Amneris Amneris komentáře u knih

Obálka knihy Živo(t) v kostele Živo(t) v kostele Zuzana Lančová

Knížku jsem koupila jako dárek pro syna kamarádky ke křtu. Je velmi hezky ilustrovaná, na každé dvojstraně je vyobrazeno jedno období z celého liturgického roku.

Obálka knihy Hrdý Budžes Hrdý Budžes Irena Dousková

Nejprve jsem viděla záznam divadelního představení se skvělou Bárou Hrzánovou. Knížka se četla taky velmi dobře. Překvapilo mě, o kolik byla delší oproti divadelní hře :-)

07.11.2025

Obálka knihy Marie Tereza Charlotta Bourbon Marie Tereza Charlotta Bourbon Blanka Doktorová

Knížka byla velmi zajímavá, dozvěděla jsem se mnoho nových informací o vnučce Marie Terezie :-)

Obálka knihy Boží mlýny Boží mlýny Pavel Hrdlička

Stejně jako u prvního dílu se i zde opět potkáváme s podrychtářem Václavem, který tentokrát řeší problémy v židovské obci a mnoho dalších případů. Kniha se četla velmi dobře, těším se na další díly :-)

24.10.2025

Obálka knihy Taháky: Dějepis - pravěk a starověk Taháky: Dějepis - pravěk a starověk Fejk Fejkal

Tato krátká knížka taháků z dějepisu mě velmi bavila. Zejména vtipné shrnutí autora na konci každé kapitoly. Jsem zvědavá na další pokračování :-)

Obálka knihy Tanec v srdci Tanec v srdci Petra Martišková

Tak tahle knížka byla super od začátku do konce. Příběh Lucky a Roba, kteří se ze začátku moc nemusí mě moc bavil. Byla jsem zvědavá, jak to s nimi celé dopadne :-)

Obálka knihy A ptáš se, knížko má... A ptáš se, knížko má... Milena Lenderová

Kniha je velmi zajímavá z hlediska historie emancipace žen. Publikace je poutavě napsaná, i když ze samotných deníkových záznamů je v knize zmíněna jen malá část. Paní Lenderová je na toto období velká odbornice a klobouk dolů před časem stráveným mnohaletým bádáním v archivech a pročítáním jednotlivých deníků :-)

17.10.2025

Obálka knihy Ptejte se mě, na co chcete, já, na co chci, odpovím Ptejte se mě, na co chcete, já, na co chci, odpovím Miroslav Donutil

Stejně jako první knížka s příhodami pana Donutila byla i tato dost zábavná. I když mi trochu vadil formát otázka - odpověď. Ale jako čtení pro zasmání je o fajn :-)

02.10.2025

Obálka knihy Stezka Českem: Nové příběhy Stezka Českem: Nové příběhy kolektiv autorů

Druhý díl knihy Stezka Českem je opět úžasně napsaná. Člověk má chuť sbalit si batoh a vyrazit na cestu. Viděla jsem i stejnojmenný dokument o jižní větvi Stezky s Miroslavem Vladykou, který byl úžasný. Tuto knihu rozhodně doporučuji všem milovníkům cestování a turistiky :-)

20.09.2025

Obálka knihy Slavní Češi a jejich blízcí Slavní Češi a jejich blízcí Stanislava Jarolímková

Tato knížka mě velmi mile překvapila. I výběr osobností byl super, akorát bych Julia Fučíka vyměnila třeba za Vojtu Náprstka nebo Bedřicha Smetanu :-)

18.08.2025

Obálka knihy Jak na to? O rodičovství, dětech a výchově Jak na to? O rodičovství, dětech a výchově Markéta Skládalová

Knížka byla zajímavě napsaná, některé rady mi přišly, že se v jednotlivých kapitolách prolínají. Našla jsem pár zajímavých myšlenek, které možná využiji i v běžném životě.

13.08.2025

Obálka knihy Národní opruzení 3: Smlouva s ďáblem Národní opruzení 3: Smlouva s ďáblem Karolína Zoe Meixnerová

I tento třetí díl ze série Národní opruzení se povedl. Historické souvislosti znám a vůbec mi nevadí, že Karolína použila fikci. Naopak to příběhu dodalo jiskru. Celou sérii hodnotím jako velmi povedenou :-)

03.08.2025

Obálka knihy Intimní historie od antiky po baroko Intimní historie od antiky po baroko Vlastimil Vondruška

Tak tato kniha se velmi povedla. Dozvěděla jsem se spoustu zajímavých informací, všechny kapitoly byly velmi obsáhlé. Musím říct, že před panem Vondruškou smekám, kolik informací dokázal shromáždit a udělat velmi čtivou knihu :-)

24.07.2025

Obálka knihy Ztracena v čase Ztracena v čase Lucie Kunešová

Knížka mě zaujala od první stránky a byla jsem velmi zvědavá, jak příběh obou Kateřin dopadne. Konec byl celkem předvídatelný. Určitě doporučuji jako letní pohodové čtení :-)

24.07.2025

Obálka knihy Zapomenutý polibek Zapomenutý polibek Anna Klimentová

Celkem zajímavá povídka, přečteno za pár minut.

08.07.2025

Obálka knihy Datum narození a jeho vliv na náš charakter Datum narození a jeho vliv na náš charakter Jitka Kadlecová

Knížku jsem si ze zvědavosti přečetla a musím říct, že na některé členy rodiny charakter celkem seděl :-)

Obálka knihy Nebeská růže Nebeská růže Naďa Horáková

Jako většina knih od paní Horákové se skvěle četla. Sice jsem se občas ztrácela v postavách, ale příběh sám o sobě byl hodně zajímavý a byla jsem zvědavá, jak to se Svatavou z Deblína dopadne. Klášter Rosa Coeli určitě v budoucnu navštívím :-)

08.07.2025

Obálka knihy Ztracená místa, tajná města a jiné záhady na mapě světa Ztracená místa, tajná města a jiné záhady na mapě světa Alastair Bonnett

Popravdě řečeno jsem od knihy čekala něco jiného. Některé kapitoly byly zajímavé, mnoho míst jsem neznala. Spíš mi vadilo, že autor do všeho pletl politiku a své názory. Kapitoly byly taky zvláštně členěny, většina míst je mimo Evropu, takže pokud by je chtěl člověk navštívit, tak je to dost obtížné. Hodnotím jako průměrné.

03.07.2025

Obálka knihy Kapesní atlas hub Kapesní atlas hub Miroslav Smotlacha

Kapesní atlas hub u nás v rodině nesmí chybět, jsme velcí milovníci hub :-)

02.07.2025

Obálka knihy Kde, Kdy, Proč a Jak se stalo v českých dějinách Kde, Kdy, Proč a Jak se stalo v českých dějinách * antologie

Knihu jsem dostala před mnoha lety jako dárek k narozeninám. Používala jsem ji během studií na střední i vysoké škole. Je to skvěle napsaná encyklopedie, ke které se i teď moc ráda vracím :-)

02.07.2025