Merenwen Merenwen komentáře u knih

Postava ve stínu Postava ve stínu John Bellairs

Druhý díl série o Lewisovi Barnaveltovi přináší čtenářům temnější a napínavější příběh plný magie a tajemství.
Příběh sleduje mladého Lewise, který objeví starý šťastný peníz svého dědečka z roku 1859. Přesvědčen o jeho magických schopnostech se rozhodne vyzkoušet kouzlo od paní Zimmermannové, aby probudil jeho sílu. Namísto pozitivních účinků však spustí sérii zlověstných událostí. Lewis začíná dostávat podivné dopisy o půlnoci. Po městě ho sleduje temný stín.
Cítí, že něco ovládá jeho tělo a mysl. Situace se vyhrocuje, když Lewis ztrácí kontrolu nad sebou samým. Jeho přátelé, strýček Jonathan, paní Zimmermannová a kamarádka Rose Rita, se snaží zjistit, zda probudil sílu, kterou nedokáže zvládnout, a zda ho dokážou zachránit.
Bellairsův styl psaní je jednoduchý, ale efektivní, ideální pro mladší čtenáře. V tomto díle se autor více zaměřuje na temnější a "hororové" prvky, které dodávají příběhu napětí. Atmosféra je pečlivě budována, s důrazem na předvánoční období, což přidává na tajemnosti. Temné síly, posedlost a magické artefakty jsou hlavními tématy.
John Bellairs v knize Postava ve stínu úspěšně rozvíjí příběh Lewise Barnavelta, přidává temnější prvky a zvyšuje napětí. Kniha je čtivá, atmosférická a nabízí kvalitní pokračování série. Doporučuji ji všem, kteří hledají napínavý příběh s magickými prvky a dobře vykreslenou atmosférou.

09.05.2025 4 z 5

Kde zpívají raci Kde zpívají raci Delia Owens

„Někdy si lidé nevšimnou, že někdo dýchá, mluví a žije, dokud se nestane příběhem.“

Směsice detektivního příběhu, románu o dospívání a hluboké přírodní lyriky.
Hlavní hrdinkou je Kya Clarková, známá jako „Dívka z bažin“, která vyrůstá osamocená v močálech Severní Karolíny poté, co jí nejprve opustí matka, pak sourozenci a nakonec i násilnický otec. Společnost jí dělají pouze ptáci, příroda a slaná voda. Kya se učí přežít v divoké přírodě a rozvíjí jedinečný vztah k jejímu rytmu, fauně a flóře. Díky vlastnímu pozorování se stane téměř přírodovědkyní. Osamělost naruší dvě romantická setkání – s citlivým Tatem a s arogantním populárním Chaseem.
Děj je rozdělen do dvou časových rovin:
Sledujeme Kyu od dětství v 50. letech, přes dospívání až po dospělost. Druhá linie sleduje vyšetřování smrti mladého muže Chase Andrewse, jehož tělo je nalezeno v bažině v roce 1969 - podezření padá právě na Kyu – „divnou dívku z bažin“. Tyto linie se postupně prolínají a směřují k dramatickému vyvrcholení.
Delia Owens je původně zooložka, a to se silně promítá do jejího stylu – popisy močálů, ptáků, vln a sezónních změn jsou poetické, místy až meditativní. Autorka dokáže vtáhnout čtenáře do prostředí tak silně, že bažina se stává nejen kulisou, ale téměř samostatnou postavou románu. Rytmus přírody je zde vlastně něco jako paralela k lidským emocím.
Delia Owens v knize zkoumá množství silných témat: Samotu a přežití. Kya musí čelit odmítnutí, izolaci i surovosti života bez rodiny či vzdělání. Přírodu jako útěchu a domov, kdy bažina je bezpečný přístav, místo učení i útočiště zároveň. Předsudky a sociální vyloučení. Místní obyvatelé Kyu považují za divnou a souzní spíš se zvířaty než s lidmi. Lásku a zradu, kdy vztahy s dvěma muži ukazují Kyinu touhu po přijetí. Citový vývoj Kyi je křehký a bolestný, její důvěra je několikrát zklamána. Právo, spravedlnost a morálku. Příběh graduje soudním procesem, který zpochybňuje hranice mezi vinou a nevinností.
Kdybych to měla celé shrnout.. Kde zpívají raci je dojímavý, melancholický, poetický, smutný, silný a hluboce lidský příběh o dívce, která byla nucena vybudovat si vlastní svět mimo společnost, ale i přesto touží po přijetí lidmi. Je to kniha o bolesti, lásce, o vině i nevinnosti, přírodě i naději, o krutosti i kráse světa, a o tom, jak těžké je přežít a zůstat přitom člověkem – zároveň nabízí čtenáři silný emocionální zážitek a prostor k přemýšlení.

