Alena3029 Alena3029 komentáře u knih

☰ menu

Anna Klevská: Královna s tajemstvím Anna Klevská: Královna s tajemstvím Alison Weir

(SPOILER) Anna Klevská to vlastně vyhrála. Přistoupila na Jindřichovy podmínky a díky tomu přežila a žila si vcelku dobře. Ale závidění hodný život také neměla. Žádný med to určitě nebyl.

19.05.2023 5 z 5


Jana Seymourová: Laskavá královna Jana Seymourová: Laskavá královna Alison Weir

Opět skvělé. Vyhovuje mi přečíst si doslov autorky již během čtení, protože mne to lépe směřuje, čemu věřit a co je domyšleno

19.05.2023 5 z 5


Anna Boleynová – Králova posedlost Anna Boleynová – Králova posedlost Alison Weir

(SPOILER) Vždycky jsem v Anně Boleynová viděla jenom vypočítavou mrchu. Ale Alison Weir umí nejenom podat historická fakta, ale poskládá je do uvěřitelného příběhu ženy, kterou vlastně docela chápu. A jejíž chybou bylo, když si myslela, že Jindřichova zamilovanost zůstane na věky

19.05.2023 5 z 5


Les v domě Les v domě Alena Mornštajnová

Zhruba do poloviny depka, od poloviny horor. Hrozný příběh, o kterém do té poloviny netušíte, jak moc hrozný je. Ale sakra dobře napsaný.

19.05.2023 5 z 5


Nejlepší pro všechny Nejlepší pro všechny Petra Soukupová

Moc pěkné, i když smutné. Výborně podané dialogy, které vyplývají z myšlenkových proudů jednotlivých postav. A konec, kdy nám vypravěč na jedné stránce jakoby v nádechu odkryje blízkou i vzdálenější budoucnost, aby se s výdechem navrátil do bodu nádechu, mne dostal. Moc jsem si to užila.

19.05.2023 5 z 5


Hejno havranů Hejno havranů Kate Stewart

(SPOILER) Četlo se to samo. Ale čekala jsem o trochu víc. Samotný příběh by mohl být zajímavý, ale zdá se mi krapet nedomyšlený, nekteré momenty nedotažené. Erotické scény jiskří, ale i v nich mne některé drobnosti ruší. Třeba že na jedné stránce Cecílii milenec (fakt se mne neptejte, který znich to byl) zajede pod triko a objíždí okraj podprsenky, a o stránku dál jí triko stáhne, aby zjistil, že dnes si podprsenku nevzala. Je to tatáž milostná scéna podotýkám... Myšlenka dvou milenců mne sice neuráží, ale nepřesvědčilo mne, že by to mohlo být reálné - tedy v takovémto provedení. Každopádně začínám druhý díl, abych zjistila, jestli se to všechno nějak vytříbí...

14.02.2023 1 z 5


Kateřina Aragonská: Pravá královna Kateřina Aragonská: Pravá královna Alison Weir

Moje první kniha autorky, která je tady na databázi tak ceněná. A nezklamala mne. Je to skvěle napsané. Umím se vcítit do Kateřiny, která byla pro tehdejší dobu vlastně dokonalá královská manželka. Byla nadprůměrně vzdělaná a ke kralování vychovávaná, ale zároveň věděla, kdy nezasahovat, kdy se stáhnout... na dnešní poměry nereálné, ale autorka to umí podat tak, že se mi vše zdá vlastně uvěřitelné, takhle nějak to opravdu musela Kateřina prožívat. No, moc šťastný život chudák neměla... Ovšem Anna Boleynová je fakt kráva, i když tedy Kateřina by to takto nikdy nepodala... A já už začala číst další díl a zase se bez problémů vciťuji :)))

19.01.2023 5 z 5


Životice: Obraz (po)zapomenuté tragédie Životice: Obraz (po)zapomenuté tragédie Karin Lednická

Autorka do podrobností rozebírá tragickou událost, která se odehrála ke konci války na Těšínsku. Všechna fakta má podložena z různých pramenů, kniha je částečně ztvárněna jako vypravování některých postav, ale převážně je to dokumentární popis souvisejících událostí.
Jen díky Karin Lednické jsem zjistila, jak moc se liší historický vývoj Karvinska oproti jiným částem republiky (jedním dechem jsem přečetla oba Šikmé kostely, tato kniha je sice psána jinak, je ale neméně zajímavá).

27.12.2022 5 z 5


Návrat Krále Šumavy Návrat Krále Šumavy David Jan Žák

Velice čtivě napsaný příběh, kterému se až nechce věřit, ale bohužel, takhle zlá doba opravdu byla a vlastně to není tak dlouho. Za činy jednoho statečného, který nesčetněkrát riskoval život při pomoci lidem dostávat se přes hranice, je trestána celá jeho široká rodina i přátelé, ať už jsou tito lidé v ilegální činnosti zainteresovaní nebo nejsou. Hrozná situace a donebevolající nespravedlnost.

