Vykořenění

Vykořenění https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/474134/bmid_vykoreneni-L1S-474134.png 3 53 18

Napínavý příběh z blízké budoucnosti odehrávající se o Vánocích v oblasti Sudet. Budou ale svátky šťastné i v době, kdy se vynořující démoni z minulosti setkají s chudobou místního kraje? Přicházejí Vánoce a sníh pokrývá malé sudetské město v česko-polském příhraničí. Lidé se připravují na další svátky v kruhu svých nejbližších. Ale jako by i štiplavý pach kouře ve vzduchu naznačoval, že letos je cosi jinak. Do města z Německa přijíždí Julia rozprášit popel své babičky vyhnané z pohraničí po válce. Její setkání s Tomášem utíkajícím před svou jinakostí bude pro oba osudné. Stejně jako jejich střet s knězem, který si na přípravě Vánoc dal náležitě záležet. Příběh přináší pohled do (možné) blízké budoucnosti, kde se stejně jako před desítkami let vytyčují zóny, kam mají někteří vstup zakázán. Vypráví o útěku člověka před sebou samotným a démonech skrytých pod bílým sněhem.... celý text

Žánr:
Romány , Literatura česká

Vydáno: , Pointa
více info...

Přidat komentář

sporran
26.05.2023 3 z 5

Obsahově zvláštní propojení. Protiněmecká zášť, která přetrvává ještě spousty let po válce, ve spojení s nepřijetím kominity LBGTQ v česko-polském pohraničí. Asi toho na mě bylo moc a v půlce jsem chtěla knihu odložit. Silná témata hustě zkumulovaná do jedněch Vánoc. A k tomu ještě několik trestných činů. Tak nevím, co by mi tam ještě chybělo. Nicméně z toho závěru mám pocit, že autor chystá pokračování.

Knizectvi
26.05.2023 5 z 5

Jsem moc rád, že mi Ivo tuhle knížku poslal, protože i když jsem o ní věděl určitě bych si jí nepořídil a to by byla fakt chyba.
Autor ani prodejci jí tak nepropagují, ale ja pro vás musím určitě napsat, že je v knize jedna z hlavnich linek LGBT, a to jak na úrovni jednotlivce, tak i jako mnohem větší a širší téma.
V knize je ale témat mnohem více. Témata jako Sudety, Česko-Německé vztahy, náboženský fanatismus, chudoba, ekologie a právě pocit vykořenění jsou dílky skládačky, které do sebe zapadnou a vytvoří kompletní obraz, který je opravdu skvělý.
Musím říct, že i přes detektivnější ladění se mi knížka fakt moc líbila. (Kdo mě sleduje déle ví jak nesnáším detektivní zápletky ) A nejvíc se mi líbil styl psaní, Ivo dokáže opravdu nádherně vyprávět a skvěle navodit atmosféru.
Příběh se odehrává kolem Vánoc, takže se blíží ideální doba na jeho čtení a já můžu knížku doporučit opravdu každému.


TomTomis
24.12.2022 4 z 5

Tato kniha měla svoje kouzlo. Detektivní zápletka a příběh, kterým se vině jakési zlo. Z některých scén mě mrazí, jiné bych více rozpracoval, ale to už je na autorovi. Kniha mi i po delším odstupu v hlavě zůstává, zvláště některé postavy, a to je co říct. :)
Je třeba říci, že je to jakási představa autora, co by se stalo, kdyby... Nechápu některé komentáře...

Ahink3105
14.09.2022 1 z 5

Za mě tahle knížka dostává velké NE. Je plná zla, zášti, nenávisti... Děj se údajně odehrává v blízké budoucnosti. Opravdu by cca 80 let po válce celé město, lidé všech generací, nenávidělo jednu osamělou stařenku jen proto, že po válce nebyla odsunuta? Kněz, který pálí knihy a upaluje lidi zaživa??? Celé město tento fanatický kněz ovládá, bojí se ho starosta, policie... V jednadvacátém století ve střední Evropě??? V celé knize nebyl jediný člověk šťastný, naopak všichni měli problémy, starosti, byli plní nenávisti... Všichni měli "domy zatížené hypotékou, v nich nábytek na splátky, před domem auto, pro které si přijde exekutor, pořizovali vánoční dárky na splátky..."

