aleneckam aleneckam komentáře u knih

☰ menu

Rozmarýnová zátoka Rozmarýnová zátoka Jenny Hale

Pohodova oddechovka na dovolenou, krásný romantický příběh s přesahem do minulosti, dávná tajemství a jedna hloupá náhoda, kvůli které se životy nekolika lidi ubiraly jinam, než měly. Moc se mi příběh i závěr líbil.

17.08.2023 5 z 5


Les v domě Les v domě Alena Mornštajnová

Uff to byla tedy síla.. nešlo přestat číst, zhltnuto za 2 dny. Příběh ve mě bude rezonovat ještě dlouho.. mam 9ti letou dceru a nedovedu si představit že by se jí něco podobného dělo, vraždila bych. Bohužel si myslím že příběh cacorky není ojedinělý a že je to jeden z mnoha případů, které se v rodinách dějí. Je mi z toho smutno ale děkuji autorce za otevření tohoto tématu.

17.08.2023 5 z 5


Aristokratka pod palbou lásky Aristokratka pod palbou lásky Evžen Boček

Tahle mě zatím z celé série bavila nejvíc a těšila jsem se na další díl. Ten právě čtu.

05.07.2023


Hodinářova dcera Hodinářova dcera Kate Morton

(SPOILER) Knížky od Kate Morton mám moc ráda, tato mi chyběla jako poslední k přečtení a už se těším zase na další :-) Protože autorčin styl znám, neměla jsem problém se orientovat, jako první knížku z jejího pera to ale určitě čtenářům nedoporučuji, spíše začít od Zapomenuté zahrady a pak další a tuto si nechat jako poslední. Co se týče příběhu, tak ten se mi moc líbil, a konec Ptáčka jsem tipovala jiný, i když mi bylo jasné, že zůstala v domě nebo spíše v řece. Její hlas, který mě knihou provázel, mě moc bavil. Mrzí mě, že nebyl více rozvinut konec příběhu Elodie, její matky, Tipa a vlastně i Ady nebo Lucy, jak s tím vším tedy dál žila... a vlastně nebylo ani napřímo napsáno, kdo vystřelil na Fanny.

Četbu jsem si užila, ale některé otazníky zůstávají a to jediné mě vlastně na tom mrzí. Jinak určitě doporučuji všem, kdo milují příběhy z historie a prolínání časových období. To já můžu a užívala jsem si i popis práce Elodie jako archivářky.

01.08.2022 3 z 5


Majonéza k snídani Majonéza k snídani Markéta Lukášková

Oddechovka na dovolené, i když hodně k zamyšlení. Autorčiny knihy mám moc ráda, mám přečtené všechny a těším se na další.

07.07.2022


Zuzanin dech Zuzanin dech Jakuba Katalpa (p)

(SPOILER) (Lehce spoiler) Silný příběh, dlouho ve mě zůstane. Ten kontrast mezi bezstarostnym detstvim a naslednymi hrůzami pachanymi na Zidech, mě dostal. Závěr mě moc nepotesil, na druhou stranu mi nijak nevadilo, co s Hanusem stalo, zasloužil si to. A to mu Zuzana s Janem v dětství zachránili život, až do jeho puberty by mě nenapadlo, co za člověka se z něj vyklube..

19.05.2021


Poslední aristokratka Poslední aristokratka Evžen Boček

Měla jsem velká očekávání od této knihy. Začetla jsem se dobře, ale nepřišlo mi to vůbec vtipné, jak se všude píše. Nakonec mi vyhovoval styl psaní Mariiným deníkem a začala jsem se každý večer těšit, co se zase na Kostce stane. Ke konci už jsem se i smála a v knihovně si hned rezervovala další díl, protože mi bylo líto, že to skončilo. Nevím jestli bylo výhodou nebo výhodou, že jsem si tváří postav dosadila herce z filmu :-)))

27.09.2020 3 z 5


Panda v nesnázích Panda v nesnázích Markéta Lukášková

Přečteno téměř jedním dechem, autorka umí vtáhnout do děje, nechyběl ani překvapivý zvrat.

27.09.2020 5 z 5


Dědina Dědina Petra Dvořáková

Chvilku mi trvalo se začíst a zvyknout si na styl psaní (nářečí), nejvíc se mi líbila asi první část, ta poslední s Marunou už byla zdlouhavá :) Zajímavá sond do lidských životů na vesnici.

