VMJoze VMJoze komentáře u knih

☰ menu

Liliana Liliana Anna Szafrańska

Příjemný dojemný příběh. Začátek je teda síla, panebože! Ten jsem úplně zhltnul jedním dechem. Pak se to díkybohu zpomalí, ale i přesto je to velmi čtivé.
Jako celek hodnotím knihu 5 hvězdami, ale! Má to i svoje mouchy, a to spousty, v podobě naprosto příšerných, stále se opakujících frází. Za celý život jsem si tolikrát neolízl rty, jako Lilka během této knihy :)
No co už, když tohle překousnete, tak je kniha super se silným příběhem.
Teď jsem zvědavej, co se stalo Malvíně*

10.11.2023 5 z 5


Městečko Pines Městečko Pines Blake Crouch

No konečně parádní knížka!! Za mě velmi příjemný styl psaní, nic kostrbatého ani otravného, za celou knihu jsem se nepřistihl, že bych se vůbec jedinou vteřinu nudil.
Příběh v první půlce trošku přímočarý, ale téma tak mysteriózní, že vás to stále dokola a dokola nutí si říkat: co se to tu krucinál děje?!
A finále a celé rozuzlení? No prostě výborné.
Už se nemůžu dočkat 2.dílu!!

02.11.2023 5 z 5


Než jsme byly tvoje Než jsme byly tvoje Lisa Wingate

Posloucháno jako audio kniha, moje vůbec první :) příběh smutný, dojemný, neuvěřitelný. Jak se vůbec něco takového mohlo kdy dít? Nejlepší byl prostředek knihy, hodnocení u mě sráží začátek a konec. Ale i tak bylo poslouchání skvělé a kniha dobrá. Ještě musím vyzdvihnout prostředí od řeky, mělo wow atmosféru.

28.10.2023 3 z 5


Výkřiky v temnotě Výkřiky v temnotě Darcy Coates

Skvělě vymyšlená zápletka celé série, ani jsem nečekal, že to bude mít Darcy až takhle propracované a perfektně vymyšlené. Za to musím dát pět hvězdiček. Dějová postapo linka mi přišla taky fajn, pěkně vyobrazený šílený svět, rozmary počasí a melancholická atmosféra.
Píšu tuhle recenzi až po přečtení 3.dílu, kterému jsem dal 2 hvězdy a absolutně nechápu, jak může mít 3.díl tak vysoké hodnocení, vyšší než tento 2.díl

28.10.2023 5 z 5


Šepot v mlze Šepot v mlze Darcy Coates

Popravdě vůbec nechápu ta vysoká hodnocení. Za mě nejhorší díl série. Absolutně nula wow efektů, předvídatelný děj, akční scény bez napětí, celé takové odfláknuté, i to finále totálně bez wow momentů. A ta neskutečně otravná romantická linka příběhu? To už nebudu raději ani komentovat

22.10.2023 2 z 5


Chirurg Chirurg Petra Dvořáková

Chtěl jsem dát jen dvě hvězdy, ale přeci jenom cosi mě na té knížce bavilo ještě o trošku víc, když o ní přemýšlím zpětně. Vadil mi ten brutální negativismus, ale nevěra a chlast byly super :) Možná tyhle dva faktory zachránily ty tři hvězdičky.

04.10.2023 3 z 5


Hlasy v bouři Hlasy v bouři Darcy Coates

Problém je, že píšu tuhle recenzi až po tom, co jsem dočetl i druhý díl. Tím pádem mám na Hlasy v bouři a na celou sérii Černá zima malinko jiný náhled. Teď, když už vím, proč se všechno tohle stalo, je těžké Hlasy hodnotit.
Postavy: jedním slovem katastrofa. Připomíná mi to stejnou bídu jako ve Fantomu z Blackwoodu. Otravné, dokola a dokola se opakující fráze.
Prostředí: super!! Tohle je něco pro mě :)
Atmosféra: taky super.
Konec: katastrofa.
Tak takhle nějak bych viděl první díl, ale i přesto dávám 4 hvězdy.

08.12.2022 4 z 5


Píseň přežití Píseň přežití Paul Tremblay

Téma karantény je nám všem velmi známý, ale v tomto případě se nejedná o něco tak banálního, jako je Covid, ale o supervzteklinu kdesi v Massachusetts. Příběh se o toto téma "otře" jenom velmi okrajově s pohledu dvou žen kamarádek, zápletka je drsná, ale zároveň skvělá, konec je fantastický a možná ukápne i nějaká ta slza :)

04.12.2022 5 z 5


Domek v Irsku Domek v Irsku Julie Caplin

Mezi těmi thrillery a horory a akčňáky je potřeba si udělat čaj s kapkou whisky, usadit se do pohodlného křesla a hloupě se u knížky usmívat a užívat si poklidný příjemný příběh, třeba jako tenhle z Irska, za mě palec nahoru :)

11.11.2022 4 z 5


Lhářka Lhářka Cate Holahan

Pro mě skvělá kniha, spoustu zvratů a perfektně sladěné dvě dějové linky, až jsem se přistihl někde ve třičtvrtě knihy, že nevím, která je která, a kupodivu mě to příjemně překvapilo, a ne nijak iritovalo :)

11.11.2022 5 z 5


Fantom z Blackwoodu Fantom z Blackwoodu Darcy Coates

Na Darcy jsem trošku zanevřel, ale její jednoduchý styl psaní není čas od času na škodu. Je to čtivé, přímočaré, žádné odbočky, proč ne... ale číst více jejích knih za sebou bych asi nedal.
No ale k Blackwoodu!! Pokud vezmeme v potaz výše psané, tak je kniha nadprůměrně dobrá, čtivá, atmosférická.
Až na ty neskutečně otravné fyzické kontakty hlavních hrdinů. Proboha, to bylo strašné, byl jsem na to úplně alergický.

