AdamB. AdamB. komentáře u knih

☰ menu

Tancuj, tancuj, tancuj Tancuj, tancuj, tancuj Haruki Murakami

Hezké vyvrcholení celé série o Myšákovi.

Předchozí díl měl taky něco do sebe, ale tohle bylo už víc "Murakami" styl. Havaj, tajemství, alkohol, ženy a můj oblíbený Ovčí mužík..

Na ději tak nezáleží, ale má to spoustu fajn myšlenek a když se začtete, tak hezky protancujete s hlavním protagonistou až do cíle...

Návod jak "protancovat" životem?

24.03.2024 5 z 5


Šikmý kostel Šikmý kostel Karin Lednická

Starou Karvinou znám. Teda okolí Šikmého kostela... před lety jsme se tama procházeli s přáteli a před očima nám mizely poslední domy, které v bývalých koloniích kdysi vznikly... Teď už je tam opravdu jen louka a prázdné cesty... Ani ve snu by nás nenapadlo, že za pár let se této oblasti někdo chytne, napíše o ní knihu a ta se stane totálním bestellerem. Děkujeme.

Ať už znáte karvinské dějiny anebo ne, je to zážitek... Nechápu jak tak knížka na mě mohla čekat čtyři roky v knihovně...ostuda... Až oznámení o vydání třetího dílu mě donutilo si ji přečíst. Karin Lednická dokáže postavám dát život. Opravdu jsem děj prožíval s protagonisty příběhu a ne každý autor tohoto dosáhne.

21.03.2024 5 z 5


Plavec ve tmě Plavec ve tmě Tomasz Jedrowski

Jednohubka na jeden volný den. :)

Proč kniha ve mně vyvolávala otázky typu:

"Neinspiroval se autor M. Kunderou? Však to je taková Nesnesitelná lehkost bytí...a teď mi to připomíná Žert, kde se hlavní postava jmenuje Ludvík...Tady přeci taky."

Ale proč ne. Dojemná novela, autorova prvotina, do které se začtete a neodtrhnete. Dlouho jsem opět nic takového nečetl, kdy LQBT kniha opravdu stála za to. :)

24.02.2024 5 z 5


Sputnik, má láska Sputnik, má láska Haruki Murakami

(SPOILER) Tento příběh nebude úplně má láska jako Sputnik měla svou... Ze začátku mě to nadchlo. Ponořil jsem se do milostného příběhu dvou lesbických žen, o kterých Murakami píše. Poté se děj pro mě stal nezajímavým a konec trošku nedotáhlý do konce... Jedna hvězda za to že je Murakamiho, druhá za lesbický příběh, se kterým jsem se prozatím setkal jen u jeho knih (Norské dřevo), třetí - líbila se mi symbolika Kafky. Resp. označení vypravěče jako "K".

14.02.2024 3 z 5


Hon na ovci Hon na ovci Haruki Murakami

Mně se ten příběh líbil a rozhodně jsem nad ním přemýšlel i další dny po přečtení...

Je to takové dobrodružství do tajemné krajiny, kde lišky dávají dobrou noc... Bavil mě ovčí mužíkc, bylo tam spoustu vtipných scén, ta knížka mě jednoduše vtáhla do jiného světa. Jenom nevím jak ji mám hodnotit...

Spousta čtenářů se shodují na tom, že kdyby to psal "starší Murakami" bylo by to kratší. Toho názoru se zastávám taky a vůbec by kratší "Hon na ovci" nebyl špatný. Naopak Murakami, jak víme, umí popsat i ty nudné pasáže...Takže ve výsledku Vám ten příběh uteče a moc tu "zbytečnou" délku neřešíte.

Jsem zvědavý na: "Dance, dance, dance..." a možná po přečtení změním hodnocení tohoto díla

26.01.2024 4 z 5


Afterdark Afterdark Haruki Murakami

Afterdark je skvělé dílo pro ty, kdo chce s knížkami od Murakamiho začít. Pro ty, kdo jeho rukopis znáte, Vás tohle dílo nejspíš moc nenadchne.

Na pár stránkách najdeme zde všechno co můžeme v jeho románech zažít... (love story, iluze, nevědění, nepochopení textu a následné rozuzlení...)

Kdybych s touhle knihou začínal a neznal jeho jiná, za mě fantastická, dávám pět hvězdiček, takhle mě to moc nenadchlo...

Asi mě nejvíc bavila nejvíc postava Širakawy.

23.01.2024 3 z 5


Na jih od hranic, na západ od slunce Na jih od hranic, na západ od slunce Haruki Murakami

Takový příběh ze života... Strašně mě děj nadchl, jako ostatní Murakamiho knihy, ale ten konec bylo takové zklamání... hezké, ale na HM, za mě, moc obyčejné...

10.01.2024 4 z 5


Malý život Malý život Hanya Yanagihara

(SPOILER) To byla jízda...

plná dojetí, úsměvů, slz a momentů, kdy jsem na text zíral s otevřenou pusou...

Knihu jsem musel číst asi tři měsíce. Text a příběh od autorky je bravůrní, ale hodně náročný - a to co se větné sklady týče, tak také na rozdýchání toho, co udělá s hlavními hrdiny. Na začátku se do nich zamilujete a na konci je Vám autorka zničí, že tu knížku už máte chuť vyhodit...

