zdenek3042 zdenek3042 komentáře u knih

☰ menu

Smrt je mým řemeslem Smrt je mým řemeslem Robert Merle

Skvěle sepsaná kniha o tragické kapitole dějin lidstva, která dokazuje, jaké dopady má na člověka výchova v dětství a vliv okolí během dospívání. Těmito okolnostmi však nelze v žádném případě ospravedlnit, co kniha popisuje ve své zhruba poslední třetině. Popsaný smysl pro "vzorné" plnění rozkazů a horlivost při hledání "vhodného" řešení je mimo mé chápání. Toto se opravdu mohlo dít pouze po důkladném vymytí mozků obyvatel za totální absence soucitu a lidskosti.

27.01.2024 5 z 5


Snídaně u Tiffanyho / Breakfast at Tiffany's Snídaně u Tiffanyho / Breakfast at Tiffany's Truman Capote

Truman Capote bezpochyby psát uměl, až mě trochu mrzí, že toho nenapsal trochu víc. Jeho kniha Chladnokrevně mě svého času hodně oslovila a líbila se mi. Toto je
ale jiný žánr a k hlavním postavám jsem si nějak nemohl vytvořit vztah. Bylo mi tak nějak jedno, jak to dopadne. Atmosféru města a život "smetánky" se však autorovi podařilo vykreslit dobře.

21.01.2024 4 z 5


Jako zabít ptáčka Jako zabít ptáčka Harper Lee

Při čtení této knihy musíte počítat s tím, že příběh je vyprávěný z pohledu dítěte a to nemusí každému vyhovovat. Dle mého se ale autorce podařilo udržet rozumnou hranici mezi světem dětí a dospělých, nedočkal jsem se žádných situací, kdy bych si řekl, takhle by přece dítě nikdy nejednalo. V době vzniku kniha musela budit pozornost především tématy, kterých se dotýká, rasismus, chudoba a všemožné škatulkování. Není úplně zřejmě, jak příběh dopadne, závěr by se mohl třeba vyvíjet i jinak.

26.12.2023 5 z 5


Hollywood Hollywood Charles Bukowski

Knihu mohu porovnat s autorovou sbírkou povídek "Zápisky starého prasáka, Nejkrásnější dívka ve městě" a románem Faktótum. Oproti těmto knihám je "Hollywood" nečekaně civilní dílo. Samozřejmě, alkoholu se hlavní hrdina Hank Chinaski nevzdává, a dokáže se už vyvarovat excesů, které by čtenář možná jinak očekával. Píše scénář, chodí na dostihy, má jednu ženu s kterou sdílí zálibu v pití a chová kočky, ale jinak žádná divočina. Dokonce si pořídí i BMW a dům. Ve skrytu duše je to ale pořád ten starej dobrej zpráskanej pes, kterej se pere svým vlastním způsobem se životem a je mu jedno, kdo si co myslí.

13.12.2023 5 z 5


Cizinec Cizinec Albert Camus

Charles Bukowski v jedné své povídce zmiňuje tuto knihu jako dílo, které stojí za přečtení. Nevzpomenu si už na přesnou formulaci ani na konkrétní povídku. Každopádně jsem dal na jeho doporučení a knihu za dva dny přečetl. Postavy obou autorů mají jedno společné, nechají se vláčet životem, události berou tak jak přicházejí, neprojevují moc snahu cokoliv ovlivnit. V mých očích příběh srážejí nelogičnosti v jednání hlavního hrdiny. Jako ukázka toho, že se může kdokoliv z nás dostat do velkých potíží v podstatě bez vlastního přičinění, však kniha funguje dokonale.

06.12.2023 4 z 5


Pampeliškové víno Pampeliškové víno Ray Bradbury (p)

Nejlepší pocit jsem měl z pasáží, ve kterých byli kluci nebo jiné postavy vystaveni nějaké mezní situaci. V těchto momentech se mi kniha nejlépe četla. Například matka hledající jednoho z bratrů, který se nevrátil včas domů, odcházení babičky, ztráta kamaráda či nemoc bratra. Naopak jiné části mi už tak dobré nepřišly. Na čtyři * to však bohatě stačí a jsem rád, že jsem si knihu přečetl.

04.12.2023 4 z 5


Prokletí Salemu Prokletí Salemu Stephen King

Knihu jsem četl dvakrát, jednou jako dorostenec a pak znovu asi po deseti letech. I napodruhé mě to bavilo. Pokud máte rádi tento žánr, je to sázka na jistotu. Čtivě napsaný příběh, který má spád. Některé pasáže jsou celkem drsný, třeba když se upíři zaměřují na dětské obyvatelstvo. Otec Callahan je postava, která mi utkvěla v paměti.

