Rozmarýnová zátoka

Rozmarýnová zátoka https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/511873/bmid_rozmarynova-zatoka-ok3-511873.jpg 4 100 34

V místě, kde je nejmodřejší moře a kde voní rozmarýn, trávila Melanie s babičkou každé léto a společně snily o tom, že promění jeden opuštěný dům v malý rodinný penzion. Po její smrti se Melanie cítí ztracená, babiččina poslední vůle před ní ale otevírá novou životní kapitolu. Odkázala jí totiž peníze na koupi milovaného domu v Rozmarýnové zátoce. První večer v novém městě se Melanie seznámí s místním tesařem Joshem, který má stejnou barvu očí jako voda v oceánu. Zamlklý muž je přesně tím, koho pro rekonstrukci domu potřebuje. Jenže on je rozhodnutý městečko opustit, a navíc kdysi slíbil své matce, že nepřekročí práh stavení, které může za neštěstí tolika místních obyvatel. Dům skrývá tajemství, stařičké dopisy, které mohou Melanii a Joshe jednou provždy rozdělit. Nebo je naopak svedou dohromady?... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Pro ženy

Vydáno: , Cosmopolis
Originální název:

The Beach House , 2021


více info...

pip11
pip11
19.02.2024 4 z 5

Pěkný, milý a pohodově lehký příběh o tajemství, které se Melanie snaží rozluštit, protože se váže k její zesnulé babičce. Děj se většinou točí kolem rekonstrukce domu na pláži a pátrání v minulosti. Moje nejoblíbenější postava byl malý Cole, takové zlatíčko :)

Kaja1
Kaja1
27.01.2024 3 z 5

No, byla to taková americká limonáda. Člověk celkem předvídá, jak děj bude pokračovat. Nic, co bych přečetla podruhé.


Marekh
Marekh
21.01.2024 4 z 5

Hlavní postavou je mladá žena MELANIE, která se starala o svou babičku, která měla rakovinu po dobu 3 let. Když babička zemře, odkázala Melanii peníze na koupi milovaného domu v Rozmarýnové zátoce.

Melanie má starší sestru KATHRYN. Melanie pracovala jako manažerka.

Melanie se seznámí s místním tesařem JOSHEM, který ji pomáhá při rekonstrukci domu. Josh se chce odstěhovat do New Yorku.

Je to romantické čtení, ve kterém se nachází tajemství. Je to oddechové a nenáročné čtení. Líbily se mi dopisy, které našla Melanie v domě a které následně četla.

V závěru knihy se nachází EPILOG, DOPIS OD JENNY a PODĚKOVÁNÍ.

Kniha má pěknou obálku.

Ptaca
Ptaca
10.12.2023 5 z 5

Nějak mi nevadili srdceryvné dopisy, nijak mi nevadil děj bez velkých překvapení. Prostě se mi to hezky četlo.

princesse
princesse
28.11.2023 5 z 5

Milé pohlazení po duši. Užila jsem si to náramně. Kniha se sama četla. Jsem maximálně spokojená a doufám, že si od autorky ještě něco přečtu. Zatím jsem v češtině nic dalšího nenašla. Škoda. Budu pátrat. Určitě doporučuji jako velmi povedenou oddychovku.

PeťulaV.
PeťulaV.
07.11.2023 4 z 5

Tohle byla moc milá záležitost. Je to opravdu pohodový příběh, bez nějakých velkých zvratů, ale čte se hezky. Melanie se poslední tři roky starala o svou nemocnou babičku, se kterou již od dětství trávila léto v Rozmarýnové zátoce. Chodívaly okolo starého prázdného domu a společně snily o jeho koupi a přebudování na penzion. Po babiččině smrti se pak Melanie dovídá, že jí babička odkázala peníze právě na tenhle dům a přála by si, aby ho Melanie koupila a jejich dávný sen uskutečnila. S pomocí Joshe, který na počátku není vůbec nadšený, se do rekonstrukce a oprav pustí. Nalézají staré dopisy, plné lásky a osamocení a Melanie se snaží vypátrat víc o původním majiteli domu. To ještě netuší, jak je vše propojené a jak moc velkou součástí jejich života tento dům i jeho majitel byl... A víc už neprozradím. Kdo toužíte trochu si odpočinout a nechat se unášet pohodovou romantickou pohádkou v překrásném prostředí Rozmarýnové zátoky, tak vřele doporučuji. Na oddych ideální.

