnější. Vadí mi určitá vyhrocenost, jednobarevnost a "nenávist", jak bylo zmiňováno v předchozích příspěvcích. Jenomže tady přesně nastává můj problém. Je ta kniha opravdu tak vyhrocená? V kontextu českého pohraničí se to zdá trochu "zu viel", ale pak se člověk podívá kolem - na No LGBT zóny v Polsku, protipotratovou politiku, která nabírá na síle v mnoha zemích, na USA, kde v některých státech mizí knihy z knihoven a jsou páleny (ty o LGBT a rasové tématice, ne ty o popírání Holocaustu), na dezinformační kampaně v dnešním světě. A tak na Vykořeněné koukám ve své knihovně a říkám si, jestli nejsem vymírající druh městského liberála, který stále věří v slunečné zítřky, zatímco se nad obzorem už dávno stahují mračna.

Lucieoknihach
09.05.2022

Za knihu děkuji samotnému autorovi, který mi ji poslal ke zrecenzování. Dávám 3,5 hvězdy.

Vánoční atmosféru do česko-polského pohraničí přijíždí z Německa nasát Julia, která zde má za úkol rozprášit popel své babičky. A taky najít nějaké odpovědi. S učitelem Tomášem však Juliin život posune zcela jiným směrem. Oba utíkají před minulostí, možná před sebou samými a před realitou. Vánoce trochu jinak se rozhodne pojmout místní kněz Tadeusz, který zkomplikuje Tomášovi život a Julii návrat do své domoviny.

Román je rozdělen na dvě části, které se (aspoň podle mých dojmů) liší trochu žánrově. První část bych popsala jako antiutopický společenský román a druhá část ma blízko ke krimi. Dohromady to ale tvoří fajn koncept, který není změnou nijak zvlášť rozrušen.

Máme tu taky dvě velká témata - LGBT komunitu a tajemství minulosti. Oba náměty jsou velmi populární, obzvláště to platí LGBT tematiky, která je dnes u čtenářů velmi oblíbená. Bohužel však se tyto dva velké okruhy mezi sebou bijí o pozornost. Vybrala bych jen jeden z nich, na ten se pořádně se na téma zaměřila a propracovala ho do detailů, neboť za mě si obě témata ukrajovala prostor pro sebe a tísnila se na malém prostoru.

Vyzdvihla bych atmosféru celého děje, která je hodně silná, někdy dost nepříjemná a až nenávistná. Asi je dobře, že to dokáže vzbudit emoce, ale mně to až vadilo, protože to na mě působilo skličujícími dojmy. To je čistě můj pocit, ostatní to mohou vnímat jinak.

Jinak se kniha četla dobře, žádné velké zádrhely ve stylistice. K příjemnému čtení pomáhaly nepříliš dlouhé kapitoly a sympatické postavy.

Určitě může kniha zaujmout zajímavým LGBT motivem, který je uchopen trochu jinak, než jsem byla doposud zvyklá. Krimi zápletku bych nechala trochu volněji plynout, aby nebylo tak jasné, kdo za vším stojí. A ne zcela uzavřeným koncem si autor (možná?) nechal otevřená zadní vrátka k pokračování nebo jen k podpoření fantazie u čtenářů, aby si mohli příběh zakončit podle svého uvážení.

baroo
06.04.2022

Z knížky je velmi cítit divná nálada, politika a názory autora, což je naprosto v pořádku. Bohužel je to ale mnohem výraznější než děj, postavy i pointa, což si myslím u beleterie mělo být přednější. Není to špatná kniha, jen pro mě osobně těžší na čtení a velmi snadno zapomenutelná.

LucyEcstasy
27.02.2022

Kniha sama o sobě se mi četla skvěle. Nepatří k žádným bichlím, a proto ji budete mít za krátko přečtenou.

Děj se odehrává v prostředí, které jsem si dokázala lehce promítnout. Sám autor tvrdí, že se děj odehrává v blízké budoucnosti, nicméně spousta témat v knize je aktuálních. Nejvíce jsem si užila druhou polovinu knihy, která je mi blízká kriminální částí. O zvraty není nouze. Kniha má pozvolný rozjezd až ke stránkám nabitých akcí.

Celá kniha ve mne vyvolala až nenávistné emoce,ale kniha je tak psaná a tak je to v pořádku.

Neskutečně jsem si knihu užila a můžu ji s klidným srdcem doporučit.