27.12.2022 5 z 5


Na cestě létem Na cestě létem Cecilia Vinesse

Myslela jsem, že chyba je v mém věku, ale jak čtu další komentáře, tak asi ne. Hlavní hrdinové, jejichž základním problémem je, jestli si vybrali správnou vysokou a jak budou pokračovat jejich přátelství ze střední. Trochu naivní, ale ještě celkem čtivé. Jejich cesta po Evropě mne ale nepřesvědčila. Knihu jsem koupila čtrnáctileté dceři nečtenářce, zaujala mne v knihkupectví, ale bohužel jsem si jí neprolustrovala zde. Tak jsem zvědavá, jak se k ní dcera postaví…

16.12.2022 1 z 5


Miláček Miláček Guy de Maupassant

(SPOILER) Pro mne krajně nesympatický hlavní hrdina, který se z živořícího úředníčka dostane přes neúspěšného novináře, vedoucího politické rubriky až na pozici šefredaktora. A to všechno díky jeho úspěchu u žen, kterého zneužívá pro svůj společenský postup a neštítí se ničeho. Poprvé jsem četla na gymplu (před opravdu mnoha lety ;) …) a tenkrát mne zaujaly hlavně Miláčkovy svádivé scény, měla jsem to v paměti jako “lechtivý” román, aniž by mi utkvěly jakékoliv detaily. Nyní je mi hlavně líto, že i v těch krásných dobách plných romantiky existovali stejní parchanti, jako dnes, kteří jdou pro svůj prospěch přes mrtvoly ;)))

11.12.2022 3 z 5


Umírala mladičká Umírala mladičká Frans Eemil Sillanpää

Líbezně napsaný příběh. Vypravěč nám sice hned na začátku prozradí jeho tragický konec a podobný postup používá i během celého vyprávění. Ale o to lépe se člověk soustředí na plynutí příběhu, nemusí být napjatý, jak to asi skončí. A přestože se vše odehrává v pohnutých dobách kolem 1. světové války a revoluce v Rusku, kdy byl život určitě těžký, dýchá to na mne "starými dobrými časy".

07.12.2022 3 z 5


Ostře sledované vlaky Ostře sledované vlaky Bohumil Hrabal

Vyprávění sotva dospělého mladíka, který nám jakoby jedním dechem přibližuje historii své rodiny a svého dosavadního života a v atmosféře konce války nám nenápadně předvede, co je to opravdové hrdinství obyčejných lidí. Byla jsem připravena na velkou nudu, ale nakonec mne kniha opravdu bavila.

17.11.2022 3 z 5


Alžběta a Essex Alžběta a Essex Lytton Strachey

Zajímavý příběh podaný dopodrobna se všemi souvislostmi doby. Text je nahuštěný a jakoby počítal, že čtenář zná spoustu osob, které se zde vyskytují. Žádné velké rozepisování a vysvětlování, proto jsem v něm občas trochu zabloudila. Ale i tak mne kniha zaujala a přečetla jsem ji celkem rychle.

12.11.2022 3 z 5


Consuela Consuela George Sand

Romantický příběh na druhou. Poprvé jsem jej četla v patnácti letech a byla z něj úplně u vytržení. Nyní už jsem se tolik unést nenechala, přecejen se člověk staví s věkem "pevněji" nohama na zem. Ale je to stále moc pěkně napsaný příběh, který hřeje.

02.11.2022 3 z 5


Neklidná krev Neklidná krev Robert Galbraith (p)

Galbraith nezklamal, je to skvělé počtení. Vůbec mi nevadí objem knihy, užila jsem si každý řádek. A mrzí mne, že nemohu vzít hned do ruky další díl, abych věděla, jak budou Cormoran s Robin pokračovat...

12.10.2022 5 z 5


Foukneš do pěny Foukneš do pěny Radka Třeštíková

Kniha “pošahaná”. Četla se mi těžce, ale nevzdala jsem to. Věděla jsem, že jestli ji odložím, už se k ní nevrátím. Zmatek, úprk, ale vlastně mi trochu připomínala myšlenkové procesy, jak se odehrávají v hlavách alespoň nás, ženských. I když tahle ženská je fakt hodně střelená…

20.09.2022 2 z 5


Bílá Voda Bílá Voda Kateřina Tučková

Dozvěděla jsem se spoustu nových informací, o kterých jsem ani netušila, že je chci znát, ale díky formě zajímavého, hlubokého a mnohovrstvěho příběhu to vůbec "nebolelo". Skvělé počtení.

08.09.2022 5 z 5


Andělská hra Andělská hra Carlos Ruiz Zafón

Tajuplná Barcelona 20. let 20. století, příběh, který se pomalu rozehrává a postupně získává na síle a napětí. Setkáváme se s osobami, které vystupují již ve Stínu větru. Nechybí tragická láska a detektivní zápletky... postupně jsem se trochu ztrácela v těch nadpřirozených souvislostech. V poslední třetině ztratil hlavní hrdina mé sympatie, protože jsem přestala věřit, že jeho úhel pohledu je takový, jaký bychom my, "normální lidé" mohli zhodnotit jako pravdivý. Ale i tak jsem nemohla knihu odložit. Četla jsem ji již před mnoha lety a měla ji v paměti jako ponurou a složitou (a to taky je), ale pokračování děje jsem si nyní stejně vždycky uvědomila až když už se znovu děl :))) A konec byl pro mne velkým překvapením...(a tak nějak mne přiměl vzít Davida na milost) neodložila jsem knížku, dokud jsem se k němu neprokousala - v tom nejlepším slova smyslu ;)

09.11.2020 3 z 5