ajsigirl ajsigirl komentáře u knih

☰ menu

Máslem dolů Máslem dolů Petr Šabach

Knížečka malých rozměrů, kde se čtenář dozvídá o dvou starších kamarádech Arnoštem a Evženem.. Arnošt pracuje v maličkém prostoru, kde si třídí knížky a sní o tom, že si otevře velkou knihovnu. Jeho kamarád Evžen si s ním často povídá, a jsou nerozlučitelní kamarádi. Často spolu debatují a zároveň doplňují jeden druhého. Arnošt je více při zemi a snaží se tam držet i Evžena, který si dává patentovat talíř s držákem na rohlík, nebo si pořídí protiatomový kryt. Na konci knížky však zjišťujeme, že hlavním příběhem nejsou kamarádi, ale Arnoštova rodina, včetně jeho dcery a vnuka. Začíst se do této knížky, bylo velmi obtížné, protože je psaná stylem hospodské řeči viz. slovíčka - ikskrát- , nebo slovní spojení- nekecej to de, já ho ty vole málem zabil....Navíc souhlasím s názory, že první polovina byla nudná a teprve v druhé polovině se člověk začte.
Knížku jsem dočetla z povinnosti, protože nerada nechávám rozečtené knihy. Můj vkus to není, čekala jsem více humoru, (2,5 hvězdičky). Zaokrouhleno k nevyváženosti příběhu dávám 2

18.02.2018 1 z 5


Neobyčejná třída Neobyčejná třída Danielle Dušková

Bohužel mě knížka nezaujala. Je psaná pro hodně malé děti, a stylem, který připomíná slohovku ze školy.

11.12.2017 odpad!


Víťa Malejev ve škole i doma Víťa Malejev ve škole i doma Nikolaj Nikolajevič Nosov

Knížka je pěkně psaná a rychle se čte, stejně jako předchozí díla autora (..Neználek apod.). Hlavní postavou je mladý chlapec, který chodí do školy v niž není zcela úspěšný. Matematika mu dělá problémy a místo učení opisuje výsledky u kamarádů. Po příchodu jiného -lajdáka- si uvědomí, že dělá třídě ostudu a spolu s novým kamarádem Šiškinem se začnou učit a pracovat na vlastní vůli + vytrvalosti. Kniha může trochu připomínat Foglarovky. Pěkné čtení :-) Za mě 4

04.09.2017 4 z 5


Dvanáct srdcí Dvanáct srdcí Petr Casanova

Jak uchopit tuto knihu a její komentář. Jak uchopit něco tak křehkého a krásně psaného. Slova mi nestačí, abych přiblížila pocity, které při čtení cítíte. Je to, jako by jste se posadili do obřího kina a pozorovali příběh mladíka, který se z hocha stává mužem. Nejprve Vás zlehka zavede do života, kde nerozumí ženám a hraje si s nimi, jako by snad neměly city. Odjíždí na ostrov za cílem popřemýšlet o svém životě, který teď vede. Sám se začne sbližovat s přírodou, moře a pláž mu přináší porozumění, klid a noční hvězdy mu pomáhají najít sebe samého. Třídit myšlenky co dělá špatně, a jaký smysl jeho život má. Potkává pár domorodců, kteří jej obohatí o své příběhy nešťastných lásek. Chlapec při poslouchání čím dál více rozumí, co se ostatní snaží sdělit, cítí jejich smutek a chápe situace, které mu kdysi jako by unikaly. Ponořuje se do světa lásky, duše a pochopení a sám poté dává rozuzlení a rady, tamním lidem. Krásna knihy spočívá, že cítíte, jako by Vám byla psaná na míru. Každý si v ní najde svůj příběh, nebo situaci ve které byl. Ikdyž jsem tomu nevěřila, je to první kniha po 10 letech, která mi pomohla odpustit nevěře, najít svou cestu a vážit si sama sebe. Vážit si druhé polovičky, která si nezaslouží pykat za chyby druhých. Věřit sobě i druhým, ikdyž jsme se nejednou spálili.

01.06.2017 5 z 5


Chronolity Chronolity Robert Charles Wilson

Velmi pěkná knížka, lehké čtení, přitom napínavé. Knihu přečtete klidně za dva dny. Knížka ukazuje nejen lidský strach z neznámého, ale i chování a následky hromadné paniky. Do všeho sledujete hlavního hrdinu, který ani netuší co všechno může změnit jedno rozhodnutí - projet se na motorce. Pociťujete s ním touhu poznat co přináší velký chronolit, ale i smutek ze ztráty své rodiny, na kterou neměl čas. Velmi hezká a povedená knížka!

