Kukačky – Moje dítě není moje

Kukačky – Moje dítě není moje https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/470833/bmid_kukacky-moje-dite-neni-moje-GLe-470833.png 4 75 21

Moje dítě není moje. Martinovi s Terezou, dvěma mladým rodičům šestiletého Jakuba, zní ta slova v hlavě od chvíle, kdy jim Karel s Olgou, rodiče šestiletého Tomáše, řekli, že v porodnici došlo k záměně. Že si rodiny odvezli domů toho nepravého. Na takovou situaci není nikdo připravený. Šest let dáváte to nejlepší dítěti, které nade vše milujete. A teď víte, že se narodilo někomu jinému. Co má člověk v takovou chvíli udělat? Co je víc? Krev, nebo péče a láska, kterou jste dítěti už věnovali? Každý ze čtveřice rodičů má na řešení problému jiný názor. Tereza celou věc popírá, Olga je vyděšená, Martin chce poznat syna, který se narodil jemu, Karel má vztek, že by se nejradši rval. Postupem času nicméně u všech převáží přirozená touha poznat vlastní dítě. Seznámit se, být s ním, zároveň ale neublížit tomu druhému. Do hry ale vstupují i dávné křivdy a nenávisti, které všechno ještě víc komplikují. Kukačky nejsou jen příběhem o záměně dětí v porodnici. Přes úvodní silnou zápletku se vyprávění dostává k obecnějšímu tématu rodičovství. Jaký vliv mají rodiče na své děti? Jak velká očekávání lze jako rodič mít, aniž by to dítě dusilo? Je dobré si dítě přivlastňovat? Chránit ho před jeho vlastními chybami? Kukačky zkoumají rodičovství přes více generací, z různých úhlů pohledu. Všichni v příběhu se snaží dělat to nejlepší, co dokážou, aby jako rodiče uspěli. A i když se to ne vždy podaří, je zřejmé, že fungující rodina je to nejlepší a nejdůležitější, co každý člověk má.... celý text

Přidat komentář

Amneris
12.02.2024 5 z 5

Poslouchala jsem jako audioknihu v podání herečky Sabiny Remundové. Jako první jsem viděla stejnojmenný seriál, který byl opravdu úžasný. Ačkoliv se jedná o strašně těžké a silné téma, tak člověk potřebuje číst/poslouchat dál. Jako maminka malého kluka si vůbec nedokážu představit, že bych takovouhle situaci musela řešit. Vůbec nevím, jak bych se rozhodla. V každém případě kniha je stejně skvělá jako seriál, doufám že bude i druhé knižní pokračování :-)

Jessica007
05.04.2023 5 z 5

Nejdříve jsem viděla seriál, který mě přivedl ke knize. Moc se mi líbil jak seriál, tak knížka. Hodně emotivní, téma zajímavé, kolikrát jsem byl dojatá, smutná, veselá, překvapená, takový příval emocí. Samozřejmě nejen emocí. Krásné, citlivé. Seriál i knížka za mě TOP.


Gibis
13.02.2023 5 z 5

Pro každého rodiče naprosto nepředstavitelná situace. Co s tím? Jak se zachovat? Co bude nejlepší pro děti? Na seriál jsem se dívat nechtěla, bála jsem se toho, protože mi to přijde naprosto neřešitelné, bála jsem se těch emocí, které to ve mě vyvolá... Nakonec jsem neodolala audioknize v podání Sabiny Remundové (moc krásně a citlivě namluveno, mimochodem) a jsem ráda, protože nakonec v příběhu byly zváženy snad všechny úhly pohledu, všechny dopady na rodinu i na jednotlivce, jak k tomu přistupují rodiče, prarodiče, sourozenci a spoustu dalších, méně či více zainteresovaných postav. Moc se mi to líbilo.

soupik2012
08.12.2022 5 z 5

Příběh který píše sám život a který se může odehrát kdekoliv u nás doma. Ta představa je sama o sobě děsivá. K této knize mám jenom slova chvály. Především mě potěšil nepředvídatelný děj. Má představa byla v mnohém úplně jiná a to včetně samotného závěru. Kniha samotná je založena především na vzájemných dialozích a různorodé charakteristice všech postav. Velmi mě potěšilo, že jednotlivé postavy nejsou černobílé, ale téměř všechny jsou šedé. Přesně tak vypadá život a právě proto je příběh bezezbytku věrohodný a uvěřitelný. Audiokniha je neméně vydařená a opravdu velice dobře ji načetla paní Sabina Remundová.

pohoda58
20.11.2022 5 z 5

Velmi pěkný a emotivní příběh dvou rodin.

p.pavlina
09.09.2022 4 z 5

Téma zpracované v této knize mě velmi zajímalo, proto jsem to také dočetla do konce. Kniha byla napsána čtivě a příběh byl celkem napínavý až do konce, ale chyběl mi tam nějaký konec, jak to vlastně celé dopadlo. Chápu, že kniha je přepisem seriálu, který jsem neviděla. Ale stejně mi tam ten konec chyběl.

