4345 4345 komentáře u knih

☰ menu

Koňský mozek, lidský mozek Koňský mozek, lidský mozek Janet L. Jones

Kniha kterou jsem si měla přečíst už dávno, protože věďet jak kůň vidí, slyší, cítí a vnímá, je pro společnou práci zásadní. Vše je popsáno velmi srozumitelně, leckdy i vtipně a doplněno o příklady z praxe. Vysvětluje mimojiné, že kůň nikdy nedělá nic natruc.

31.01.2024 5 z 5


Lonžování koně Lonžování koně Dominika Švehlová

Kompletní průvodce lonžováním, s podrobným popisem funkcí postrojů, lonžovacích pomůcek, různých typů vyvazovacích otěží a kavalet. Je zde přehledně popsáno samotné vedení tréninku od prvních kroků až po náročné cviky, doplněné o názorné fotografie a obrázky. Kniha je průvodcem pro ty, kteří nechtějí lonžovat stylem že kůň kolem vás běhá jen dokola, ale chtějí dodat tomuto typu tréninku smysl.

29.01.2024 4 z 5


Koně pro Františka Holčáka aneb (Ne)čas mezi taxisty Koně pro Františka Holčáka aneb (Ne)čas mezi taxisty Břetislav Olšer

Kniha mi skvěle doplnila bílá místa z trenérské kariéry věhlasného trenéra Františka Holčáka. Vyprávění a vzomínáni jeho samozmého, rodiny, ale i jezdců a ošetřovatelů je velmi zajímavé a příjemně se čte. Nejvíce mě bavilo čtení o jejich koňskych hvězdách v čele s Valenciem, doplněné spoustou krasnych fotografií, protože v době kdy zářili byly informace o nich o dost hůře dostupné.

29.01.2024 4 z 5


Veterinářka vypráví Veterinářka vypráví Lýdia Suková

Krásná kniha plná veselých i smutných příběhů z praxe paní veterinářky. Vyprávění vás velmi pravděpodobně vtáhne do děje a to hlavně ty, co si už pár takových vítězství a proher se svými zvířecími parťáky prošli.

28.11.2023 5 z 5


Proč spíme: Odhalte sílu spánku a snění Proč spíme: Odhalte sílu spánku a snění Matthew Walker

Sportuji a zdravě se stravuji, ale v týdnu zanedbávám spánek a o víkendu to pak dospávám. Po přečtení této knihy, kde jsou fakta o spánku podložené mnoha studiemi, množství spánku určitě přehodnotím a to nejen proto, že budu zdravá, štíhlá, chytrá a kreativní....

11.01.2023 5 z 5


Ester Ledecká Ester Ledecká Roman Smutný

Jasně, kdyby byla kniha psaná samotnou Ester a nebo kýmkoliv z Ledeckých, dozvěděli by jsme se asi mnohem vic zajímavostí. Ale i tak byla kniha velmi čtivá a shrnovala vše podstatné včetně pěkných fotografií.

07.01.2023 4 z 5


Vždyť hříva tak voní... Vždyť hříva tak voní... František Mařík

Nejsem si úplně jistá, kdo je cílová skupina této knihy.... Lidi od koní, to určitě a možná ti, kdo zažili oddílové ježdeni, můžou si tak při čtení alespoň vybavovat vlastni vzpomínky. A protože jsem právě ročník, co zažil ježdění v oddílech ještě před revolucí, moc mě nebavily Filipovo myšlenky a zázitky coby puberťáka.

04.01.2023 3 z 5


Dostihové sny Václava Luky Dostihové sny Václava Luky Martin Cáp

Z mé strany trochu sázka na jistotu, diky autorovi knihy, jehož dostihové podkasty pravidelně poslouchám.
Kniha přináší nahlédnutí do dostihového světa trenéra Václava Luky a to od jeho začátků až po ty největší úspěchy.Poodkrývá příběhy koní a žokejů, kteří byly součástí jeho stáje, ale i každodenní práci, která přináší menší či větší radosti a starosti.Moc příjemně se mi četlo, kniha mi dala možnost pana Luku, jeho práci a tým vic poznat a určitě jim budu na jejich další cestě o to víc fandit.

02.01.2023 5 z 5


Po hlavě do oxeru Po hlavě do oxeru Lída Slavíková

Kniha svým rozsahem tak akorát na polední pauzu a nebo 10 stanic metra, což je škoda, protože je zábavná a plná historek, které jsou těm co jezdí důvěrně známé a je dobré se pobavit na účet někoho, kdo také ochutnal písek z jízdárny.

29.12.2022 4 z 5


Tanec s koňmi Tanec s koňmi Klaus Ferdinand Hempfling

Opět trochu jiný pohled na to, jak se dá s koněm pracovat, bez násilí a donucovacich prostředků. Kniha je plná fotografií, jednotlivé cviky však nejsou úplně dopodrobna popsány a tak je potřeba pokud podle ní chcete pracovat zapojit vlastní kreativitu. A o to asi vlastně jde.

22.12.2022 4 z 5


Annie Annie Elizabeth Letts

Další body pro autorku Ellisabeth Letts za to, jaký životní příběh opět oživila. Poutavé čteni o putování Annie a jejích čtyřnohých společníků napříč Amerikou, se všemi strastmi a radostmi, okořeněné o zajímavosti té doby a míst, kterými Annie projížděla.