Aprilek
11.09.2022 5 z 5

Tohle bylo silné. Jen představa, že se by se něco takového opravdu mohlo dít, mi vhání slzy do očí. Všichni se díváme dopředu a věříme v další pokrok, co se manželství pro všechny týče, přitom stačí tak málo, aby všechna snaha přišla vniveč. Když si vzpomenu na všechny homofobní poznámky, které jsem poslední dobou slyšela, nepřipadá mi děj této knihy bohužel až tak nereálný.
#loveislove #dontletthishappen

knihomol1985
10.09.2022 4 z 5

Knihu jsem zakoupil přímo od autora moje shrnutí:
Hezký začátek knihy - pozvolný člověk se dobře zorientuje ve jménech a druhá polovina už nabrala spád že se neodtrhnete.
Kniha jako děj se mi četla dobře ale jako formát písma mohl být malinko větší -jen technická věc nemá nic společného s knihou. Bohužel konec srazil tu jednu hvězdu za mě ,,otevřený/nedokončený/,, Knihu ale přesto doporučuji stojí za přečtení je čtivá já neměl problém v tomto žádný - čtení bez přeskakování jak se mi občas u některých stává.. Autorovi moc děkuji a přeji mu hodně štěstí do další případné knihy a knih :-)

Abulafia
22.06.2022

Mám z ní velmi rozporuplný pocit a je pro mě obtížné ji ohodnotit. Na jednu stranu je čtivá a osobně velmi souzním s autorovým světonázorem. Zároveň si myslím, že je konečně čas, abychom se zabývali tématikou sudetských Němců a udělali si pořádek ve vlastním Augiášově chlévě.

Na druhou stranu mi tam vadí dvě věcí. Jedna z nich je drobnost. Hlavní postavy spolu často souzní a rozumí si bez jediného slova. To bývá žel bohu neobvyklé i u dlouholetých partnerů, natožpak u osob, které se znají pár dnů/týdnů.

Druhá je podstatnější. Vadí mi určitá vyhrocenost, jednobarevnost a "nenávist", jak bylo zmiňováno v předchozích příspěvcích. Jenomže tady přesně nastává můj problém. Je ta kniha opravdu tak vyhrocená? V kontextu českého pohraničí se to zdá trochu "zu viel", ale pak se člověk podívá kolem - na No LGBT zóny v Polsku, protipotratovou politiku, která nabírá na síle v mnoha zemích, na USA, kde v některých státech mizí knihy z knihoven a jsou páleny (ty o LGBT a rasové tématice, ne ty o popírání Holocaustu), na dezinformační kampaně v dnešním světě. A tak na Vykořeněné koukám ve své knihovně a říkám si, jestli nejsem vymírající druh městského liberála, který stále věří v slunečné zítřky, zatímco se nad obzorem už dávno stahují mračna.

Lucieoknihach
09.05.2022 3 z 5

Za knihu děkuji samotnému autorovi, který mi ji poslal ke zrecenzování. Dávám 3,5 hvězdy.

Vánoční atmosféru do česko-polského pohraničí přijíždí z Německa nasát Julia, která zde má za úkol rozprášit popel své babičky. A taky najít nějaké odpovědi. S učitelem Tomášem však Juliin život posune zcela jiným směrem. Oba utíkají před minulostí, možná před sebou samými a před realitou. Vánoce trochu jinak se rozhodne pojmout místní kněz Tadeusz, který zkomplikuje Tomášovi život a Julii návrat do své domoviny.

Román je rozdělen na dvě části, které se (aspoň podle mých dojmů) liší trochu žánrově. První část bych popsala jako antiutopický společenský román a druhá část ma blízko ke krimi. Dohromady to ale tvoří fajn koncept, který není změnou nijak zvlášť rozrušen.

Máme tu taky dvě velká témata - LGBT komunitu a tajemství minulosti. Oba náměty jsou velmi populární, obzvláště to platí LGBT tematiky, která je dnes u čtenářů velmi oblíbená. Bohužel však se tyto dva velké okruhy mezi sebou bijí o pozornost. Vybrala bych jen jeden z nich, na ten se pořádně se na téma zaměřila a propracovala ho do detailů, neboť za mě si obě témata ukrajovala prostor pro sebe a tísnila se na malém prostoru.