09.05.2025 5 z 5

Kdyby ze světa zmizely kočky Kdyby ze světa zmizely kočky Genki Kawamura

Dojemný a filozofický román, který zkoumá hodnotu života, lásky a každodenních radostí.
Příběh sleduje bezejmenného pošťáka, který žije osamělý život se svým kocourem jménem Zelí. Když mu lékaři oznámí, že mu zbývá jen pár dní života kvůli mozkovému nádoru, objeví se Ďábel s neobvyklou nabídkou: za každý den života navíc musí ze světa zmizet jedna věc. Hrdina tak čelí morálním dilematům a přemýšlí, co je v životě skutečně důležité.
Kawamura píše lehkým a přístupným stylem, který i přes vážné téma přináší čtenáři pocit klidu a zamyšlení. Jeho vyprávění je plné jemného humoru a melancholie. Autor mistrně kombinuje realitu s prvky magického realismu, čímž vytváří hluboký emocionální zážitek.
Kniha se dotýká několika klíčových témat jako je smrt a smíření, kdy se hrdina musí naučit přijmout nevyhnutelnost smrti a hledat smysl v každodenním životě. Často si neuvědomujeme hodnotu běžných věcí! A právě příběh zdůrazňuje, jak důležité jsou i zdánlivě malé věci, které tvoří náš svět. Jak důležité jsou vztahy a láska? Kniha zkoumá vztahy s rodinou, přáteli a domácími mazlíčky, a jak tyto vztahy ovlivňují naše rozhodnutí.
Tato témata jsou prezentována s hlubokým porozuměním a empatií, což čtenáře nutí zamyslet se nad vlastním životem a hodnotami.
Kdyby ze světa zmizely kočky je hluboce dojemný román, který se mnou zůstal dlouho po dočtení. Jeho jednoduchý, ale silný příběh mě nutil přehodnotit, co je v životě skutečně důležité. Doporučuji tuto knihu všem, kteří hledají literaturu, jež osloví srdce i mysl.

06.05.2025

Čarodějovy hodiny Čarodějovy hodiny John Bellairs

První díl série o Lewisi Barnaveltovi, který čtenáře zavádí do světa magie, tajemství a gotické atmosféry.
Příběh sleduje desetiletého sirotka Lewise Barnavelta, který se po smrti rodičů stěhuje do městečka New Zebedee v Michiganu, aby žil se svým strýcem Jonathanem. Brzy zjistí, že jeho strýc je čaroděj a jejich sousedka, paní Zimmermannová, je čarodějka. Dům, ve kterém bydlí, skrývá tajemství – v jeho zdech tikají záhadné hodiny, které mohou přivolat apokalypsu. Když Lewis nechtěně oživí zlou čarodějku Selennu Izardovou, musí společně s Jonathanem a paní Zimmermannovou zastavit hrozící katastrofu.
Autorův styl psaní je charakteristický kombinací gotické atmosféry a humoru. Příběh je doplněn ilustracemi, které podtrhují tajemnou a ponurou náladu knihy. Autor se zaměřuje na budování napětí a využívá prvky hororu, aniž by překročil hranice vhodné pro mladší čtenáře. Respektive spíš využívá Halloweenské prvky, které způsobují lehké mrazení.
Kniha se zabývá několika klíčovými tématy jako například dobro vs. zlo. Konflikt mezi světlem a temnotou je ústředním motivem a Lewis musí čelit svým strachům a rozhodnout se pro správnou cestu. Přátelství a loajalita, kdy vztahy mezi postavami ukazují důležitost důvěry a podpory v těžkých časech. Odvaha a sebedůvěra, kdy Lewisův vývoj z nejistého chlapce v hrdinu byl moc pěkný.
Když to shrnu. Čarodějovy hodiny je poutavý příběh, který kombinuje prvky nadpřirozena, magie a dobrodružství. Díky své atmosféře a silným postavám je vhodný pro čtenáře mladších věkových kategorií, kteří hledají napínavý a zároveň dojemný příběh o odvaze a přátelství.

