Afka Afka komentáře u knih

☰ menu

Až na ten konec dobrý Až na ten konec dobrý Pavel Tomeš

Pro mne milá, zábavná, velmi nápaditá a vtipná knížka. Taky mi pár stránek trvalo, než mě chytla, ale pak už mě pevně držela a nepustila. Vulgarismy mi vadí, pokud se cpou bezdůvodně do klasických divadelních her, aby se tím hra přiblížila dnešnímu mladému divákovi, ale tady jsem s nimi problém neměla, k některým postavám prostě tenhle způsob vyjadřování patří. Určitě se ke knize budu vracet. Prostě O eN Vé do mojí knihovny :-)

18.04.2024 5 z 5


Naše ztracená srdce Naše ztracená srdce Celeste Ng

Pro mne opět úžasně zpracovaná kniha, tentokrát mnohem silnější téma, téma totality nebo alespoň její hrozby bylo a je bohužel stále aktuální. Na rozdíl od huhuhu si nemyslím, že důvody vedoucí k zavedení PAKTu byly nereálné. Příčinou zavedení jakéhokoliv totalitního systému je především touha po moci a snaha ovládnout ostatní, někdy je postupováno pomalými a postupně přitvrzujícími kroky - cenzura, omezování svobody slova, povolování jenom toho "správného" názoru aj. (tady asi nemusíme pro příklady chodit moc daleko), jindy zase stačí národ nějakou dobu náležitě děsit, a ten už se rád, alespoň z velké části, ve jménu pořádku a bezpečnosti podřídí. I ty zavřené oči, dívání se jinam a udávání souseda sousedem je stejné jako u nás za II. světové války. O to víc mne ta kniha zasáhla, protože není bohužel jenom o obyvatelích "země zaslíbené".

09.01.2024 5 z 5


Vzácná a drahocenná Vzácná a drahocenná Raine Miller

Nemám fakt nic proti erotice v knihách, ale čeho je moc.... Podle mého odhadu zabírají minimálně 90% knihy popisy sexuálních scén, na zbývajících 10% (a to jsem ještě v odhadu, myslím, dost velkorysá) se tísní příběh. Sérii jsem s vypětím sil přečetla celou, jednak mám bohužel ve zvyku dočítat, i když mě knížka nebere, ale hlavně jsem pořád čekala na tu slibovanou aféru Blackstone a doufala, že se s jejím příchodem začne konečně něco dít. Bohužel jsem se nedočkala, pravděpodobně jde jen o chybný překlad slova "affair" v originálním názvu.
Po dalších autorčiných knihách už rozhodně nesáhnu.

18.12.2023 1 z 5


Říše písku Říše písku David Ball

Krásná kniha - drsná a něžná zároveň. K tomu zajímavě podané události z historie Francie a Tuaregové jako bonus. Knížka mě nadchla.

05.03.2023 5 z 5


Zpovědi trosky po čtyřicítce Zpovědi trosky po čtyřicítce Alexandra Potter

Milá knížka psaná s humorem a velkým nadhledem. Pobavila a pohladila po duši. Myslím, že mladší ročníky si budou muset pár let počkat, než ji dokážou plně ocenit. Já jsem naštěstí v té správné věkové kategorii, takže jsem si knihu mohla doopravdy užít. :-)

29.06.2022 5 z 5


Hodinový strojek aneb Příběh na jedno natažení Hodinový strojek aneb Příběh na jedno natažení Philip Pullman

I když dávno nejsem dítě ani mládež, pro mne originální, kouzelná a poetická pohádka, navíc v krásném provedení. Trochu mi připomněla Gaimanův Hvězdný prach.

30.03.2022 5 z 5


Ještě je můžeme vidět Ještě je můžeme vidět Douglas Adams

Skvělá kniha. Svižná, vtipná a zároveň smutná a s poselstvím.... Nekamenujte mne, prosím, ale za mne lepší než Stopařův průvodce :-))))

18.07.2021 5 z 5


Trnitá řeč Trnitá řeč Leigh Bardugo

Knihu jsem hned po jejím otevření chtěla odložit, lekla jsem se, že je určena dětem. Dobře, že jsem to neudělala. Příběhy jsou originální, nápadité a krásné, často s překvapivou pointou.

28.04.2021 5 z 5


Cesta Cesta Cormac McCarthy

Pro mne snad nejsilnější knížka, jakou jsem četla. Tak málo prostředků, a tak silný příběh...

