Snídaně u Tiffanyho / Breakfast at Tiffany's

Snídaně u Tiffanyho / Breakfast at Tiffany's https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/38341/snidane-u-tiffanyho-breakfast-at-tiffany-s-38341.jpg 4 1418 228

Slavná povídka Capoteho z roku 1958 o mladé, smrti zaslíbené manhattanské prostitutce a naplno vychutnaných slastech života se stala předlouhou k neméně slavnému filmu z roku 1961 a Audrey Hepburnovou v hlavní roli. Dvojjazyčné vydání doplněné lexikálním a gramatickým komentářem pod čarou. Pro mírně pokročilé. Komentář Jiřina Zachová.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Novely

Vydáno: , Garamond
Originální název:

Breakfast at Tiffany's , 1958


více info...

Mánička178
Mánička178
05.03.2024 3 z 5

Pěkné... ale z bot mě to teda úplně nevystřelilo :D

tomas6658
tomas6658
29.02.2024

Krátká novela s autobiografickými prvky. Jedno ze stěžejních děl americké prózy druhé poloviny 20. Století. Vedle „Chladnokrevně“ se jedná o vrchol Capotovy prozaické tvorby.

Začínající spisovatel, žijící v New Yorku (odkaz na Capotovy spisovatelské začátky), se jednoho dne seznamuje s novou obyvatelkou dobu, ve kterém bydlí - slečnou Holly Golightlyovou, a to za vcelku kuriózních okolností – nejprve na něj několikrát v noci zazvoní, když si zapomene klíče od domovních dveří a poté k němu přijde (či spíše vtrhne) do jeho bytu po požárním schodišti při útěku před jistým agresivním milencem. Holly je „neřízená střela“ – mladá kráska původem z jižanského zapadákova, která se pokoušela nejprve prosadit v Hollywoodu u filmu, nakonec se usadila v New Yorku, kde se nechává vydržovat staršími bohatými muži jako jejich milenka a dnes by se řeklo večírková „celebrita“. Ve svém bytě pořádá velmi časté bujaré večírky se spoustou skandálů, které pobuřují ostatní obyvatelé domu, a celkově vede velmi nevyrovnaný a hektický bohémský život v blízkosti newyorské smetánky. Na pozadí nekončících party a Hollyina společenského „hemžení“ se spisovateli postupně podaří pohlédnout za pozadí jejího neklidného a frenetického způsobu života a svým způsobem se s ní vnitřně sblíží. Zjišťuje, že Holly se vlastně jmenuje jinak a že je vdaná za jakéhosi vesnického doktora, který ji s posléze pomocí jejího bratra vypátrá a marně přemlouvá k návratu na venkov. Po sérii nešťastných událostí (úmrtí Hollyina bratra ve válce, ztroskotání výhledu na lukrativní sňatek nejdříve se známým newyorským multimilionářem, posléze s brazilským diplomatem a hlavně po Hollyině potratu) dochází k další výrazné osudové ráně v podobě Hollyina zatčení za údajné spolčení s hlavou newyorské italské mafie. V závěru Holly utíká z New Yorku nejprve do Brazílie, posléze do Argentiny, kde provozuje i nadále svůj neutěšený prostopášný život…

Významným motivem novely je hledání – vlastní identity, svého místa na tomto světě. Neustále „těkající“ a „hýřící“ Holly to definuje v závěru, kdy ve vypjatém rozhovoru se spisovatelem říká: „Co bude se mnou… Protože takhle by to mohlo jít věčně. Nevědět, co je moje, pokud to nezahodím“. Jedná se tedy o jistý druh existencionální krize, snahy o hledání vlastní „pevné půdy pod nohami“, které ovšem nelze docílit, ani přes neustálou zběsilou snahu a sebevětší osobní vypětí. Všechno to Hollyino hýření jako by mělo být zástěrkou vnitřní duševní prázdnoty, nemožnosti nalézat štěstí a uspokojení z vlastního života. Závěrečná (velmi hutnou a zběsilou formou podaná) scéna Hollyina útěku je jakoby poslední snahou o marné vzepření se svému životu, který ovšem i nadále pokračuje podobným způsobem. Pan Capote rozhodně psát uměl. Působivé, čtivé a nutící k zamyšlení se…