01.06.2017 5 z 5


Jestřábe, vypravuj... I Jestřábe, vypravuj... I Jaroslav Foglar

Krásná sbírka příběhů, u kterých se pobavíte a příjemně si i odpočinete. Jelikož je pan Foglar mým oblíbeným autorem, neubráním se srovnáním s jeho jinou tvorbou. Povídky jsou krásné, ale na mě moc krátké. Jsem zvyklá (jako u Hochů od Bobří řeky, nebo u Záhady hlavolamu), začíst se a těšit se co bude dál. Tyto příběhy začnou na jedné stránce a na druhé končí. Jsou sice zajímavé, ale například některé povídky, kde hlavní postavou je myš, nebo oživlé věci, mi přijde dosti slabé. Být na místě vydavatele, raději bych tyto povídky proškrtala, aby nezničily zbytek knížky. Pěkné, ale pro mě trochu slabší. Takže příběhy za 2,5 hvězdičky. Bohužel tu nejde dát půlka proto dávám 2.

23.11.2016 2 z 5


Nejkrutější psychopati v dějinách Nejkrutější psychopati v dějinách John Marlowe

Přiznám se, že knihu jsem celou nedočetla. Je to sice velmi hezky psaná kniha, a nějaká fakta v ní Vás opravdu zaskočí. Kniha používá poutavou metodu, jak přiblížit čtenáři skutky a důkazy, které se kdy našly. Autor zde nevnucuje svůj názor ani pohled na situaci, a nechává na čtenářích, k jaké pravdě se skloní. Bohužel to nebyl můj žánr, a proto jsem ji v poslední třetině zavřela. Pro Ty, kteří mají rádi tento typ knih, určitě doporučuji.

23.11.2016 2 z 5


Jak si správně přát Jak si správně přát Pierre Franckh

Velmi pěkná malá knížečka, která na svůj minimalistický rozměr skýtá spoustu poučení. Knížek toho typu (jak si přát a být svým pánem) jsem četla několik. Tento autor to však podává bez obalu, nejprve si představíte vlastní mozek jako POŠTU, kde se zpracovávají všechny dopisy (myšlenky). Díky této představě pak lépe zvládáte představu o tom, jak to všechno funguje, jak vlastně posíláte svá přání, jak dochází k odeslání apod. S knihou jsem se díky tomu více ztotožnila. Knížka je také pokaždé doplněna i malým příběhem /zkušeností/ samotného autora či jeho známých, což je další plus.
Díky malému rozměru a pár stranám jsem měla pocit, že to zvládnu. Na rozdíl od jiných knih (které čítají několikastovkové strany), kde už kvůli počtu stran předem vzdávám svůj boj a ovládá mně myšlenka - Tak tohle nedám.. - .
Tato kniha nezklame a proto doporučuji pro všechny, kteří se snaží najít rozumně podaný, ´´neokecávaný´´ návod, jak si utřídit myšlenky.

05.04.2016 4 z 5


My děti ze stanice ZOO My děti ze stanice ZOO Christiane Vera Felscherinow

Krásná kniha, je psaná stylem, že hltáte každou stranu. Mít na to více času dá se přečíst i za jeden den. Jednoduché čtení i pro ty, kteří se v drogách nevyznají. Naprosto ojedinělá knížka,ze které jsem (i bez pomocí obrázku) měla husí kůži. Christiana se stále pokouší odvykat, (dle svých slov může přestat kdykoliv bude chtít). S hrdinkou prožíváte trápení a bolest abstinenčních příznaků. Po překonání máte pocit vítězství i s ní, ale vydrží nátlak okolí? Krásnou otázkou k zamyšlení zůstává, došlo by k tomu, když by doba byla jiná? Jaký život by vedla s matkou a svou sestrou ve vysněném domě? Jak na ní dopadají informace o úmrtích jejich ,,kamarádek,, a přátel po požití zlaté dávky? Kniha popisuje tehdejší dobu, život v betonovém světě, kde jsou děti omezováni v pohybu a o rodičích, kteří mají na jejich osudu taký učitý podíl. Těžké dětsví, špatné prostředí, vše je nádherně popsáno a vy se ocitáte na stanicii ZOO, kde sledujete zda-li Christiana začne nakonec prodávat své tělo, a jak se její svět mění ze dne na den. Pomůže jí její láska Detlef, odvykací stanice? Žádná pohádka - čistá realita! za mně 5 hvězd!

02.04.2016 5 z 5


Modré skály Modré skály Marko Marčevski

Kniha je krásná v popisu přírody a venkovského života. Nemám však ráda tématiku partyzáni a pod. Takže jsem ji dočetla čistě proto, že knihu nedokáži odložit dokud jej nepřečtu celou. Odpad to není, můj vkus bohužel také ne. 1 hvězda!