Ale ne - tohle bude vždy má srdcovka... a věřím, že až se zase podívám do NYC, beru knihu s sebou a pár těch krásných částí si přečtu třeba v nějaký kavárně kousek od Lispennard street

20.12.2023 5 z 5


Rozložíš paměť Rozložíš paměť Marek Torčík

Bomba!
Rozhodně bych neřekl, že se jedná o autorův debut. :)

Asi tři týdny jsem té knize odolával, ale všude na mě koukala, až jsem si řekl: "oukej, já si tě koupím, přečtu... A běda jestli nebudeš stát za to!"

A vida... začetl jsem se hned ze startu, i když jsem měl ze začátku trochu zmatek v těch dvou dějových linkách, které ale do sebe stejně nakonec hezky zapadaly. Hezky popsané, dokonalý jazyk, krásně to plynulo.... no až mi to rozložilo "paměť"... :)

18.12.2023 5 z 5


Tramvaj do stanice Touha Tramvaj do stanice Touha Tennessee Williams (p)

Tohle jednoduše baví. Stará Amerika, oddechovka. Úsměv... fajn příběh do nepohody. :)

01.12.2023 4 z 5


Srpny Srpny Jakub Stanjura

Tak posledních 20 stran se mi četlo opravdu těžko. Uhhh, to byla něco! Vyčerpávající, těžké a místy jsem si myslel, až dokonce žil v domnění, že jsem gaslightingu podlehl taky... Autor tohle téma hezky v knize podal. Nezlobil bych se, kdyby kniha byla delší a psychologie postav a jejich osud by byl více obsáhlý.

13.09.2023 5 z 5


Nebe Nebe Mieko Kawakami

Do té knihy jsem šel s myšlenkou: "přečtu si z japonské literatury dílo, které nebude z Murakamiho pera".

Po dočtení mám v hlavě myšlenku: "Murakami je jen jeden a nikdo se mu v Japonsku nevyrovná".

Námět o šikaně super! Ale napsáno jak do žánr Young Adult... Ten mě bohužel nebaví. Asi stejně jako hlavní hrdina této knihy...

Rychlý, nedokončený, (nedomyšlený?) román.

10.09.2023 1 z 5


Šifra mistra Leonarda Šifra mistra Leonarda Dan Brown

(SPOILER) No jak tohle hodnotit... prvních 150 stran mě neskutečně bavilo, proplouval jsem mezi řádky jako o závod. Poté přišlo cca. 200 stran, kdy jsem si celou dobu říkal: "proč ?" Neskutečný "misch masch" v těch historických tématech... ale poté knížka dostala zase neskutečný spád a závěr v Londýně a následně ve Skotsku byla za mě totální bomba...

Sám nedokážu nějak napsat smysluplný komentář k tomuto dílu, ale když to shrnu - námět super, ubrat příště některý historický informace a držet se spíš jedné linky jak tomu bylo u Andělů a démonů.

Jinak doporučuju za mě ilustrované vydání. Lépe se do děje dostanete.

28.08.2023 4 z 5


Andělé a démoni Andělé a démoni Dan Brown

Nevím kolik let jsem Browna odkládal... teď se ptám sám sebe proč?! Já thrillery moc nečtu, ale tenhle splňoval za mě vše abych mu s čistým štítem mohl dát pět hvězd.
Nemohl jsem se odtrhnout. Super letní čtení k vodě, napínavé, opět se ocitnete v Římě pokuď jste už tam byli...Dan Brown děj totálně skvěle propojil s historií a krásně promyslel. Nejedná se o žádný rádoby thriller vypsaný z pera! Těším se na další příběh s Robertem Landgonem.

25.07.2023 5 z 5


Krvavý Bronx Krvavý Bronx Petra Soukupová

Nemám zvládnuté všechny povídky, ale spíš se k této knize vracím jenom, když si chci dát mezi pauzu na další knihu... přečtu si jednu, dvě povídky a příjemně mě pobaví. Každá má svůj osobitý styl - některé autory poznáte i kdyby se pod povídku nepodepsali. Fajn zpříjemnění dne.

07.07.2023 4 z 5


Tiché roky Tiché roky Alena Mornštajnová

Od paní Mornštajnové mám přecténé, vyjma Hotýlku, vše co zatím vyšlo. Tohle bylo ale za mě nejhezčí. Křehké, co potichu plynulo, že jste se octli na konci celého příběhu.

02.07.2023 5 z 5


Slepá mapa Slepá mapa Alena Mornštajnová

Poslouchal jsem jako četbu na pokračování v rámci vydání Českého rozhlasu od Petry Kocmanové.

Dokonalé! Ze začátku sice hodně postav, které se mi pletly, tak jsem si musel vše napsat na papír, ale pak už to šlo samo - čtivé ale na poslech ještě lepší.

Hezká rodinná kronika, která mě překvapila svým koncem. V Alžbětě jsem se kolikrát viděl - a to povahově. Docela mě svým chováním bavila.

25.06.2023 5 z 5


Hana Hana Alena Mornštajnová

Příběhů z druhé světové války je nespočet. Hana je určitě jednám z těch top. Budete ohromeni jak dějem, tak také stylem psaní autorky a rádi od ní zkusíte další romány, které rozhodně stojí za přečtení!

14.06.2023 5 z 5


Listopád Listopád Alena Mornštajnová

Taková netypická Mornštajnová. Po předešlých čtyřech románech se s ní dostáváme do takového coby, kdyby. Románů z doby konce komunismu v Čechách bohužel moc není. Jsem rád, že aspoň paní Mornštajnová, i když do ne úplně fajn dějiště, nás zavedla právě ona.

14.06.2023 5 z 5


Norské dřevo Norské dřevo Haruki Murakami

Povinná četba pro všechny 20-leté...

14.06.2023 5 z 5