05.05.2025 3.5 z 5

Co hledáš, najdeš v knihovně Co hledáš, najdeš v knihovně Mičiko Aojama

Hřejivý román, který skrze pět propojených příběhů zkoumá lidské osudy a sílu knih jako prostředku k sebepoznání a změně života.
Příběh se odehrává v komunitním centru v Tokiu, kde se nachází knihovna vedená tajemnou knihovnicí paní Sajuri Komači. Ta má neobyčejnou schopnost doporučit návštěvníkům knihy, které přesně odpovídají jejich životní situaci a pomáhají jim najít nový směr.
Mezi hlavní postavy patří Tomoka, mladá prodavačka nespokojená se svou prací. Rjó, účetní toužící otevřít si starožitnictví. Nacumi, matka vracející se do práce po mateřské dovolené. Hiroja, nezaměstnaný ilustrátor hledající své místo ve světě. Masao, důchodce cítící se po odchodu z práce zbytečný. Každý z nich se potýká s vlastními problémy a díky setkání s paní Komači a jejími doporučeními knih nachází cestu k osobnímu růstu a změně.
Aojama píše jemným, empatickým stylem, který čtenáře vtahuje do světa postav a jejich emocí. Hlavními tématy knihy jsou sebepoznání a osobní růst, kdy se postavy díky knihám a introspekci posouvají ve svém životě kupředu. Síla komunity, kdy komunitní centrum a jeho návštěvníci ukazují, jak důležitá je vzájemná podpora. Magický realismus, kdy paní Komači působí téměř nadpřirozeně ve své schopnosti porozumět lidem a jejich potřebám.
Milé pohlazení po duši. Je pravda, že takhle zpětně byly příběhy předvídatelné a v jádru se opakovaly. Nicméně..
Co hledáš, najdeš v knihovně je inspirativní román, který ukazuje, jak i malé změny a správně zvolená kniha mohou vést k velkým životním posunům. Doporučuji ji všem, kteří hledají klidné, povzbuzující čtení s hlubokým poselstvím.

30.04.2025 4 z 5

Osamělost prvočísel Osamělost prvočísel Paolo Giordano

Román sleduje životní osudy dvou protagonistů – Alice a Mattii – kteří jsou od dětství poznamenáni traumatickými událostmi. Alice utrpěla vážné zranění při lyžařském tréninku, což vedlo k jejímu celoživotnímu boji s anorexií. Mattia nese vinu za zmizení své mentálně postižené sestry, kterou nechal samotnou při cestě na oslavu. Jejich cesty se protnou během dospívání, kdy navazují hluboké, avšak komplikované přátelství. Autor je přirovnává k tzv. prvočíselným dvojčatům – dvěma prvočíslům, která jsou si blízko, ale nikdy se nedotknou. Symbolizuje to jejich emocionální blízkost a zároveň neschopnost navázat skutečně intimní vztah.
Giordanův styl je stručný a precizní. Používá jednoduché věty a vyhýbá se složitým souvětím. Čtenáři je tak umožněno soustředit se na vnitřní svět postav a jejich psychologický vývoj.
Hlavními tématy románu jsou osamělost, trauma, vina a neschopnost navázat hlubší vztahy. Autor zkoumá, jak minulá traumata ovlivňují současné chování a vztahy, a jak je těžké se z těchto vzorců vymanit.
Moc se mi líbil hluboký psychologický portrét postav a celková emotivní síla příběhu. Na druhou stranu s koncem knihy tam bylo až příliš melancholie a chyběl mi tam jakýkoliv náznak naděje v závěru.
Je to silný psychologický román, který nabízí hluboký vhled do lidské psychiky a vztahů. Jeho minimalistický styl a emotivní síla osloví čtenáře, kteří hledají literaturu s hlubším poselstvím. Přestože může působit depresivně, nabízí cenné zamyšlení nad tím, jak minulost formuje naši přítomnost. Za mě moc povedené.

30.04.2025

Tmavé stěny Willardu Tmavé stěny Willardu Ellen Marie Wiseman

Silný historický román, který čtenáře zavádí do dvou časových rovin a nabízí hluboký pohled na lidskou psychiku, institucionální nespravedlnost a sílu naděje.
Příběh se odehrává ve dvou paralelních liniích:
Clara Cartwrightová (1929): mladá dívka z vyšší společnosti, která je proti své vůli umístěna do psychiatrické léčebny poté, co odmítne sňatek s mužem vybraným jejími rodiči. Tyto části odhalují krutosti a nelidské zacházení v tehdejších ústavech pro duševně nemocné.
Izzy (současnost): mladá dívka žijící v pěstounské péči, která objevuje deník Clary a postupně odhaluje tajemství minulosti, jež ovlivňují i její vlastní život.
Tyto dvě linie se prolínají a vzájemně doplňují, čímž vytvářejí komplexní a emocionálně nabitý příběh.
Kniha má emocionální hloubku, napínavý děj a realistické zobrazení historických událostí.
Autorka je známá svým schopným vyprávěním a důrazem na historickou přesnost. V této knize se zaměřuje na témata institucionální nespravedlnosti, zejména zobrazení krutostí a nelidského zacházení v psychiatrických léčebnách v minulosti. Sílou naděje a odolnosti, kdy postavy, navzdory těžkým okolnostem, nacházejí sílu pokračovat. Rodinnými tajemstvími a odhaleními a to díky prolínání minulosti a přítomnosti, kdy odhaluje skrytá tajemství, která ovlivňují životy postav.
Za mě hluboce emotivní román, který nabízí nejen napínavý příběh, ale také důležité historické a společenské postřehy. Má v sobě hlubší poselství a těžká témata, takže to není úplně jednoduché čtení.