02.04.2016 1 z 5


Soužití k zabití Soužití k zabití Miroslav Plzák

Knížku jsem vzala do ruky, kvůli autorovi. Jeho knížky jsem již četla a myslím, že pan dr. Plzák je opravdu skvělý psycholog. Knížka byla pojata, jako dopisování dvou lidí, /již dospělé ženy a muže/, kteří spolu kdysi chodili, ale nyní už mají své rodiny a své starosti. Muž - nyní pracující jako psycholog - se snaží radit své kamarádce, jak vstřebávat domělou i posléze prokázanou nevěru, jak jej překonat a co dělat, aby jejich domácnost s dítětem tolik netrpěla. Přiznávám, že některé rady Vojty /pana psychologa/ mi přijdou složité a opět se nemohu ubránit pocitu, že pan doktor Plzák je prostě chlap a tak nadržuje mužům. :-) Jako v jiných knížkách s některými názory prostě nesouhlasím, ale to je na každém jednotlivci, jak se s knihou ztotožní. Překvapením této knihy byl její konec, kdy troskotající loď nakonec nebude na straně pisatelky, ale onoho kamaráda psychologa. Jak už to bývá svět je zvláštní a moc těžký na pochopení. A ještě obtížnější je, vyrovnávat se s různými situacemi tak, abychom byli schopni vnímat štěstí i tam, kde se zdá že není. Pěkná knížka - určitě k zamyšlení. Dala bych 3,5 hvězdičky (jako u jiných jeho knih), ale to tu bohužel nejde proto hodnotím takto.

07.03.2016 3 z 5


Proč jsem se neoběsila Proč jsem se neoběsila Halina Pawlowská

Knížka mně zaujala svým obalem, ale i názvem. Hned na prvních stránkách jsem si uvědomila, že toto dílo nebude asi ten pravý oříšek pro mně. Halina Pawlowská mně pouze někdy pobavila v pořadu Banánové rybičky. Málo kdy jsem v jejich příhodách dostatečně ocenila její humor a tak je to i s knížkou. Kratičké příběhy, každý na dvou až tří stránkách jsou směsí příhod života a komických - někdy skeptických pohledů na svět. Možná kdybych měla depresi, pomohlo by mi, že někdo se má o dost hůř než já. Knížku musíte brát s lehkostí a nadhledem. ´´Dílo ´´ jsem dočetla jen proto, že nerada nechávám věci rozdělané /rozečtené/. Pokud bych mohla soudit -obsah dvě hvězdy - literární pohled na slova a celou sestavu vět - odpad. . Někomu se to však může líbit.

05.03.2016 1 z 5


Modrý zajíček objevuje sníh Modrý zajíček objevuje sníh Jacques Thomas-Bilstein

Krásná knížka plná dobrodružství malého králíčka. Je překrásně ilustrovaná a proto oblíbená knížka mého dětství!

05.03.2016 5 z 5


Nováček Bubáček píše deník Nováček Bubáček píše deník Jaroslav Foglar

64 stranná fantazie vtipu!!! Neuvěřila bych že ji napsal pan Foglar. Četla jsem celou jeho knihotéku, ale toto je uplně jiné dílo než ostatní. Jde o Bubáčka malého tlustého chlapce, který ikdyž se snaží vvždycky to dopadne špatně. Při jeho hraní snažení nebo i lenošení se vždy stane příhoda, která vvás chytně za břicho. Slova které autor vybral na popis jsou pro něj nezvyklá a o to zajímavější čtení to je. První kniha u které jsem se tak moc moc nasmála. DOPORUČUJI NAPROSTO VŠEM!!!

09.02.2016 5 z 5


Stezka odvahy Stezka odvahy Miloš Zapletal

Na první pohled mně knížka zaujala obrázkem. Říkala jsem si takový druh Foglar? Po přečtení prvních kapitol jsem si říkala - aha, to bude celé jen o popisování přírody. Ale nakonec jsem se v druhé kapitole začetla a příběh byl zajímavý. Autor se opravdu hodně nechává unášet popis přírody a jizerských hor. Jak už však napovídá název knížky, ve skutečnosti tuto přírodu popisuje mladý chlapec, který právě vykonává zkoušku odvahy. Být sám celou noc a celý den v horách bez moci a nesmí potkat živou duši. ,,Ježek - přezdívka kterou chlapec má se pouští na tutop stezku. Miluje hory a přírodu a jeho opěvování přírody je vážně nádherné. Cítíte a vidíte přírodu před sebou. Otevírá se vám přímo v knížce , do které Ježek vždy vloží i nějaký příběh ze svého žití v táboře, nebo příhod doma. Má teenagerovský slang takže je zábavné číst, když zakopne o kmen stromu a hodí ,,tygra,, a dá si do čumáčku. A podobné hezké vyrázy. Pěkný děj kdy v horách dojde k vichřici, která zdevastuje les a v horách (poblíž našeho hrdiny) padá letadlo. O životy lidí v něm pak bojuje chlapec a jeho instinkty a zkušenosti z táborů. Pěkné!!!

