Dewey – kocour z knihovny, který okouzlil celý svět

Dewey – kocour z knihovny, který okouzlil celý svět https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/31624/dewey-kocour-z-kniho.jpg 4 217 68

Jedno chladné zimní ráno jde Vicki, vedoucí malé iowské knihovny, vybrat ze schránky vrácené knihy a objeví v ní droboučké, na kost promrzlé kotě, které tam někdo předešlou noc vhodil. Vytáhne zubožené zvířátko z hromady těžkých svazků, a jakmile se jí schoulí do náruče, je rozhodnuto. Kocourek pojmenovaný Dewey podle slavného amerického knihovníka se stane trvalým inventářem knihovny. Jak moc může nějaké zvíře ovlivnit osudy lidí? A dokáže opuštěné kotě změnit život jedné malé knihovny, pozvednout tradiční americké městečko a nakonec se ještě proslavit po světě? Deweymu se to rozhodně podařilo. Postupně si získal srdce velkých i malých čtenářů – ať už to byla postižená holčička na vozíčku, osamělý starý pán, jemuž nedávno zemřela manželka, nebo spolek genealogů, kteří se v knihovně pravidelně scházeli na schůze. Jeho jedinečný dar umožnit lidem zapomenout na starosti se projevil i v případě samotné Vicki. Protože ani ona neměla v životě zrovna na růžích ustláno. Zažila ztrátu rodinné farmy, manželství s alkoholikem, měla vážné zdravotní problémy a při tom všem ještě sama vychovávala dceru. I jí Dewey pomohl najít životní rovnováhu a dívat se na věci s nadhledem. Devatenáct let rozdával radost svým nadšením, laskavostí, skromností (tedy alespoň na kočičí poměry) a především svým šestým smyslem, díky němuž uměl přesně odhadnout, kdo ho v danou chvíli potřebuje nejvíc. Jeho sláva se šířila od města k městu, od jednoho amerického státu ke druhému a nakonec pronikla do celého světa, jak dokládá skutečnost, že si ho přišla nafilmovat delegace až z Japonska. O zázračném kocourkovi vycházely články v novinách, návštěvnost knihovny rostla, a s tím i dotace od městské rady. Z Deweyho se vyklubalo něco víc než pouhý roztomilý zvířecí kamarád; pro obyvatele obyčejného farmářského městečka v srdci Spojených států, které se právě zvolna vzpamatovávalo z nejhorší krize ve své historii, se stal zdrojem pýchy a hrdosti. Když v roce 2006 zemřel, oplakávaly ho doslova tisíce lidí. Avšak jeho odkaz žije dál, jak dokládá tato kniha, která se po vydání stala okamžitě světovým bestsellerem. Prodalo se jí kolem milionu výtisků, práva koupilo téměř třicet zemí a jeho osud zaujal natolik, že se chystá i filmová verze. Jeho příběh totiž dokazuje, že pocit sounáležitosti mezi lidmi ani laskavost kupodivu v dnešním bláznivém světě dosud nevymřely.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Biografie a memoáry , Příroda, zvířata

Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Dewey , 2008


více info...

Alena_S
Alena_S
29.11.2023 4 z 5

Chlupatý správce malé knihovny přišel ke své funkci už jako kotě, které se vlezlo zahřát do bedny na vrácené knížky. (A nebo ho tam někdo narval, k čemuž se prý přihlásilo asi 11 různých lidí, když se proslavil.)
Jen tohle při čtení musíte zkousnout: 1) Dewey, to není příběh jen jednoho kocoura, ale městečka Spencer v Iowě. A jeho knihovny. A lidí kolem ní, až je těch informací víc než dost. Aby vám to uběhlo, než si zvyknete, můžete si zahrát picí hru a loknout si vždycky u sousloví „byl výjimečný“, to byl druhý nešvar.
Časem se to ale zlepší a na jeho příbězích poznáte, že kocour byl fakt něco, nejen sympaťák, ale hlavně tělem i duší profesionální knihovník a terapeut, a je vlastně velká škoda, že už se s ním neseznámíme, a proč vlastně ještě nejsme v Iowě?? :-)
A nejpozději, když „přestane fungovat topení“, nezůstane oko suché.

Anež00
Anež00
20.10.2020 5 z 5

Moc pěkná kniha. Doporučuji všem milovníkům koček.


ivana02
ivana02
19.04.2020

Všimla jsem si, že čím je delší anotace, tím se mi kniha méně líbí. Začátek byl více než slibný, ale pak dostával osobní příběh knihovnice větší prostor před příhody kocoura a to mě nezajímalo. Zrovna tak nemusím pořád dokola číst, že je vedoucí. Nehodnotím, nedočetla jsem.

Hanjimka
Hanjimka
10.01.2020 5 z 5

Krásná odpočinková knížka. Máme taky kocourka, takže přesně rozumím radostem i starostem s tímto zvířetem. Měl krásný život v knihovně a pomáhal ho zlepšovat všem kolem.

jiri1k
jiri1k
23.11.2019 5 z 5

Nádherná kniha, která opravdu okouzlí.

JointlieKat94
JointlieKat94
06.11.2019 4 z 5

Dewey, kocour z knihovny, který okouzlil celý svět.. musel být úžasný.