lulucinax
lulucinax
16.02.2024 4 z 5

Krátká novela řadící se mezi klasiky americké literatury. Roztomilá Holly Golightlyová je ztřeštěná, neměla hezké dětství a v dospělosti střídá muže jednoho za druhým a má slabost pro starší. Čím starší a bohatší, tím lepší.
Úplně mě neohromila a nevtáhla, místy mi utíkaly myšlenky kdovíkam, ale příběh se mi líbil a byl čtivý. Ačkoli jsem film neviděla, jako Audrey Hepburn jsem si ji představovala.

tereza0319
tereza0319
07.02.2024 5 z 5

To je ale parchant, ten Capote. Vypráví, jako by se nechumelilo, a na konci člověk zjistí, že je totálně rozsekaný. Souhlasím, že, jak už tu bylo zmíněno, je v tomhle hodně podobný Fitzgeraldovi.

jan7113
jan7113
24.01.2024 4 z 5

Smutné až dojemné vzpomínání na jednu neuvěřitelnou, nezkrotnou a nevypočitatelnou potvoru, se kterou se sice nedá žít, ale asi ji nelze nemilovat. Vyprávěno mužem, jemuž toto zjevení prolétlo životem a obrátilo mu ho naruby.
Film jsem neviděl, ale knížka není vůbec marná...

zdenek3042
zdenek3042
21.01.2024 4 z 5

Truman Capote bezpochyby psát uměl, až mě trochu mrzí, že toho nenapsal trochu víc. Jeho kniha Chladnokrevně mě svého času hodně oslovila a líbila se mi. Toto je
ale jiný žánr a k hlavním postavám jsem si nějak nemohl vytvořit vztah. Bylo mi tak nějak jedno, jak to dopadne. Atmosféru města a život "smetánky" se však autorovi podařilo vykreslit dobře.

Richard Skolek
Richard Skolek
18.12.2023 3 z 5

Capote má hravý, někdy až poetický jazyk, kniha jako celek mě ale příliš neoslovila. Holly Golightly je bezpochyby zajímavá postava, na jednu stranu šarmantní, mysteriózní a nevypočitatelná, zároveň také ale dost krutá a bezohledná, pro mě ovšem od začátku dominovala ta poloha manipulativní potvory. Navíc jsem celou dobu nevěřícně kroutil hlavou nad tím, co si od ní dospělí muži nechají líbit. A jinak tady toho moc není, ostatní postavy jsou spíš schematické a moc se o nich nedozvíme, prostředí je taky popsané spíš letmo.
Mám pocit, že řadě čtenářů kniha mírně splývá s filmem. Pustil jsem si ho hned po dočtení a musím říct, že poněkud vylepšil i můj dojem. Příběh v něm má výrazně obroušené hrany, a navíc tam hraje zjevení jménem Audrey Hepburnová. Ta se sice na roli (i podle autora) vůbec nehodila, ale okouzluje i tak.

Filomena1961
Filomena1961
05.11.2023 5 z 5

Knihu jsem získala do kamarádky, která likvidovala knihovničku. Příběh mě okouzlil svou atmosférou New Yorku, tím jak autor zdůraznil neopakovatelnost a jedinečnost každého lidského osudu. Capote je nejen skvělý spisovatel, ale dokáže vystihnout různé situace, má neuvěřitelnou fantazii a kreativitu . Do popředí u dvou hlavních postav staví humor, kterým navozuje pocit, že je hlubší jak láska. Zamilovala jsem se do tohoto lyrického, či spíše poetického, příběhu, kdy autor si krásně hraje se slovy a dokáže převádět řeč citu do řeči rozumu.

Marekh
Marekh
10.10.2023 5 z 5

Od autora jsem v minulosti četl knihu CHLADNOKREVNĚ, která se mi líbila. O knize SNÍDANĚ U TIFFANYHO jsem už slyšel mnohokrát, ale až nyní jsem se do knihy začetl. Jedná se o novelu. Kniha se mi líbila.