22.04.2025 5 z 5

Manželka mezi námi Manželka mezi námi Sarah Pekkanen

Na první pohled se zdá, že příběh sleduje žárlivou bývalou manželku Vanessu, která se nemůže smířit s tím, že její exmanžel Richard se znovu oženil s mladou a krásnou Emmou. Jak však děj postupuje, odhalují se vrstvy lží, tajemství a překvapivých odhalení, které zpochybňují vše, co si čtenář dosud myslel. Autorky mistrně manipulují s očekáváními čtenáře, čímž vytvářejí napínavý příběh plný nečekaných zvratů.
V příběhu se využívá střídání perspektiv a časových rovin k budování napětí a postupnému odhalování pravdy. Styl psaní je plynulý a čtivý, s důrazem na psychologickou hloubku postav. Atmosféra knihy je tísnivá a plná nejistoty, což čtenáře nutí neustále přehodnocovat své domněnky.
Příběh je čtivý, má promyšlenou zápletku a schopnost překvapit. Na druhou stranu, pro ty kteří rádi čtou thrillery může být děj místy předvídatelný.
Mně se příběh líbil. Byl poutavý a udržel mě v napětí až do poslední stránky. Dostala jsem komplexní příběh plný emocí, tajemství a překvapení. Líbilo se mi, že nakonec jsem musela přehodnotit všechno, co jsem si celou dobu myslela.

16.04.2025 5 z 5

Přízraky Brynn Wilderové Přízraky Brynn Wilderové Wendy Webb

Brynn Wilderová je univerzitní profesorka americké literatury, která se po smrti své matky rozhodne strávit léto ve městečku Wharton na břehu Hořejšího jezera. Ubytuje se v malém penzionu, kde se setkává s různorodými postavami: výstřední majitelkou LuAnn, záhadným Dominikem s tetováním po celém těle a nemocnou Alicí, která má nevysvětlitelné znalosti o ostatních hostech. Brynn brzy zjistí, že penzion skrývá temná tajemství, a začne zažívat podivné sny a slyšet šeptající hlasy. Příběh se odehrává v atmosférickém prostředí, které podtrhuje tajemný a napínavý charakter románu.
Autorka umí kombinovat realistické postavy s nadpřirozenými prvky. Její styl je plynulý a čtivý. V tomto románu mistrně propojuje minulost a přítomnost, realitu a sny, čímž vytváří komplexní a poutavý příběh. Líbilo se mi, že umí navodit napětí a zároveň nabídnout momenty klidu a introspekce.
Líbila se mi kombinace romantiky, tajemna a nadpřirozených prvků. Opravdu jsou zde velmi dobře vykreslené postavy a prostředí. Co mi přišlo trochu škoda, že příběh byl hodně předvídatelný a že hororové prvky nejsou tak výrazné, jak jsem asi očekávala.
Pokud bych to měla shrnout, tak musím říct, že je to dojemný, napínavý a poutavý román, který nabízí kombinaci romantiky, tajemna a duchovního uzdravení. Takže jen směle do toho.

16.04.2025 4 z 5

Další zpovědi trosky po čtyřicítce Další zpovědi trosky po čtyřicítce Alexandra Potter

Pokračování úspěšného románu Zpovědi trosky po čtyřicítce, který sleduje další životní peripetie hlavní hrdinky Nell. Kniha přináší kombinaci humoru, ironie a hlubokých úvah o životě ženy ve středním věku.
Nell se po předchozích životních kotrmelcích snaží najít nový směr. Přestože má konečně vlastní byt a život se zdá být na správné cestě, osud jí opět připraví nečekané zvraty. Kniha se zabývá otázkami lásky, přátelství, stárnutí a hledání štěstí v každodenním životě. Autorka s nadhledem a vtipem ukazuje, že i po čtyřicítce může být život plný dobrodružství a nových začátků.
Autorka využívá lehký a čtivý styl psaní, který je plný vtipných poznámek a ironických postřehů. Její vyprávění je autentické a postavy jsou reálné. Snadno se mi s nimi dokázalo ztotožnit, i když ještě nejsem v jejich věku.
Kniha je ideální pro čtenářky, které hledají odlehčený, ale zároveň hluboký příběh o ženě, která se snaží najít své místo ve světě. Osloví především ženy ve středním věku, které se mohou ztotožnit s hlavní hrdinkou a jejími životními výzvami, ale věřím, že i mladší čtenáře.

P.s. Tato kniha je důkazem, že život po čtyřicítce může být plný nečekaných zvratů, humoru a nových začátků. Autorka s lehkostí a nadhledem ukazuje, že nikdy není pozdě začít znovu a najít štěstí v každodenních maličkostech. A tím bychom se měli řídit.