Kniha je čtivá, avšak čtení mi trvalo poměrně déle, než jsem čekala. Kapitoly, které se týkaly města a historie a všeho kolem, tam podle mě být nemusely.. ale jo, asi to k této knize patří.

Kniha je doplněna menšími fotkami Deweyho, a taky jsem ocenila odkazy ke shlédnutí videí s ním, ráda jsem si je pustila.
A možná díky nim jsem lehce změnila názor.. asi tak od první čtvrtiny knihy jsem si říkala, že knihu asi pošlu dál, že na ní není nic tak vyjímečného, pak jsem skoukla videa, a k Deweymu jsem měla o něco blíž..

SPOILER:
..a pak jsem si pobrečela, jelikož ani po několika letech nedokážu číst o uspání milovaného zvířete.. to je pro mě to nejhorší téma. A to mě dorazilo. Knihu dál nepošlu a budu jí opatrovat, a vždy si pohledem na ní připomenu osudy všech mazlíčků, které milujeme a milovali jsme.

"Hlavní nejsou materiální věci, hlavní je láska. A lásku člověk nikdy nedokáže předpovídat."

Radovan_R
Radovan_R
24.06.2019

Moc pěkná knížka o kocourovi, snad ještě lepší než Kocour Bob.
Některé části mi tam tak úplně nepasovaly - ty, kde autorka píše o sobě nebo o městě, ale na druhou stranu vyplnit celou knihu jen tím, co se týká jen kocoura, to by asi bylo trochu málo.
Naprosto chápu, že se na něj jezdili kouknout lidé i z velké dálky. Být to někde u nás, nejspíš bych sešel taky podívat.
To odkazované video na Youtube je fajn, je vidět, že to byl pořádný macek, zatímco na obálce knihy vypadá jako malé kotě.

Dija
Dija
24.05.2019 3 z 5

Milá nenáročná knížka ideální na cesty vlakem. Příběh kocoura je krásný a chytne za srdce.

Afka
Afka
22.02.2019 5 z 5

Krásná knížka. O to hezčí, že ji nenapsala spisovatelka, ale prostě člověk, který se chtěl podělit o příběh. Je psaná srdcem, proto je v ní všechno, co autorka milovala - Iowa, její rodina i Dewey.

makki.xoxo
makki.xoxo
09.01.2019 5 z 5

Vždycky jsem davala přednost psum, ale po téhle knížce mám slabost i pro kočky. Knížka, která Vás úplně pohltí. Doporučuji.

Kamča223
Kamča223
31.12.2018 4 z 5

Skvělá knížka, která chytne u srdce i ty co kočky nemají v oblibě.

Schary
Schary
30.12.2018 3 z 5

Milý příběh o kocourovi, lidech a městě, v kterém žil...Je to takova oddechovka,ale nenudila...

TamaraKrejčí
TamaraKrejčí
05.12.2018 3 z 5

Pěkný příběh, který se četl tak nějak sám, ale moc ve mě nezanechal.

zarovicka4
zarovicka4
26.11.2018 4 z 5

Velice pěkný příběh, u kterého jsem si docela dost poplakala

pavčape
pavčape
20.10.2018 3 z 5

Knížka, po které jsem sáhla díky Čtenářské výzvě. Sice je psána ne příliš poutavou formou, ale příběh je to milý, něžný a smutný.

Dandy1
Dandy1
04.09.2018 3 z 5

Je to psané nudným stylem.

Maanna
Maanna
27.08.2018 3 z 5

Kocour a jeho příběh má svou sílu, ale podle mě je kniha strašně špatně napsaná a potenciál zdaleka nevyčerpala. Kdyby se autorka soustředila jen na kocoura a jeho interakci s různými lidmi, bylo by to fajn. Ale tady je to chvíli vyprávění o kocourovi, potom jakási suchopárná historie města Spencer a pak ještě příběh autorčiny rodiny, který bylo fajn sepsat jako jakousi rodinnou kroniku, ale na publikování pro veřejnost mi to úplně nepřišlo... Celek pak působí jako když pejsek a kočička pekli dort.

EvikU.
EvikU.
21.08.2018 3 z 5

Kniha byla celkem dobrá. Je to ale hlavně pro milovníky koček a knih. Přijde mi zvláštní,že okouzlil i lidé které ho neznali. Přijde mi to nějak moc. Ale ztotožňuji se s tím, že byl velkou oporou pro ty co ho znali. To zvířata prostě umí. A to nejen kočky. Zvířata jsou inteligentní a rozumí nám víc než si myslíme.

Allena24
Allena24
06.08.2018 5 z 5

Pro mě byla kniha citovou záležitostí. Dewey, kocourek z knihovny okouzlil i mě.

Ishir
Ishir
24.07.2018 5 z 5

Tak tato kniha mě hluboce zasáhla. Po pár dnech po přečtení jsem zjistila, že moje kočička trpí podobnou nemocí jako Dewey.

Štítky knihy

kočky knihovny

Autoři knihy

Vicki Myron
americká, 1947
Bret Witter
americká

Kniha Dewey – kocour z knihovny, který okouzlil celý svět je v

Právě čtených5x
Přečtených303x
Čtenářské výzvě119x
Doporučených32x
Knihotéce94x
Chystám se číst137x
Chci si koupit30x
dalších seznamech6x