Vyzdvihla bych atmosféru celého děje, která je hodně silná, někdy dost nepříjemná a až nenávistná. Asi je dobře, že to dokáže vzbudit emoce, ale mně to až vadilo, protože to na mě působilo skličujícími dojmy. To je čistě můj pocit, ostatní to mohou vnímat jinak.

Jinak se kniha četla dobře, žádné velké zádrhely ve stylistice. K příjemnému čtení pomáhaly nepříliš dlouhé kapitoly a sympatické postavy.

Určitě může kniha zaujmout zajímavým LGBT motivem, který je uchopen trochu jinak, než jsem byla doposud zvyklá. Krimi zápletku bych nechala trochu volněji plynout, aby nebylo tak jasné, kdo za vším stojí. A ne zcela uzavřeným koncem si autor (možná?) nechal otevřená zadní vrátka k pokračování nebo jen k podpoření fantazie u čtenářů, aby si mohli příběh zakončit podle svého uvážení.

baroo
06.04.2022 3 z 5

Z knížky je velmi cítit divná nálada, politika a názory autora, což je naprosto v pořádku. Bohužel je to ale mnohem výraznější než děj, postavy i pointa, což si myslím u beleterie mělo být přednější. Není to špatná kniha, jen pro mě osobně těžší na čtení a velmi snadno zapomenutelná.

LucyEcstasy
27.02.2022 5 z 5

Kniha sama o sobě se mi četla skvěle. Nepatří k žádným bichlím, a proto ji budete mít za krátko přečtenou.

Děj se odehrává v prostředí, které jsem si dokázala lehce promítnout. Sám autor tvrdí, že se děj odehrává v blízké budoucnosti, nicméně spousta témat v knize je aktuálních. Nejvíce jsem si užila druhou polovinu knihy, která je mi blízká kriminální částí. O zvraty není nouze. Kniha má pozvolný rozjezd až ke stránkám nabitých akcí.

Celá kniha ve mne vyvolala až nenávistné emoce,ale kniha je tak psaná a tak je to v pořádku.

Neskutečně jsem si knihu užila a můžu ji s klidným srdcem doporučit.

lapagerie
22.02.2022

Nebudu hodnotit, musela jsem odložit. Celkové ladění, politické narážky i volba problematiky mi nesděly a nechtělo se mi číst dál.

JamaicaJo
04.02.2022 2 z 5

Čtivost v pohodě, pokud si zakážete u textu přemýšlet. Jinak povrchní stereotypy a zbytečná nenávist jak píše pajaroh.

cornetka
01.02.2022 5 z 5

Ze začátku lehký rozjezd, ale druhá část nabrala na obrátkách. Za mě doporučuji!

pajaroh
31.01.2022 1 z 5

Při čtení Vykořeněných jsem si prošla zajímavým vývojem: po prvních nekolika kapitolách mi cukaly koutky, hlavní postavy modroocí samotáři atletické postavy se zálibou v běhu versus ďábelský rudooký katolický farář polského původu burcující dav ke špatnostem.
Pak mě příběh na chvíli zaujal, vzpomínky na minulost, popis okolí a atmosféra pohraničního městečka, kterou autor umí opravdu dobře vykreslit. Ale jen na malou chvilku... Následně jsem se ztratila v návalu akčnosti a došla k závěru, že je kniha plná nenávisti, a to nejenže na ni poukazuje, ale hodně ji i rozdmýchává... a dočetla ji s pocitem, že autor přehání, příběh je plytký a jednostranný.

Den na to jsem náhodně četla starší rozhovor s Ludvíkem Kuncem, který měl chalupu poblíž míst, kde se děj Vykořeněných odehrává, ve kterém popisuje problémy s místními myslivci i podnikateli kvůli ekologii. Podobnost praktik (jen těch počátečních) čistě nenáhodná...

Marduk777
17.01.2022 odpad!