11.04.2025 5 z 5

Na krásné modré Dřevnici Na krásné modré Dřevnici Antonín Bajaja

Tato kniha představuje literární koláž vzpomínek, dopisů a vyprávění, jež mapují životní osudy jedné zlínské rodiny v období od konce druhé světové války až po 60. léta 20. století.
Román je sestaven jako soubor dopisů adresovaných autorově sestře, s níž sdílel dětství ve Zlíně. Text je mozaikou různých literárních forem, jako například fabulovaných povídek, autentických vzpomínek, fejetonistických postřehů a úvah, které se vzájemně prolínají a doplňují.
Hlavním tématem knihy je proměna společnosti a jednotlivců v důsledku nástupu komunistického režimu. Bajaja líčí, jak se z úspěšných měšťanů stávají "gottwaldovští vyvrženci", kteří přicházejí o majetek, postavení i svobodu. Dětský pohled na tyto události přináší do vyprávění ironii a nostalgii. Taková trochu tragikomedie.
Bohatý, elegantní a stylově vytříbený styl psaní. Vyprávění je plné detailních popisů, které čtenáře vtahují do atmosféry poválečného Zlína.
Ambiciózní dílo, které nabízí hluboký vhled do proměn české společnosti v druhé polovině 20. století. Nicméně jeho komplexní struktura a jazyková bohatost spíše zaujme čtenáře, kteří hledají náročnější literaturu.

11.04.2025 5 z 5

P.S. Líbíš se mi P.S. Líbíš se mi Kasie West

Příběh sleduje Lily, holku s vášní pro hudbu a skládání písní, která během nudné hodiny chemie napíše na lavici část textu své oblíbené písničky. Následující den zjistí, že někdo neznámý text doplnil a přidal vzkaz. Tím začíná tajná korespondence mezi Lily a jejím anonymním spolužákem, která se postupně rozvíjí v hlubší vztah.
Lily je kreativní a trochu introvertní dívka, která se cítí být outsiderem ve školním prostředí. Její vášeň pro hudbu a skládání písní ji odlišuje od ostatních. Lily pochází z hlučné a chaotické rodiny, což přidává příběhu na autentičnosti a humoru. Její interakce s rodinou ukazují její trpělivost a lásku k blízkým. Anonymní pisatel je postava, se kterou si Lily vyměňuje dopisy, zůstává po část knihy záhadou, což přidává příběhu na napětí a nutí čtenáře hádat jeho identitu.
Autorka je známá svým lehkým a čtivým stylem psaní, který je ideální pro mladé čtenáře. Dialogy jsou svěží a autentické, což přispívá k realističnosti postav. Autorka efektivně kombinuje humor s romantikou, čímž vytváří příběh, který je nejen zábavný, ale i dojemný.
Kniha se zabývá tématy sebepoznání, přátelství, rodinných vztahů a hledání svého místa ve světě. Lilyina korespondence s anonymním spolužákem jí pomáhá lépe pochopit sebe samu a své city. Příběh také ukazuje, jak důležité je překonávat předsudky a dávat lidem šanci, i když na první pohled nemusí působit sympaticky.
Ideální volba pro čtenáře hledající oddechový romantický příběh s dobře vykreslenými postavami a zajímavou zápletkou.

Dám ti slunce Dám ti slunce Jandy Nelson

Příběh je vyprávěn z pohledu dvojčat Noaha a Jude ve dvou časových rovinách. Noahovy kapitoly se odehrávají, když je jim třináct až čtrnáct let, zatímco Judeiny kapitoly jsou zasazeny do období, kdy je jim šestnáct. Tento způsob vyprávění umožňuje postupně odhalovat události, které vedly k proměně jejich vztahu a osobností.
Noah je introvertní umělec, který se zamiluje do souseda Briana. Jeho kapitoly jsou plné živých a expresivních popisů, které odrážejí jeho umělecké vnímání světa. Noahův boj s vlastní identitou a sexualitou je vykreslen citlivě a autenticky. Jude je uzavřená a sužovaná vinou za rodinné tragédie. Její kapitoly odhalují její snahu vyrovnat se se ztrátou a najít své místo ve světě. Setkání s charismatickým sochařem a učitelem ji přivádí na cestu sebepoznání a uzdravení.
Kniha se zabývá složitostí rodinných vztahů, hledáním identity, sexualitou, láskou a ztrátou.
Autorka používá bohatý, poetický jazyk plný metafor a symboliky. Její popisy jsou tak živé, že se dá snadno vcítit do emocí postav. Střídání perspektiv a časových rovin udržuje napětí a postupně odhaluje tajemství příběhu.
Pro mě nezapomenutelný literární zážitek. Hluboce dojemný a originálně napsaný román, který osloví nejen mladé čtenáře, ale i dospělé.