Hlavní postavou je HOLLY GOLIGHTLYOVÁ, mladá dívka, která žije nespoutaně. Hýří ve společnosti a také pořádá večírky ve svém bytě. Měla kocoura a hrála na kytaru. Jednoho dne Holly zmizí. Holly touží po šťastném a normálním životě. Očima vypravěče jejího souseda sledujeme vzpomínky na Holly. V životě Holly se skrývají různá tajemství, která postupně vyplouvají na povrch.

Kniha je pěkně graficky zpracovaná. V závěru knihy nalezneme medailonek autora.

karaliene
karaliene
09.04.2023 3 z 5

V pubertě jsem Holly brala za vzor nespoutanosti. Nyní, o 20 let později, mi přijde histriónsky povrchní, zaseklá v mantinelech svého nezralého a vyhýbavého žití.
Skoro se bojím vrátit k dalším autorovým knihám (přestože psát umí a jeho dílo je klasika).

debreno
debreno
31.03.2023 4 z 5

V reálnom živote nám väčšinou "Holly" nie sú sympatické. Ale v knihe je to inak. R. u Tiff. je také rozkošné čítanie s určitým smutným podtónom, ktoré ale dúfam nikto nebude nejak rozsiahlo analyzovať, lebo aj túto knihu skôr či neskôr môže pohltiť cancel culture.

jakub2199
jakub2199
06.02.2023 3 z 5

Krátký a čtivý příběh, taková příjemná novela. Musím říct, že jsem nejprve viděl filmovou verzi, a rozdíly mezi knižní předlohou a filmovou verzí jsou vcelku patrné. Jako příjemná četba k odreagování lze doporučit.

Knihochod
Knihochod
14.01.2023 2 z 5

Nechápte ma zle. Netvrdím, že sa mi toto maličké a kratučké dielko nepáčilo vôbec, len som mala pocit, že sa mi kedysi dávno páčilo viac. Alebo som si svoje pocity a dojmy zmýlila s filmovým spracovaním.

Nebude klamstvom, keď Vám poviem, že som ale s veľkou pravdepodobnosťou pointu tohto príbehu nepochopila. Akokoľvek som sa snažila, nedokázala som v napísaných riadkoch nájsť voľačo dychberúce či inšpiratívne, čo by ma prinútilo zamyslieť sa nad svojím životom. To, že každý občas hľadá sám seba a svoje miestečko pod slnkom prosto nie je žiadna novinka.

Tým, že som filmové spracovanie už videla niekoľkokrát, pod postavou Holly som stále pred očami videla krásnu Audrey Hepburn, vďaka ktorej mi práve spomenutá postava pripadala sympatickejšia a nie až tak veľmi na facku. Vôbec som sa s ňou nedokázala stotožniť a ani s ňou súcitiť. A naozaj neverím, že by ktokoľvek dokázal byť vo svete stratený práve tak, ako bola ona sama.

Čo sa Freda týka, to je asi najhorší možný priateľ, akého človek jednoducho nechce mať a to najmä skrz fakt, že vidí a vie, ako daný životný štýl Holly neprospieva, avšak zostava ticho, kým mu je dopriata jej priazeň. Nesnaží sa jej pomôcť nájsť tú správnu cestu a postavenie, iba sa snaží tráviť s ňou čo najviac času, aby stúpol v jej očiach. No, neviem ako Vy, ale ja by som mala radšej priateľa, ktorý by ma v mojej existenčnej kríze dokázal aspoň trošku naviesť správnejším smerom a podať pomocnú ruku.

Môj finálny verdikt pre túto knižku znie: podpriemer, ku ktorému sa s najväčšou pravdepodobnosťou už nevrátim. Aspoň teda v blízkej budúcnosti určite nie. Ale filmové spracovanie si iste niekedy ešte rada pozriem.

sabina5156
sabina5156
20.12.2022 4 z 5

Hrozně by mě zajímalo, zda ti, kteří viděli film jen tuší, jak strašně moc daleko je od knihy. Kniha pojednává o smutném osudu krásné dívky, která místo toho, aby žila v přítomnosti, ohlíží se stále zpět. Bezpochyby je o lásce, ale o jiné, než kterou nám Hollywood prezentuje. Krásné dílo, jednoduchá novela, která chtěla něco předat a nechala na naší odpovědnosti to, co my si odneseme.

