Ztráty a nálezy
kniha od: Brooke Davis
KoupitKoupit eknihu
Dojemný příběh o třech lidech, kteří zjistí, co znamená láska a život Millie je sedmiletá holčička se zrzavými kudrnami a červenými gumáky. Vede si seznam mrtvých tvorů, na němž kromě pavouka a sousedovic kočky figuruje také babička a brzy na něm přibyde i tatínek. Jednoho dne ji ovšem maminka zanechá samotnou pod stojanem s obrovitánskými spoďárami v místním obchodním domě a už se nevrátí. Dvaaosmdesátiletá Agatha Pantha nevyšla od smrti manžela z domu a s nikým nepromluvila. Prázdnotu ve svém životě vyplňuje pořváváním po kolemjdoucích, sledováním nevyladěné televize a svým na minutu přesným denním rozvrhem. Tedy až do toho osudného dne, kdy si v protějším domě všimne osamělé holčičky. Písař Karl kdysi špičkami prstů vyťukával milostné dopisy na ženinu sametovou kůži. Dnes ovšem sedí v domově důchodců a moc dobře ví, že musí najít způsob, jak začít znovu žít. A tak odsud v náhlém radostném popudu uprchne. Náhoda svede tyto tři dohromady. Společně se vydávají na cestu přes půlku Austrálie, aby našli Milliinu maminku a v konečném důsledku zjistili, že i mladí mohou být moudří, že stáří nerovná se smrti a že klíčem ke šťastnému životu by mohlo být i občasné porušení pravidel....celý text
https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/237066/ztraty-a-nalezy-TyA-237066.jpg 3.4207Žánr | Literatura světová, Romány, Pro ženy |
Vydáno | 2015, Mladá fronta |
Orig. název | Lost and Found, 2014 |
více informací... |
Komentáře (53)
Kniha Ztráty a nálezy

Malá holčička Millie, stará paní Agatha a Písař Karel.
Hezké, ale něco mi na té knize drhlo.
(2015)

Kniha spíše pocitového rázu. Nijak zvlášť zásadní zápletka, příběh, ale spíš takové složení situací a okolností laděných podle tří různých typů lidí a s tím spojených myšlenek, zápletek. Hnané více do extrému. Myslím, že u všech je určité duševní postižení. Nicméně zajímalo by mě, co se stalo s maminkou, doufala jsem, že se to na konci dozvím, ale skončilo to americkým happy endem, který byl opravdu dost neskutečný. Do knížky jsem se opravdu začetla a nechala se jí prostupovat, ale světový bestseller... no to tedy nevím.

Mé pocity z knihy jsou jako na horské draze. Chvílemi mi přišla kniha jako nic neříkající slátanina, ale v dalších chvílích mne zaujala a dokonce na mě působila dojmem hlubšího odkazu. Takže mé hodnocení trochu rozpolcené, rozhodně je to ale velice nenáročné čtení :)

Během karantény nemám co číst, tak jsem sáhla po dosud nepřečtených knížek v maminčině knihovně. Myslím, že za jiných okolností bych knihu nedočetla. Příběh mi přijde dost random (což je trochu vtipný, ale po nějaký chvíli nudný) a postavy jsou karikatury.
Musím ale i dost cenit. Je zde spoustu milých detailů, hezkých nápadů na zamyšlení a vtipných pasáží, kdy jsem se musela smát nahlas. Také tematizuje tabuizované téma smrti, takže to je supr.

Překvapily mě některé recenze tady, málem jsem si knihu kvůli nim nepřečetla a to by byla škoda. Knížka je milá a dojemná. Trochu nepravděpodobné mi přišlo jenom ono závěrečné TO Karla s Agátou (v tom věku?), ale možná to jenom neumím posoudit. :-)

Mám ráda knihy, ze kterých cítím autorův prožitek, a nevadí mi, že používá psaní jako terapii, právě naopak. Někdy to funguje nejen pro autora, ale i pro čtenáře. Tady se to povedlo, a hvězdu ubírám za (pro mě) nadměrnou kumulaci popisů dopadu stáří na tělo ( a duši). Na druhou stranu je mi milé, že kniha vyznívá spíš pozitivně v tom smyslu, že není nutno se stárnutím nějak trápit, protože všichni zemřeme. A říct si slovy zcela vedlejší postavy: "To doufám, dušinko."

Zajímavá ač spíše posmutněle laděná kniha vybočující z hlavního proudu. Neohrožení hrdinové si svéhlavě klestí cestu ke sdílenému cíli a čtenář jim napjatě drží palce, i když jejich putování mnohdy není zrovna učebnicové a korektní. Vše je obohaceno nebývalou specifičností/podivností ústředních postav. Bavila jsem se zejména u detailních poznámek Agathy evidujících její nemilosrdné vnímání chátrání vlastního těla. Těšil mě dětský pohled na svět malé Millie a hmatovou technikou jsem společně s Karlem vyťukávala jeho povětšinou úsečné věty. Celkově jsem byla knihou pozitivně překvapena a maximálně jsem si ji užila. Nepochybně zafungovalo kouzlo nečekaného.

Opravdu zvláštní knížka a nevím co si mám o některých kapitolách myslet,nějak zvlášť nenadchla.
Štítky
Austrálie senioři maminka smrt prvotina sebevražda dívky
Autor knihy