Evaho73
Evaho73
05.11.2023 3 z 5

Ilustrácia na obálke navodzuje pohodovú atmosféru. Kniha naozaj poskytuje nenáročný príbeh s tajomstvom, ktorý sa dobre číta, ale postavy boli na môj vkus trochu povrchné a celá zápletka vďaka tomu pôsobila neprirodzene a nepresvedčivo. Ku knihe si značím "Raz stačilo", lebo čítať znovu by už pre mňa bola iba strata času...

jana9877
jana9877
27.10.2023 5 z 5

Ano, dalo by se namítat, že dopisy byly moc srdceryvne, ale po delší době mi právě tato oddechovka 100% sedla. A že jsem už dopředu vyřešila, kde je zakopaný pes, to mi nevadilo. Trochu mi kniha připomíná film Penzion u osamělých srdcí. Má podobné prvky. Já knihu vřele doporučuji. Mám ráda když se vrací život starým domům, která mají svá tajemství.

Mlsnákočka
Mlsnákočka
09.10.2023 3 z 5

Docela pochvalné komentáře tady jsou. Já bych to viděla tak na tři hvězdičky. Nějak mi vadily ty srdceryvné dopisy a jednoduchý děj bez větší zápletky.

ajka91
ajka91
09.10.2023 3 z 5

Taková jednoduchá oddechovka s naivními postavami...

alnahu
alnahu
19.08.2023 4 z 5

(SPOILER) Lehká oddechová kniha právě třeba k vodě i když vody v příběhu bylo až dost.
Příběh Melanie,která se vydá na Floridu,aby splnila poslední vůli své milované babičky a koupila dům v Rozmarýnové zátoce v plánu má přestavět ho na penzion.Její plány,hned první dny zhatí divoká bouře,která ještě víc dům poškodila,ale i při takové smůle přeci jen se pro její plán vyskytne naděje v podobě tesaře Joshe,který jí pomáhá její sen splnit.
A čeká ji i další překvapení v podobě dopisů z minulosti,které ve starém domě našla.
Kniha se mi četla dobře a líbí se mi i její obálka.

aleneckam
aleneckam
17.08.2023 5 z 5

Pohodova oddechovka na dovolenou, krásný romantický příběh s přesahem do minulosti, dávná tajemství a jedna hloupá náhoda, kvůli které se životy nekolika lidi ubiraly jinam, než měly. Moc se mi příběh i závěr líbil.

Simona317
Simona317
02.08.2023 4 z 5

Krásný příběh s tak trochu předvídatelným dějem vhodný na dovolenou. Pohádková romantika.

punkgirl97
punkgirl97
31.07.2023 5 z 5

(SPOILER) Hlavní hrdinka Melanie se starala o svou nemocnou babičku před koncem jejího života. Měli k sobě moc hezký a blízký vztah. Na začátku knihu jsou tajemné dopisy z minulosti nejprve jen z roku 1956. Tajemný pan Alfréd psal své milé, kterou poznal jednoho léta v roce 1956 a příběh nám postupně odhaluje Alfrédův život a také to proč to vlastně bylo celé takové pošmourné. Melanie kupuje dům po Alfrédovi Elisovi v Rozmarýnové zátoce. Alfréd je jedno velké tajemství a záhada. Existují tajemství, která by měla zůstat navždy skrytá, neboť mohou napáchat jen zlo.

Další postava je Josh, jeho rodina nemá ráda Elise, a kvůli prohrané sázce se dostává do jeho domu, aby Melanie pomohl s rekonstrukcí. Jak to ponese jeho rodina?

Mezi další mé oblíbené postavy patří rozhodně Cole, sice je to malý klouček, ale na svůj věk si toho prožil až moc. A i přesto má kolem sebe milující lidi, kteří mu ke štěstí stačí.

Jsou zde krásné popisy rozmarýnové zátoky, vždy jsem se tam přenesla a trochu mě mrzelo, že jsem knihu nečetla u moře - bylo by to perfektní. K tomu všemu ještě cítit letní vánek, moře a slaný vzduch se směsí dobrého jídla mořských plodů a ryb.

Kniha je pro všechny beznadějné romantiky, pro ty, kteří milují tajemství, mají rádi, že v příběhu hraje roli dopis spolu s minulostí.

Instagram: @tera_cte

KK22
KK22
08.07.2023 4 z 5

Pěkná oddechová romantická knížka. Za mne na dovolenou ideální. I přesto, že jsem tušila jak všechno dopadne, mě to bavilo číst. Postavy mi byly sympatické a díky tajemství z minulosti, které se v knize postupně odkrývá, jsem se nenudila.

Ivetaa
Ivetaa
11.06.2023 5 z 5

Hezký příběh a sympatické postavy mi zpříjemnily několik večerů. Hned bych se tam odstěhovala...