Náhradní kluk Náhradní kluk Kasie West

Young adult román, který se věnuje tématům dospívání, identity a vlivu sociálních sítí na mezilidské vztahy. Příběh sleduje Giu, středoškolačku, která se ocitá v komplikované situaci poté, co ji její přítel Bradley opustí těsně před maturitním plesem. Aby předešla ponížení před svými přáteli, kteří o Bradleym dosud pouze slyšeli, rozhodne se Gia oslovit neznámého mladíka a požádat ho, aby na několik hodin předstíral, že je její přítel. Tento impulsivní krok spustí řetězec událostí, které Giu přimějí přehodnotit své hodnoty a vztahy.
Gia Montgomeryová je vykreslena jako populární dívka, která klade velký důraz na svůj společenský status a image. Její rozhodnutí najmout si "náhradního kluka" odhaluje její obavy z odsouzení a potřebu potvrzení od vrstevníků. V průběhu příběhu však Gia prochází výrazným osobnostním vývojem. Konfrontována s důsledky svých činů si začíná uvědomovat povrchnost některých svých vztahů a postupně se učí hodnotit lidi podle jejich skutečných kvalit, nikoli podle vnějšího dojmu.
"Náhradní kluk" (Hayden) je tajemný mladík, kterého Gia osloví na parkovišti, je ochoten pomoci jí z nesnáze bez očekávání jakékoli odměny. Jeho charakter je v kontrastu s Bradleym; je empatický, upřímný a má vlastní rodinné problémy, zejména komplikovaný vztah s bývalou přítelkyní.
Bec je Haydenova sestra, která zpočátku vůči Gie chová nedůvěru. Její postava přináší do příběhu prvek skepticismu vůči populárním dívkám jako Gia, ale postupem času mezi nimi vzniká přátelství. Bec představuje hlas rozumu a pomáhá Gie vidět věci z jiné perspektivy.
Claire a Laney jsou Giiny nejlepší kamarádky, jejichž loajalita je v průběhu příběhu zpochybněna. Jejich vztah s Giou ukazuje, jak mohou být přátelství ovlivněna nedorozuměními a vnějšími vlivy, zejména když do jejich kruhu vstoupí nová členka Jules, která se snaží Giu zdiskreditovat.
Kniha se zabývá několika klíčovými tématy. Gia si postupně uvědomuje, že její dosavadní identita byla z velké části formována očekáváními druhých a její snahou zapadnout. Proces, kterým prochází, jí pomáhá objevit, kdo skutečně je a co od života chce. Příběh ukazuje, jak může být posedlost online obrazem škodlivá a jak snadno mohou být vztahy narušeny kvůli nedorozuměním vzniklým na sociálních sítích. Gia se učí rozlišovat mezi skutečnými přáteli a těmi, kteří jsou přáteli jen na oko. Zjišťuje, že důvěra je základem každého pevného vztahu.
Dialogy jsou autentické a postavy dobře vykreslené, což umožňuje se s nimi snadno ztotožnit. Autorka efektivně kombinuje humor s vážnějšími momenty, což dodává příběhu rovnováhu.
Náhradní kluk je poutavý román, který osloví především mladé čtenáře hledající příběh o dospívání, hledání vlastní identity a hodnotě skutečných vztahů.

Pokání Pokání Markéta Harasimová

Psychologický thriller, který se zabývá tématy ztráty, bolesti a následků neléčených psychických traumat. Hlavní hrdinkou je Barbora, jejíž život se točí kolem jejího čtyřletého syna Adámka, jediného dítěte, které mohla ze zdravotních důvodů mít. Její manželství s workoholickým a sobeckým partnerem drží pohromadě právě díky synovi. Když však dojde k tragédii a Adámek za dramatických okolností umírá, Barbořin svět se zhroutí. Následuje rozvod a Barbora se ocitá v osamění, kdy její neléčená psychika vede k rozvoji posttraumatické stresové poruchy. Její dosud spořádaný život se mění v nebezpečnou jízdu, kde ohrožuje nejen sebe, ale i své okolí.
Autorka perfektně vykresluje psychologický portrét ženy na pokraji zhroucení. Autenticky popisuje postupný rozpad hlavní postavy. Atmosféra knihy je tísnivá a napínavá. Bylo mi ze všeho úzko a děsila jsem se, co přijde.
Barbořino jednání je formováno hlubokou ztrátou a neléčeným traumatem. Její proměna z milující matky v ženu, která páchá nebezpečné činy, je vykreslena perfektně.
Barbořina reakce na smrt syna ukazuje různé fáze truchlení a dopad na lidskou psychiku. Je velmi důležité pečovat o duševní zdraví. Následky, které mohou nastat, pokud je trauma ignorováno nebo neléčeno, mohou být devastující. Barbořiny činy vyvolávají otázky o morálce, odpovědnosti a hranicích, které může člověk překročit v důsledku neléčeného psychického utrpení.
Silný psychologický thriller, který nutí čtenáře zamyslet se nad křehkostí lidské psychiky a důsledky neléčených traumat. Je to příběh o ztrátě, bolesti a hledání cesty zpět k sobě samému.