07.06.2022 4 z 5


Inspekce Inspekce Josh Malerman

Ještě v půlce knihy jsem si myslel, že kniha u mě nemá absolutně šanci. Nuda, nuda a hrozná abstraktnost všech postav a prostředí. Stopro bych ubral některé zdlouhavé a otravné kapitoly. Ale pak se to nenápadně rozjelo a opravdu mě to bavilo. Celá myšlenka knihy má určitou filozofickou hloubku, bude chvíli trvat, než se to celé ke mně dostane. Každopádně jak již níže někdo zmiňoval, myslím, že by na motivy téhle knihy byl skvělý film nebo třeba seriál od Netflixu. Úplně vidím ty kluky/holky v černých kombinézách s velkým kulatým písmenem na prsou :) Taková spousta vedlejších zápletek by se tu dala dovytvořit hmmmm.

01.06.2022 4 z 5


Zimní lidé Zimní lidé Jennifer McMahon

Skvělé, osvěžující a mrazivé, do poslední chvíle zamotané a napínavé. Po dlouhé době se mi stalo, že bych si dal klidně nášup ještě klidně dalších 200 stran, aby to ještě nějak pokračovalo :)
Při srovnání s Darcy Coates je tohle úplně jinej level. Fíha...

30.05.2022 5 z 5


Mlhy Ölandu Mlhy Ölandu Johan Theorin

Podle vcelku nízkých hodnocení jsem čekal něco slabšího, ale opak je pravdou!! Příběh se sice ano, vleče, ale tohle je prostě Theorinův styl. Celou knihu jsem si užíval tu mystickou atmosféru Ölandu a skvěle vykreslené prostředí. Postav se do příběhu postupně nabalilo celkem hodně, avšak neměl jsem pocit, že bych nevěděl, kdo je kdo, a co se týče Gerlofa a Julie, no, nemůžeme je brát jako typické kladné sympatické postavy, po tom všem...
A rozuzlení celého příběhu bylo výborné, to jsem nestíhal valit oči :)

20.05.2022 5 z 5


Cizinec Cizinec Harlan Coben

Knihu jsem četl první, seriál zkouknul až potom. Oboje super. Už se poohlížím po další Harlanově knize, líbí se mi ta jednoduchost a obyčejnost, do které zasáhne cosi hrozného. Postavy na to reagují reálně a přesvědčivě. Žádné hloupé akční blbosti :) no uvidíme.

13.05.2022 5 z 5


Odkaz boha Kukulkana Odkaz boha Kukulkana Erich von Däniken

Chtěl jsem zabrousit do trošku jiného žánru, a na doporučení sestry jsem si Kukulkana přečetl. A určitě nelituji. Hned na to jsem sjel na netu snad všechny dokumenty na tohle téma a můžu říci, že je to vcelku fascinující a všechno tak děsivě přesvědčivé.

13.05.2022 4 z 5


Vrány Vrány Petra Dvořáková

Shrnul bych to do jedné věty: "Čekal jsem o této knihy něco horšího, ale ve finále to bylo horší, než jsem čekal." V pozitivním slova smyslu. Povinná četba pro rodiče. Nádherně napsáno, velmi silný příběh. Petra se stává mojí oblíbenou autorkou.

13.05.2022 5 z 5


Já jsem hlad: Příběh o zápasu s mentální anorexií, hledání, cestě a návratu k ženské duši Já jsem hlad: Příběh o zápasu s mentální anorexií, hledání, cestě a návratu k ženské duši Petra Dvořáková

Hodně čtivé, styl psaní autorky mi sedl. Na mnoha místech v knize bych uvítal, kdyby se určité situace a pasáže více rozvedly, autorka načne vyprávění nějaké zajímavé situace a pak fik to usekne a šmytec. Téma a příběh pro mě něco naprosto šíleného. Za odvahu 4 hvězdy.

12.05.2022 4 z 5


Bird Box Bird Box Josh Malerman

Celkem super kniha, výborně napsaná. Na mě ale až moc depresivní, proto jen 3 hvězdy. Ale to je asi záměr autora, působit depresivně, takže vlastně účel to splnilo :) předposlední kapitola je musím říct ale teda fakt jízda, klobouk dolů. To jsem snad ještě v žádné knize nezažil. Stojí za to se prokousat tou slepotou a depresí až do konce :)

07.03.2022 3 z 5


Tajemství sídla Craven Manor Tajemství sídla Craven Manor Darcy Coates

Příjemný nenáročný příběh velkého klaďase Daniela, který mi byl sympatický a moc se mi líbilo pohrávat si s myšlenkou, že bych i já klidně takovej job rád třeba přes léto dělal. Relaxoval po večerech v tý chajdě, zatápěl v tom krbu a četl u něho knížky... no ten zbytek bych už samozřejmě zažít nechtěl:) velké plus bych dal velkému grandfinále na konci. Ale jo, celkem fajn.

04.03.2022 4 z 5