Malýmedvěd
Malýmedvěd
13.10.2022 3 z 5

Krátká a tím i dobrá novela o:
o posedlosti druhou osobou
o netečnosti k druhé osobě
o povrchnosti k druhé osobě i sobě
o lásce bez nároků a bez podmínek
o soudech a ne-soudech druhých lidí o jejich škatulkování
o povrchnosti a i o hloubce lidské duše
o povrchnosti naší společnosti
o žití jen pro žití a pro míjivost okamžiku.
Postavy ani prostředí mi sympatické nebyly, ale jsem rád, že jsem mohl nakouknout.

Isew
Isew
09.08.2022 4 z 5

Moje druhé setkání s touto knihou. V dospívání mě ničím nezaujala. Teď, díky výzvě jsem se k ní dostala podruhé. A musím říct, že teprve teď jsem ji opravdu ocenila. Líbil se mi jazyk, příběh. Holly Golightlyová, která bere život tak, jak přichází. Těžko uchopitelná a přesto uvěřitelná. I konec měl svůj význam. Truman Capote i v této novele ukázal, že je zkrátka skvělý spisovatel.

JulianaH.
JulianaH.
28.07.2022 5 z 5

Truman Capote několika tahy načrtává New York 40. let, New York válečný a převážně podzimní, už tehdy poznamenaný vypravěčovou nostalgií. (Den v Central Parku: „S chichotáním a prozpěvováním jsme se rozběhli ke staré dřevěné loděnici, která tam už není.“)

Ve středu jeho pozornosti je ale přátelství mezi začínajícím spisovatelem a jeho devatenáctiletou sousedkou, která se živí jako placená společnice. Novele tak dominuje Holly Golightlyová se svérázným vyjadřováním i morálkou (nejen tou sexuální). Holly provokativní, nepolapitelná ve svojí excentrické svobodomyslnosti, plná překvapení, bizarně snoubící protiklady. Veselá i těžkomyslná („vidící rudě“), zasluhující proplesknout, a přitom dobrosrdečná. Taková Holly, že ji vypravěč — i mnozí další — musí milovat.

Připusťme si, že námět není nijak originální. To ale autor dovede vynahradit četnými a značnými překvapeními, zejména z hrdinčiny minulosti. Krásný jazyk a atmosféra se prolínají s humorem a místy s hloubkou (Hollyiny myšlenky o nemožnosti milovat divokého tvora). Zejména mi utkvěl skvělý, silný, gradující motiv bezejmenného kocoura a jeho vztahu s paničkou.
Existence filmu je pro Capoteho novelu asi spíš prokletí.

Pítrs85
Pítrs85
05.05.2022 3 z 5

Velice chytře napsaná povídka o konzumní společnosti a povrchnosti, Capote tyto lidi nijak zvlášť nekritizuje, spíš předhazuje svůj pohled, ze kterého si každý vezme to své. Holly totiž není prvoplánově plochá a jednoduchá postava, naopak a právě vykreslení jejího charakteru je asi největší devízou Breakfast at Tiffany's. Knížku hlavně nesrovnávat s filmem, který se této předlohy drží až překvapivě volně.

janyska13
janyska13
27.01.2022 3 z 5

Toto je kniha kterou jsem si chtěla dlouho přečíst, zkusit jaká je a jestli se mi bude líbit stejně jako film. Protože i film jsem viděla teprve nedávno, trochu se za to stydím... Ale film byl lepší, možná hlavně kvůli hereckému výkonu Audrey Hepburnové. Kniha se četla hůř, styl psaní pro mne byl hůř stravitelný.

Renike
Renike
23.01.2022 4 z 5

Film je klasika, viděla jsem mnohokrát, poprvé snad před 30 lety. Knihu jsem četla jen teď a poprvé. Ale dám o hvězdičku míň, přece půvabná, krásná a úžasná Audrey byla víc. Mnohem víc.