Mermaida
Mermaida
04.06.2023 4 z 5

Velmi milé a oddechové čtení, přesně takové, jaké jsem si myslel, že to bude. Četlo se to samo, děj nenáročně plynul a já si užívala romanticko-tajemnou atmosféru. Tahle kniha mi sedla, jak dějem, tak i postavami. Ty mi byly sympatické, hlavně hlavní hrdinové příběhu - Melanie a Josh. A i když je nad slunce jasné, jak tahle romance skončí, tak myslím, že na čtivosti ji to vůbec neubralo. Alespoň já byla spokojená.

nada3314
nada3314
26.05.2023 4 z 5

Melanie se jako nejmilejší vnučka 3 roky starala o svou nemocnou babičku. Mezitím přišla o práci a snoubence. Babička zemřela, ale nechala Melanii odkaz v závěti. Za peníze má koupit starý dům v Rozmarýnové zátoce a splnit si jejich dávný sen a zrekonstruovat ho na penzion.

Melanii se moc z velkoměsta nechce, ale nakonec se rozhodne a dům koupí. To však netuší, co vše ji čeká a jak velká ta rekonstrukce bude. Nemůže sehnat řemeslníky, vše se zdá ztraceno, až náhodou narazí na Joshe, který platí v zátoce za šikovného dělníka. S Melanií se sblíží a romantický příběh může začít. Josh je neskutečný šikula, řemeslník se zlatýma rukama - co ten stihne za den udělat, to jsem jen oči valila. Za den opravená střecha, za druhý podlaha kde se na něj hrabou kluci z pořadu Jak se staví sen. Kdyby byla možnost, tak si ho hned objednám k nám na barák :-)

Dům u Rozmarýnové zátoky však skýtá plno tajemství z minulosti. Babička moc dobře věděla, proč naléhala, aby dům Melanie koupila. Bývalý majitel Rozmarýnové vilky Alfréd Elias je ve vesnici znám jako starý bručoun, který si žil svým životem. V 50. letech dům postavil dle představ své lásky a zůstal v něm až do smrti sám

I když děj plyne, na mě až moc rychle, nemůžu knize upřít čtivost. Od začátku jsem věděla, jak to všechno dopadne, ale stejně mě to bavilo číst a autorce odpouštím i ty zbytečné klišé prvky. Tolik, kolik se toho stalo v jednom příběhu, už mi nepřišlo reálné ani trochu. Ještě chyběla červená karkulka a bylo by vymalováno :-) Příjemné letní čtení :-)

zuzana2599
zuzana2599
21.05.2023 4 z 5

Rozmarýnová zátoka musí být místo vskutku překrásné, docela si tu krásu umím představit, jen ty časté hurikány ne... Příběh je to oddechový, nenáročný, čtenář si může číst a přitom odpočívat a relaxovat. Melanie po milované babičce zdědí značný obnos peněz určený ke koupi domu v Rozmarýnové zátoce, na pobřeží Mexického zálivu. Babi ten dům milovala, a Melanie se při jeho renovaci snaží pátrat v minulosti, aby zjistila důvod babiččina odkazu. Najde staré dopisy, plné vyznání lásky, které psal původní majitel domu a které nikdy nebyly doručeny. Komu byly určeny ? Tento rodinný příběh spojuje láska, tu najde i samotná Melanie, a tak to má v životě být ...
Hezké čtení, protkané dopisy z minulosti, což příběh oživilo a dodalo ději šmrnc. A já zrovna takový příběh potřebovala, i proto jsem spokojená !

intelektuálka
intelektuálka
16.05.2023 4 z 5

A tak jsem se náhodou ocitla v Rozmarýnové zátoce Mexického zálivu .....

A přečetla si romantický příběh životních ztrát, dávných tajemství a znovu nalezených cest ....
Mám ráda moře, mám ráda klidné zátoky a mám ráda vůni rozmarýnu .... takže tento děj byl pro mne příjemným rozptýlením ....
A také mám ráda staré a tajemné domy ....

I když se vyprávění zdá lehce předvídatelné, bylo to pěkné čtení .....

..... o lásce, která roztáhla křídla a našla pokračování ....

Doporučím.

Štítky knihy

pro ženy tajemství romantika staré domy

Autorovy další knížky

Jenny Hale
americká
2023  80%Rozmarýnová zátoka
2024  77%Střípky z moře: Román o síle lásky a naději

Kniha Rozmarýnová zátoka je v

Právě čtených4x
Přečtených130x
Čtenářské výzvě9x
Doporučených8x
Knihotéce119x
Chystám se číst147x
Chci si koupit34x
dalších seznamech4x