Nerad knihu odkládám, aniž bych dočetl do konce. Tady jsem to ale někde kolem šedesáté strany po marné snaze objevit alespoň něco zajímavého vzdal. Vata slepující autorovi politické názory. Když už jsem do knihy investoval-vím, nesuď knihu podle obalu-mohl jsem jí alespoň v klidu spálit za svým domem kdesi v temných Sudetech.

pavlínaL.
14.01.2022 5 z 5

Prvotina autora pojednává o gay tematice, životě v pohraničí a náhodných setkáních, která váš život mohou ovlivnit. Každý se v některé z postav najde a pochopí, co prožívají a cítí. Krimi stránka byla dobře zakomponovaná a já se zatajeným dechem doufala, že má oblíbená postava přežije....:) Knihu doporučuji!

Chesterton
06.01.2022 2 z 5

Vánoční dárek pro starší snachu. Čtivé, současné, jemně ekologické, lehce moralistní až edukativní zejména v toleranci k LGBT? Místy humorné a předvídatelné?
Ve třetí kapitole se Michel Houellebecq stává Allanem Hollinghurstem a Linie krásy končí na hranici? Je Vykořenění
v závěrečné detektivce lehce inspirované Mapou a územím?

Všechna tato témata mi šla hlavou jakoby z nadhledu nad textem, ale nečetlo se to vůbec špatně.
Jen mi přišlo, že kdyby autor zvolil jedno stěžejní téma - odsun Němců z pohledu dneška nebo LGBT problematiku - bylo by to ku prospěchu věci. Toto bylo trochu roztříštěné s kolísavou úrovní. Malinko kočkopes, co chce hodně říct a trochu se to (z pohledu zralejšího čtenáře) nepovedlo.
Podstatou je hledání sama sebe v jakési současno-budoucí tekuté době.
A vlastně by mě to i hodně bavilo, kdyby autor v postavě polského fanatického kněze nerozehrál trochu nebezpečnou hru v duchu komunistických tradic.
Do poslední stránky jsem Tadeuszovi dávala šanci a čekala určité zjemnění, zmírnění jeho zaryté pozice.
Obrovská propast mezi křesťanskou a ateistickou optikou vykopaná mimo jiné i komunistickou minulostí, díky podobným příběhům stále poroste, ke škodě nás všech. Jiná věc je, jakou zkušenost s polskými kněžími má sám autor, ale pokud mu jde o toleranci a smíření . . .
3/2

zarybnickylukas
01.12.2021 4 z 5

Prvotina autora Vykořenění. V anotaci se píše o příběhu z blízké budoucnosti, ale podobné příběhy jsou bezprostředně aktuální v každé době. Kniha je rozdělená do dvou žánrově velmi odlišných částí, což může někomu činit problém, ale za mě kniha jako celek funguje bezproblémově.

V první části autor uvádí do děje dvě výrazné hlavní postavy, každou se svými vlastními nedořešenými osobními problémy, ve vyprávění hezky a plynule přechází mezi jejich dějovými linkami a vůbec hlavně se věnuje složitým mezilidským vztahům v temných Sudetech. To za mě funguje na jedničku.

Zato druhá část je výrazně jiná, z civilního románu se najednou stává čistokrevná severská krimi. Přiznám se, že takhle výrazná změna stylu mi prvních pár stran nesedla a měl jsem strach o zbytek knihy.

Nakonec ale díky zvratům, které autor zvládl, prostředí Sudet, které se ke krimi zápletce přímo nabízí a postavám, ke kterým si čtenář lehce vytvoří vztah, se velmi dobře čte i druhá polovina knihy. Rozuzlení má knížka skvělé!

Největší předností knihy je její originální příběh, ponuré čtenáři lehce představitelné prostředí předvánočních Sudet a především hezky vypointované rozuzlení dějových linek všech postav, které jsou vesměs propracované, uvěřitelné a komplexní. Drobné výtky bych měl k některým dialogům, které by mohly být přirozenější. Osobně bych pak ubral na krimi zápletce ve druhé části.

Knihu celkově hodnotím velmi kladně a všem doporučuju.

Štítky knihy

homosexualita Vánoce osudy lidí sudetští Němci Sudety krimi LGBT, queer, LGBT+ české romány

Autorovy knížky

Ivo Skopal
česká, 1989
2021  69%Vykořenění

Kniha Vykořenění je v

Přečtených64x
Čtenářské výzvě9x
Knihotéce33x
Chystám se číst47x
Chci si koupit9x