katerina2660
29.08.2022 2 z 5

Nejdřív jsem viděla seriál, který mně nadchnul. Doufala jsem, že se v knížce toho dozvím víc, že to půjde více do hloubky... no.. nedočetla jsem. Seriál se mi líbil víc.

andreamrs
12.08.2022 5 z 5

(SPOILER) Největší knižní překvapení? Jednoznačně Kukačky!
Nečekala jsem, že by mě příběh rodičovství a výchovy “cizího” dítěte mohl tak zasáhnout a nabídnout tolik podnětů k zamyšlení. Kniha byla napsána na motivy seriálu a jedná se o opravdu povedený příběh o rodičovství, rodině, odpuštění, o tom, co je správné. Navíc nabízí i pohled na to “co kdyby” a řeší i další důležitá témata, například autismus.

Kalima206
04.07.2022 5 z 5

Kniha se mi cetla jednim dechem!

Priznam se, ze sem poprve videla serial a tak sem byla celkem zvedava, jake bude knizni zpracovani a musim rict, ze obe verze me dostaly do kolen!
Dojemny, jednoduse psany pribeh, vrele doporucuji!

preciousek
14.03.2022 5 z 5

Úžasný příběh, doporučuji přečíst....

Kopretina
21.02.2022 3 z 5

S dcerkou jsme vždy přečetly kapitolu a pak si pustily patřičný díl. Bavilo nás to a odsejpalo to.

Termaap
11.02.2022 4 z 5

Kukačky jsem poslouchala jako audioknihu. Ze začátku mi přišlo, že se k jejich interpretaci hlas Sabiny Remundové nehodí, ale postupem času/poslechu už jsem si nedovedla představit nikoho jiného:).

K tématu: představa zjištění, že moje dítě není moje (obzvlášť už takhle po uplynutí šesti let) je pro mě úplně šílená. Vlastně mi z ní není fyzicky úplně dobře.

Byla jsem hodně zvědavá, jak se s nastalou situací hlavní hrdinové vypořádají, protože já ji považuji za neřešitelnou.

Během poslechu jsem si tak malovala, jak by to mohlo pokračovat, kdo by mohl s kým být a kdo by tak za to všechno mohl být zodpovědný, ale ten můj obraz se vůbec neshodoval s obsahem audioknihy. Konec mě překvapil. Ani nemůžu napsat zda to bylo překvapení pozitivní či negativní, zkrátka jsem takovýto závěr nečekala.

Čtu si, co jsem zatím napsala a trochu to na mě působí, jako že knihu spíš kritizuji než chválím, zřejmě protože celé to téma je tak depresivní, ale já jsem ve skutečnosti moc ráda, že se mi dostala pod ruce a určitě bych ji doporučila dál. Někomu bez dětí třeba:).

PéEm
25.09.2021 5 z 5

Nevěřila bych tomu,ale knížka mě bavila stejně, jako seriál, který byl skvělý.

Damaj
09.09.2021 5 z 5

Přestože jsem viděla seriál, knihu jsem doslova zhltla a četla ji se zatajeným dechem, jak byla zajímavá. V seriálu asi bylo více detailů, ale jinak srovnatelně dobrá se skvělým seriálem. Stojí za přečtení.

Nikusha
01.09.2021 3 z 5

Seriál jsem neviděla, ale dokážu si to podle knihy živě představit. Na knižní zpracování je to moc šup šup, moc informací a hodně propletených lidí. Taky mě štvala ta přehlídka toho, jak každý ví všechno nejlíp. Seroš pro širokou veřejnost ano, za mně knížka nic moc. Nicméně námět dobrý, ale jako správné české dílo plné nevěry.

saez
30.08.2021 5 z 5

Seriál byl první, pak přišla kniha a já toužila ji přečíst. Bylo to výtečné. Obojí.
Seriál však hodnotím o stupínek víš, protože herecké výkony byly excelentní. Dokonale zhmotněné emoce, které přes papír sice silně vnímáte, ale vidět je prožité, to je herecký majstrštyk. O tom, že scénář byl promyšlený a výborně napsaný, tedy snad již netřeba hovořit.

Ála41
24.07.2021 5 z 5

Nejprve jsem viděla seriál, nyní jsem díky knize mohla zažít podruhé potěšení z tohoto příběhu. Velmi se mi líbí. Bavily mě také vedlejší příběhy, Marcela-Hynek, Tesař, Luboš, stará křivda Kateřina - Karel, Rudolf, postava Kamily, Davida, zápletka Martin - Jana... Zkrátka velmi povedené, citlivé, napínavé, wau.

postrach
21.07.2021 5 z 5

Kniha je napsana dobre a serial je presne podle ni.Oboji velmi dobre....

attila1
07.07.2021 5 z 5

Nejdříve jsem viděla seriál a pak četla knížku. Oboje za mě top.

kneslova
04.07.2021 5 z 5

Seriál jsem neviděla, ale moc mě to bavilo. Takže si ho jdu hned najít...