01.03.2025 5 z 5

Světlo mezi oceány Světlo mezi oceány M. L. Stedman

(SPOILER) Hluboce emotivní příběh o lásce, ztrátě a morálních dilematech. Děj se odehrává v poválečné Austrálii a sleduje osudy Toma, který přijímá místo strážce majáku na odlehlém ostrově Janus Rock. Společně se svou manželkou Isabel touží po rodině, avšak po sérii tragických událostí jejich naděje slábne. Zlom nastává, když moře k jejich břehům přinese loďku s mrtvým mužem a živým novorozencem. Isabel přesvědčí Toma, aby si dítě ponechali a vychovali ho jako vlastní, což spustí řetězec událostí plný morálních otázek a nečekaných důsledků.
V knize je perfektně vyobrazeno izolované prostředí ostrova a majáku. Celé to na mě působilo tísnivě. Popisy přírody a moře působí neuvěřitelně autenticky.
Tom je poznamenaný válečnými zážitky, hledá klid a řád, zatímco Isabel je poháněna silnou touhou po mateřství. Jejich rozhodnutí a následné činy vedou k otázkám o správnosti a důsledcích našich voleb.
Kniha se zabývá tématy jako jsou láska, ztráta, odpuštění a morální odpovědnost. Příběh ukazuje, jak jedno rozhodnutí může ovlivnit životy mnoha lidí a jak tenká je hranice mezi správným a špatným.
Velmi silný a dojemný příběh, který zůstane v mé mysli dlouho po dočtení. Je to kniha, která nutí k zamyšlení nad složitostí lidských vztahů a morálních rozhodnutí. Doporučuji ji všem, kteří hledají hluboký a emotivní literární zážitek.

25.02.2025 5 z 5

Řvi potichu, brácho Řvi potichu, brácho Ivona Březinová

Silný psychologický román zaměřený na problematiku autismu a jeho dopadu na rodinu. Příběh se soustředí na sourozenecký vztah mezi Lamelou a jejím bratrem Jeremiášem, který trpí autismem.
Hlavní hrdinka Pamela je dospívající dívka, která se snaží žít normální život, ale její každodenní realita je ovlivněna faktem, že její starší bratr má autismus. Jeremiáš nerozumí sociálním pravidlům, jeho reakce jsou nečekané, a často se dostává do situací, které okolí vnímá jako podivné nebo problematické. Pamela se snaží vyrovnat s tím, že její život nikdy nebude takový jako u jejích vrstevníků. Musí čelit nejen bratrovým nevyzpytatelným náladám, ale i reakcím lidí, kteří jejího bratra nechápou.
Pamela je velmi empatická, ale frustrovaná dívka. Snaží se vyrovnat s tím, že život s autistickým bratrem jí neumožňuje žít tak, jak by si přála. Jeremiáš je typický kluk s autismem. Jeho svět je plný rituálů, stereotypního chování a nepochopení emocí druhých. Jediné co dokáže vycítit je láska jeho sestry. Matka je typický prototyp vyčerpané ženy, která své děti miluje, ale cítí se na pokraji sil. Péče o dítě s autismem musí být šíleně náročná.
Příběh je psán čtivě. Lehce sarkasticky a emotivně.
Kniha velmi věrně ukazuje, jaké výzvy přináší život s autistickým sourozencem. Myslím, že nikdo z nás si to nedokáže představit. Počas příběhu se Pamela musí naučit přijmout svou situaci a vyrovnat se s tím, že její rodina nikdy nebude „normální“. Myslím, že to zvládla bravurně. Bylo smutné sledovat, jak různě lidé reagují na člověka, který je na první pohled jiný. Někteří s porozuměním (těch je však málo), jiní s odsouzením. Co se mi na celé knize líbilo nejvíc, tak že Pamelina láska k bratrovi, i když často podbarvena frustrací, byla velmi hluboká.
Když to shrnu. Za mě velmi silná a emotivní kniha, která realisticky zachycuje život s autistickým sourozencem. Nabízí nejen vhled do problematiky autismu, ale i silný příběh o lásce, přijetí a boji se společenskými předsudky.

24.02.2025 5 z 5

Dash & Lily: Kniha přání Dash & Lily: Kniha přání Rachel Cohn

Příběh dvou teenagerů, kteří se prostřednictvím zápisníku pouštějí do neobvyklých výzev během vánoční sezóny v New Yorku.
Lily nechá v knihkupectví Strand červený zápisník plný výzev pro kohokoliv, kdo jej najde a bude ochoten se zapojit do hry. Dash na něj narazí a rozhodne se výzvy splnit. Mezi oběma se tak rozvíjí neobvyklá forma komunikace – prostřednictvím zápisníku, který si vyměňují po celém městě, aniž by se osobně setkali. Tento koncept jim umožňuje odhalovat své myšlenky, obavy a touhy, aniž by byli zatíženi přímým kontaktem.
Dash je inteligentní, sarkastický a uzavřený, vyhýbá vánočnímu veselí. Lily je optimistická, výstřední a citlivá dívka, která miluje Vánoce. Moc jsem si oblíbila vedlejší postavy, kteří jim oběma pomáhali.
Kniha je psána střídavě z pohledu Dashe a Lily. Dashovy kapitoly jsou plné sarkasmu a intelektuálních odkazů, zatímco Lilyiny jsou hravé a emocionální.
Do New Yorku jsem se vždycky chtěla podívat a takhle jsem se mohla alespoň na chvíli podívat na místa jako knihkupectví Strand, Central Park, muzeum apod..
Líbilo se mi, že i když Dash a Lily žijí ve stejném městě, jejich vztah se nejprve rozvíjí čistě přes psaní. Dash a Lily během příběhu objevují, kdo skutečně jsou a co od života chtějí. Vánoční atmosféra je zde taková třešnička na dortu.
Kniha měla pomalejší rozjezd. Chvilku mi trvalo, než jsem se ponořila do děje. Na můj vkus byl Dash až moc velký cynik.
Pro milovníky knih sarkastického humoru a vánoční atmosféry. Originální a dojemný příběh o lásce a sebepoznání, který stojí za přečtení.