27.09.2020 4 z 5


InTyMně InTyMně Markéta Lukášková

Jsem ročník 1985, autorka 1989, takže jsme obě vyrůstaly ve stejném období 90. let, připomnělo mi to spoustu věcí, na který jsem zapomněla, bylo příjemné se opět do toho období vrátit. Je to vlastně autobiografie a velmi mne překvapila intimní zpověď autorky, která z vtipného vyprávění přechází do vážnějšího v dospělosti. Doporučuji všem devadesátkovým dětem a taky fanouškům autorky, všechny její knihy se mi moc líbily :-)

27.09.2020


Jen aby, řekla moje žena Jen aby, řekla moje žena Michael Třeštík

Příjemná oddechovka, pan Třeštík je inteligentně vtipný.

27.09.2020


Smrtící bílá Smrtící bílá Robert Galbraith (p)

Miluju Cormorana a Robin od prvopočátku a strašně mě baví to napětí mezi nimi :) i když už by se po 4 tlustých románech mohli dát dohromady, to napětí a jiskření dává knížkám šmrnc :) vůbec mi nevadí množství stran, knížky od J.K. Rowling pro dospělé (Harryho Pottera jsem nečetla) si vyloženě užívám, miluju britské reálie. Příběh je napínavý, docela jsem se orientovala a konec i překvapivý. Ale jsem za něj ráda, od začátku se to jevilo jinak. Časté, velmi časté, zmiňování o bolesti v pahýlu už ale i mě dost rozčilovalo!

07.07.2020 4 z 5


Dominika na cestě Dominika na cestě Dominika Gawliczková

Skvělá oddechovka, sama bych se na takovou cestu nevypravila, takže Domču obdivuji, moc pěkně se to čte z tepla domova :)

13.11.2019


Hana Hana Alena Mornštajnová

uff velmi silné čtení, od kterého se nemůžete odtrhnout. četla jsem na dovolené u moře, kde jsem chtěla hlavně relaxovat, místo toho jsem u knihy několikrát brečela, ale nelituji, protože zážitek z tohoto strhujícího příběhu ve mě zůstane ještě hodně dlouho. Prosím, važme si toho, v jaké době žijeme a nestěžujme si, jak to máme těžké - bože, co měli říkat lidé v době válek a hlavně té nejkrutější - 2.sv.? Žili si své životy, měli své sny, nikomu nic neudělali a přesto se museli všeho vzdát a tak neskutečně trpět.. to si dnes vůbec neumí nikdo představit.. prosím, zaveďte tuto knihu do povinné četby na školách!

01.08.2019


Z lásky k Praze Z lásky k Praze Gene Deitch

Z knihy jsem nadšená, i po týdnu po přečtení z ní mám takový zvláštní krásný pocit. Po knize jsem sáhla ze zvědavosti, zaujala mě obálka, tak jsem si ji zařadila do Čtenářské výzvy, pana Deitcha jsem doteď vůbec neznala, o výrobu animovaných filmů jsem se nijak zvlášť nezajímala. Co mě ale zajímá, je život za socialismu a to pan Deitch vystihl takovým způsobem, že jsem měla kolikrát fakt otevřenou pusu údivem... je to psáno s takovou lehkostí a pokorou, že i páni komunisti by si snad početli, jakým paradoxům a situacím zde lidi vystavovali. Pan Deitch jakožto Američan, mě velmi překvapil svým obdivujícím pohledem na Česko a lidi, ale nejvíce mě dostal tou omluvou na konci, mimochodem, o tom, že jsme měli být po 2.sv.v. osvobozeni USA a vše mohlo pro nás dopadnout úplně jinak a lépe, jsem vůbec nevěděla. Knížku bych každopádně doporučila hlavně jako četbu pro studenty, nechci říct povinnou, ale myslím, že právě tyto obyčejně neobyčejné příběhy, by je mohly bavit a tím by se nenásilně dozvěděli o době nedávno minulé, kterou nezažili. Ke knize se ráda jednou vrátím.

03.03.2019 5 z 5


Štěstí mi uniká mezi prsty Štěstí mi uniká mezi prsty Agnès Martin-Lugand

Velmi jednoduchý a předvídatelný děj, velmi zvláštní osoby a mluva. Hlavní hrdinka velmi naivní, dost mě štvala :-) oddechovka, nic pro náročného čtenáře.

10.12.2018