03.06.2020 5 z 5


Ztráty a nálezy Ztráty a nálezy Brooke Davis

Překvapily mě některé recenze tady, málem jsem si knihu kvůli nim nepřečetla a to by byla škoda. Knížka je milá a dojemná. Trochu nepravděpodobné mi přišlo jenom ono závěrečné TO Karla s Agátou (v tom věku?), ale možná to jenom neumím posoudit. :-)

07.02.2020 5 z 5


Zrozena z popela Zrozena z popela Petra Stehlíková

Velmi originální téma, čtivě zpracované. Kniha je ale podle mého názoru především dívčím románem, což je asi v pořádku, protože s tím záměrem je zřejmě napsána. Kdybych byla v cílové skupině, určitě bych dala pět hvězdiček, takhle snižuji na tři. Přesto si půjčuji další dva díly, jsem zvědavá, jak to dopadne.

27.01.2020 3 z 5


Ohníčky všude kolem Ohníčky všude kolem Celeste Ng

Kniha mne uchvátila stejně jako ta předchozí. Autorka má úžasnou schopnost vykreslit postavy, a to i ty vedlejší, tak, že je opravdu znáte a rozumíte tomu, co dělají a proč to dělají zrovna takhle. Kniha je mistrně napsaná, skoro až do konce knižky mi přijde, že se vlastně nic zásadního neděje, a pak na pár desítkách stránek se všechno pospojuje a vygraduje tak, že po dočtení ještě dlouho sedím a nejsem schopná myslet na něco jiného. Škoda, že toho Ng nenapsala víc.

24.01.2020 5 z 5


Vše, co jsme si nikdy neřekli Vše, co jsme si nikdy neřekli Celeste Ng

Kniha mne velice silně zasáhla, ani po jejím přečtení se od ní nedokážu úplně oprostit. Opravdu mistrně zpracované dílo. Silný příběh, bravurně napsaný. Určitě se k němu ještě někdy vrátím.

09.01.2020 5 z 5


Co kdyby? Co kdyby? Randall Munroe

Báječná kniha o fyzice pro zvídavé čtenáře, a to i pro laiky. Autor v ní odpovídá na základě fyzikálních zákonů na v podstatě nesmyslné až absurdní dotazy čtenářů - co kdyby...... Kniha je napsaná velmi vtipně, roztomile ilustrovaná komiksovými obrázky samotným autorem, který podle svých slov skončil s prací v NASA, aby se nadále věnoval tvorbě komiksů. Při knížce jsem se výborně bavila já, i můj 20letý syn, místy jsme se opravdu chechtali nahlas. Navíc jsem se jako bonus dozvěděla nebo si uvědomila spoustu zajímavých věcí, o kterých by mě fakt nikdy nenapadlo přemýšlet :-)

15.11.2019 4 z 5


Bílé kosti Bílé kosti Graham Masterton

Kniha byla napínavá, ale na mě až příliš nechutná. Rozhodně bych do ní znovu nešla.

06.06.2019 3 z 5


Vzpomínky na Eriel Vzpomínky na Eriel Petra Stehlíková

Knížka není špatná, ale je to kniha vyloženě pro mládež. Kdybych mi bylo 16, dala bych asi plný počet.

09.05.2019 3 z 5


Dewey – kocour z knihovny, který okouzlil celý svět Dewey – kocour z knihovny, který okouzlil celý svět Vicki Myron

Krásná knížka. O to hezčí, že ji nenapsala spisovatelka, ale prostě člověk, který se chtěl podělit o příběh. Je psaná srdcem, proto je v ní všechno, co autorka milovala - Iowa, její rodina i Dewey.

22.02.2019 5 z 5


Playground Playground Lars Kepler

Dvojici Lars Kepler jsem objevila nedávno, přečetla jsem všechny knihy o Joonovi, takže jsem tady čekala něco podobného. Možná i proto jsem zhruba do první třetiny knihy chvilkami pomýšlela na to, že knihu ani nedočtu. Děj mě moc neuchvacoval, popis města mrtvých mi přišel zbytečně rozvláčný, roztomilá byla jen nenápadně zakamuflovaná zmínka o setkání Jasmin s Joonou Linnou v čínské čtvrti. Všechno to, co mi přišlo v nezajímavé, se ale ukázalo jako zásadní pro úžasné vygradování knihy v dalších dvou třetinách, které jsou podle mého názoru strhující. Kniha na mne opravdu hluboce zapůsobila.

02.01.2019 5 z 5