Tajemství pramenů Tajemství pramenů Jennifer McMahon

Rodinné drama, psychologický horor a duchařský příběh, který čerpá inspiraci z legend o strašidelných vodních pramenech. Kniha je plná napětí, melancholie a temných tajemství.
Hlavní hrdinka Jax má složitý vztah se svou sestrou Lexie. Když jí Lexie začne zanechávat podivné a zoufalé vzkazy, Jax je ignoruje – dokud se nedozví, že její sestra utonula v záhadném rodinném bazénu u babiččina domu ve Vermontu. Tento bazén však není obyčejný – je napojený na starý přírodní pramen, o kterém kolují temné legendy. Říká se, že jeho voda má léčivé schopnosti, ale také si bere zpět to, co dává. Když se Jax vrací do starého domu, začíná odhalovat tajemství nejen Lexiiny smrti, ale i temné historie tohoto místa.
Kniha se odehrává ve dvou časových rovinách: současnost (Jax pátrá po pravdě o Lexiině smrti a o minulosti záhadného bazénu) a minulost (druhá dějová linie sleduje Ethel, ženu, která se dozví o léčivých účincích pramene a snaží se získat dítě, po kterém zoufale touží. Postupně se však ukazuje, že zázraky pramene mají krutou cenu, dávají, ale zároveň i berou).
Atmosféra knihy byla tísnivá a melancholická. Starý dům, tajemný bazén a temné rodinné tajemství vytvářejí dokonalé prostředí pro hororový příběh. Voda je v knize něco neklidného, zrádného a věčně hladového. A necítila jsem se dobře pokaždé, když se dějová linka točila právě okolo jezírka.
Příběh je psán jednoduchým jazykem. Líbilo se mi postupné střídání současnosti a minulosti, čtenář tak postupně odhaluje propojení mezi oběma časovými liniemi. Každá kapitola končí napínavě, což nutí k dalšímu a dalšímu čtení.
Ideální čtení pro čtenáře, kteří hledají strašidelný příběh s dobře propracovanými postavami a promyšlenou zápletkou.

Po tvém boku Po tvém boku Kasie West

Kniha se soustředí na dvě velmi rozdílné postavy, jež spolu nečekaně uvíznou v knihovně na celý víkend. Román vám naservíruje romantiku, sebepoznání a překonávání předsudků.
Příběh sleduje hlavní hrdinku Autumn, která nešťastnou náhodou uvízne v knihovně přes víkend. Bez telefonu, bez kontaktu s rodinou a přáteli, ale s nečekaným společníkem – Daxem. Dax je typický „bad boy“, o kterém kolují drby, že má potíže se zákonem a nevyhledává společnost ostatních. Na první pohled mezi nimi nemůže vzniknout žádné pouto, ale během času, který spolu musí strávit, se ukáže, že mají víc společného, než si mysleli. Po víkendu v knihovně se oba vracejí do běžného života, ale vztah, který mezi nimi vznikl, nezmizí. Autumn se snaží zjistit, co vlastně chce – přátelé, kteří ji nechali v knihovně, aniž by si toho všimli, její dlouholetý idol Jeff, nebo Dax, který ji chápe jinak než kdokoli jiný? Kniha se postupně zaměřuje na psychické zdraví, zejména na úzkost, kterou Autumn skrývá před svými blízkými, a na Daxovy problémy s pěstounskou péčí.
Autumn byla milá, společenská dívka, která se snaží zapadnout mezi své přátele, i když cítí, že není vždy sama sebou. Její úzkost je jedním z hlavních motivů knihy, ale mohla být vykreslena hlubším způsobem. Dax je tajemný samotář, který má těžké dětství. Přestože se na první pohled jeví jako necitelný a odtažitý, ukazuje se, že je empatický a starostlivý.
Příběh je jednoduchý, čtivý a svižný. Vztah mezi postavami byl na můj vkus poměrně rychlý. Taky bych někdy chtěla být zavřená v knihovně.
Pokud chcete pohodový příběh s romantickou linkou a jemným dramatem, určitě stojí za přečtení.