09.02.2016 4 z 5


Přístav volá Přístav volá Jaroslav Foglar

Hlavní postava Jiřka Dražan se ve městě nudí. Kamrádů moc nemá a své sny na kolo může zapomenout, protože těžce vydělané peníze musel půjčit rodičům. Z dlouhé chvíle se jde projít po městě a narazí na partu kluků, kteří později utvoří skupinku uličníků. Pod klamavou lží ,,šikanují,, jiného chlapce a Jirkovi se to zdá jako dobrá zábava, dokud sám nebude muset chlpace ztlouci a jeho sny už nebudou tak lehké jako před tím. Pod tíhou svědomí se dokonce dovídá že chlapec není zlý a vše špatné byla jen výmluva party jak utrácet čas bitkami. Jirka se mu omlouvá navazuje s ní přátelství a zaříná mu modrý život. Na konci tento kamarád odjíždí ale jirkovi zustane modrý život. Prot tento konec dávám 3 hvězdičky. Krásná kniha ale od Foglara jsem četla už i lepší. Kam se to hrabe na Stínadla :-)

09.02.2016 3 z 5


Tajemná Řásnovka a jiné příběhy pro chlapce Tajemná Řásnovka a jiné příběhy pro chlapce Jaroslav Foglar

Kniha se těžko hodnotí jako celek, protože se skládá z více autorů i příběhů. Knihu jsem si sehnala právě kvůli příběhu - Tajemná Řásnovka od Foglara. Opět napínavý příběh podobající se jeho dalším knihám. Kluci hledají klubovnu a řeší jako Strážci Řásnovky bezpráví ostatních chlapců, včetně záhady kdo vynalezl hru Fan-Tan. Tomu příběhu dávám 3,5 hvězdičky právě proto že se tolik podobá jiným jeho knížkám a of Foglara už jsem četla i lepší..
Příběhy -Rejsčí rodina, Bouře a pod. od Jaromíra Tomečka jsem jen nakousla ale kvůli spíše dětskému nádechu povídce o zvířátku jsem jej ani nedotečla.
Příběh - Chlapec v bílém světru od Františeka Tenčíka byl zajímavý a dávám mu 2 hvězdičky - jde o tajemství chlapce jehož matka je v nemocini a on řeší vydírání špatné party do které se dostal . Příběh je zajímavý a máte chuť se dočíst kdo byla dívka sražená autobusem, jak se hlavní postava dostala do špatné party a v jakém je vůbec spojení se zraněním holčičky a jeho maminky. Toto se bohužel z příběhu stejně nedozvíte. a proto dávám hvězdy 2.
Knížka celkově 3,5 hvězdičky hlavně díky Foglarovce. Bohužel pul hvězdičky udělit nejdde tak se přikláním na stranu 3 hvězd

01.02.2016 3 z 5


Velký snář Velký snář kolektiv autorů

Pěkný snář, patří do mé trojice snářů. Hned po ,,Babičiným velkým snářem,, se umístuje tento ,,Velký snář,,. Vhodná běžně používaná slovíčka, hojný počet výrozů.

05.01.2016 2 z 5


Velký babiččin snář Velký babiččin snář neznámý - neuveden

Mám ráda snáře. Moje sbírka snářů byla dost veliká, protože nikdy jsem nenašla všechno co jsem hledala. Ted jsem jej zužila na 3 knižky. Jednou z nich je tato, obsahuje velké množství svlo, právě takových praktických obyčejných a skoro vždy tam najdu vše. Kdo chce koupit snář doporučuji tento .

04.01.2016 4 z 5


Povídky z jedné kapsy Povídky z jedné kapsy Karel Čapek

Povídky z jedné (ale i z druhé) kapsy mě velice příjemně překvapily. Četla jsem jako povinnou četbu, ale po první povídce místo ,,povinné čtení,, mi to přišlo spíše jako pohlazení a odpočinek. Knížka je velice hezky psaná, jednoduchým jazykem a povídky si pamatuji do dnes. Nejvíce mně zaujala asi modrá chryzantéma. Autor od té doby patří k mým oblíbeným a rozhodně doporučuji tyto povídky přečíst. Povídky jsou oddechovou záležitostí pro každý věk.

04.01.2016 5 z 5