15.10.2023 4 z 5


Hranice Hranice Cormac McCarthy

Tvrďák Billy Parham a jeho cesta hranicí Spojených států a Mexika. Příběh s vlčicí je krásně napsaný a čte se jedním dechem. Pokračování děje následně obsahuje řadu dílčích příběhů, které udržují čtenářovu pozornost, ale nijak nenarušují hlavní linku. Je to má druhá přečtená kniha od autora a nezklamala mě. Nejvíc bych ocenil dialogy postav, které mi přijdou strašně čtivě napsané a uvěřitelné.

10.10.2023 4 z 5


Zápisky starého prasáka Zápisky starého prasáka Charles Bukowski

Autora budete buď milovat, nebo nenávidět. Není to asi čtení pro každého. Osobně mám problém hlavně s povídkami, kde je tématem nekrofilie či pedofilie. Ale toho je zde naštěstí spíše pomálu. Převládají texty o pařbách po barech, sexuálních zážitcích, hledání práce a přežívání na okraji společnosti. Hrdinové příběhů si nad tím však příliš hlavu nelámou a zachovávají ledový klid s vědomím, že vše nějak dopadne i bez jejich přičinění.

13.09.2023 4 z 5


Betonová zahrada Betonová zahrada Ian McEwan

Krátký příběh takové normální anglické rodinky, něco jako temná verze Pipi Dlouhé punčochy. Rodina asi musela mít více členů, aby tam autor mohl vtěsnat, co nejvíc podivností a abnormalit. Říkal jsem si, jestli závěr knihy nevyjde někam do ztracena, což se naštěstí nestalo a příběh má závěrečné rozuzlení.

02.09.2023 4 z 5


Hájili jsme hrad Hájili jsme hrad William Eastlake

Trochu mně to připomnělo knihu "Jak jsem vyhrál válku", hlavně první část. Příběh vyprávěný z pohledu více postav vyžaduje větší soustředění, určitě je lepší číst víc kapitol najednou. Příběh pěkně graduje, nechtělo se mi knihu odkládat. Osobně mi kontrast mezi humoristickou částí a závěrem přišel až moc veliký a spíše ke škodě. Určitě momenty mi pak přišly až groteskní, ale možná to byl účel, těžko říct. Vojáci, kteří šli bojovat a umírat tisíce kilometrů od domova, si každopádně zaslouží obdiv.

31.08.2023 4 z 5


Den, kdy jsem se naučil žít Den, kdy jsem se naučil žít Laurent Gounelle

Moc mi nesedla tetička Margie, která zřejmě zná odpověď na všechny otázky lidského bytí. Třikrát rozvedená žena dokáže krásně popsat chyby svých bývalých manželů, ale sama zřejmě žádným povahovým nedostatkem nikdy netrpěla. Ve výsledku kniha nutí k zamyšlení, ale někdy mi to moc nesedlo. Například scéna s indiánem a hovězím burgrem nebo odklon hlavního hrdiny k BIO výrobkům. Jako letní čtení u vody to bylo fajn.

16.07.2023 3 z 5


Koně se přece střílejí Koně se přece střílejí Horace McCoy

Myslím, že si postava Glorie zasloužila rozepsání trochu více do hloubky, aby měl čtenář víc možností pochopit její chování. Kniha není přiliš dlouhá, prostor by na to byl. Autor dobře zachytil atmosféru doby. Čte se to dobře, závěr je už čistá depka, doporučuji nečíst, když na tom člověk není zrovna nejlíp.

30.06.2023 3 z 5


Jean Paul Belmondo Jean Paul Belmondo Dana Čermáková

Knihu jsem dostal jako dárek, ale zklamala mě. Již v úvodu jsem si říkal, že je něco špatně, když autorka vyvozuje povahu JPB dle znamení zvěrokruhu jeho rodičů. No, pak se přidalo množství chyb a překlepů, že jsem si říkal, že autorka myslela při psaní na JPB víc než bylo potřeba. Trochu jsem si říkal, jak se toto může dostat do prodeje. Zdroj Wikipedie také leccos naznačuje. Určitě bych doporučil nějaký oficiální životopis. Něco se sice dozvíte, ale to není zásluha podání autorky, ale spíše pestrého života hlavního protagonisty. V závěru se kniha vyloženě zabývá pouze trapným popisem filmů, o nějakých souvislostech v jeho životě se toho moc nedozvíme. Plakát v knize je vyloženě navíc, foto potěší.

22.05.2023 odpad!


Cesta Cesta Cormac McCarthy

Naprostá bomba, od které jsem se nemohl odtrhnout. Příběh jde až na dřeň samotné lidské existence. Přes všechno utrpení je v tom ale i neskutečná naděje, že má cenu bojovat vždy až do konce.

26.01.2021 5 z 5


Poslední kabriolet Poslední kabriolet Anton Myrer

Knihu mohu doporučit, i přes její délku v ní nejsou nějaké pasáže, které by mě vyloženě nudily. Je znát, že autor hodně popisovaných zážitků zřejmě skutečně prožil. Každý si v tom příběhu najde něco, přeci jen je to hlavně o mezilidských vztazích.

26.01.2021 4 z 5