22.12.2022 4 z 5


Filmoví koně Filmoví koně Pavel Jahoda

Spíš sešítek než kniha, ovšem o to vic koncentrovaná na humorné situace a "veselé historky z natáčení." Velmi čtivě a poutavě
poodkrývá filmařské zákulisí formou vyprávění a vzpomínek, kde hlavní roli mají koně.

24.08.2022 4 z 5


Sport královen Sport královen Dick Francis (p)

Pro mě jako fandu dostihů skvělé čtení. Doplnila jsem si informace o tom, kým byl Dick Francis před tím, než se stal slavným spisovatelem, jak se ke psaní dostal a kde bere inspiraci ke svým knižkám.
Sepsal zde nejen svůj životopis, ale i Lestera Piggotta a ten mě bavil ještě víc. Dočtete se zde jak Piggott vnímal jednotlivé koně, vymýšlel taktiku do dostihů a jak se vyrovnával s úspěchy, úrazy i tresty.
Knihu bych doporučila hlavně těm, kdo se zajímají o historii dostihů a o anglického plnokrevníka. Jistě bude ale bavit i ty, kteří si rádi přečtou o životě zajímavých osobností.

28.03.2022 4 z 5


Léto, jako když vyšije Léto, jako když vyšije Eliška Horelová

Kniha mého dětství, tenkrat jsem hlavní hrdince záviděla, že má možnost jet na tábor s koňmi ..
Doma mám původní vydání, musím si udělat čas a znovu si jí přečíst, bude zajímavé to srovnání po letech.

24.03.2022


Dívka na tančícím koni Dívka na tančícím koni Charlotte Dujardin

Pot a dřina, radosti a zklamáni, vrcholy a pády. Kniha popisuje jezdeckou kariéru Charlotte Dujardin od prvních krůčků až po olympijské úspěchy. Poodkrývá co všechno stojí za jejím úspěchem a jak složitá je to cesta, kterou ona neměla vyšlapanou dopředu. Šla si tvrohlavě za svým ale nezapomněla si závody hlavně užívat. Na druhou stranu se nebála přiznat, že né vzdy se na své cestě cítila dobře. Po přečtení knihy mám pocit, že ji sláva ani moc nestoupla do hlavy, podle toho co pro ní zůstalo i po dosažení Olympu to důležité.
Doporučuji přečíst všem, kteří se chtějí pohybovat v závodním prosrředí, protože jim ho kniha představí bez obalu.Příběh je velmi čtivý a to i pro ty, co se v drezůrním prostředí úplně neorienruji.

21.03.2022 4 z 5


Labyrint pohybu Labyrint pohybu Pavel Kolář

Není moc knih při jejichž čtení si stoupnu na jednu nohu, zavřu oči a zkouším otáčet hlavou... :-D
Za mě skvělé čtení doplněné o skutečné příběhy, bez obalu o tom, jak málo se hýbeme, jak si pohybem ubližujeme a jak se snažíme naše obtíže rychle vyřešit v lékárně. V knize jsou odborné termíny, ale když se na čtení soustředíte, nijak vám to vyprávění nenarušuje.

07.03.2022 5 z 5


Liverpoolský triumf Karla knížete Kinského Liverpoolský triumf Karla knížete Kinského Kamila Pecherová

Kniha dokumentuje Kinskeho původ, soukromí, jeho kariéru coby úspěšného jezdce a majitele stáje. Poodhaluje i detaily britských překážkových dostihů v 19. století.
Kniha je plná faktů, jejichž dohledání a sepsání muselo dát autorce spoustu práce. Je to trochu náročnější čtení,
ale jsem za těch 120 stran a dobové fotografie moc vděčná, protože jsem o knížeti Karlu Kinském a jeho triumfu neměla ani tušení i přesto, že v dostihovém prostředí nejsem žádný nováček.

13.01.2022 4 z 5


Kafe @ cigárko Kafe @ cigárko Marie Doležalová

Četla jsem taktéž ušima, což myslím knize přidalo body.
Je to vtipné, svěží vyprávění z hereckého zákulisí, ale podobně jako u většina tady popisuje, téma se postupně vyčerpalo.
Každopádně jako oddechovka na dovolenou a nebo doprovod do uší na cestě do práce super.

13.01.2022 4 z 5


Věra Čáslavská - Život na Olympu Věra Čáslavská - Život na Olympu Pavel Kosatík

Věděla jsem, že Věra Čáslavská byla vynikající a zásadová sportovkyně, že přesto co dokázala, byla soudruhy odklizena a že po revoluci působila v politice. Díky této knize jsem si doplnila povědomí o tom, jak silná,inspirativní a nezlomná žena to byla a že paradoxně největší boje nesváděla na poli sportovním, ale s manželem, s již zmíněnými soudruhy, s bulvárem a nemocemi.
Kniha se mi velmi příjemně četla, autor vše popsal přesně tak, jak jsem chtěla vědět, bez zbytečného zabředávání. Další z těch knih, co jsem dala na jeden zátah.

11.01.2022 5 z 5


Bílo černá Velká pardubická Bílo černá Velká pardubická Pavel Fiala

Kniha vypráví o životě Petra Vozába a Libora Štencla a o koních, kteří je jejich životem provázeli po jejich cestě k velkým úspěchům nejen ve Velké Pardubické. Stejně jako druhý díl této knihy v ní najdete množstvím fotografií, pečlivě popsaných a dalších informací o koňských a lidských osobnostech z prostředí Velké Pardubické a Kladrub této doby.

07.01.2022 4 z 5